Jump to content

Το σκαλάρι είναι συνεχώς επιθετικό


Recommended Posts

Το αρσενικό σκαλάρι μου έχει σχεδόν 2 μήνες που είναι πολύ επιθετικό.Κυνηγάει όποιον περναει απο δίπλα του!Μέχρι και το θηλυκό το οποίο το καημένο άρχισε να κρύβεται πίσω απ΄τα φυτά και μέσα σε ένα μπαουλάκι διακοσμητικό!Μερικές φορές αντιδράει και τον κυνηγάει αυτή !!!Έχω παρατηρήσει ότι μετά την τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια για αναπαραγωγή, ο αρσενικός έχει αυτή την αντίδραση και επίσης έχει το γεννητικό του όργανο από τότε συνεχώς σε "ετοιμότητα".Μήπως θέλει να ζευγαρώσει και θυμώνει επειδή δεν θέλει η θηλυκιά;

Link to comment
Share on other sites

Καθυστέρησα να απαντήσω γιατί νομίζω πως αρκετές πληροφορίες για τα σκαλάρια μπορεί να παραθέσει ο Χρήστος, αλλά με λίγα λόγια, παρότι δεν έχω σπουδαία εμπειρία με τα ψάρια αυτά, πιστεύω ότι τα ψάρια ειναι αρκετά μεγάλα για το μέγεθος του ενυδρείου σου.

Φαντάζομαι έχεις δεί τι μέγεθος ενυδρείου συστήνεται για τα σκαλάρια, συν το γεγονός ότι έχεις και το silver shark που δεν είναι κι αυτό μικρό σε μέγεθος.

Οι κιχλίδες είναι δύσκολο να κρατώνται μονο 2 σε ένα ενυδρείο, εκτώς κι αν είναι ζευγάρι. Στη δική σου περίπτωση βέβαια είναι ζευγάρι αλλά υποθέτω πως αν έχει "χαλάσει" η ισορροπία του ζευγαριού τότε υπάρχουν οι κλασικές αψιμαχίες μεταξύ δύο κιχλίδων (μπορεί να κάνω΄και λάθος σ' αυτό).

Το πρόβλημα της επιθετικότητας το αντιμετώπισα κι εγώ στα σκαλαρια μου, παρότι ήταν μικρά, διότι πήρα μόνο 2 στην αρχή. Το μεγαλύτερο κυνηγούσε το μικρότερο. Το πρόβλημα της επιθετικότητας λύθηκε όταν έβαλα άλλα 3 στο ενυδείο. Βέβαια ο υπερπληθυσμός μου δημιουργεί άλλα προβλήματα τώρα και τελικά ομαλές καταστάσεις με ψάρια που θέλουν πολύ χώρο αλλά εμείς τα βάζουμε σε μικρό δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν!! :blink::)

Λύσεις μπορούν να προταθούν αλλά το θέμα είναι αν δεχόμαστε να τις ακολουθήσουμε:

Α) Αγορά μεγαλύτερου ενυδρείου ή

Β) Δίνεις τα ψάρια πίσω στο κατάστημα ή σε κάποιον που έχει το σωστό μέγεθος ενυδρείου και ασχολεισαι με ψάρια που "κάνουν" για το ενυδρείο σου.

Φυσικά γι' αυτά δεν φταίει αυτός που ξεκινάει τώρα να ασχολείται με τα ενυδρεία αλλά ο καταστηματάρχης που πρέπει να καθοδηγεί σωστά για να κρατάει κόσμο στο χόμπυ και όχι να πουλάει για 5 - 6 μήνες ψάρια και φάρμακα μέχρι ο "καινούριος" να απογοητευτεί και να ανεβάσει το ενυδρείο στο πατάρι....

