Jump to content

Σκαλάρια


Recommended Posts

t -8h

Ένα καλό πρωινό καθώς πλησίαζα στο ενυδρείο μου παρατήρησα ότι ένα από τα τρία ζευγάρια σκαλάρια που έχω αποφάσισε για μια ακόμη φόρα να αποκτήσει απογόνους, και ήταν το αγαπημένο μου ζευγάρι. Επέλεξε μια περιοχή και άρχιζε να την καθαρίζει, σημάδι ότι το ζευγάρι σκοπεύει να γεννήσει άμεσα.
 

Το αγαπημένο μου ζευγάρι

ae6793ab.jpg



t -7h

Μέτα από ένα διάλυμα καφέ όρχησε η διαδικασία ετοιμασίας της γεννήτρας ενυδρείο 100 λίτρα καθαρά και φίλτρο στρωμένο και διατηρημένο με φυλλαράκια τροφής. Το ενυδρείο είναι ερμητικά κλειστό για αποφυγή δημιουργίας αλγης. Από το συγκεκριμένο ενυδρείο αφαιρώ το 90% του νερού και προσθέτω 10% φρέσκο νερό και το υπόλοιπο 90% από το βασικό ενυδρείο όπου βρίσκονταν τα ψάρια.
Ο λόγος που το έκανα αυτό είναι να υπάρχουν ακριβώς ίδιες συνθήκες νερού ώστε να μην στρεσαριστεί το ζευγάρι από αυτό που του περίμενε να πάθει. Στο ενυδρείο προστέθηκαν λίγα φυτά δυο πλαγιασμένη σχιστόλιθοι και ένα πλαστικό. Γνωρίζοντας την συμπεριφορά των σκαλαριων υπέθεσα ότι θα γεννήσουν στο πλαστικό που το προτιμούν σε πρώτη φάση, ενώ για την μετέπειτα μεταφορά των προνυμφών προτιμούν της πέτρες.
 

t -6h


ήρθε η κρίσιμη ώρα ώρα να απομονώσω το ζευγάρι και να το πιάσω με την απόχη όσο πιο ανώδυνα γινόταν ώστε να μην στρεσαριστεί η θηλυκιά και αποβάλει. Τρία τέταρτα αργότερα μετά από κυνηγητό ανάμεσα στης ρίζες και τα φυτά τα ψάρια βρίσκονταν λαχανιασμένα από το κυνηγητό στην γεννήστρα. Άκρος χλομά και κρυμμένα από το στρες.
 

t -4h


Μια ώρα μετά τα ψάρια συνήρθαν από το σοκ και άρχιζαν να καθαρίζουν το πλαστικό που είχα τοποθετήσει στο οποίο θα γεννούσαν τα αυτά τους.
Η συνθήκες νερού ήταν ακριβώς ίδιες όπως στο κυρίως ενυδρείο, Kh 2,5 Ph 6,5, Gh 4, Redox, 250, TDS 150. T 26 C.

  • love 1
Link to comment
Share on other sites

t -30min.

Άρχισα σταδιακά να αυξάνω την θερμοκρασία του ενυδρείου με σκοπό να φτάσω τους 29 C. Εντωμεταξύ τα ψάρια έδειχναν έντονα σημάδια ότι κόντευε η ώρα να γεννήσουν. Καθάριζαν το πλαστικό που είχα τοποθετήσει και τα γενετικά τους όργανα είχαν βγει στο μάξιμουμ.

01.jpg

Τα γενετικό όργανο του θηλυκού είναι μακρύ 3mm και το σχήμα του είναι κυλινδρικό

02.jpg

Τα γενετικό όργανο του αρσενικού είναι μακρύ 2mm και το σχήμα του είναι τριγωνικό

03.jpg

  • love 1
Link to comment
Share on other sites

t 0min.

Η γέννα άρχισε το θηλυκό γεννούσε και το αρσενικό περνούσε πάνω από κάθε αυγό πάνω από 8 φόρες πράγμα άκρος ασυνήθιστο διότι συνήθως περνάν από 1-3 φορές. Φαίνεται ο αρσενικός ήθελε να είναι 100% σίγουρος για την γονιμοποίηση των αυγών,

04.jpg

05.jpg

06.jpg

07.jpg

08.jpg

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

t +45min

τρία τέταρτα αργότερα η γέννα ολοκληρώθηκε και το αποτέλεσμα ήταν να έχω 685 αυγά

09.jpg

t +16h

Την επόμενη μέρα τα αυγά ήταν όλα οκ μόνο 3 αυγά είχαν ασπρίσει. Το ζευγάρι ασταμάτητα αέριζε τα αυγά τους με ένα απίστευτο κουράγιο και σχεδόν αδιάκοπα.

