Jump to content

Σεξουαλικός διμορφισμός στα πιράνια


Aquazone Team

Recommended Posts

http://www.opefe.com/pira_sex.html

Σεξουαλικός διμορφισμός Piranhas & άλλων σχετικών μορφών

Συγγραφή από τον Frank Magallanes, 17 Φεβρουαρίου ..2006

Μετάφραση από τον Γιώργο Ρούσαλη (Genirous), 30 Οκτωμβρίου 2007

Προς το παρόν μόνο ένα (1) είδος piranha αναγνωρίζεται επιστημονικά πως είναι σεξουαλικά διμορφικό (Pygopristis denticulata). Αυτός ο διμορφισμός βασίζεται στο διλοβικό ("D" μια στρογγυλευμένη προβολή που είναι μέρος μιας μεγαλύτερης δομής) πρωκτικό πτερύγιο του αρσενικού. Αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι μοναδικό μεταξύ ορισμένων ειδών και σπάνιο στα ψάρια που αποκαλούμε piranhas.

Ένα από τα ενδιαφέροντα πράγματα που έχω διαβάσει από άλλους χομπίστες, είναι που προσπαθούν να καθορίσουν εάν το ψάρι τους είναι αρσενικό ή θηλυκό piranha. Η συνήθης απάντησή μου είναι ότι δε θα ξέρετε έως ότου αναπαραχθούν μπροστά σας και δείτε πραγματικά αυγά από το θηλυκό piranha. Δεν υπάρχει πραγματικά κανένας απόλυτος και εύκολος κανόνας για να καθοριστεί το φύλο σε ένα piranha, εκτός εαν το ανοίξουμε στα δύο. Μερικά επιστημονικά άρθρα κατά περιόδους συσχετίζουν το θηλυκό ενήλικο piranha με ψάρι μεγαλύτερου μήκους. Αυτό ανταποκρίνεται καλά στη σεξουαλική ωριμότητα των ειδών piranhas Serrasalmus maculatus και S. spilopleura. Το ενήλικο θηλυκό είναι συνήθως μακρύτερο και μερικές φορές η περίμετρός του μπορεί να είναι λίγο πιο ευδιάκριτη από του αρσενικού. Εντούτοις, στο ενυδρείο του σπιτιού σας τα πράγματα δεν είναι ίδια όπως στη φύση.

To πόσο ταϊ'ζετε τα ψάρια σας και το μέγεθος του ενυδρείου σας θα δώσουν ψεύτικες εντυπώσεις στη σεξουαλικότητα των ψαριών σας. Έτσι πρέπει να προσέχετε να μην υποθέτετε τίποτα για τα αιχμάλωτα piranhas σας από άποψη σεξουαλικού διμορφισμού. Ο χρωματισμός μπορεί επίσης να δώσει ένα ψεύτικο στοιχείο για το φύλο, καθώς επίσης και το μέγεθος της κοιλιάς. Υπερβολικό τάισμα ή - όπως συχνά συμβαίνει - εντερικά σκουλήκια μπορούν να υπερφουσκώσουν ένα piranha δίνοντάς του μια εμφάνιση ετοιμότητας να απελευθερώσει αυγά. Επίσης, δεν είναι ασυνήθιστο να βρεθούν αγονιμοποίητα αυγά στο ενυδρείο. Τα θηλυκά απελευθερώνουν γενικά τέτοια σε συχνή βάση εάν δεν απορροφώνται από το σώμα. Δείγματα piranhas που τεμμάχισα ο ίδιος και τα οποία εμφάνιζαν φουσκωμένες κοιλιές, παρουσίαζαν συνήθως σαπρά όργανα και γεμάτα αίμα. Αυτός ο τύπος ατροφίας είναι κοινός στα άρρωστα piranhas που εμφανίζονται συχνά πολύ σκοτεινά στο χρώμα. Αυτό δε σημαίνει ότι κάθε piranha που εμφανίζεται έτσι είναι άρρωστο! Αλλά είναι κάτι που, ενώ οι υπερενθουσιώδης χομπίστες νομίζουν ότι το piranha τους είναι έτοιμο να ρίξει τα αυγά, πρέπει να προσέχουν.

male_combo_fins.JPGfem_combo_fins.JPG

Στα παραδείγματα παραπάνω, που διαχωρίζονται φυλετικά, μπορείτε να δείτε τα διλοβικά πτερύγια του αρσενικού piranha, συμπεριλαμβανομένου του piranha Wimpel (μέση). Δεν ήμουν σε θέση να αναγνωρίσω αυτό το χαρακτηριστικό σε οποιαδήποτε άλλα piranhas έως αυτήν την ημερομηνία. Εντούτοις, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα τέτοια εκεί έξω. Βεβαίως, θα ήθελα πολύ να βρώ περισσότερα. Αλλά προς το παρόν αυτά τα 3 είδη που παρουσιάζονται εδώ είναι τα πιο έγκυρα, όπου και παρουσιάζεται σεξουαλικός διμορφισμός.

Pygopristis Denticulata male:

Denticulata_MALE.jpg

denmale.jpg

Pygopristis Denticulata female:

Pygodenticulata1A.jpg

denfem.jpg

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...