Jump to content

Στρώσιμο ενυδρείου (άρρωστο χρυσόψαρο)


Recommended Posts

Έχω ένα ενυδρείο 25 lt περίπου με φίλτρο βυθού και μηχανικό φίλτρο (υαλοβάμβακα και ενεργό άνθρακα) το οποίο έχω ξεκινήσει πριν 2 μήνες περίπου. Έκανα το αρχικό στρώσιμο με τροφή για δύο εβδομάδες και στην συνέχεια έβαλα ένα χρυσόψαρο. Την πρώτη αλλαγή νερού την έκανα όταν συμπλήρωσα 30 ημέρες. Στην 45 ημέρα το ψαράκι άρχισε να πηγαίνει σε σκοτεινά σημεία του ενυδρείου, στην επιφάνεια και να παρουσιάζει φοβιστικές τάσεις χωρίς να τρώει. Το νερό ήταν θολό και έκανα μικρή αλλαγή νερού θεωρώντας την αμμωνία αυξημένη. Μετά από 5 ημέρες άρχισε να τρώει. Παρέμενε όμως στην επιφάνεια βαριανασαίνοντας. Την 13 ημέρα αρρώστιας έφυγε από την επιφάνεια και κάθετε με το κεφάλι προς τα κάτω στα φυτά (πλαστικά). Είναι κινητικό αν βάλω το χέρι μου στο τζάμι και έχει διάθεση να φάει.

Μπορείτε να με βοηθήσετε ; Σκέφτομαι μια ακόμα αλλαγή νερού

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες

Δεν αναφέρεις πουθενά μετρήσεις. Έχεις κάνει καθόλου μετρήσεις για αμμωνία, νιτρώδη και νιτρικά; Πως κατάλαβες ότι ολοκληρώθηκε το στρώσιμο;

Είναι πολύ πιθανό το ενυδρείο σου να μην έχει στρώσει καλά ακόμα και το χρυσόψαρό σου να ταλαιπωρείται από τις υψηλές τιμές αμμωνίας, νιτρωδών και νιτρικών. Τα χρυσόψαρα γενικά τρώνε πολύ και κατά συνέπεια βρωμίζουν πολύ το νερό. Τα 25 λίτρα είναι ήδη λίγα ακόμα και γιά ένα μόνο χρυσόψαρο, αλλά αυτό ελέγχεται κάνοντας συχνά αλλαγές νερού δηλαδή 2 φορές την εβδομάδα 30-40% παρακολουθώντας τη θερμοκρασία και προσθέτωντας το απαραίτητο αντιχλώριο στο νερό της βρύσης. Μία συνηθισμένη ρουτίνα είναι αλλαγή νερού μία φορά την εβδομάδα αλλά εξαρτάται από το τάισμα, το μέγεθος του ψαριού κλπ. Για να το συνεφέρεις κάνε άμεσα μιά αλλαγή νερού (30-40%) και φρόντισε να προμηθευτείς τα απαραίτητα τεστ για να ελέγχεις τη χημεία του νερού σου. Επίσης φρόντισε να υπάρχει καλή οξυγόνωση του νερού (το φίλτρο να χτυπάει την επιφάνει του νερού).

Καλή επιτυχία!

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου,

Κανε αυτο που σου ειπε ο Μιχαλης (neon) αλλα αν μπορεις παρε μια καθαρη φωτο απο το ψαρι και βαλτην εδω - η πες μας αν παρουσιαζει τιποτα αλλα "συμπτωματα". Κυτταξε λεπια, μεγεθος κοιλιας (αν ειναι πρησμενη η οχι) ματια και πτερυγια. Τα χρυσοψαρα ειναι μεν ανθεκτικα στην κακη ποιοτητα νερου αλλα επισης αρρωστανε ευκολα. Μπορει το ψαρι σου να χρειαζεται θεραπεια. Καθε ποσο ταιζεις?

