Jump to content

Άλλος ένας αρχάριος


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους :D

Μετά από πολύ ψάξιμο, έστησα με το έτερο ήμισι ένα ενυδρείο 15λίτρων

Η θερμοκρασία είναι στους 27 βαθμούς περίπου, και το φίλτρο δουλεύει από την παρασκευή οπότε ελπίζουμε σιγά σιγά να αναπτυχθεί και η αποικία των βακτηρίων.

Έχουμε ακόμα κάποιες απορίες όμως:

α) Ζωντανά φυτά? τι φυτά, και από πού?

α.1)Είναι απαραίτητος ο τεχνιτός φωτισμός?

β) Ο ένοικος θα είναι μάλλον ένας μονομάχος, αλλά τα ζώα που βρίσκονται στα pet-shops είναι σε πολύ άσχημες συνθήκες και φοβάμαι ότι το ψάρι δεν θα είναι το πιο υγιές... Να "σώσουμε" κάποιον τυχερό από petshop και να ελπίζουμε ότι με την τέλεια φροντίδα μας θα δυναμώσει ή υπάρχουν Έλληνες (Αθηναίοι) breeders που ψάχνουν να χαρίσουν (πουλήσουν) τα μικρά (όχι νεογέννητα ;) ) τους σε καλά σπίτια?

γ) το pH βρίσκεται πεισματικά στα 7.5-8.0 να αφήσουμε το ενυδρείο να τρέχει μέχρι να πέσει για να είμαστε σίγουροι ότι πήραν μπρος τα βακτήρια?

<edit>

Μόλις μου είπαν από το κοντρόλ ότι το νερό έχει θολώσει και πως το pH είναι 8.

Έγινε επεξεργασία - acipenser
Link to comment
Share on other sites

καλημερα και καλως ηλθες στο ΑΖ

το Ph αν ειναι του δικτυου 8 χωρις να κανεις τιποτα εκει θα μεινει,μην περιμενεις να πεσει

τα betta επειδη ειναι σκληρα ψαρακια,μην ανησυχεις σε τι κατασταση θα τα παρεις απο petshop

κανε εσυ τις ιδανικες συνθηκες για τον"τυχερο" και μην ανησυχεις θα δυναμωσει.!!!!

αποικια βακτηριδιων μην περιμενεις να αναπτυχθει μονη της.....

ριξε λιγα υγρα βακτηρια και συγχρονως ριξε μια με δυο νιφαδες τροφης καθε μερα για να μπορουν να αναπτυχθουν και να δημιουργηθουν βακτηρια.

κανε το παραπανω και θα δεις το νερο πιο καθαρο :D

δεν ειμαι καλος στα bettas ,περιμενε να σου πουν ατομα που ασχολουνται με αυτα και ξερουν τις ιδανικες συνθηκες...και κανεις τα απαραιτητα.

παντως σε γενικες γραμμες ειναι αυτα που ειπα...καλη επιτυχια στο νεο σου ενυδρειο και καλο διαβασμα

Έγινε επεξεργασία - yiapasdiscus
Link to comment
Share on other sites

καλως ηρθες φιλε μου στην παρεα μας..!!

Link to comment
Share on other sites

καλως ηρθες!!

αφου στρωση το ενυδρειο σου θα ηταν καλητερο το πεχα να μην ανεβω πανω απο το 7.5 αν και πολλα μπεττα το συνυθιζουν.καλυτερα βαλε μερικα ζωντανα φυτα σαν hygrophilia polysperma/difformis και καμια ανουμπια πανω σε μια μικρη ριζα.φωτισμο θα χρειαστης για τα ζωντανα φυτα,μην φανταστεις φοβερο φωτισμο αλλα μια λαμπα που πιανετε απο το γυαλι θα την χρειαστης(11 βαττ το πολυ)

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και καλώς ήρθατε εσύ και το ήμισι.

