Μετάβαση στο περιεχόμενο


Φωτογραφία
- - - - -

Σκαλάρια


23 Απαντήσεις στο θέμα

#21 Χρήστος

Χρήστος

  OVER 4.000 Posts

 • Διακριθέντα Μέλη
 • 9.498 Δημοσιεύσεις:
 • Φύλο:'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου:Αλλαγή
 • Location:Κρηνίδες Καβάλας
 • Interests:Πάρα πολλά αλλά πάνω από όλα η Ελλάδα
 • Ομάδα Aquazone:Διακεκριμένο μέλος
 • Εμπειρία:Δεν απαντώ
 • Νομός:Καβάλας
 • Χώρα:Hellas

Καταχωρήθηκε 31 Δεκέμβριος 2007 - 22:27

Δημοσιευμένη εικόνα

#22 Χρήστος

Χρήστος

  OVER 4.000 Posts

 • Διακριθέντα Μέλη
 • 9.498 Δημοσιεύσεις:
 • Φύλο:'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου:Αλλαγή
 • Location:Κρηνίδες Καβάλας
 • Interests:Πάρα πολλά αλλά πάνω από όλα η Ελλάδα
 • Ομάδα Aquazone:Διακεκριμένο μέλος
 • Εμπειρία:Δεν απαντώ
 • Νομός:Καβάλας
 • Χώρα:Hellas

Καταχωρήθηκε 28 Μάρτιος 2008 - 17:11

3,5 μήνες μετά τα σκαλάρια μεγάλωσαν, πολλά χαρίστηκαν αλλά όσα και να χαρίσω πάλη ήταν πολλά οπότε αναγκάστηκα κάποια να τα βάλω στο μεγάλο ενυδρείο μαζί με τους γονείς και τα άλλα σκαλάρια. Για κάποιο χρονικό διάστημα λοιπών θα έχω υπερπληθυσμό στο ενυδρείο μου.

Βγήκαν 4 διαφορετικά είδη σκαλαριών.
1. Ζέβρα με μακριά και στενά πτερύγια
2. Ζέβρα με κοντά και φαρδιά πτερύγια
3. Άγρια μορφή με μακριά και στενά πτερύγια
4. Άγρια μορφή με κοντά και φαρδιά πτερύγια

Δημοσιευμένη εικόνα

Δημοσιευμένη εικόνα

Δημοσιευμένη εικόνα
 • sotosgreek likes this

#23 Χρήστος

Χρήστος

  OVER 4.000 Posts

 • Διακριθέντα Μέλη
 • 9.498 Δημοσιεύσεις:
 • Φύλο:'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου:Αλλαγή
 • Location:Κρηνίδες Καβάλας
 • Interests:Πάρα πολλά αλλά πάνω από όλα η Ελλάδα
 • Ομάδα Aquazone:Διακεκριμένο μέλος
 • Εμπειρία:Δεν απαντώ
 • Νομός:Καβάλας
 • Χώρα:Hellas

Καταχωρήθηκε 17 Μάιος 2008 - 10:29

Επειδή πολύ ρωτούν για την αναπαραγωγή των σκαλαριών, πως που και τη, συμπληρωματικά στης φωτογραφίες θα προσπαθήσω να γράψω όσο πιο σύντομα μπορώ της παρακάτω συμβουλές

Από την στιγμή που έχουμε ένα ζευγάρι σκαλάρια στο ενυδρείο μας αργά ή γρήγορα θα κάνουνε την πρώτη τους γέννα. Για να έχουμε επιτυχία πρέπει να προσέξουμε τα εξής:

Ποιότητα νερού
Τα σκαλάρια προέρχονται από νερά με χαμηλές σκληρότητες έχουν μάθει και έχει προσαρμοστεί το DNS τους σε αυτά τα νερά. Αυτό που έχει δημιουργηθεί από την φύση σε χιλιάδες χρόνια δεν είναι δυνατόν ο άνθρωπος να το αλλάξει σε μερικές δεκάδες χρόνια.
Τα σκαλάρια μπορούμε να τα συντηρήσουμε σε Ph <7,5, αυτή η άποψη επικρατή πάρα πολύ είναι όμως αποδειγμένα λανθασμένη, επειδή ζουν δεν πάει να πει ότι είναι και σωστό. Και εμάς αν μας βάλουν σε μια μολυσμένη ατμόσφαιρα θα ζούμε αλλά για πόσο;
Έτσι και τα σκαλάρια ζουν αλλά μειώνουμε την διάρκεια ζωής τους και τα κάνουμε να είναι πιο ευάλωτα στης ασθένειες.
Καλά είναι να συντηρούμε τα ψάρια μας σε Ph <7, Gh <12, TDS <430. Αυτά για την συντήρηση των σκαλαριών. Για την αναπαραγωγή η συνθήκες πρέπει να είναι διαφορετικές.
Μια από της βασικές λοιπόν παραμέτρους για την επιτυχημένη αναπαραγωγή των ψαριών είναι να έχουμε μαλακό νερό <7 Ph TDS <200 δηλαδή περίπου <6 GH. Αυτές είναι ι ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή των σκαλαριών και όσο απομακρυνόμαστε από αυτές τόσο μειώνουμε και το ποσοστό επιτυχίας. Μάλιστα το πολύ σκληρό νερό δυσκολεύει το σπέρμα να εισχωρήσει στο αυγό και η γονιμοποίηση δεν γίνεται, ή γίνεται επί μέρους.
Όπως όλα τα αυγά των ψαριών έτσι και των σκαλαριών είναι ευαίσθητα στης αλλαγές, του νερού, Ph, Kh, Gh, οσμωτική πίεση, μύκητες βακτηριώσεις κτλ. Όταν λοιπόν έχουμε αυγά δεν κάνουμε αλλαγές νερού και προσπαθούμε να έχουμε σταθερές της παραμέτρους του νερού. Το νερό να είναι καθαρό και τα φυτά βοηθούν πολύ στην ποιότητα του νερού, και το φίλτρο να καλύπτει της ανάγκες του ενυδρείου. Αν τα τηρούμε όλα αυτά τότε τα διάφορα φάρμακα είναι περιττά. Προσωπικά δεν χρησιμοποίησα ποτέ φάρμακα και τα αυγά που απόκτησαν φουνγκους ήταν μετρημένα στα δάκτυλα των χεριών.
Η θερμοκρασία του νερού λίγο προτού την γέννα πρέπει να ανέβει στους 28 και όταν κολυμπούν τα ψάρια μπορούμε να την ανεβάσουμε στους 29, (μεγαλώνουν πιο γρήγορα τα μικρά).
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι αν θέλουμε να αναπαράγουμε σκαλάρια πρέπει το ζευγάρι να είναι είδη προσαρμοσμένο στης προαναφερόμενες συνθήκες νερού και όχι όταν γεννήσουν να αλλάξουμε το νερό. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να χάσουμε πολλά αυγά, να στρεσάρουμε τα ψάρια από την απότομη αλλαγή και λόγο του στρες δεν ασχολούνται τα ψάρια με την φροντίδα των αυγών.


Το Ενυδρείο
Τα σκαλάρια στην φύση όταν γεννούν χρειάζονται έναν χώρο με ακτίνα 100cm με κέντρο τα αυγά. Όποιο ψάρι παραβεί αυτήν την ακτίνα δέχεται ανελέητη επίθεση όποιο ψάρι περιφέρεται σε μια ακτίνα 100cm - 200cm τα σκαλάρια με διάφορες κινήσεις προσπαθούν να αποτρέψουν το ψάρι να έρθει πιο κοντά. Από τα παραπάνω λοιπόν βλέπουμε πόσο δύσκολο είναι να αναπαράγουμε σκαλάρια σε ένα κοινωνικό ενυδρείο.
Πολύ λίγη έχουν τόσο μεγάλα ενυδρεία που να μπορεί το ψάρι να έχει μια επιτυχημένη γέννα σε κοινωνικό ενυδρείο. Συνήθως δεν μπορούμε να τα παρέχουμε ούτε 50cm στο ζευγάρι. Το αποτέλεσμα είναι τα ψάρια να κουράζονται και να στρεσάρονται από την 24αωρη καταδίωξη των άλλων ψαριών. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να προστατευόσουν τα αυγά και ιδιαίτερα το βράδυ. Μερικές φορές στρεσάρονται τόσο πολύ που παρατούν τον γόνο, όταν το κάνουν αυτό τότε τα αυγά παύουν για το ζευγάρι να υφίστανται και τα βλέπουν μόνο σαν τροφή. Για αυτό παρατηρείτε το φαινόμενο η ίδιοι η γονείς να τρώνε τα ίδια τους τα αυγά.
Πρέπει λοιπόν να τοποθετήσουμε το ζευγάρι σε άλλο ενυδρείο μίνιμουμ 80 λίτρα ιδανικά 100-120 λίτρα. Το νερό θα προέρχεται 100% από το νερό του κυρίους ενυδρείου. Εκτός και αν κατορθώσουμε να φτιάξουμε ακριβός το ίδιο νερό.