Link to comment
Share on other sites

Έκανα αλλαγή νερού (30%). Σήμερα παραμένει σε στάση κατακόρυφη και ακίνητο όπως τις άλλες μέρες. Τα πτερύγια (άνω) παραμένουν συνήθως κλειστά στην κατακόρυφη στάση άλλα όταν κολυμπάει είναι ανοιχτά. Στα βράχια, χωρίς να είμαι απόλυτα βέβαιος πρέπει να υπάρχει κοκκινίλα. Ίσως να υπάρχει παράσιτο. Δεν έχω παρατηρήσει πρόβλημα στα μάτια ή στην κοιλιά. Αν βοηθάει σπάνια το βλέπω να έχει κενώσεις. Βέβαια λείπω από το σπίτι το πρωί. Στον πρώτο μήνα το τάισα λίγο αποφλοιωμένο αρακά για να ενεργηθεί (προληπτικά).

Το τάισμα είναι συγκεχυμένο για εμένα. Του δίνω δύο φιλαράκια την ημέρα ή ένα ανάλογα. Δεν γνωρίζω όμως την σωστή ποσότητα φαγητού που πρέπει να του δίνω.

Το Stress Zyme κάθε πότε πρέπει να του δίνω; (Κατά το στρώσιμο και κατά την αλλαγή νερού).

Κάτι που δεν ανέφερα στα πρώτα στάδια της αρρώστιας ήταν υπερκινητικό, φοβισμένο και επιθετικό με το τζάμι. Δεν παρατήρησα ΙΚ.

Επίσης το ενυδρείο μου δεν έχει λειτουργήσει ποτέ σωστά. Έχανα τα ψαράκια στον πρώτο μήνα έως τον τρίτο. (Το έχω από το 2004).

Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον (και εγώ και το ψαράκι μου)

Link to comment
Share on other sites

Τρώει πάντως το ψαράκι έτσι; Αυτό είναι καλό. Τι μέγεθος έχει το ψαράκι; Τα φυλλαράκια που του δίνεις τι μέγεθος έχουν; Είναι πιθανό να του έχει κάνει κάποια ζημιά η αμμωνία. Δεν είναι απαραίτητα παράσιτο που να ευθύνεται για την κατάστασή του, ενώ μάλλον ευθύνεται η κακή ποιότητα νερού.

Νομίζω ότι καλό θα είναι να κάνεις ακόμα μία αλλαγή νερού και στη συνέχεια να ακολουθήσεις κάποια ρουτίνα αλλαγών (1-2 την εβδομάδα). Εάν δεν κάνεις κάποια τεστ στο νερό δεν μπορούμε να ξέρουμε τα άν έχει στρώσει το ενυδρείο και αν το φίλτρο λειτουργεί σωστά. Αλήθεια το φίλτρο τι υλικά έχει και τι συντήρηση του κάνεις;

Το Stress Zyme χρησιμοποιείται κυρίως στο στρώσιμο. Από τη στιγμή που θα στρώσει δεν είναι απαραίτητο. Απαραίτητο είναι να προσθέτεις αντιχλώριο σε κάθε αλλαγή νερού.

Link to comment
Share on other sites

Τι είδος είναι το ψαράκι σου; Τι τροφή του δίνεις; Το ενυδρείο σου είναι μικρό για χρυσόψαρο. .

Τι υπόστρωμα έχεις;

Μήπως το ψαράκι σου ψάχνει για τροφή γιατί έχουν την τάση να ψάχνουν όλη την ώρα και να ανακατεύουν το υπόστρωμα.

Τα βράνχια τα βλέπεις ανασηκωμένα σε σχέση με το σώμα του;

Είσαι σίγουρος πως δεν έχεις δει ακαθαρσίες στο βυθό;

Τα μάτια του δεν έχουν κάποια θολούρα.

Αλλαγες θα πρέπει να κάνεις 2 φορές την εβδομάδα περίπου 40-50%, εγώ έτσι τους κάνω και είναι οκ.

Να ξέρεις πως είναι πολύ βρωμίλοι και θέλουν πολύ καλό καθάρισμα του ενυδρείου.

