Jump to content

Mega Project


Recommended Posts

Θερμά συγχαρητήρια για τη φιλότιμη αρχικά και πετυχημένη τελικά δημιουργία αυτού του forum.

Ενυδρειόφιλος και εγώ εδώ και 1μιση χρόνο σχεδόν, μικρού βεληνεκούς όμως. Αυτή τη στιγμή έχω ένα 80άρι το οποίο αφού έζησε ομηρικές περιπέτειες στη διάρκεια του χρόνου, τώρα πια έχει ισορροπήσει σε ένα υγιές σύστημα. (πιστεύω ότι είναι υγιές μιας και οι κάτοικοι κάθε πρωί είναι όλοι εκεί και συμπεριφέρονται by the book)

Νομίζω όμως ότι ήρθε η στιγμή να αναβαθμιστώ. Σε πρώτη φάση θα ετοιμάσω ένα μεγάλο γλυκού νερού και άμα τα καταφέρω θα ξεκινήσω μετατροπές στο 80άρι μου για θαλασσινό.

Πιστεύω ότι μέχρι την Ολυμπιάδα του Λονδίνου θα τα έχω καταφέρει. :buttrock:

Ο λόγος που βάφτισα το thread Mega Project δεν αφορά τόσο στο ενυδρείο όσο στις μετατροπές συνολικά που θα λάβουν χώρα, στο σπίτι μου! :blink:

(θα κοπεί τοίχος για να γίνει εσωτερικό παράθυρο, θα κατασκευαστεί βάση-έπιπλο για να δεχτεί το ενυδρείο από τη μία και από την άλλη θα είναι το τραπέζι της κουζίνας που θα τρώω το πρωινό μου κοκ)

Αφού λοιπόν ξεπεράστηκαν κάποιες τεχνικές δυσκολίες σχεδιαστικά (δημιουργία παραθύρου, κατασκευή επίπλου, κατανομή βάρους, ανοχές πλάκας κτιρίου, παροχές νερού και αποχετεύσεις κοντά στο σημείο κτλ) είμαι περιχαρής να ανακοινώσω ότι ξεκινάνε εργασίες τη μεθεπόμενη εβδομάδα. (την επόμενη θα αδειάσει ο χώρος)

Για το ενυδρείο όμως θα χρειαστώ τη βοήθεια και τις γνώμες των εμπειρότερων από εσάς (δηλαδή από ότι κατάλαβα από όλους εδώ μέσα). Προκαταβολικά να πω ότι το ψαχούλεψα το site, αλλά μπορεί να μην τα έχω καταφέρει απόλυτα, οπότε εάν κάνω ερωτήσεις που έχουν απαντηθεί ήδη, ζητάω εκ των προτέρων συγγνώμη για την επανάληψη και σας παρακαλώ εάν είναι δυνατόν να μου παραθέσετε τα links.

Το μελλοντικό ενυδρείο αυτή τη στιγμή (στα χαρτιά) βγαίνει: 130Χ45Χ45. Οι διαστάσεις με ακρίβεια θα είναι γνωστές μετά τις δομικές κατασκευές. Πάντως δε θα αποκλίνει παραπάνω από +-5% σε κάθε διάσταση (τελικά μιλάμε για ~270lt)

Οι απορίες μου είναι οι παρακάτω.

1. Πρέπει να λαμβάνω κάτι υπόψη μου εφόσον μιλάμε για ενυδρείο δύο όψεων;

2. Με δεδομένο ότι: Ο στόχος είναι μέσα στο ενυδρείο να μην υπάρχει Κανένα Απολύτως μηχάνημα.

2α. Οπότε υπερχείληση. Εδώ τώρα ρωτάω. Που ακριβώς διαφέρει το sump από το εξωτερικό φίλτρο; Επίσης, τι είναι οι μακροάλγες; Τι εξυπηρετούν; Μακροάλγες και uv είναι διάολος και λιβάνι;

