Jump to content

Piranha: Φρούτα και σπόροι στο φυσικό τους βιότοπο


Aquazone Team

Recommended Posts

http://www.opefe.com/pirafruit_seeds.html

PIRANHA: Φρούτα και σπόροι στο φυσικό τους βιότοπο



Συγγραφή από τον Frank Magallanes, 24 Ιανουαρίου 2006

Μετάφραση από τον Γιώργο Ρούσαλη (Genirous), 31 Οκτωμβρίου 2007

Εισαγωγή

Έγραψα αυτό το άρθρο για να ενημερώσω τους χομπίστες ποια τροφή τρώνε τα piranha και τα pirambeba, όπου αυτό έχει να κάνει με ορισμένα φρούτα και σπόρους στο φυσικό βιότοπό τους. Ενώ πολλοί από αυτούς τους τύπους τροφίμων δεν είναι εύκολα διαθέσιμοι στα παντοπωλεία ή στα πολυκαταστήματα, μερικοί μπορεί να βρεθούν.

Η Νότια Αμερική έχει κατανομή ψαριών όπου η σίτιση με φρούτα και σπόρους είναι κοινός τόπος (Araujo-Lima και Goulding). Η πλημμυρισμένη κοίτη έχει άφθονα φρούτα και σπόρους με τα οποία τρέφονται ψάρια όπως τα piranhas και ειδικότερα τα pacus. Τα ψάρια μεταναστεύουν σε αυτά τα πλημμυρισμένα τροπικά δάση σε αναζήτηση τροφών που μπορεί να πέσουν στο νερό. Τέτοια κατανάλωση φρούτων και σπόρων φαίνεται περιορισμένη στις οικογένειες των χαρακίνων και των γατόψαρων. Άλλες οικογένειες ειδών - όπως οι κιχλίδες - είναι περιορισμένες σε αυτόν τον τύπο σίτισης. Μόνο λίγες περιοχές έχουν μελετηθεί.

Προειδοποιούνται έντονα οι χομπίστες ότι πολλά από αυτά τα φρούτα ή τους σπόρους θα μπορούσαν ενδεχομένως να λερώσουν το ενυδρείο, οπότε συστήνεται σύνεση και αποφυγή υπερβολικού ταϊσματος των ψαριών. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή να μη μένει τροφη αφάγωτη, η αφαίρεση της οποίας συστήνεται έντονα εάν το ψάρι δεν την έχει φάει μέτα το πέρας 5 λεπτών από την εισαγωγή. Θέμα ρουτίνας πρέπει να είναι και οι αλλαγές νερού (10-15% 2 ή 3 φορές την εβδομάδα).

Σύμφωνα με τον Devon Graham (Μαργαρίτα Tours, INC) - Για τα φρούτα από τις οικογένειες Ευφόρβιων (Euphorbiaceae) και Φοινικόδεντρων: Τα περισσότερα από αυτα δεν είναι γλυκά φρούτα, αλλά είναι κάπως ελαιούχα και υψηλά σε λιπίδια και πρωτεϊ'νες. Τα ίδια ισχύουν για τα Lauraceae (που περιλαμβάνουν φρούτα όπως το αβοκάντο), ως εκ τούτου τα ιχθυοφάγα ψάρια δεν είναι απαραίτητο να διατηρήσουν πρωτεϊ'νη στη διατροφή, και είναι πιθανώς ευκολότερο για ένα piranha να συχνάσει κάτω από ένα καρποφόρο δέντρο κατά τη διάρκεια των πλημμύρων και απλώς να τρέφεται με τα φρούτα που πέφτουν, παρά να κυνηγήσει ψάρια όταν είναι τόσο ευρέως διασκορπισμένα μέσα στο δάσος.

pygoeatingfruit.jpg

FEEDING.jpg

Ποιά φρούτα/σπόροι υπάρχουν;

Υπάρχει ένα δέντρο που αποκαλείται ''πιρανχόδεντρο'' (Piranhea trifoliata, οικογένεια Ευφόρβιων-Euphorbiaceae), το οποίο παράγει μια τεράστια συγκομιδή σπόρου. Ένα άλλο θαμνόδεντρο έχει φρούτα που μοιάζουν με μούρα και τα οποία τα ψάρια μπορούν να μαδήσουν από τα κλαδιά του όταν πλημμυρίζει το δάσος, το είδος Alchornea (οικογένεια Ευφόρβιων-Euphorbiaceae). Αυτό το δέντρο φυτρώνει κατά μήκος και στις όχθες ποταμών και στις κοίτες πλημμυρισμένων λιμνών. Κάποια άλλα φρούτα που μοιάζουν με μούρα περιλαμβάνουν: Passion fruit (είδος Passiflora), Άγριο Ξινόφρουτο (Soursop, είδος Annona), είδη Κεκροπίας (Cecropia), Άγρια Γουάβα (Guava, οικογένεια Μυρτιάς-Myrtaceae), οικογένεια Πεπονόφρουτων (Melon, είδος Σίκυος-Cucurbitaceae) και είδη Φίκου (Ficus, οικογένεια Μουριάς-Moraceae). Αλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν δρύπες (drupes) που τρώγονται από tambaqui και πιθανώς επίσης από piranha: Louro (οικογένεια Lauraceceae) Sapotaceae, Uxi (είδος Licania), και Cajurana (Simaba, τώρα γνωστό ως είδος Κουασίας-Quassia, οικογένεια Simaroubaceae).

