Jump to content

Σκούπα βυθού και αλλαγές νερού


Recommended Posts

1. :rolleyes::D:blink::wootwoot: 2. Σπυρο το αμμοχαλικο 1mm δεν ειναι αμμος? Μηπως θες να πεις κατι αλλο?

2. Ναι, ξεχασα ενα μηδεν. 10mm :)

1. :hysterical: κοινως καβαλινες

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

Εμένα πάλι άρχισε να εξαφανίζεται κάθε σκ....α μέσα σε 12 ώρες από την πρώτη εβδομάδα και μετά.

Το βράδυ τις βλέπεις και την άλλη μέρα το πρωί δεν έχει τίποτα.

Βέβαια δεν έχω καταλήξει σε ένα συμπέρασμα αν οφείλεται στη καλή ποιότητα του βυθού (100% SiO2 0.45mm-0,55mm μέγεθος κόκκου) ή στη μικρή ιχθυοφόρτιση, είναι νωρίς ακόμη.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Παιδιά για και από μένα. Εγώ έχω ένα ενυδρείο φυτεμένο, με Guppy και γαρίδες Red Cherry, τρέχει εδώ και έξι με εφτά μήνες περίπου από τον Ιούνιο. Τον τελευταίο μήνα άρχισε να μυρίζει το νερό, παρόλο που άλλαζα το 1/3 κάθε εβδομάδα δεν έφευγε η μυρωδιά. Ρωτούσα στον καθένα και δεν έπαιρνα την σωστή απάντηση, άλλος μου έλεγε ότι το φίλτρο μου δεν ανακύκλωνε το νερό σωστά, δηλαδή ήταν στάσιμο και από εκεί προερχόταν και η μυρωδιά, άλλος μου έλεγε ότι πρέπει να έχει το νερό μου ψόφια βακτηρίδια. Τίποτα από αυτά που άκουσα δεν ίσχυε, προβληματίστηκα πολύ τον τελευταίο καιρό περιόρισα κατά πολύ και το φαγητό που έδινα στα ψάρια «μια φορά την ημέρα και τόσο ώστε να το τρώνε μέσα σε ένα λεπτό», αλλά πάλι το εξωτερικό μου φίλτρο μπούκωνε έπιανε μπίγλα μέσα σε δέκα μέρες λειτουργίας του.

Οι παράμετροι του νερού μετά από μετρήσεις ήταν τέλειοι, οι γαριδούλες πολλαπλασίαζαν συνέχεια, αλλά το νερό συνέχιζε να μυρίζει. Για να μην τα πολυλογώ στην Θεσσαλονίκη ανοίγει ένα καινούριο ενυδρειακό μαγαζί με την επωνυμία Aquamedor & Pets E.E. πήγα και είπα το πρόβλημά μου στον καταστηματάρχη, και όταν το άκουσε μου είπε ότι το πρόβλημα είναι από τον βυθό και χρειάζεται επιγώντος να κάνω σιφωνάρισμα με σκούπα βυθού βυθίζοντας την σκούπα μέσα στο χαλίκι πράγμα που εγώ δεν το έκανα ποτέ, έκανα μόνο σιφωνάρισμα το χαλίκι επιφανειακά.

Όταν πήγα στο σπίτι και το έκανα στην κυριολεξία τρόμαξα, ο κουβάς είχε κατάμαυρο νερό που βρομούσε απαίσια, και στον πάτο στον κουβά όταν τον άδειασα είχε δυο δάχτυλα μαύρη λάσπη «πήγα να ξεράσω από την έντονη μυρωδιά».