2β. Επίσης θα ήθελα να μη διακόπτεται η κυκλοφορία του νερού κατά τις αλλαγές. Σκέφτηκα την ύπαρξη δεύτερου κυκλοφορητή ο οποίος θα περνάει το νερό από uv και το θερμαντικό σώμα, ώστε να ξαναγεμίζει το tank σιγά σιγά με το νερό να πέφτει στο θάλαμο του θερμαντικού. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα πρέπει το δεύτερο κύκλωμα να αντλεί νερό από χαμηλότερα από τη στάθμη της υπέρχείλησης. Αυτό είναι επιτρεπτό ή απαγορευτικό; Σχεδιαστικά υπάρχουν λύσεις; (δηλ. ασφαλείς τσιμούχες για τρύπα λίγο πιο πάνω από τη μέση του τζαμιού; θέλω να αποφύγω να περάσω σωληνάκι από πάνω και να το σιφωνάρω)

2γ. Εάν υπάρξουν τελικά δύο τέτοια κυκλώματα. Υπάρχει πουθενά στο internet κάποια πηγή πληροφοριών για τα ρεύματα που δημιουργούνται μέσα στο ενυδρείο. Θα υπάρχουν θέλω να πω, μία υπερχείληση, ένα σημείο απορρόφησης και δύο επιστροφές (μπορούν να είναι και μία, οι τελευταίες). Λίγο που το σκέφτηκα και κάνοντας brainstorming με ένα φίλο μου φυσικό, ανακαλύψαμε (με βάση το πρώτο σχέδιο) ότι σε ένα σημείο -ίσως- θα δημιουργούνταν δίνη. Αυτή θα μπορούσε να εγκλωβίσει μόνιμα σε μια περιοχή του ενυδρείου αιωρούμενα σωματίδια. Σκεφτήκαμε διάφορες αλχημίες, αλλά πάραυτα, έχετε κάτι υπόψη σας;

3. Αργότερα, που θα βάλω μέσα ζωή, θα ήθελα να αποφύγω τις μελέτες συμβατότητας. Πως μπορώ να μάθω για τα φυσικά οικοσυστήματα, ώστε να επιλέξω αυτό που μου αρέσει περισσότερο και να επιχειρήσω να το δημιουργήσω;

3α. Εάν θα έχω βρει ένα, πως καταλήγω στα υλικά του φίλτρου;

Όπως βλέπετε, τά 'πα όλα μαζί και ξεθύμανα! :blush:

Άντεξε κανείς;

(έι, που πήγανε όλοι...)

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν σε καλοσωρίζω στο forum μας!

Σου εύχομαι καλή επιτυχία στα σχέδιά σου.

Όσο για τις απαντήσεις στα ερωτήματά σου, κάνε λίγο υπομονή, γιατί όπως είπες, τα έβαλες όλα μαζί.

Link to comment
Share on other sites

1. Αφού πρόκριτε για ενυδρείο δύο όψεων τότε η διακόσμηση θα είναι έτσι διαμορφωμένη ώστε να φαίνετε και από της δύο μεριές όμορφο. Αλλά προτού προχωρήσω δεν διευκρινίζεις εάν θα είναι φυτεμένο ή αφρικάνικο.

2. Δεν καταλαβαίνω γιατί θέλεις να κάνεις τόσο περίπλοκες κατασκευές σε ενυδρείου γλυκού νερού αφού την δουλειά αυτή μπορεί να την κάνει ένα καλό εξωτερικό φίλτρο με ενσωματωμένο θερμαντήρα, όπου άνετα μπορείς να συνδέσεις και την UV λάμπα και CO2 διαχητήρα εάν έχεις φυτά.

Και μια ακόμη ερώτηση ποιος ο λόγος κατά της αλλαγές νερού να μην σταματήσει η κυκλοφορία αφού δεν υφίσταται το παραμικρό πρόβλημα.

3. Αυτή η απάντηση δεν μπορεί να απαντηθεί διότι ακόμη και στο ίδιο οικοσύστημα υπάρχουν διαφορές και μάλιστα σε μερικά σημεία μεγάλες. Η συνήθεις πρακτική που ακολουθούμε είναι η εξής επιλέγουμε ένα ψάρι που μας αρέσει πάρα πολύ και θα είναι το βασικό ψάρι του ενυδρείου μας και μετά με βάση αυτό τοποθετούμε άλλα συμβατά ψάρια.

Link to comment
Share on other sites

1. Φυτεμένο.

