Jump to content

Πόσο αλάτι βάζουμε;


Recommended Posts

Ακη γεια!

Δυστυχώς δεν έχω ευχάριστα νέα.Εκτός από το που έπεφταν τα μικρά και δεν τα έβρισκαν οι γονείς, στο τέλος είχαν μείνει μόνο τρία που επέζησαν 3 μέρες και στο τέλος είδα ένα το οποίο είχε αρχίσει και μάλιστα να κολυμπάει λιγουλάκι όμως μέχρι το απόγευμα κι αυτό χάθηκε :D

Οι γονείς πάντος έδειχναν πολύ στοργικοί!Κρίμα και είχα χαρεί τόσο πολύ που έστω κι ένα θα επιζούσε.Μήπως την άλλη φορα πρέπει να ρίξω κάποιο φάσμακο να ρίξω την σκληρότητα?

Υ.Γ το αρσενικό σκαλάρι μια χαρά είναι.Χωρίς φάρμακο δείχνει σαν να περνάει τη φάση του και φεύγει σιγά σιγά!Περίεργο γιατί είχε κάνει πληγή.Τί να πω?Περίεργα της φύσης!!!

Τα υπόλοιπα ψάρια τα έδωσα στον πεθερό μου προσωρινά που έχει κ αυτός ενυδρίο και τώρα απ΄οτι φαίνεται θα τα ξαναπάρω πίσω...

Έγινε επεξεργασία - xaralampidou_m
Link to comment
Share on other sites

Μαρία γεία!

Λυπάμαι για τα δυσάρεστα νέα :excl:

Παρότι όπως σου είπα δεν έχω γνώσεις για την αναπαραγωγή των συγκεκριμένων ψαριών, από αυτά που περιγράφεις φαίνεται ότι οι γονείς είχαν διάθεση και επιμονή να μεγαλώσουν τα μικρά αλλά κάτι άλλο δεν πήγαινε καλά. Ίσως οι συνθήκες του νερού να ήταν τέτοιες που δεν μπόρεσαν να εκκολαφθούν σωστά ή να επιβιώσουν.

Πιστέυω ο Χρήστος να σου έδωσε κάποιες οδηγίες, αλλά αν δείς τις απαντήσεις του σε πολλά posts, αλλά και σε μένα, βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση, πόσο μάλλον για την αναπαραγωγή αυτού του είδους είναι η σωστή χημεία με βασικά το pH και τη σκληρότητα.

Το ευχάριστο είναι ότι έχεις ένα ταιριασμένο και πρόθυμο για αναπαραγωγή ζευγάρι.

Θεωρώ ότι έχεις ένα βασικό θέμα: άν θα επιμείνεις στα σκαλάρια και στην αναπαραγωγή τους ή αν θα έχεις και τα άλλα ψάρια μαζί σε ένα ενυδρείο που δεν είναι για πολλά ψάρια, με όχι (κατά τη γνώμη μου πάντα) την ιδανικότερη φίλτρανση του νερού.

Αν επιμείνεις στα σκαλάρια πιστέυω ότι, με την προϋπόθεση ότι τα υπόλοιπα ψάρια σου μπορούν να μείνουν στο ενυδρείο του πεθερού σου, να τα αφήσεις για πάντα εκεί και να κρατήσεις το ζευγάρι μόνο του. Στην περίπτωση αυτή σίγουρα πρέπει να κάνεις κάτι για το νερό. Φάρμακο που να ρίχνει τη σκληρότητα δεν υπάρχει. Μόνο η χρήση απιονισμένου νερού ή νερού αντιστροφης όσμωσης (ΑΟ). Μπορείς να διαβάσεις αρκετά γι' αυτά στο ΑΖ.

Για το pH υπάρχουν σκευάσματα (pH minus, ph down) αλλά δεν το προτείνουν οι περισσότεροι γιατί πρέπει να το χρησιμοποιείς πολύ προσεκτικά και είναι μια "χημική" μέθοδος.

Βέβαια με ΑΟ ή απιονισμένο θα έχεις και χαμηλότερο pH.

Σε όλες τις περιπτώσεις απαιτούνται και κάποια έξοδα και περισσότερη ενασχόληση.

Σε αντίθετη περίπτωση που δεν ασχοληθείς με τα σκαλάρια μπορείς να στραφείς σε ψάρια που ανέχονται το σκληρό και αλκαλικό νερό μας.

Αυτά τα "ολίγα" προς το παρόν.

Περιμένω νέα! :D:excl:

Link to comment
Share on other sites

Ακη γειά!!!

Καλα είναι απίστευτο!Χτές (2-3 μέρες μετά την απώλεια) ξαναγέννησαν τα σκαλάρια και μάλιστα για πρώτη φορά πάνω σε φύλλο και έ καναν πολλά περισσότερα αυγά :excl:

Πρέπει επειγόντως να ρίξω αυτή τη φορά τη σκληρότητα.Έχει στην πόλη μας κατάστημα να αγοράσω συσκευή αντίστροφης όσμωσης;Ξέρεις;Ή να κάνω αλλαγές με απιονισμένο νερό όσο είναι ακόμη ευαίσθητα τα μικρά (ας βγουν με το καλό πρώτα!!!) και μόλις πάρουν το σχήμα τους να συνεχίσω με τις συνθήκες που έχω τώρα αφού πάνε όλα καλά με τους γονείς εδω και ένα χρόνο που τα έχω;;

Πήρανε φόρα !!!!! :D:excl::excl:

Έγινε επεξεργασία - xaralampidou_m
Link to comment
Share on other sites

Μαρία είσαι πολύ τυχερή!