10.jpg

t +28h

Για να βλέπουν τα ψάρια καλύτερα το βράδυ και να φροντίζουν τα αυγά τους τοποθετήθηκες στο ενυδρείο ένα ελαφρός μπλε φωτισμός

11.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

t +2d

Τα αυγά άρχισαν να εκκολάπτονται η απόλυες των αυγό ήταν μόλις 3 αυγά χωρίς να προσθέσω κανένα σκεύασμα ούτε αντιχλώριο κτλ. Σε γενικές γραμμές είμαι κατά των σκευασμάτων παντός τύπου. Αυτό πάντως (να μου χαλάσουν μόνο 3 αυγά) δεν μου είχε συμβεί ποτέ και πιστεύω οφείλετε στην εντατική γονιμοποίηση τους αρσενικού και στην μετέπειτα υπερβολικά έντονη φροντίδα των αυγών.

12.jpg

Λίγη ώρα αργότερα με σπασμωδικές κινήσεις η προνύμφες απελευθερώνονται τελείως από το κέλυφος του αυγού.

13.jpg

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

t +3d

Όσα ψάρια ήταν άτακτα και ξεκολλούσαν από το πλαστικό έπεφταν κάτω και η γονείς με φροντίδα τα επανατοποθετούσαν στην θέση τους.

14.jpg

15.jpg

16.jpg

Κατά το βραδάκι το ζευγάρι αποφάσισε να μετακινήσει της προνύμφες στον σχιστόλιθο

17.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

t +4d

Μου είναι πλέων αδύνατον να μετρήσω τα ψαράκια αλλά η απώλειες φαίνονται μικρές.

18.jpg

t +6d

Τα ψαράκια το πρωί ήταν μια χαρά και ο λεκιθικός σάκος είχε μειωθεί πάρα πολύ σημάδι ότι σε λίγο θα αρχίζουν να κολυμπούν.

19.jpg

Το απόγευμα της ίδιας μέρας άρχισαν η πρώτες προσπάθειες ελεύθερης κολύμβησης από τα μικρά, αλλά η γονείς τους το επέτρεπαν ακόμη.

20.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Το βράδυ τα ψάρια πλέων όλα κολυμπούν ελεύθερα.

21.jpg

22.jpg

23.jpg

t +7d

άρχιζα να τα ταΐζω με υγρή τροφή liquifry No1 ανά 3 ώρες (κλίστηκα στο σπίτι Χάρι των ψαριών), ενώ ταυτόχρονα άρχισα να βάζω μπρος την παραγωγή αρτέμιας.

24.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

t +8d

Από της πρώτες ώρες που άρχισα να ταΐζω τα μικρά κάποια ψάρια που ήταν πιο δραστήρια (αντιλαμβάνονταν πιο εύκολα τη τρώγεται και τη όχι) έκλεβαν την τροφή κυριολεκτικά μέσα από το στόμα των λιγότερο δραστήριων.

Για τον λόγο αυτό μέσα σε διάστημα 10 λεπτών ξανά τάιζα τα ψάρια ώστε να δώσω την ευκαιρία να φάνε και τα λιγότερο δραστήρια μιας και τα δραστήρια δεν μπορούσαν να φάνε άλλο διότι γέμισαν το στομάχι τους.

Επαναλάμβανα το τάισμα αυτό έως και τέσσερις φορές, ή μέχρι να διαπιστώσω ότι έφαγαν όλα τα ψάρια. Αυτό είχε φυσικά σαν αποτέλεσμα από την πολύ τροφή να επιβαρύνεται το νερό πολύ. Για αυτόν τον λόγο συνιστάτε να αλλάζουμε το νερό του ενυδρείου καθημερινά 10% για όσο διάστημα ταΐζουμε με αυτούς τους ρυθμούς.

Στην φωτογραφία διακρίνουμε δυο ψάρια το ένα να έχει φάει και το άλλο όχι.