Μετά από τον πρώτο κουβά η μυρωδιά του νερού περιορίστηκε αισθητά. Τώρα όλες τις αλλαγές του νερού κάθε εβδομάδα θα τις κάνω με σιφωνάρισμα για να καθαρίσει εντελώς ο βυθός, και γιατί θεωρώ ότι είναι απαραίτητο. :bowdown::bowdown:

Link to comment
Share on other sites

Χρηστο πολυ καλη η δουλεια σου με το θεμα της μπιχλας

παλαιοτερος χομπιστας μου ειχε πει πριν μερες,

οταν καθαριζω το ενυδρειο μου να μην κανω σιφωναρισμα ολου του βυθου,

αλλα να το κανω τμηματικα προς αποφυγη καταστροφης ολων των βακτηριοαποικιων

δηλαδη ενα τμημα του βυθου σε μια αλλαγη νερου η σε ενα καθαρισμα κ την επομενη κανουμε αλλο τμημα χωρις να πειραξουμε το τελευταιο!!!

επισης η σκουπα καλο ειναι να βυθιζεται στην αμμο

εφαρμοζω αυτη την διαδικασια κανωντας μετρησεις

κ θα σας πω πως παει συντομα

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

άν και νέος αυτή τι στιγμή δέν έχω βάλει καθόλου σκούπα βυθού μέσα στο ενυδρείο, λόγω ενός πλέκο είχε γεμίσει κάτω το άσπρο χώμα που έχω μπίχλα σε σημείο που να μήν θέλω να το βλέπω αλλα θέλησα όπως είπε ένας φίλος μου να το αφήσω για να πάρει βιολογία το χώμα, έβαλα και 6 cory τώρα που λόγω κίνησης σηκώνουν τη μπίχλα με αποτέλεσμα να πηγένει απο μόνη της στο φίλτρο λίγο λίγο καθαρίζοντας τον βυθό χωρίς σκούπα και άμα βάλω και άλλο ένα κοπάδι θα είναι καθαρός ο βυθός χωρίς καθόλου σκούπα!!!!

φυσικά καταπονείται πιο πολύ το φίλτρο μιάς και θα θελει πιο καλο καθάρισμα αλλα το προτιμώ,μην ξεχάσουμε και τη βιολογία της άμμου που δημιουργούνται βακτήρια!!

Υ.Γ. είμαι νέος απλά επισημένω παρατηρήσεις που έχω κάνει :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Εγώ χρησιμοποιώ σκούπα για να αφαιρέσω νερό. Μαζί με τη σκούπα ανάλογα καθαρίσω και τον βυθό αν δω ότι είναι βρόμικός.

Αν δεν είναι βρόμικος κάνω στην αρχή ένα πέρασμα και ότι μαζέψει απο βρομιά.

Αν δω ότι είναι πολύ βρόμικος ή έχω πολύ άλγη τραβάω με τη σκούπα το επιφανειακό χαλίκι και το μαζεύω σε μια γωνία του ενυδρείου. Στη συνέχεια το μαζεύω με την απόχη σε μια λεκάνη με νερό αποχλωριομένο. Στη συνέχεια κάνω τις παρακάτω ενέργειες. Αν το χαλίκι που έχω μαζέψει είναι πολύ κάνω τα παρακάτω αφού έχω χωρίσει το χαλίκι σε 2 ή 3 μέρη.

Έτσι όπως είναι το χαλίκι μέσα στο νερό, το οποίο νερό καλύπτει το χαλίκι γύρω στα 3-4 δάκτυλα αρχίζω και αναδεύω κυκλικά και σχετικά γρήγορα το νερό. Όχι στο κέντρο της λεκάνης, αλλά περιφερειακά. Το αποτέλεσμα όλη η άλγη μαζεύεται στο κέντρο. την παίρνω με το χέρι μου, ανακατεύω λίγο το χαλίκι ή το τρίβω και ξανά πάλι μέχρι να δω ότι δεν έχει άλλη άλγη. Έτσι καθαρίζω το χαλίκι όταν έχω πολύ άλγη και θέλω να την βγάλω.

