Jump to content

Sera Siporax


Recommended Posts

οπως μου ειχε προτεινει ενας συνχομπιστας αγορασα το sera siporax για το φιλτρο μου.

ειναι σε συσκευασια των 1000ml μεσα σε διχτακι. ποσα ml πρεπει να βαλω και

πως θα το βαλω μεσα στο φιλτρο?ειναι για το 54αρι.

Link to comment
Share on other sites

πρεπει να κοψω το διχτακι σωστα? λεει στις οδηγιες οτι το ενα λιτρο siporax αντιστοιχει σε 200 lt ενυδρειο δηλαδη ειμαι καλυμμενος με 250ml η να βαλω οπως μου ειπες οσο πιο πολυ μπορω?

Link to comment
Share on other sites

-Βαλε οσο ποιο πολυ χωραει το φιλτρο σου,καλο κανει κακο δεν κανει...

Link to comment
Share on other sites

Όπως σου είχε προτείνει ο Viciuscircle σε προηγούμενο θέμα σου η βέλτιστη λύση για το φίλτρο του Juwel 60 είναι η παρακάτω.

α. Βγάζεις το πλαστικό καλαθάκι με τα σφουγγάρια από το φίλτρο.

β. Αφαιρείς το μπλέ (πυκνό) σφουγγάρι που είναι κάτω-κάτω.

γ. Σπάς το μισό Siporax που πήρες (δηλ. περίπου 1/2 Lt) και το βάζεις σε δυχτάκι ψιλότερο (π.χ. δυχτάκι της Sera ή μια δυχτιωτή κάλτσα).

δ. Βάζεις κάτω κάτω στο καλαθάκι το σπασμένο Siporax.

ε. Βρέχοντας με νερό του ενυδρείου στίβεις το μπλέ σφουγγάρι που έβγαλες πάνω στο Siporax για να μεταφέρεις όση περισσότερα βιολογία μπορείς.

στ. Πάνω από το Siporax βάζεις το πράσινο χοντρό σφουγγάρι.

ζ. Αν δεν έχεις φυτά βάζεις το σφουγγάρι του άνθρακα.

η. Μετά ξαναβάζεις το πλαστικό καλάθι μέσα στο φίλτρο και από πάνω τον υαλοβάμβακα.

Σημειώσεις:

Το πράσινο σφουγγάρι που οι περισσότεροι πετάνε είναι ποτισμένο με χρήσιμα απονιτροποιητικά βακτήρια που με την ροή του νερού μεταφέρονται στα κάτω πυκνότερα στρώματα και βοηθάνε στην μείωση των νιτρικών.

Το μπλέ σφουγγάρι είναι αυτό που μπουκώνει εύκολα άρα αυτό χρειάζεται αντικατάσταση με Siporax.

To Siporax δεν πρέπει να μπεί κατ' ευθείαν στο φίλτρο αλλά μέσα στο πλαστικό καλάθι ώστε να διατηρηθεί η απόσταση που έχει από τον πάτο του φίλτρου.

Αλλοιώς δεν γίνεται καλή ροή από όλο το υλικό και παρατηρείται μπούκωμα και δημιουργία καναλιών.

Link to comment
Share on other sites

ο Γιωργος μου ειχε πει να κρατησω το μπλε και να βαλω το siporax απο κατω. εσυ μου λες να βαλω το πρασινο. τι να κανω τελικα? :)

Link to comment
Share on other sites

Το νερο στο φιλτρο σου πρεπει να περναει ως εξης. Πρωτα απο προφιλτραρισμα, αυτο μπορει να το κανει ενα κομματι μαλλι φιλτρου (αυτο που συνηθως κακως αναφερεται σαν "υαλοβαμβακας", απο τους περισσοτερους). Μπορει να το εχεις ηδη σε τετραγωνη μορφη (αφου εχεις Juwel) και ειναι λευκου χρωματος. Μπορεις επισης να χρησιμοποιησεις και χοντροτρυπο σφουγγαρι. Στην συνεχεια θα πρεπει να περναει απο (αν ειναι απαραιτητο και αναλογως το τι θελεις να κανεις στο νερο σου) χημικο φιλτραρισμα π.χ. ανθρακα, τυρφη η αλλο υλικο. Σε αυτη τη θεση μπαινει και το πρασινο σφουγγαρι που θεωρητικα μειωνει το nitrate, αλλα εγω προσωπικα το θεωρω αχρηστο, οπως και τα μαυρα σφουγγαρια που υποτιθεται κανουν τη δουλεια του ανθρακα γι'αυτο σου προτεινω να μην τα βαλεις. Αν πρεπει να βαλεις κατι τετοιο, υπαρχουν αλλα που κανουν εξαιρετικη δουλεια. Επομενο σταδιο ειναι τα βιολογικα υλικα π.χ siporax η αλλο παρομοιο (την ιδια χρηση εχουν, τα πυκνα σφουγγαρια). Στην συνεχεια πριν το νερο σου βγει απο το φιλτρο στο ενυδρειο, καλο θα ηταν να ξαναπερασει απο ενα κομματι μαλλι φιλτρου (εγω το λεω και συνθετικο βαμβακι), ωστε να κρατησει οτιδηποτε. Το ενδιαφερον μας εστιαζεται παντα στην βιολογια, γι'αυτο πρεπει να μπαινει η μεγαλυτερη δυνατη ποσοτητα βιολογικων υλικων.-