25.jpg

Έγινε επεξεργασία - Χρήστος
  • Like 1
  • love 1
Link to comment
Share on other sites

Τα ψάρια άρχισαν να ταΐζονται με αρτέμια. Στην φάση αυτή το κάθε ψάρι χρειάζεται 9-12 αρτεμιες για να χορτάσει, παραπάνω δεν μπορούν να φάνε.

Στην φωτογραφία φαίνεται η κιτρινωπή κοιλιά των ψαριών, σημάδι ότι έφαγαν αρτέμια. Επίσης βλέπουμε το ένα να έχει φάει πιο πολύ από το άλλο. Για τον λόγο αυτό τα ψάρια θα ξανά ταϊστούν ώστε να χορτάσουν και αυτά που έφαγαν λιγότερο.

26.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Παρόλο της έντονες προσπάθειες να επιβιώσουν όλα, υπάρχουν κάποια ψάρια που αρνούνται να φάνε παρά που η τροφή υπάρχει σε πληθώρα. Αυτά τα ψάρια είναι καταδικασμένα να ψοφήσουν στο άμεσο μέλλον.

28.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τα ψάρια σε αυτήν την φάση της ζωής τους τα μικρά κολυμπούν περισσότερο σαν χέλια και δεν έχουν αποκτήσει ακόμη το χαρακτηριστικό στιλ κολύμπησες.

27.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

t +10d

Στην φωτογραφία αυτή βλέπουμε ένα καλά φαγωμένο σκαλαράκι να ψάχνει για τροφή. Επίσης έκαναν εμφάνιση και η πρώτη χρωματισμοί του ψαριού.

29.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

t +11d

τα σκαλαράκια να βοσκούν διάφορούς μικροοργανισμούς από το φυτό.

30.jpg

  • love 1
Link to comment
Share on other sites

t +18d

31.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

t +23d

Το ενυδρείο έχει γεμίσει με κυανόβακτηρίδια μάλλον από τα μηδενικά νιτρικά. Αυτό δεν είναι για τα ψάρια πρόβλημα παρά μάλλον θετικό διότι παρατήρησα να ψάχνουν και να τσιμπολογούν την ’’αλγη’’, δεν γνωρίζω αν τρώνε τα κυανόβακτηρίδια ή βρίσκουν σε αυτά κάποιους μικροοργανισμούς. Πάντως είναι ξετρελαμένα με αυτήν.

32.jpg

33.jpg

34.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Την ίδια μέρα το ζευγάρι αποφάσισε να ξανά γεννήσει αυγά. Παρόλο το έντονο ένστικτο προστασίας που έχουν για τα αυγά τους παραδόξως δεν ενοχλούσαν καθόλου τα μικρά σκαλαράκια να εξερευνήσουν τα αυγά.

Πράγμα που το κάνανε και αφού διαπίστωσαν ότι τρώγονται άρχισαν να τα τσιμπολογούν ώσπου τα φάγανε μέσα σε λίγη ώρα τελείως ανενόχλητα.

35.jpg

36.jpg

37.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

t +54d

38.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

39.jpg
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

40.jpg
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

41.jpg
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

3,5 μήνες μετά τα σκαλάρια μεγάλωσαν, πολλά χαρίστηκαν αλλά όσα και να χαρίσω πάλη ήταν πολλά οπότε αναγκάστηκα κάποια να τα βάλω στο μεγάλο ενυδρείο μαζί με τους γονείς και τα άλλα σκαλάρια. Για κάποιο χρονικό διάστημα λοιπών θα έχω υπερπληθυσμό στο ενυδρείο μου.

Βγήκαν 4 διαφορετικά είδη σκαλαριών.

1. Ζέβρα με μακριά και στενά πτερύγια

2. Ζέβρα με κοντά και φαρδιά πτερύγια

3. Άγρια μορφή με μακριά και στενά πτερύγια

4. Άγρια μορφή με κοντά και φαρδιά πτερύγια

42.jpg

43.jpg

44.jpg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Επειδή πολύ ρωτούν για την αναπαραγωγή των σκαλαριών, πως που και τη, συμπληρωματικά στης φωτογραφίες θα προσπαθήσω να γράψω όσο πιο σύντομα μπορώ της παρακάτω συμβουλές

Από την στιγμή που έχουμε ένα ζευγάρι σκαλάρια στο ενυδρείο μας αργά ή γρήγορα θα κάνουνε την πρώτη τους γέννα. Για να έχουμε επιτυχία πρέπει να προσέξουμε τα εξής:

Ποιότητα νερού

Τα σκαλάρια προέρχονται από νερά με χαμηλές σκληρότητες έχουν μάθει και έχει προσαρμοστεί το DNS τους σε αυτά τα νερά. Αυτό που έχει δημιουργηθεί από την φύση σε χιλιάδες χρόνια δεν είναι δυνατόν ο άνθρωπος να το αλλάξει σε μερικές δεκάδες χρόνια.