Link to comment
Share on other sites

Μετά από τον πρώτο κουβά η μυρωδιά του νερού περιορίστηκε αισθητά. Τώρα όλες τις αλλαγές του νερού κάθε εβδομάδα θα τις κάνω με σιφωνάρισμα για να καθαρίσει εντελώς ο βυθός, και γιατί θεωρώ ότι είναι απαραίτητο. :):P

Ακριβώς το ίδιο έπαθα κι εγώ. Απίστευτη βωμιά. ;) Κάποια μέρα ανακάλυψα ότι τα μικρά σαλιγκαράκια-λαθρεπιβάτες μπούκωσαν το φίλτρο και δεν δούλευε για ώρες!!! Από εκεί και πέρα έγιναν χειρότερα τα πράγματα...

Καθάρισα και το φίλτρο, αλλά το ενυδρείο έχει γίνει μαντάρα. Όλη η βρωμιά αιωρείται και όταν καθήσει σκεπάζει τα πάντα. Φυτά, βράχο,ξύλα και δεν ξέρω πως να τη μαζέψω.

Ελπίζω σιγά-σιγά να επανέλθει.

Δεν μπορώ να το ξεστήσω κιόλας, γιατί το εφεδρικό για λόγους έκτακτης ανάγκης, το έχω καθαρίσει και θέλει να τα ξαναστήσω και ξαναστρώσω από την αρχή.

Έγινε επεξεργασία - kaeir
Link to comment
Share on other sites

Το ενυδρείο μου τρέχει περίπου 8 χρόνια και έχω σχετικά χοντρό χαλίκι μαύρο. Ανέκαθεν τις αλλαγές τις έκανα με σκούπα και καλό σκάψιμο της άμμου. Πάντα μου έβγαζε μπίχλα και πάντα βγάζει. Επειδή στο νέο ενυδρείο θα βάλω άμμο, ισχύει ότι σκούπα δεν θα μπαίνει καθόλου πλέον? Θα υπάρχει πρόβλημα?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Το δικό μου ενυδρείο τρέχει περίπου 3 μήνες. Είναι πολύ πυκνά φυτεμένο και δεν έχω βάλει ποτέ σκούπα αν και την έχω δουλέψει για λίγο. Λέω να την βάλω τμηματικά γιατι κάποιες φορές μυρίζει το νερό. Καμία πρόταση για να μην ξεριζώσει τα φυτά;

Link to comment
Share on other sites

Το δικό μου ενυδρείο τρέχει περίπου 3 μήνες. Είναι πολύ πυκνά φυτεμένο και δεν έχω βάλει ποτέ σκούπα αν και την έχω δουλέψει για λίγο. Λέω να την βάλω τμηματικά γιατι κάποιες φορές μυρίζει το νερό. Καμία πρόταση για να μην ξεριζώσει τα φυτά;

Δεν θα σου ρουφήξει και άμμο?

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα καθαρίστηκαν τα 2/5 του βυθού σε βάθος.΄Έβγαλα γύρω στα 13 λίτρα μαύρο νερό! Αν και δεν πιστεύω ο βυθός μου να είναι "στρωμένος" καθώς το ενυδρείο τρέχει ~3 μήνες, θα ελένξω τις επόμενες μέρες για αμωνία- νιτρικά.

Έγινε επεξεργασία - magman
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Το ενυδρείο είναι ένα κλειστό συστημα με συγκεκριμένη και περιορισμένη ποσότητα νερού. Στη φύση η ποσότητα του νερού είναι τεράστια και οι βιολογικοί μηχανισμοί που επιτελούν το έργο του καθαρισμού των οργανικών απόβλητων ατελείωτοι.

Στο ενυδρείο μας τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Το αν θα βάζουμε σκούπα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο αριθμός των ψαριών σε συνάρτηση με το μέγεθος του ενυδρείου και φυσικά τη συχνότητα που ταΐζουμε τα ψάρια. Οπως και να 'χει με τον καιρό, όσα από τα οργανικά απόβλητα των ψαριών και των φυτών δεν διαλύονται στο νερό για να απορροφηθούν από το φίλτρο και να καθαριστούν βιολογικά, θα συγκεντρωθούν αργά η γρήγορα (σε κάποια σημεία) στον βυθό του ενυδρείου.