Link to comment
Share on other sites

Πρότεινα να βάλει το μπλέ αντί για το πράσινο γιατί:

1) Όσο και να το στύψεις το μπλέ, η βιολογία σε επιφάνειες είναι πιό ενεργή και πιό χρήσιμη από την αιωρούμενη που θα αργήσει να κάτσει και γενικά θα δημιουργήσει θολούρα που εγκυμονεί κινδύνους από βακτηριακές μολύνσεις, άρα προτιμώ να μην φύγει τόση ενεργή βιολογία απότομα.

2) Το μπλέ είναι πιό πορώδες και θα βοηθήσει αργότερα στη βιολογία το siporax

3) Τα βακτήρια που ήταν εξ αρχής εμποτισμένα στο πράσινο, υπάρχουν πλέον σε όλες τις επιφάνειες οπότε ο αρχικός του ρόλος έχει τελειώσει. (ως μπόλι)

4)Το μπλέ θα προστατέψει καλύτερα το siporax από το μπούκωμα λόγω μικρότερου πορώδους.

5) (Το κυριότερο) Δεν μου αρέσει το πράσινο. :thumbup:

Επίσης από προσωπική εμπειρία (νιτρικά 0 σε μισό-φυτεμένο και νιτρικά 5 σε κιχλίδες χωρίς ούτε ένα φυτό με μικρές και αραιές αλλαγές νερού-λόγω τεμπελιάς ;) ):

Όταν βάλεις μεγάλη ποσότητα siporax, λόγω της απονιτροποίησης που κάνει (ειδικά το σπασμένο που πρότεινα...) έχεις πρόβλημα έλλειψης αζώτου για τα φυτά, οπότε δεν είναι πανάκεια!

Δοκιμάζεις την προτεινόμενη ποσότητα, βάζεις ένα μέρος από αυτή σε σπασμένη μορφή για καλύτερη απονιτροποίηση σε μικρό όγκο φίλτρου και αφαιρείς-προσθέτεις ανάλογα με την παραγωγή-κατανάλωση αζώτου από τους υπόλοιπους οργανισμούς (φυτά-ψάρια). :)

Link to comment
Share on other sites

το φιλτρο μου τωρα εχει ως εξης

1. Υαλοβαμβακας

2. Ενεργος ανθρακας σε καλτσακι

3. Μπλε σφουγγαρι

4. siporax

επισης να πω οτι εστυψα το πρασινο σφουγγαρι στο siporax

καλα εκανα?

Link to comment
Share on other sites

Έκανες STRIKE! :)

Όλα ωραία, απλά ο άνθρακας απορροφά τα υγρά λιπάσματα και για αυτό, δεν χρησιμοποιείται μαζί με φυτά παρά μόνο μετά από θεραπεία για να τραβήξει τα υπολείμματα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Μια ερωτηση εχω Sera siporax μεσα στο eheim 2213 και εχω 60 λιτρα ενυδρειο κατω κατω εχω βαλει το σφουγκαρι το μπλε μετα υαλοβαμβακα και μετα το siporax και μετα ξανα υαλοβαμβακα... ειναι λαθος? και κατι αλλο το μακαρονι αυτο ειναι απο το νερο που ειχα στο ενυδρειο πριν το αδειασω δλδ απο περσυ το καλοκαιρι θελει αλλαγη?

Link to comment
Share on other sites

Η σειρά υλικών είναι: συνθετικό βαμβάκι-σφουγκάρι-siporax κατά τη ροή του φίλτρου δηλ από κάτω προς τα πάνω στο eheim. Το siporax δεν χρειάζεται αλλαγή για πολύ καιρό (χρόνια ή και ποτέ) αν αυτή είναι η απορία σου.

Link to comment
Share on other sites

To siporax αν δεν έχει πολύ καλά μηχανικά φίλτρα , με το καιρό μπουκώνουν οι πόροι του και θέλει αλλαγή .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...