Τα σκαλάρια μπορούμε να τα συντηρήσουμε σε Ph <7,5, αυτή η άποψη επικρατή πάρα πολύ είναι όμως αποδειγμένα λανθασμένη, επειδή ζουν δεν πάει να πει ότι είναι και σωστό. Και εμάς αν μας βάλουν σε μια μολυσμένη ατμόσφαιρα θα ζούμε αλλά για πόσο;

Έτσι και τα σκαλάρια ζουν αλλά μειώνουμε την διάρκεια ζωής τους και τα κάνουμε να είναι πιο ευάλωτα στης ασθένειες.

Καλά είναι να συντηρούμε τα ψάρια μας σε Ph <7, Gh <12, TDS <430. Αυτά για την συντήρηση των σκαλαριών. Για την αναπαραγωγή η συνθήκες πρέπει να είναι διαφορετικές.

Μια από της βασικές λοιπόν παραμέτρους για την επιτυχημένη αναπαραγωγή των ψαριών είναι να έχουμε μαλακό νερό <7 Ph TDS <200 δηλαδή περίπου <6 GH. Αυτές είναι ι ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή των σκαλαριών και όσο απομακρυνόμαστε από αυτές τόσο μειώνουμε και το ποσοστό επιτυχίας. Μάλιστα το πολύ σκληρό νερό δυσκολεύει το σπέρμα να εισχωρήσει στο αυγό και η γονιμοποίηση δεν γίνεται, ή γίνεται επί μέρους.

Όπως όλα τα αυγά των ψαριών έτσι και των σκαλαριών είναι ευαίσθητα στης αλλαγές, του νερού, Ph, Kh, Gh, οσμωτική πίεση, μύκητες βακτηριώσεις κτλ. Όταν λοιπόν έχουμε αυγά δεν κάνουμε αλλαγές νερού και προσπαθούμε να έχουμε σταθερές της παραμέτρους του νερού. Το νερό να είναι καθαρό και τα φυτά βοηθούν πολύ στην ποιότητα του νερού, και το φίλτρο να καλύπτει της ανάγκες του ενυδρείου. Αν τα τηρούμε όλα αυτά τότε τα διάφορα φάρμακα είναι περιττά. Προσωπικά δεν χρησιμοποίησα ποτέ φάρμακα και τα αυγά που απόκτησαν φουνγκους ήταν μετρημένα στα δάκτυλα των χεριών.

Η θερμοκρασία του νερού λίγο προτού την γέννα πρέπει να ανέβει στους 28 και όταν κολυμπούν τα ψάρια μπορούμε να την ανεβάσουμε στους 29, (μεγαλώνουν πιο γρήγορα τα μικρά).

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι αν θέλουμε να αναπαράγουμε σκαλάρια πρέπει το ζευγάρι να είναι είδη προσαρμοσμένο στης προαναφερόμενες συνθήκες νερού και όχι όταν γεννήσουν να αλλάξουμε το νερό. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να χάσουμε πολλά αυγά, να στρεσάρουμε τα ψάρια από την απότομη αλλαγή και λόγο του στρες δεν ασχολούνται τα ψάρια με την φροντίδα των αυγών.

Το Ενυδρείο

Τα σκαλάρια στην φύση όταν γεννούν χρειάζονται έναν χώρο με ακτίνα 100cm με κέντρο τα αυγά. Όποιο ψάρι παραβεί αυτήν την ακτίνα δέχεται ανελέητη επίθεση όποιο ψάρι περιφέρεται σε μια ακτίνα 100cm - 200cm τα σκαλάρια με διάφορες κινήσεις προσπαθούν να αποτρέψουν το ψάρι να έρθει πιο κοντά. Από τα παραπάνω λοιπόν βλέπουμε πόσο δύσκολο είναι να αναπαράγουμε σκαλάρια σε ένα κοινωνικό ενυδρείο.