Αυτός είναι και ο λόγος που η άμμος θα πρέπει να είναι λεπτόκοκκη ώστε να μην επιτρέπει στα οργανικά απόβλητα (πείτε το και μπίχλα) :) να εισχωρούν στο υπόστρωμα και να συγκεντρώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Υπόστρωμα με κόκκους αρκετά λεπτους και καλή ροή νερούΟ ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΡΟΗΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ μέσα στο ενυδρείο θα αποτρέψουν σε μεγάλο βαθμό τη συγκέντρωση των οργανικών αποβλήτων στον βυθό του ενυδρείου. Τα βακτήρια που είναι υπέυθυνα για την διάσπαση της αμμωνίας υπάρχουν σε όλες τις επιφάνειες του ενυδρείου και όχι μόνο με΄σα στο φίλτρο. Αν βάζουμε λοιπόν σκούπα θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε στα σημεία όπου η συγκέντρωση... μπίχλας είναι εμφανής.... ας μην ταράσουμε όλο το βυθό...

Προσωπικά πιστεύω ότι το να "σκουπίζουμε" όπου χρειάζεται τον βυθό με κάθε αλλαγή νερού είναι αρκετό. Αν έχουμε στησει σωστα το ενυδρείο με τα απαραίτητα φίλτρα ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ και έχουμε φροντίσει η ροή του νερού να είναι αρκετά ισχυρή (ώστε να ανακυκλώνεται ο ογκος του νερού και να μην δημιουργούνται νεκρα - στασιμα - σημεία μέσα στο ενυδρείο) δεν θα έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα... ενα σκουπισματακι μαζι με την αλλαγή νερού μάλλον είναι απαραίτητο (να μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα κλειστό υδάτινο συστημα). Επίσης κάθε ενυδρείο είναι ξεχωριστό... αυτό σημαίνει ότι καθένας συγκεντρώνει γνώσεις και διαμορφώνει αποψη ανάλογα με την προσωπική του εμπειρία γι' αυτό δεν πρέπει να βάζουμε ταμπέλες και να δημιουργούμε θεσφατα. Κάποια πράγματα είναι κοινά για όλους αλλά κάθε ενυδρείο είναι ξεχωριστό...

Αυτά ελπίζω να βοήθησα έστω και λίγο....

Link to comment
Share on other sites

Μιας και με υπενθυμίσατε το θέμα θα κάνω μια μικρή ενημέρωση.

Πέρασαν 2,5 χρόνια και σκούπα δεν έβαλα ακόμη. Συν αυτό τους τελευταίους 3 μήνες δεν έβαλα λίπασμα στα φυτά αλλά ούτε και CO2 για να δω τις ανοχές τους

Αλλαγές νερού πλέον κάνω κάθε τρίμηνο, (δεν θα έκαμνα καθόλου αν δεν είχα το πρόβλημα της ενδεχόμενης αλληλοπάθειας).

Οπότε από την τελευταίο αλλαγή νερού που έκανα έβαλα μια φορά λίπασμα και τίποτε άλλο. Τον πρώτο μήνα τα φυτά ήταν μια χαρά, τον δεύτερο μήνα σταμάτησαν την ανάπτυξη τους και τον τρίτο άρχισαν να χαλνάνε.

Τελικά αρκετά φυτά έχουν μεγάλες ανοχές στην ‘’πείνα’’. Σίγουρα όμως η μακροζωία αυτή οφείλετε στον συνδυασμό, ‘’μπιχλα’’, βυθός και το καλά στρωμένο ενυδρείο.