Πρέπει να σου πω πως αν ψάξεις λίγο θα βρεις καταστήματα με υπέροχους μονομάχους σε αρκετά καλές συνθήκες και όχι στο άθλιο ποτηράκι. Διάβασε την κατηγορία Αναβαντίδες και θα μάθεις πολλά για το υπέροχο ψαράκι που επέλεξες. :D

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθατε :D και καλή επιτυχία !!!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα!

Έχουμε ένα ενυδρείο 15 λίτρων με έναν μονομάχο εδώ και ένα μήνα περίπου, που έχει μέσα και δύο φυτά (μια ανούμπια και μία φτέρη). Σήμερα το πρωί ανακάλυψα ότι το 1/3 του ουραίου πτερυγίου εξαφανίστηκε και μάλιστα φαίνονται και οι άκανθες, χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα όμως. Πήγα λοιπόν σε ένα κοντινό pet shop και μου έδωσαν το baktopur της sera, θεραπεία που διαρκεί 3 μέρες. Αλλά γενικά ο μονομάχος μας είναι πολύ επιθετικός π.χ. σήμερα, απ’το πρωί όλο βγάζει έξω τα βράγχιά του, εκπτύσσει τα πτερύγιά του και είναι πολύ νευρικός. Συνήθως αυτό το έκανε όταν άναβα πολλά φώτα (γι’ αυτό το βράδυ καλύπτω το ενυδρείο για να δημιουργηθεί μια διαβάθμιση φωτός ώστε να μπορεί να επιλέγει ό,τι του αρέσει) αλλά τελευταία το κάνει χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Τι μπορεί να κάνω και να στρεσάρεται τόσο πολύ;;; Το τζάμι είναι κάπως παχύ… μήπως αντανακλάται και νομίζει ότι υπάρχει και άλλο ψάρι; Οι τιμές του Σαββάτου είναι pH=7,5-8 ( τo pH minus που έβαλα το Σάββατο δεν έκανε τίποτα απολύτως και από τότε δεν ξαναπροσπάθησα) KH=8 GH=11 ΝΗ3=0 ΝΟ2=0 ΝΟ3=15 ppm (πριν την αλλαγή νερού αυτά) και θερμοκρασία 27 βαθμοί. Επίσης, τις 2 τελευταίες μέρες η φτέρη έχει βγάλει στην επιφάνεια των φύλλων κάτι σαν άσπρο χνούδι, σαν υφές μυκήτων… τι είναι αυτό;; Μήπως να τη βγάλω γιατί μολύνει το νερό; Ή μήπως όλα αυτά οφείλονται στη σκληρότητα του νερού; Δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να αγοράσω μία συσκευή αντίστροφης ώσμωσης γιατί μου είπαν ότι οι εκτός από ακριβές πιάνουν και πολύ χώρο! Τέλος, αν μπορείτε πείτε μου πόσο πρέπει να τον ταϊζω ακριβώς γιατί φοβάμαι πως λιμοκτονεί..

p.s. sorry για το μεγάλο post

το ήμισυ :lol:

Link to comment
Share on other sites

Κάναμε τις δύο θεραπείες που λέει το κουτί του baktopur και αν και το ψάρι φαίνεται ζωηρό, εξακολουθεί να χάνει μικρά κομματάκια της ουράς του ΚΑΙ από το εδρικό πτερύγιο :lol::wacko::wacko:

Μήπως να τον μεταφέρουμε σε άλλο δοχείο με καθαρό νερό και το φάρμακο ?

Κάποιος please!!

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, μην αγχώνεσαι. Οι μονομάχοι είναι αρκετά σκληρά ψάρια. Αυτό που θα έκανα στη θέση σου μια αλλαγή 1/3 του νερού (με αντιχλώριο πάντα) και θα έκαν μια θεραπεία 7 ημερών με MELAFIX.

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθατε στην παρέα και συγχαρητήρια για την επιλογή ψαριού και ενυδρείου, με κάποια επιπλέον φροντίδα θα δείτε οτι δεν θα σας απογοητεύσει!