Το καρυόδεντρο της Βραζιλίας έχει διάφορα είδη στην οικογένεια (Lecythidaceae) που τρέφονται ψάρια όπως piranha και pacu. Οι μεγάλοι σπόροι των ειδών Lecythis πέφτουν στο νερό αφότου ανοίξει ο φλοιός των φρούτων και απελευθερωθούν οι σπόροι του. Άλλοι τύποι συμπεριλαμβάνονται ακόμα στις οικογενειες Leguminosae και Bignoniaceae. Άλλα μεγάλα φρούτα που τρέφονται τα pacu (οι σπόροι που διασκορπίζονται μόλις ανοίξουν και τρώγονται από το piranha) είναι τα Catorι (benthami Crataeva). Είναι ένα από τα μεγαλύτερα φρούτα με τα οποία τρέφεται το tambaqui(Araujo-Lima και Goulding).

1. Το Apocynaceae - είδη Macoubea - φυτρώνει στο πλημμυρισμένο δάσος, τα φρούτα ωριμάζουν στην υψηλή στάθμη νερού.

macoubea_sp-jarabe_huayo.jpg

2. Aquifoliaceae - inundata Ilex - φρούτο σε αφθονία στην υψηλή στάθμη νερού - τα περισσότερα ψάρια φαίνεται να αγνοούν εντελώς το φρούτο, εντούτοις - είναι κάπως πικρό στη γεύση.

Ilex_inundata_02.jpg

3. Cucurbitaceae - μη αναγνωρισμένο φρούτο/λουλούδια από ένα φυτό που φυτρώνει στην άκρη ενός ποταμού και που αιωρείται πάνω από το νερό.

IMG_0581.jpg

4. Το Euphorbiaceae - hevea braziliensis (λαστιχόδεντρο) - φρούτα από ένα δέντρο στην κοίτη πλημμυρών του Αμαζωνίου - πράσινοι και ξηροί καρποί - η κάψα χωρίζει στα δύο, απελευθερώνοντας 3 σπόρους, ή ολόκληρες κάψες πέφτουν στο νερό όπου σπάζονται και ανοίγονται από ψάρια όπως το gamitana.

Hevea_braziliensis_01-feb04.jpg

5. Passifloraceae - φρούτα του Passiflora vitifolia - ένα πολύ κοινό θαμνώδες κλήμα του δάσους Varzea.

Passiflora_vitifolia_02.jpg

6.Capparadicaeae - Crateva SP. φρούτο - ένα κοινό φυτό στις όχθες των ποταμών - φρούτα στην υψηλή στάθμη νερού και φρούτα που σπάζονται και ανοίγονται και χρησιμοποιούνται ως δόλωμα από ντόπιους κατοίκους της περιοχής.

Cratavia_02.jpg

7. Rhizantha Gurania - φρούτο και λουλούδι από το Madre Selva Preserve στον ποταμό Rio Orosa, στον περουβιανό Αμαζώνιο.

cucumber_1.jpg

Παρακάτω είναι τα επιβεβαιωμένα είδη caribe/pirambeba που τρέφονται με φρούτα και σπόρους:

1. Pygopristis denticulata: σπόροι, φρούτα και λοιπά ζώα

2. Pristobrycon calmoni: σπόροι και λοιπά ψάρια

3. Pristobrycon maculipinnis: σπόροι και λοιπά ψάρια

4. Serrasalmus gouldingi: φρούτα, σπόροι και διαφόρων μεγεθών ψάρια

5. Serrasalmus manueli: φρούτα, σπόροι και μέρη ψαριών.

6. Serrasalmus rhombeus: Τα περιεχόμενα του στομάχου περιλαμβάνουν σπόρους.

7. Pygocentrus nattereri. - Ακολουθήστε τη σύνδεση πριν τη μελέτη του 2005 από ερευνητές του τομέα.

8. Serrasalmus aff brandtii.

Ο Devon είχε επίσης τις ακόλουθες παρατηρήσεις σχετικά με τη διατροφή του Pygocentrus nattereri με φρούτα. Δεν ξέρω εάν το κάνουν τακτικά στη φύση κάτω από τις απολύτως φυσικές καταστάσεις, αλλά τακτικά χρησιμοποιούν φρούτα ως δόλωμα κατά την αλιεία με γάντζο και πετονιά - οι ντόπιοι κάτοικοι τα πιάνουν συχνά με δολώματα φρούτων όπως κάνουν και οι επισκέπτες στον Αμαζώνιο. Σύμφωνα με τον Devon, ένα κομμάτι μπανάνας χρησιμοποιείται ως δόλωμα για να πιαστούν αυτά τα οδοντωτά ψάρια σε ένα αγκύστρι.

Είδη Piranha/Caribe που δεν επιβεβαιώνονται πλήρως από την επιστήμη πως τρώνε σπόρους ή φρούτα, αλλά πιθανώς να το κάνουν:

Pygocentrus cariba - Άγνωστο

Pygocentrus piraya - Άγνωστο

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...