Διακόσμηση
Όπως ανέφερα πιο πάνω καλά θα είναι να τοποθετήσουμε κάποια εύκολα φυτά γρήγορης ανάπτυξης. Προσοχή όχι πολλά διότι θα απορροφήσουν όλο το CO2 και το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί το Ph. Στον βυθό να υπάρχει άμμο διότι το ζευγάρι από την άμμο μπορεί πιο εύκολα να πιάσει τα μικρά που όταν γεννηθούν συνέχεια πέφτουν κάτω. Με το σάλιο τους οι γονείς δημιουργούν μια κολλώδη ουσία ώστε να κολλήσουν και να παραμείνουν τα μικρά στην θέση τους.
Μέσα στο ενυδρείο θα τοποθετήσουμε ένα κομμάτι πλαστικό το οποίο να ξεκινά από τον βυθό και να φτάνει έως την επιφάνεια με μια κλήση 70-50 μοίρες. Το πλαστικό αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε αρκεί να έχει ένα πλάτος 3-8cm. Μια απλή λύσει είναι να τοποθετήσουμε έναν πλαστικό σωλήνα από αυτούς που χρησιμοποιούμε στης αποχετεύσεις και να τον γεμίσουμε μέσα με ουδέτερες πέτρες ώστε να μην μας ανεβαίνει στην επιφάνια.
Έναν δεύτερο πλαστικό ή έναν σχιστόλιθο τοποθετούμε στην άλλοι πλευρά του ενυδρείου, αυτός χρειάζεται για την μετέπειτα μεταφορά των μικρών από το ένα μέρος στο άλλο.
Πολλά ψάρια λόγο εκφυλισμού δεν έχουν έντονο το ένστικτο της προστασίας και παρατηρείτε το βράδυ τα ψάρια να τρώνε τα αυγά. Για τον λόγο αυτό καλό είναι να τοποθετήσουμε μια Moonlight. Ώστε να βλέπουν το βράδυ τα ψάρια τον γόνο.
Προσοχή όχι αναμμένα τα φώτα 24 ώρες το 24 τα ψάρια στρεσάρονται και κουράζονται πολύ.


Πότε τοποθετούμε το ζευγάρι στο ενυδρείο γεννήστρα
Αν αποκτήσουμε εμπειρία μπορούμε δυο τρις μέρες νωρίτερα να καταλάβουμε ότι το ζευγάρι είναι έτυμο να γεννήσει. Είναι δύσκολο να περιγράψω την συμπεριφορά του ζευγαριού σε αυτήν την φάση για αυτό το αφήνω ώστε να μην παρανοηθώ. Το σίγουρο σημάδι είναι όταν παρατηρούμε το ζευγάρι να καθαρίζει διάφορες επιφάνειες με το στόμα του. Αν το κάνει αυτό τότε άμεσα πρέπει να τοποθετήσουμε το ζευγάρι στην γεννήστρα διότι στης επόμενες 12 ώρες θα ακολουθήσει η γέννα.

Μετά την γέννα
Προσωπικά έως ότου αρχίσουν να κολυμπούν τα ψαράκια ελεύθερα δεν κάνω καμιά αλλαγή νερού. Ταΐζω τους γονείς τακτικά και λίγο τροφή για ευνόητους λόγους.
Μόλις κολυμπήσουν τα μικρά την επόμενη μέρα κάνω μια αλλαγή 10% και αυτό το επαναλαμβάνω κάθε 2 μέρες για 15 μέρες περίπου. Μετά όταν ξεπεταχτούν τα μικρά κάνω αλλαγές νερού 20% κάθε 5 μέρες. Από αυτήν την φάση και μετά η αλλαγές του νερού γίνονται με βάση την αύξηση του ΝΟ3. Αν δεν υπάρχει αύξηση του ΝΟ3 τότε κάνω της κλασικές αλλαγές (κάθε εβδομάδα 25%).