Πολύ λίγη έχουν τόσο μεγάλα ενυδρεία που να μπορεί το ψάρι να έχει μια επιτυχημένη γέννα σε κοινωνικό ενυδρείο. Συνήθως δεν μπορούμε να τα παρέχουμε ούτε 50cm στο ζευγάρι. Το αποτέλεσμα είναι τα ψάρια να κουράζονται και να στρεσάρονται από την 24αωρη καταδίωξη των άλλων ψαριών. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να προστατευόσουν τα αυγά και ιδιαίτερα το βράδυ. Μερικές φορές στρεσάρονται τόσο πολύ που παρατούν τον γόνο, όταν το κάνουν αυτό τότε τα αυγά παύουν για το ζευγάρι να υφίστανται και τα βλέπουν μόνο σαν τροφή. Για αυτό παρατηρείτε το φαινόμενο η ίδιοι η γονείς να τρώνε τα ίδια τους τα αυγά.

Πρέπει λοιπόν να τοποθετήσουμε το ζευγάρι σε άλλο ενυδρείο μίνιμουμ 80 λίτρα ιδανικά 100-120 λίτρα. Το νερό θα προέρχεται 100% από το νερό του κυρίους ενυδρείου. Εκτός και αν κατορθώσουμε να φτιάξουμε ακριβός το ίδιο νερό.

Διακόσμηση

Όπως ανέφερα πιο πάνω καλά θα είναι να τοποθετήσουμε κάποια εύκολα φυτά γρήγορης ανάπτυξης. Προσοχή όχι πολλά διότι θα απορροφήσουν όλο το CO2 και το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί το Ph. Στον βυθό να υπάρχει άμμο διότι το ζευγάρι από την άμμο μπορεί πιο εύκολα να πιάσει τα μικρά που όταν γεννηθούν συνέχεια πέφτουν κάτω. Με το σάλιο τους οι γονείς δημιουργούν μια κολλώδη ουσία ώστε να κολλήσουν και να παραμείνουν τα μικρά στην θέση τους.

Μέσα στο ενυδρείο θα τοποθετήσουμε ένα κομμάτι πλαστικό το οποίο να ξεκινά από τον βυθό και να φτάνει έως την επιφάνεια με μια κλήση 70-50 μοίρες. Το πλαστικό αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε αρκεί να έχει ένα πλάτος 3-8cm. Μια απλή λύσει είναι να τοποθετήσουμε έναν πλαστικό σωλήνα από αυτούς που χρησιμοποιούμε στης αποχετεύσεις και να τον γεμίσουμε μέσα με ουδέτερες πέτρες ώστε να μην μας ανεβαίνει στην επιφάνια.

Έναν δεύτερο πλαστικό ή έναν σχιστόλιθο τοποθετούμε στην άλλοι πλευρά του ενυδρείου, αυτός χρειάζεται για την μετέπειτα μεταφορά των μικρών από το ένα μέρος στο άλλο.

Πολλά ψάρια λόγο εκφυλισμού δεν έχουν έντονο το ένστικτο της προστασίας και παρατηρείτε το βράδυ τα ψάρια να τρώνε τα αυγά. Για τον λόγο αυτό καλό είναι να τοποθετήσουμε μια Moonlight. Ώστε να βλέπουν το βράδυ τα ψάρια τον γόνο.

Προσοχή όχι αναμμένα τα φώτα 24 ώρες το 24 τα ψάρια στρεσάρονται και κουράζονται πολύ.

Πότε τοποθετούμε το ζευγάρι στο ενυδρείο γεννήστρα

Αν αποκτήσουμε εμπειρία μπορούμε δυο τρις μέρες νωρίτερα να καταλάβουμε ότι το ζευγάρι είναι έτυμο να γεννήσει. Είναι δύσκολο να περιγράψω την συμπεριφορά του ζευγαριού σε αυτήν την φάση για αυτό το αφήνω ώστε να μην παρανοηθώ. Το σίγουρο σημάδι είναι όταν παρατηρούμε το ζευγάρι να καθαρίζει διάφορες επιφάνειες με το στόμα του. Αν το κάνει αυτό τότε άμεσα πρέπει να τοποθετήσουμε το ζευγάρι στην γεννήστρα διότι στης επόμενες 12 ώρες θα ακολουθήσει η γέννα.