:bowdown::bowdown::blink:

Link to comment
Share on other sites

Ηι και παλι! :)

Το σκεφτηκα και για μεγαλυτερο ενυδρειο αλλα εδω στη Σερρες μηπως τσιμπανε λιγο οι τιμες;Εχεις καποιο μαγαζι υπ οψην σου;Λες οντως να χαλασε η ισσοροπια του ζευγαριου;εχουν παρα πολυ καιρο να γεννησουν!Πανω απο 2,5 μηνες!!!

Link to comment
Share on other sites

Οι τιμές των ενυδρείων στις Σέρρες είναι αλήθεια ότι είναι απο αρκετά έως πολύ ανεβασμένες.

Η αλήθεια είναι ότι για συγκεκριμένο ενυδρείο η τιμή που το βρήκα στις Σέρρες ήταν ακριβώς η διπλάσια απο αυτή που μου έδωσαν στις Σέρρες!!

Παρ' όλα αυτά πιθανόν στη Θεσ/νική τα πράγματα να είναι λίγο καλύτερα. Τον τελευταίο καιρό κάνω μια έρευνα αγοράς για καταστήματα της Θεσ/νίκης γιατί έλειπα καιρό και δεν έχω πλήρη εικόνα των καταστημάτων που ήξερα εκεί, καθώς κάποια απ' αυτά έχουν αλλάξει αρκετά. Άλλα προς το καλύτερο και άλλα προς το χειρότερο και έχουν ανοίξει και κάποια καινούρια.

Έχω την εντύπωση ότι κάτι έχω εντωπίσει μέσω ΑΖ, το οποίο ή δεν το ήξερα ή δεν υπήρχε παλαιότερα και φαίνεται να έχει καλές τιμές.

Στις Σέρρες τα καταστήματα είναι πολύ λίγα και μόνο 2 (του ίδιου ιδιοκτήτη) θα έλεγα ότι είναι αξιόλογα. Και πάλι όμως η γκάμα τους είναι περιορισμένη.

Δεν γράφω ονόματα και σημεία γιατί δεν ξέρω αν επιτρέπεται απο το forum.

Αν θέλεις θα σου στείλω με ΠΜ το ποιά είναι άν και πιστεύω ότι άν έχεις ψάξει λίγο θα τα ξέρεις.

Σχετικά με την ισορροπία του ζευγαριού, ξαναλέω ότι δεν έχω μεγάλη εμπειρία απο τα αγγελόψαρα και ίσως κάποιος άλλος να σου απαντήσει με ακρίβεια. Πάντως 2 ενήλικες κιχλίδες που δεν είναι "δεμένο" ζευγάρι σε ένα ενυδρείο με σχετικά λίγο χώρο γι αυτές είναι φυσιολογικό να δείχνουν επιθετικότητα και να υπάρχουν αψιμαχίες.

Το ζήτημα είναι ότι η λύση που βρήκα εγώ στο ίδιο πρόβλημα (να προσθέσω κι άλλα αγγελόψαρα) δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε σένα γιατί έτσι κι αλλιώς τα ψάρια σου είναι μεγάλα και δεν μπορείς λόγω χώρου να προσθέσεις κι άλλα. Αν προσθέσεις μικρά θα δεχθούν εκείνα το κυνηγητό του αρσενικού.

Δεν μπορώ να σκεφτώ αλλή απο τις λύσεις που έγραψα παραπάνω. Υποθέτω ότι θα πρέπει να παρακολουθείς κατα πόσο η επιθετικότητα γίνει επικίνδυνη για το θηλυκο, εκτώς αν σκεφτείς να δώσεις τα ψάρια πίσω στο κατάστημα (όχι ότι πιστεύω ότι θα έχουν καλύτερη τύχη σε μεγαλύτερο ενυδρύο).

Μπορείς να δοκιμάσεις να προσθέσεις θέσεις (φυτά) όπου το θηλυκό θα βρίσκει κάποια κρυψώνα και θα ηρεμεί.

Δεν ξέρω τι άλλο να σκεφτώ με τις παρούσες συνθήκες.

Ότι χρειάζεται ρώτα χωρίς δισταγμό. :):bowdown:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...