Έχεις ένα πολύ αποφασισμένο για αναπαραγωγή ζευγάρι και είμαι σίγουρος ότι τελικά θα καταφέρεις να δείς μικρά να μεγαλώνουν. :excl:

Σίγουρα έπαιξε ρόλο το ότι έμειναν μόνα τους και ηρέμησαν καθώς και ότι δεν κινδυνεύουν τα αυγά απο τα άλλα ψάρια.

Δεν ξέρω πραγματικά όμως τι επίπτωση θα υπάρξει απο μια αλλαγή των παραμέτρων του νερού στα αυγά ενω αυτά έχουν γεννηθεί στις συγκεκριμένες συνθήκες. Πιθανόν να υπάρξουν απώλειες λόγω της αλλαγής της χημείας σ' αυτό το στάδιο. Απο την άλλη οι μέχρι τώρα αποτυχίες δεν εγγυώνται καθόλου ότι τα μικρά θα εκκολαφθούν.

¨Οπως και να 'χει η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ αλλαγή πρέπει να γίνεται σταδιακά και με καλή παρακολούθηση.

Κατάστημα που να έχει ΑΟ δεν νομίζω ότι θα βρεις. Ίσως σου πουν να παραγγείλουν αλλά μπορεί να καθυστερήσει πολύ.

Τα καταστήματα που, ας πούμε, μπορούν να προσφέρουν κάποια βοήθεια είναι μόνο 2 και αυτά για να σου προσφέρουν τα βασικά.

Δεν ξέρω αν πρέπει να γράψω στοιχεία τους εδώ θα σου στείλω PM στη συνέχεια.

Αυτό που θα έκανα ίσως εγώ, με δεδομένο ότι αποφάσιζα να αλλάξω σ΄αυτό το σημείο τη χημεία του νερού και παρότι είμαι σίγουρος ότι πολλοί στο forum θα είχαν αντίθετη άποψη και ξαναλέω χωρίς καμία εγγύηση επιτυχίας θα ήταν:

1. Αλλαγή μικρής ποσότητας και σταδιακά μικρής αύξησής της το επόμενο διάστημα με απιονισμένο.

2. Προσθήκη μισής δόσης ή και λίγο μικρότερης στην αρχή, του Tetra Torumin και στενή παρακολούθηση της κατάστασης.

3. Πιο ακραίο (δική σου επιλογή και ρίσκο), χρήση πολύ προσεκτικά του Tetra pH/KH minus

Το ζήτημα είναι ότι δεν μπορείς να θεωρείς ότι θα αλλάξεις τις παραμέτρους τώρα που είναι "κρίσιμη περίοδος" και μετα θα επαναφέρεις τα ψάρια στις δυσκολότερες συνθήκες του νερού μας. Οποιαδήποτε αλλαγή στο νερό προϋποθέτει και οδηγεί στον εγκλιματισμό των ψαριών στις νέες συνθήκες και δεν μπορείς να τις αλλάζεις και να τις επαναφέρεις συχνά ή τακτικά, αναμένοντας ότι τα ψάρια θα ακολουθούν χωρίς να έχεις απώλειες. Σκέψου ότι αυτό ισχύει για τα ενήληκα, πόσο μάλλον για αυγά ή νεοεκκολαφθέντα μικρά!!!

Πραγματικά είναι δύσκολη η επιλογή του τι να κάνεις. Εγώ σου λέω τί πιθανόν να έκανα εγώ αν έπαιρνα το σημαντικό ρίσκο μιας πιθανής αποτυχίας :excl:

Σκέψου τα, διάβασε και αυτά που υπάρχουν στο forum στην κατηγορία "Αναπαραγωγές ψαρίων γλυκού νερού" που έχει πολλές περιπτώσεις αναπαραγωγής σκαλαριών και πράξε....

Γράψε για οτιδήποτε χρειαστείς :D:excl:

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Άκη!!!

Σ' ευχαριστώ για τις συμβουλές και για το pm.Ο αρραβωνιαστικός μου έκλεισε χτες το φως απο το ενυδρίο και τα είχαν φάει σήμερα οι γονείς τα αυγά...

Κρίμα....

Link to comment
Share on other sites

Μαρία σε είχα πει μέσο πμ να βάλεις Moonlight. Μάλλον δεν έβαλες από ότι φαίνετε :D

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν έβαλα απλά άφηνα το φώς ανοιχτό...Θα πάρω κι από αυτό :D

Link to comment
Share on other sites

Μαρία, μην απογοητεύεσαι!

Γενικά η ενασχόληση με τα ενυδρεία έχει τα πάνω και τα κάτω της.

Δύσκολα μπορεί κανείς να μετρήσει πόσες άσχημες καταστάσεις έχει περάσει και αν είναι περισσότερες οι αναποδιές από τις επιτυχίες.... :D

Γι αυτό και βλέπεις στο forum πόσο όλοι χαίρονται όταν κάτι πάει καλά σε κάποιον συνχομπίστα.

Η διατήρηση οργανισμών σε ένα τόσο διαφορετικό από το δικό μας περιβάλλον δεν είναι εύκολη υπόθεση, γι αυτό είναι και τόσο συναρπαστική!!

Βάλε τα πράγματα στη σειρά στο μυαλό σου, αποφάσισε τι ακριβώς θέλεις να κάνεις στο ενυδρείο σου, διάβασε πολύ, όχι μόνο στο ΑΖ που είναι ένα εξαιρετικό βοήθημα για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και στο υπόλοιπο Internet και με σταθερά, προσεκτικά και όχι βιαστικά βήματα κινήσου προς τα εκεί.

Η επιμονή σου δείχνει ότι έχεις πάρει τα πράγματα σοβαρά και δεν θα καταλήξει το ενυδρείο άδειο στην αποθήκη μετά τις όποιες αναποδιές.

Εδώ είναι πολύς κόσμος να βοηθήσει :excl::excl:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...