2. Καμιά φορά το χειμώνα το νερό (του δικτύου) είναι πολύ κρύο. Σκέφτομαι έναν τρόπο ώστε να αποφύγω τα νερά με τους κουβάδες σε αναμονή. Υπάρχει πολύ κοντά αποχέτευση ώστε να αδείαζω το νερό κατευθείαν σε αυτή. Επίσης θα ήθελα να μπορώ να φέρνω το νέο νερό με σωληνάκι στο ενυδρείο (από το δίκτυο), αφήνοντάς το να γεμίζει σιγά ( και άρα θα πρέπει να κυκλοφορεί το νερό, τουλάχιστον από το θερμαντικό σώμα, σωστά; Υπάρχει άλλος τρόπος; ) Τέλος, στόχος αυτή τη φορά να είναι όσο το δυνατόν πιο ιδανικές οι συνθήκες. Δε θα ήθελα μόνο ένα ενυδρείο για να τρώω το πρωινό μου, θα ήθελα αν είναι καθόλα άψογο.

3. Η τρίτη απάντηση με καλύπτει. Ήθελα απλώς να ξέρω.

Ευχαριστώ.

Έγινε επεξεργασία - lefterisk
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λες να φέρνεις νερό κατευθείαν από το δίκτυο εμπεριέχει πολλά προβλήματα.

Η μέθοδος από την μια να βγάζεις νερό και από την άλλη να βάζεις είναι λάθος διοτη δεν μπορείς να ελέγξεις την πραγματική αλλαγή νερού.

Χρειάζεσαι έναν θερμαντήρα πολύ ισχυρό με υψηλή κατανάλωση σε ρεύμα που να μπορεί σε δευτερόλεπτα να θερμάνει το νερό που θα έρχεται από το δίκτυο στους 27 βαθμούς . Εκτός και αν το νερό από το δίκτυο έρχεται με πολύ αργούς ρυθμούς αλλά και αυτή η μέθοδος έχει άλλα προβλήματα.

Δεν γνωρίζω την ποιότητα του νερού που έρχεται από το δίκτυο εάν παράδειγμα θα φτιάξεις ένα ενυδρείο τροπικό που θα χεριάζετε Ph 7 αλλά το νερό της βρύσης έχει πχ Ph 7,7. Τότε αφού λες θέλεις να τα κάνεις όλα άψογα θα χρειαστείς οπωσδήποτε μια αντίστροφη όσμωση και θα να δημιουργείς το νερό πρώτα σε κάποιους κουβάδες.

Δεν είναι ιδιαίτερη ταλαιπωρία αυτό διότι θα χρειάζεσαι να αλλάζεις κάθε εβδομάδα περίπου 40-60 λίτρα νερό όχι παραπάνω. Εγώ έχω δυο σαραντάκιλους κουβάδες και κάνω την δουλειά μου μια χαρά.Η διαδικασία αλλαγής νερού είναι κυριολεκτικά 5 λεπτά υπόθεση

Ένα δεν θέλεις επουδενή λόγο να χρησιμοποιήσεις κουβάδες τότε θα αναγκαστείς να τοποθετήσεις ψάρια στο ενυδρείο σου συμβατά με την ποιότητα του νερού που θα έρχεται από το δίκτυο. Όσο πιο σκληρό είναι το νερό τόσο θα μειώνονται και η επιλογές σου σε ψάρια. Και δυσχεραίνουν η συνθήκες για τα φυτά. Σημειώνω η αλλαγή νερού θα γίνεται πάντοτε σε δυο φάσεις πρώτα αφαιρούμε το νερό και μετά προσθέτουμε το νέο, ποτέ δεν πράττουμε αυτές της δύο φάσεις μαζί.

Link to comment
Share on other sites

Αλλαγή νερού.

Δεν είπα ποτέ ότι το άδειασμα κα το γέμισμα θα γίνονται ταυτόχρονα. Εξυπακούεται ότι η αλλαγή είναι δύο στάδια. Αδειάζω και μετά ανοίγω την παροχή να γεμίσει αργά το tank. Το νερό από το δίκτυο, πέφτει λίγο λίγο στο θάλαμο με το θερμαντικό σώμα.

Νερό δικτύου.

Θα λάβω υπόψη μου την ποιότητά του. Κάνω από τον Ιούλιο 2 φορές το μήνα μετρήσεις του νερού της βρύσης μου. Η ποιότητα είναι σχετικά σταθερή και συγκεκριμένα (εδώ που μένω):

6,8<pH<7,1

8<GH<14

3<ΚΗ<6

Ευχαριστώ ξανά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...