Δεν με χαλάει που χάλασαν τα φυτά γιατί είχα σκοπό να αλλάξω την διαρρύθμιση. Θα κάνω ενυδρείο μόνο με ανουμπιες και κρυπτοκορινες (ασιατικό).

Όσο για τα ιζήματα που μαζεύτηκαν αυτά τα δυόμιση χρόνια δεν χρειάζεται να πω πολλά γιατί τα ιζήματα δεν αυξήθηκαν αλλά παραμένουν σταθερά παρά την αποσύνθεση των φυτών κτλ.

Τα αίτια πιστεύω πως είναι ότι στον βυθό μπορεί να παραμένει ένας χ΄ αριθμός ιζημάτων και αυτός μόνο κοντά στης ρίζες των φυτών και γενικά όπου υπάρχει μικρή ροή λόγο διακοσμητικών (ρίζες, πέτρες, κτλ.) τα υπόλοιπα απορροφούνται από το φίλτρο.

Το μειονέκτημα είναι ότι τα κόρυ δεν τα βλέπω πλέον μπροστά καθώς τα αγαπημένα τους μέρη έγιναν τα σημεία με τα ιζήματα. Σε μικροσκόπιο που κοίταξα στα ιζήματα κατοικούν πλήθος ‘’εξωγήινων’’ οργανισμών σε διάφορα σχήματα και μεγέθη.

Σκέπτομαι κατά την αλλαγή της διαρρύθμισης αν βάλω τελικά σκούπα βυθού ή όχι διότι θα βγάλω όλα τα φυτά (όσα απέμειναν).

Link to comment
Share on other sites

Μια ερωτησουλα σχετικα με το καθαρισμα του βυθου:

χρησιμοποιω μια σκουπα η οποια καθαριζωντας το βυθο βγαζει και νερο εκτος ενυδρειου, οποτε αναγκαστικα το συνδυαζω και με αλλαγη του νερου ~1/3 καθε 10 μερες.

- Βγαζοντας το 1/3 του νερου εξω , δεν προλαβαινω να καθαρισω παρα μονο ενα μικρο τμημα (~15%) του ενυδρειου.

Μηπως ειναι καλυτερα να το χρησιμοποιησω συνδυαστικα με μια τετοια σκουπα:

http://cgi.ebay.com/Marina-Multi-Vac-Batte...=item3cb04e011a

που ειναι "κλειστου τυπου" (δηλαδη το νερο παραμενει στο ενυδρειο μετα το καθαρισμα)?

Αν καθαριζω καθε φορα το μισο ενυδρειο και το νερο παραμενει μεσα, δεν διατηρω καλυτερα την ισσοροπια του ενυδρειου?!

- Σταδιακα , αν δεν καθαριζεται ο βυθος μαζευεται μαυρη λασπη στον πατο, με αποτελεσμα εντονη δυσοσμια, πιθανα αυξημενα νιτρικα και δεν ξερω τι αλλο...

Υπαρχει τροπος να το περιορισω χωρις "βαθια" σκουπα?!

Βαζοντας περισσοτερες γαριδες (π.χ. red cherry) κερδιζω τιποτα?! Το καθυστερω τουλαχιστον?!

- Υπαρχει καποια "σωστη" αναλογια μεταξυ ψαριων και "καθαριστων" (σαε, γατοψαρα, γλυφτρες,γαριδες, φυτα?!) που πρεπει να υπαρχει σε καποιο ενυδρειο?!

Να διευκρινισω οτι το ενυδρειο εχει χαλικι στον πατο....

Link to comment
Share on other sites

Κανεις δεν εχει αντιμετωπισει τετοιο θεμα!??!