Τροφή
Αμέσως μόλις κολυμπούν ελεύθερα τα μικρά αρχίζω να τα ταΐζω με υγρή τροφή ενώ ταυτόχρονα βάζω να εκκολαφτούν αρτεμιες υγρή τροφή τα δίνω για μια δυο μέρες έως ότου εκκολαφτούν οι αρτεμιες. Πολύ βασικό είναι να ταΐζουμε πολύ συχνά τα μικρά αν είναι δυνατόν και μας το επιτρέπει ο χρόνος έως και 6-8 φορές την ημέρα. Την ζωντανή αρτεμια μπορείτε να την δίνεται άφοβα καταναλώνεται 100% και δεν μολύνει καθόλου το νερό και είναι η καλλίτερη τροφή από όλες της άλλες τροφές ιδιαίτερα κάποιες DIY τροφές που επιβαρύνουν πολύ το νερό και τα αποτελέσματα δεν είναι και τα καλλίτερα.
Ρίξτε τόσο αρτεμεια ώστε να φάνε όλα τα μικρά (θέλει πολύ ποσότητα) θα το καταλάβετε από της κοιλίτσες τους, τα χορτάτα έχουν κίτρινη κελιά ενώ αυτά που δεν έφαγαν ασπριδερή.
Όταν μεγαλώνουν τα μικρά μπορούμε να τα δίνουμε σπιρουλινα, αλεσμένη τσουκνίδα και την κλασική baby τροφή.

Διάφορα
Καλό είναι οι γονείς να παραμείνουν με τα μικρά μαζί για ένα μήνα έτσι τα μικρά αναπτύσσονται πιο σωστά και γίνονται στο μέλλον τέλειοι γονείς .
Μην ξεχνάτε να ταΐζεται και τους γονείς
Φροντίστε πιο μπροστά που θα μοιράσετε τα μικρά γιατί θεωρητικά μπορεί να είναι πολλά (300-400)
Είναι λογικό ότι μετά από ενάμιση μίνα σε ενυδρείο με περίπου 100 λίτρα δεν χωρανε τόσα ψάρια και θα πρέπει να μετακομίσουν
Προτού ασχοληθείτε με την αναπαραγωγή θα πρέπει να έχετε έτυμα όλα όσα χρειάζονται, ενυδρείο, νερό, έτυμο στρωμένο φίλτρο, Moonlight, υγρή τροφή, αυγά αρτεμιας, χώρο για το μέλλον και το που θα δώσετε τα μικρά. Μην αρχίζετε ξεκάρφωτα και μετά ψάχνεστε. Με έχει τύχη πολλές φορές να με ζητούν απελπισμένα βοήθεια για τροφή διότι πολύ δεν προνόησαν να έχουν αρτεμια. Ότι και DIY τροφή μετά να κάνουμε δεν θα την αποδεχτούν όλα τα μικρά και η απώλειες θα είναι μεγάλες.

Πιστεύω να βοήθησα και να μην ξέχασα κάτι το σημαντικό.
 • sotosgreek likes this

#24 Χρήστος

Χρήστος

  OVER 4.000 Posts

 • Διακριθέντα Μέλη
 • 9.498 Δημοσιεύσεις:
 • Φύλο:'Ανδρας
 • Τα Ενυδρεία μου:Αλλαγή
 • Location:Κρηνίδες Καβάλας
 • Interests:Πάρα πολλά αλλά πάνω από όλα η Ελλάδα
 • Ομάδα Aquazone:Διακεκριμένο μέλος
 • Εμπειρία:Δεν απαντώ
 • Νομός:Καβάλας
 • Χώρα:Hellas

Καταχωρήθηκε 31 Ιούλιος 2011 - 19:09

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στο θεματικό αυτό. Το θέμα καθαρίστηκε και κλειδώνει ώστε να παραμείνει σαν άρθρο για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την αναπαραγωγή των σκαλαριών.

Για τυχών απορίες, διευκρινήσεις, η ερώτησης, ρωτήστε δημιουργώντας νέο θέμα.

Ευχαριστώ.

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από Χρήστος: 31 Ιούλιος 2011 - 19:10

 • sotosgreek likes this
0 Χρήστης (ες) διαβάζουν αυτό το θέμα

0 Μέλη, 0 Επισκέπτες, 0 Ανώνυμοι Χρήστες