Αν θες βάλε μια φωτο για να το δούμε. :blush:

Link to comment
Share on other sites

Μετρησεις εχεις κανει ακομα? Μας δινεις τιμες?

Link to comment
Share on other sites

Το χρυσόψαρο είναι 5 εκατοστά με διπλή ουρά.

Η τροφή που δίνω είναι 1 φυλλαράκι 1 εκ ή 2 φυλλαράκια ½ εκ.

Πόση τροφή πρέπει να δίνω κάθε μέρα.

Πρέπει κατά την διάρκεια της αρρώστιας όταν αλλάζω νερό να βάζω Stress Zyme και πόσο.

Πόσο αλάτι πρέπει να βάζω στο νερό.

Οι αλλαγές νερού 1-2 την εβδομάδα πρέπει να συνεχιστούν και μετά την θεραπεία και μετά το στρώσιμο του ενυδρείου.

Το ενυδρείο είναι 25 lt περίπου.

Έχω χαλίκι πάχους περίπου 5-6 εκ.

Έχω φίλτρο βυθού (σχάρα) με παροχή αέρα.

Μηχανικό φίλτρο όπου έχω τοποθετήσει υαλοβάμβακα και ενεργό άνθρακα.

Το μηχανικό φίλτρο είναι δίπλα στο σωλήνα του αέρα.

Στο βυθό έχω τοποθετήσει 4 μακαρονάκια.

Δεν έχω μετρήσεις.

Παραμένει ακίνητο σε κατακόρυφη στάση με το κεφάλι κάτω την περισσότερη ώρα.

Τρώει και έχει κινητικότητα κατά διαστήματα.

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Αrisedu καλο ειναι:

1. Να κανεις μετρησεις, οπως σου ειπαμε ολοι, για αμμωνια, νιτρικα και νιτρωδη, pH. Επισης καλο θα ηταν να μας ελεγες τη γενικη και ανθρακικη σκληροτητα του ενυδρειου. Εχε υποψη σου οτι ολες αυτες οι παραμετροι επηρρεαζουν την υγεια του ψαριου σου. Οι μετρησεις ειναι αναγκαιες, οχι πολυτελεια!

2. Το φαγητο που πρεπει να του δινεις εξαρταται απο τη θερμοκρασια του νερου. Πες μας τι θερμοκρασια εχει το ενυδρειο. Για 18-21 Κελσιου προσωπικα θα του εδινα 2 φυλλαρακια 1 εκ ημερισιως.

3. Το Stress Zyme δεν χρειαζεται αν το ενυδρειο σου ειναι στρωμενο. Αυτο ομως δεν το ξερουμε μεχρι να κανεις μετρησεις.

4. Αλατι διαλυμα 0,1% για συντηρηση, μεχρι και 0,3% για καταπολεμηση ασθενειας.

5. Οι αλλαγες εξαρτωνται απο την ποσοτητα φαγητου / αποβλητων και τη δυνατοτητα του φιλτρου να καθαριζει το νερο. Εχε υποψη σου το εξης: Εκτος αν χρησιμοποιεις αντιστροφη οσμωση (RO) με την καθε αλλαγη εισαγεις στο ενυδρειο τοξικα μεταλλα (οπως αλουμινιο κτλ) τα οποια βρισκονται σε ελαχιστες ποσοτητες στο ποσιμο νερο. Οι ποσοτητες αυτες ειναι ακινδυνες για τους ανθρωπους αλλα δυνητικα επικινδυνες για τα ψαρια. Τα μεταλλα απορροφουνται με τον καιρο απο τον ανθρακα. Αλλα μεχρι να απορροφηθουν ειναι επιβλαβη για τα ψαρια. Γι' αυτο και γενικοτερα προτεινονται μικρες αλλαγες νερου καθε φορα. Αυτο βεβαια εξαρταται στην καθε περιπτωση απο το τι θα κανει περισσοτερη ζημια στα ψαρια, το καινουργιο νερο η το "βρωμικο" / μολυσμενο νερο του ενυδρειου. Και παλι τα παντα εξαρτωνται απο τις μετρησεις σου.