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά είμαι εναντίον της σκούπας βυθού γιατί η σκούπα καταστρέφει μέρος της απαραίτητης βιολογίας του βυθού. Οι "καθαριστές" που αναφέρεις δεν καθαρίζουν τη μαύρη λάσπη. Αυτή εξαφανίζεται μόνη της με 2 τρόπους. Ο ένας είναι τα φυτά που μπορούν και τη καταναλώνουν και ο δεύτερος είναι η κατανάλωσή της από τα βακτήρια που αναπτύσσονται στον βυθό. Απαραίτητη συνθήκη για να πούμε τα παραπάνω, είναι να μην υπάρχει έντονη ιχθυοφόρτωση.

Για να αναφέρεις ότι με το 1/3 αλλαγής του νερού καθαρίζεις μόλις το 15% του ενυδρείου, σημαίνει ότι κάνεις το χαλίκι "λαμπίκο" και αυτό για μένα σίγουρα δεν είναι καλό. Προσωπικά θα σου έλεγα να αφήσεις το ενυδρείο να κυλίσει μόνο του, χωρίς σκούπα και μόνο με τις κανονικές αλλαγές του νερού!

Link to comment
Share on other sites

Δοκίμασε να καθαρίζεις λιγότερο και μόνο την επιφάνεια των χαλικιών.Δηλαδή, αφού πάρει μπρος η σκούπα και βγάζει νερό έξω, πέρνα την πάνω από τα χαλίκια και μην την βυθίζεις σ'αυτά. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις ένα ξυλάκι μπροστά από την σκούπα για να ανακατέβεις τα χαλίκια. Έτσι θα ρουφά μόνο όσα είναι πάνω πάνω. Αν όμως μαζεύει τόση πολλή "βρώμα" μήπως πρέπει να βελτιώσεις την φίλτρανση;

Έγινε επεξεργασία - nickall13
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Τωρα με μπερδεψατε! :wootwoot::wootwoot::wub:

Τελικα..... :hysterical:

πετρος :wub:

ΥΓ.

Ξαναβαζω το θεμα γιατι ειναι πολυ ενδιαφερον.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Γεια χαρα κι απο εμενα φιλοι μου.

Ειμαι εντελως νεος στο χωρο και τα φωτα σας ειναι πολυ σημαντι κα για εμενα και τα ψαρακια μου.

Εχω φτιαξει το ενυδρειο μου εδω και 5 μηνες. Εκανα τα πολυ πολυ βασικα ταισμα και οχι αλλαγη νερου αλλα συμπληρωμα μιας και εξατμιζεται γρηγορα (θερμοκρασια 27).

Το περιεργο ειναι οτι μαζικη αλαγη νερου δεν ειχα κανει καθολου ουτε σκουπα ειχα βαλει και ολα πηγεναν πολυ πολυ καλα. Μεσα στο ενυδρειο ειχα 8 γκαπι 2 δολλαρια και εναν κοινο πλεκο και 2 γατοψαρα.

Με το που εκανα αλλαγη νερου αναγκαστικα με την σκουπα περιπου το 50% (120 λιτρα ειναι το ενυδρειο) μου πεθαναν 2 γκαπυ και ο γλυφτης μου. πολυ τα λυπηθηκα. Τωρα οι παλιοτεροι τι συμβουλευουν. Εχουν καποια ιδεα πως και γιατι; Και κατι ακομη ρε αδερφια....που με προβληματισε. Δεν εχω κανει ποτε μετρησεις στο νερο μου...πουτε ph ουτε αμμωνιες ουτε τιποτα. Εχετε να προτινετε καμια σειρα απο τεστ μου να μην χρειαζετε να βγω στην επετεια (γιατι ειναι και οι καιροι δυσκολοι).

Ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

Γεια χαρα κι απο εμενα φιλοι μου.

Ειμαι εντελως νεος στο χωρο και τα φωτα σας ειναι πολυ σημαντι κα για εμενα και τα ψαρακια μου.

Εχω φτιαξει το ενυδρειο μου εδω και 5 μηνες. Εκανα τα πολυ πολυ βασικα ταισμα και οχι αλλαγη νερου αλλα συμπληρωμα μιας και εξατμιζεται γρηγορα (θερμοκρασια 27).

