Jump to content

Εισαγωγή Στο Υφάλμυρο Ενυδρείο


TAN

Recommended Posts

Εισαγωγή στο Υφάλμυρο ενυδρείο
Απο τον Θανάση Μπαλάσκα

Όταν η θάλασσα συναντιέται με της εκβολές των ποταμών σε εκείνα τα σημεία έχουμε μια ένωση του γλυκού νερού με το θαλασσινό που ονομάζουμε υφάλμυρη κατάσταση. Σε αυτές τις περιοχές ζει μια εκπληκτικά διαφορετική και μοναδική ομάδα ψαριών μερικά από την οποία είναι συνήθως διαθέσιμα στο εμπόριο για το χόμπι μας.Οι πιο γνωστές οικογένειες υφάλμυρων ψαριών που γνωρίζουμε είναι τα
Archers fish, scats, monos, puffers, gobies και κάποια ζωοτόκα ψάρια όπως τα mollies.


Στην φύση υπάρχουν 3 τύποι υφάλμυρης κατάστασης που έχουν ως εξής:

Τύπος # 1: Υφάλμυρος ποταμός

Αρκετά ποτάμια στην φύση κάνοντας την διαδρομή τους μεσολαβούν με το θαλασσινό νερό και συνεχίζουν το ταξίδι τους έχοντας επηρεαστεί σε μια χαμηλού τύπου υφάλμυρη κατάσταση. Αυτά τα ποτάμια ονομάζονται υφάλμυρα και η πυκνότητα που παρουσιάζουν κυμαίνεται μεταξύ του 1.005. και 1.010.
Σε αυτά τα ποτάμια συναντάμε αρκετά είδη puffer, gobies αλλά και κάποια ζωοτόκα όπως τα mollies.
Αν θέλουμε να προσομοιώσουμε αυτόν το βιότοπο θα πρέπει στο ενυδρείο μας να έχουμε αρκετή ροή βάζοντας κάποιον μεγάλο κυκλοφορητή.


Τύπος # 2: Έλος μαγκρόβιων δέντρων

Τα έλη μαγκρόβιων δέντρων συναντιούνται σε κόλπους στις εκβολές των ποταμιών και σε αυτές τις περιοχές σημειώνεται αρκετά χαμηλή ροή νερού και η πυκνότητα (salinity) κυμαίνεται μεταξύ του 1.010-1.015.
Αν θέλουμε να προσομοιώσουμε αυτόν το βιότοπο θα πρέπει στο ενυδρείο μας να κυριαρχούν οι ρίζες των μαγκρόβιων(το καλύτερο θα ήταν κάποια ζωντανά μαγκρόβια δένδρα αλλά αυτό μάλλον δεν είναι εφικτό στην Ελληνική αγορά).
Το ενυδρείο στο οποίο θα δημιουργήσουμε αυτήν την αναπαράσταση βιοτόπου θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο 350+ λίτρα νερού.

Τύπος # 3: Εκβολή ποταμού προς την Θάλασσα

Αυτός ο τύπος υφάλμυρης κατάστασης είναι ο πιο γνωστός στους περισσότερους χομπίστες.Οι εκβολές των ποταμών παρουσιάζουν στην πλειοψηφία τους μια πυκνότητα (salinity) μεταξύ του 1.015-1.019.Αν θέλουμε να προσομοιώσουμε στο ενυδρείο μας αυτό τον βιότοπο θα πρέπει λοιπόν η πυκνότητα στο ενυδρείο μας να μην υπερβεί αλλά ούτε να πέσει κάτω από αυτούς τους αριθμούς.Λόγω του ότι τα περισσότερα ψάρια που συναντάμε σε αυτά τα σημεία όπως τα scats και οι μονοδαχτυλοι έχουν φτάσει τα ενήλικα μεγέθη τους το ενυδρείο μας δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο των 300 λίτρων.

Τα υφάλμυρα ενυδρεία είναι αρκετά παρεξηγημένα και αδικημένα στο χόμπι μας.
Από άποψη χημείας νερού δεν ανήκει ούτε στα ενυδρεία γλυκού νερού αλλά φυσικά ούτε και στα Θαλασσινά ενυδρεία.
Με αλατότητες που αρχίζουν από 1.004 και πολλές φορές φτάνουν έως και το 1.018. Ανάλογα με την προσομοίωση του βιότοπου και των ψαριών που θέλουμε τα υφάλμυρα ενυδρεία είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στο χόμπι μας με αρκετές επιλογές ψαριών που δυστυχώς πολλές φορές πωλούνται σαν ψάρια του γλυκού νερού λόγω της κάποιας ανθεκτικότητας που έχουν με αποτέλεσμα την κακή τους διαβίωση και τον γρήγορο θάνατο τους..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...