6. Οπως σου ειπαν και τα παιδια, καλο θα ηταν να βαλεις μια φωτο απο το ψαρι στη σταση που λες. Προσπαθησε να το παρεις κοντινο πλανο και η φωτο να ειναι οσο πιο καθαρη γινεται.

Χωρις τα στοιχεια που σου ζηταμε ατυχως δεν μπορουμε να σου προσφερουμε καποια ουσιαστικη βοηθεια περαν της συμπαραστασης που εχεις απο ολους μας!

Link to comment
Share on other sites

Η συσκευασία του αλατιού λέει για χρυσόψαρα ½ κουταλιά του γλυκού σε 3 ½ lt.

Είναι αυτή η ποσότητα ;

Σας ευχαριστώ για την βοήθεια σας.

Link to comment
Share on other sites

Η συσκευασία του αλατιού λέει για χρυσόψαρα ½ κουταλιά του γλυκού σε 3 ½ lt.

Είναι αυτή η ποσότητα ;

Σας ευχαριστώ για την βοήθεια σας.

6598[/snapback]

Ναι, ακολουθησε τις οδηγιες του πακετου. Καλη επιτυχια.

Link to comment
Share on other sites

Το χρυσοψαράκι έχασε την κολυμβητική ικανότητα του το Σάββατο και από τότε το έχω τοποθετήσει σε δοχείο καραντίνας και του κάνω λουτρά αλατιού κάθε 12 ώρες και παραμονή σε αυτά λιγότερο από 30 λεπτά. Παρατήρησα αφού το τοποθέτησα στην καραντίνα από κοντά τα βράγχια όπου παρουσιάζουν κοκκινίλες. Επίσης έχουν λαμπερή όψη. Δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Μετά τα λουτρά παρατήρησα κοκκινίλες στην ουρά και στην συνέχεια διαφάνεια και κουρέλιασμα. Παραμένει σε στάση ακίνητη με την μια πλευρά προς τον πυθμένα. Κινείτε όμως αν αισθανθεί αλλαγή στο περιβάλλον του νερού ή στον περιβάλλοντα χώρο ή αν το ίδιο θελήσει. Θα προσπαθήσω να το σώσω. Πιστεύω πως αν δεν το έβγαζα από το ενυδρείο θα το έχανα.

Βέβαια τώρα στο ενυδρείο δεν υπάρχουν ψάρια με αποτέλεσμα να κάνω ζημιά στον κύκλο.

Θα ήθελα να ρωτήσω :

Το περιβάλλον του ενυδρείου είναι μολυσμένο;

Πρέπει να βάλω νέα ψάρια μέσα και άμεσα;

Θα μπορούσα να το μετατρέψω σε ενυδρείο για τροπικά ψάρια όπως είναι (χαλίκι, φίλτρο βυθού, μηχανικό φίλτρο και να προσθέσω θερμοστάτη);

Αν ναι, θα έχω λιγότερα προβλήματα με τα τροπικά (λόγο περιττωμάτων) αν και είναι λιγότερο ανθεκτικά από το χρυσόψαρο;

Θέλω να αλλάξω τον φωτισμό και να βάλω λάμπα φθορίου. Πόσα Watt πρέπει να είναι. Το λαμπάκι που έχω τώρα είναι 13 Watt.

Θα μπορούσα να βάλλω φυτά (αν βάλω τροπικά ψάρια); Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αλλάξω οπωσδήποτε φωτισμό.

Χρησιμοποιώ ένα φάρμακο που λέγεται Ectozon ή κάπως έτσι τώρα δεν το θυμάμαι ακριβώς. Αν κατάλαβες το φάρμακο πια η χρησιμότητα του και αν πρέπει να το βάζω.

Δεν έχω την δυνατότητα να φωτογραφίσω το ψαράκι. Sorry !! Θα προσπαθήσω να βρω ψηφιακή μηχανή και να σας στείλω μια φωτο όταν μπορέσω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...