Το περιεργο ειναι οτι μαζικη αλαγη νερου δεν ειχα κανει καθολου ουτε σκουπα ειχα βαλει και ολα πηγεναν πολυ πολυ καλα. Μεσα στο ενυδρειο ειχα 8 γκαπι 2 δολλαρια και εναν κοινο πλεκο και 2 γατοψαρα.

Με το που εκανα αλλαγη νερου αναγκαστικα με την σκουπα περιπου το 50% (120 λιτρα ειναι το ενυδρειο) μου πεθαναν 2 γκαπυ και ο γλυφτης μου. πολυ τα λυπηθηκα. Τωρα οι παλιοτεροι τι συμβουλευουν. Εχουν καποια ιδεα πως και γιατι; Και κατι ακομη ρε αδερφια....που με προβληματισε. Δεν εχω κανει ποτε μετρησεις στο νερο μου...πουτε ph ουτε αμμωνιες ουτε τιποτα. Εχετε να προτινετε καμια σειρα απο τεστ μου να μην χρειαζετε να βγω στην επετεια (γιατι ειναι και οι καιροι δυσκολοι).

Ευχαριστω.

Το φθηνο μπορει να μην σου βγει και αξιοπιστο :)

Αναγκαστηκα αργα η γρηγορα θα χρειαστει να εχει στο ντουλαπι ολη τη σειρα των υγρων τεστ για να εχεις ανα πασα στιγμη τη δυνατοτητα να ελεγχεις τη ποιοτητα του νερου σου . Οποτε απο τεστ θα χρειαστεις τα παρακατω : no2 , no3 , nh3 , ph , gh , kh και po4

Σαν πρωτα παρε no3 , nh3 για να δεις σε τι κατασταση ειναι το νερο σου αυτη τη στιγμη μεσα στο ενυδρειο σου . Και βαλε στο προγραμμα για τα υπολοιπα

Link to comment
Share on other sites

Γεια χαρα και απο μενα.δηλωνω πολυ αρχαριος και ιδιοκτητης ενυδρειου 2 μηνες τωρα.ενω ολες οι μετρησεις μου ηταν τελειες μεχρι τωρα απο τη στιγμη που χρησιμοποιησα σκουπα βυθου νιτρικα και νιτρωδη ανεβηκαν κατακορυφα,τα (πλαστικα)φυτα μου επιασαν αλγη και κανω συνεχεια αλλαγες νερου μπας και αλλαξει κατι.το παληκαρι απο το petshop μου ειπε να αυξησω τα βακτηρια που βαζω και να μειωσω την τροφη αλλα δε βλεπω διαφορα.επειδη εχω πανικοβληθει μπορει καποιος ειδικος να μου πει καθε ποσο να κανω αλλαγες νερου και ποτε θα δω αποτελεσματα?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Έχω το ενυδρείο μου 2 χρόνια, έκανα σκούπα βυθού( http://www.amazonios.gr/product_info.php?cPath=395&products_id=2560 ) κάθε 15 μέρες και απομάκρυνε ότι μικροβρωμιά είιχε ο βυθός, μετά από μήνες τρύπησε η πλαστική σκούπα και σκέφτικα τι να κάνω σαν σκούπα, έτσι πήρα το μοτεράκι μόνο από το εσωτερικό φίλτρο και το έντυσα με τούλι (ψιλό δυχτάκι) και έτσι κάνω αλλαγή νερού και σκούπα!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Το είχα σκεφτεί εδώ και καιρό, αν κάνει σαν σκούπα, η οικιακή τρόμπα λαδιού http://www.totalservice.gr/view_cat.php?cat_id=284 στην είσοδου αναρόφησης, έδεσα διχτάκι και έτσι δεν θα μαζεύει πέτρες κά. Τελικά γίνεται δουλεία και μάλιστα αντλώ νερό, πιο γρήγορα.!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...