Ας αρχίσω με τα ερωτήματά σας ένα-ένα:

1) Το bactopur εκτός από ότι δεν ήταν κατάλληλη επιλογή θεραπείας (είναι για προσβολή από βακτήρια ενώ στην περίπτωσή σας ακούγεται σαν μυκητολογική ή και τραυματισμός), σε ενα τόσο μικρό ενυδρείο είναι πολύ εύκολο να καταστρέψει τις αποικίες βακτηρίων του φίλτρου και το ενυδρείο να θέλει στρώσιμο από την αρχή, οπότε προτείνω προσοχή στην αμμωνία και νιτρώδη όπως και χρήση melafix για την προστασία των τραυμάτων.

2) Τι ακριβώς φωτισμό έχει? Για να μειώσετε το στρές καλή δουλειά κάνουν κάποια ψηλά φυτά ή φυτά επιφάνειας που δημιουργούν σκιές.Eπίσης δείτε μήπως υπάρχει κάποιο αιχμηρό αντικείμενο ή αιχμηρό χαλίκι και σκίζει την ουρά του.

3) Οι μύκητες των ξύλων δεν απειλούν το ψαράκι σας αλλά μπορούν να αφαιρεθούν με το χέρι μέχρι να σταματήσουν να βγαίνουν.

4) Την αντίστροφη όσμωση ξεχάστε την, δεν σε χρειάζερται και δεν συνφαίρει για 15λτ, όπως και το pH minus, ένα καλό προιόν για μείωση του pH (και λίγο της σκληρότητας) και προσομοίωση του νερού του βιότοπου του μονομάχου είναι το Attison's betta spa και σε συνδυασμό με τις ταννίνες που βγάζουν τα ξύλα, θα είναι ό,τι πρέπει.

5) Για τάισμα πολύ καλή τροφή είναι τα κατεψυγμένα blood worms σε συνδυασμό με κάποια τροφή σε φυλλαράκια που έχει μέσα λίγο απ'όλα, 2-3 φορές την ημέρα σε ποσότητα περίπου όσο είναι το μάτι του κάθε φορά.

Καλή συνέχεια!

Έγινε επεξεργασία - viciouscircle
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

Ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια!

Δεν έχει καθόλου φωτισμό, μόνο ό,τι πάρει από τη λάμπα του δωματίου που κι αυτή δεν την ανάβω για πολλή ώρα γιατί τον ενοχλεί και τα φυτά δε χρειάζονται πολύ φως.

Δεν βλέπω κάτι που να είναι αιχμηρό και να μπορεί να σκίσει τα πτερύγιά του.

Αμμωνία και νιτρώδη είναι στο μηδέν, δεν έχουν ανέβει από τότε που έβαλα το ψάρι ποτέ, αυτό δεν είναι περίεργο?Μόνο τα νιτρικά ανεβαίνουν κάθε βδομάδα.

Αυτά ακριβώς τρώει αλλά από την Τετάρτη σε τραγικά μεγάλες ποσότητες!!!Καλα δεν υποτίθεται ότι σταματάνε να τρώνε μόλις χορτάσουν?

Καθάρισα λίγο τη φτέρη και έβγαλα τις ρίζες της από το χαλίκι, λογικά δεν ήταν μύκητες, μάλλον ήταν κάποιο ίζημα που θα κάθησε στα φύλλα...

Οι μύκητες των ξύλων τι είναι??Δεν έχουμε ξύλα μέσα...

Επίσης τώρα κινείται κανονικά και τα πτερύγια δε μίκρυναν άλλο, οπότε μάλλον έπιασε η θεραπεία!

Το melafix πως δρα???

Γιατί νομίζω ότι αν δε φτιάξω άμεσα pH και σκληρότητες το ψαράκι δε θα βελτιωθεί, άρα καλύτερα να αφήσω τα φάρμακα και τα χημικά...τι γνώμη έχετε?

Επίσης, τα πτερύγια πότε θα φτάσουν στο προηγούμενο μέγεθος?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...