Μετά την γέννα

Προσωπικά έως ότου αρχίσουν να κολυμπούν τα ψαράκια ελεύθερα δεν κάνω καμιά αλλαγή νερού. Ταΐζω τους γονείς τακτικά και λίγο τροφή για ευνόητους λόγους.

Μόλις κολυμπήσουν τα μικρά την επόμενη μέρα κάνω μια αλλαγή 10% και αυτό το επαναλαμβάνω κάθε 2 μέρες για 15 μέρες περίπου. Μετά όταν ξεπεταχτούν τα μικρά κάνω αλλαγές νερού 20% κάθε 5 μέρες. Από αυτήν την φάση και μετά η αλλαγές του νερού γίνονται με βάση την αύξηση του ΝΟ3. Αν δεν υπάρχει αύξηση του ΝΟ3 τότε κάνω της κλασικές αλλαγές (κάθε εβδομάδα 25%).

Τροφή

Αμέσως μόλις κολυμπούν ελεύθερα τα μικρά αρχίζω να τα ταΐζω με υγρή τροφή ενώ ταυτόχρονα βάζω να εκκολαφτούν αρτεμιες υγρή τροφή τα δίνω για μια δυο μέρες έως ότου εκκολαφτούν οι αρτεμιες. Πολύ βασικό είναι να ταΐζουμε πολύ συχνά τα μικρά αν είναι δυνατόν και μας το επιτρέπει ο χρόνος έως και 6-8 φορές την ημέρα. Την ζωντανή αρτεμια μπορείτε να την δίνεται άφοβα καταναλώνεται 100% και δεν μολύνει καθόλου το νερό και είναι η καλλίτερη τροφή από όλες της άλλες τροφές ιδιαίτερα κάποιες DIY τροφές που επιβαρύνουν πολύ το νερό και τα αποτελέσματα δεν είναι και τα καλλίτερα.

Ρίξτε τόσο αρτεμεια ώστε να φάνε όλα τα μικρά (θέλει πολύ ποσότητα) θα το καταλάβετε από της κοιλίτσες τους, τα χορτάτα έχουν κίτρινη κελιά ενώ αυτά που δεν έφαγαν ασπριδερή.

Όταν μεγαλώνουν τα μικρά μπορούμε να τα δίνουμε σπιρουλινα, αλεσμένη τσουκνίδα και την κλασική baby τροφή.

Διάφορα

Καλό είναι οι γονείς να παραμείνουν με τα μικρά μαζί για ένα μήνα έτσι τα μικρά αναπτύσσονται πιο σωστά και γίνονται στο μέλλον τέλειοι γονείς .

Μην ξεχνάτε να ταΐζεται και τους γονείς

Φροντίστε πιο μπροστά που θα μοιράσετε τα μικρά γιατί θεωρητικά μπορεί να είναι πολλά (300-400)

Είναι λογικό ότι μετά από ενάμιση μίνα σε ενυδρείο με περίπου 100 λίτρα δεν χωρανε τόσα ψάρια και θα πρέπει να μετακομίσουν

Προτού ασχοληθείτε με την αναπαραγωγή θα πρέπει να έχετε έτυμα όλα όσα χρειάζονται, ενυδρείο, νερό, έτυμο στρωμένο φίλτρο, Moonlight, υγρή τροφή, αυγά αρτεμιας, χώρο για το μέλλον και το που θα δώσετε τα μικρά. Μην αρχίζετε ξεκάρφωτα και μετά ψάχνεστε. Με έχει τύχη πολλές φορές να με ζητούν απελπισμένα βοήθεια για τροφή διότι πολύ δεν προνόησαν να έχουν αρτεμια. Ότι και DIY τροφή μετά να κάνουμε δεν θα την αποδεχτούν όλα τα μικρά και η απώλειες θα είναι μεγάλες.

Πιστεύω να βοήθησα και να μην ξέχασα κάτι το σημαντικό.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στο θεματικό αυτό. Το θέμα καθαρίστηκε και κλειδώνει ώστε να παραμείνει σαν άρθρο για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την αναπαραγωγή των σκαλαριών.

Για τυχών απορίες, διευκρινήσεις, η ερώτησης, ρωτήστε δημιουργώντας νέο θέμα.

Ευχαριστώ.

Έγινε επεξεργασία - Χρήστος
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

Μετά απο χρόνια θυμήθηκαικα να ανεβάσω και το βίντεο :) 

 

 

  • Like 3
  • love 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...