Jump to content

Ph Crash μύθος η πραγματικότητα


Recommended Posts

Συχνά πυκνά ακούμε την ‘’τρομερή’’ πρόταση «μην κατεβάζεις πολύ το ΚΗ γιατί θα έχεις Ph Crash».

Τη ισχύει τελικά;

Γιατί έχουμε αυτό το Ph Crash;

Θα προσπαθήσω να αποσαφηνίσω ορισμένα πράγματα γύρο από αυτό το θέμα.

Γενικά με Ph Crash εννοούμε την απότομη πτώση του Ph σε συνδυασμό με το χαμηλό ΚΗ

Αυτό είναι μια λάθος αντίληψη. Ph Crash μπορούμε να έχουμε και με υψηλό ΚΗ το ίδιο εύκολα ή δύσκολα. Θα εξηγήσω γιατί.

Για τα ψάρια στην φύση είναι φυσιολογικό να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα της τάξεως του 0,3 και τα ψάρια αυτό δεν τα ενοχλεί. Κάθε μεταβολή του Ph προς τα πάνω ή προς τα κάτω μεγαλύτερη του 0,3 είναι ένα μικρό Ph Crash.

Παράδειγμα

Έχουμε ένα ενυδρείο με της εξής μετρήσεις:

Ph 7,3

Kh 7

CO2 10 mg/lit.

Αν από λάθος χειρισμό πχ ανεβάζουμε το CO2 στο 30 mg/lit. από την μια στιγμή στην άλλη τότε σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε ένα Ph 6,8 μια πτώση δηλαδή κατά 0,5 αυτό για τα ψάρια είναι ένα Ph Crash.

Τώρα έρχομαι σε ένα ενυδρείο με της εξής μετρήσεις:

Ph 6,75

Kh 2

CO2 10 mg/lit.

Και εδώ τώρα αν από λάθος χειρισμό ανεβάζουμε το CO2 στο 30 mg/lit. από την μια στιγμή στην άλλη τότε θα έχουμε ένα Ph 6,25 μια πτώση δηλαδή κατά 0,5.

Παρατηρούμε δηλαδή ότι και με το υψηλό Kh και με το χαμηλό Kh έχουμε την ίδια πτώση 0,5

Συμπέρασμα:

Με λάθος χειρισμό του CO2 έχουμε Ph Crash είτε το ενυδρείο μας έχει υψηλό είτε χαμηλό Ph και δεν υπάρχει μεγαλύτερη πτώση στο χαμηλό Kh, ή μικρότερη πτώση στο υψηλό Kh.

Τώρα έρχομαι στα ενυδρεία με της ίδιες συνθήκες αλλά αντί να κάνουμε το λάθος να αυξήσουμε το CO2 τοποθετούμαι μεγάλη ποσότητα τύρφης στο ενυδρείο ώστε να κατεβάσει το Kh κατά 1,5 βαθμό.

Όποτε στην πρώτη περίπτωση από

Ph 7,3

Kh 7

CO2 10 mg/lit.

Έχουμε

CO2 10 mg/lit.

Μπόλικη τύρφη ώστε να μειωθεί το Kh κατά 1,5

Kh 7 - 1,5 = 5,5

Ph από 7,3 πέφτει στο 7,2 πτώση του Ph κατά 0,1

Στην δεύτερη περίπτωση από

Ph 6,75

Kh 2

CO2 10 mg/lit.

Έχουμε

CO2 10 mg/lit.

Μπόλικη τύρφη ώστε να μειωθεί το Kh κατά 1,5

Kh 2 - 1,5 = 0,5

Ph από 6,75 πέφτει στο 6,15 πτώση του Ph κατά 0,6

Συμπέρασμα:

Η μείωση του Ph είναι αυξημένη στο χαμηλό Kh

Τώρα έρχομαι στα ενυδρεία με της ίδιες συνθήκες με το ίδιο λάθος του αυξημένου CO2 αλλά επιπλέων χρησιμοποιούμε τύρφη σε μεγάλη ποσότητα ώστε να κατεβάσει το Kh 1,5

Όποτε στην πρώτη περίπτωση από

Ph 7,3

Kh 7

CO2 10 mg/lit.

Έχουμε

CO2 30 mg/lit.

Μπόλικη τύρφη ώστε να μειωθεί το Kh κατά 1,5

Kh 7 - 1,5 = 5,5

Ph από 7,3 πέφτει στο 6,7 πτώση του Ph κατά 0,6

Στην δεύτερη περίπτωση από

Ph 6,75

Kh 2

CO2 10 mg/lit.

Έχουμε

CO2 30 mg/lit.

Μπόλικη τύρφη ώστε να μειωθεί το Kh κατά 1,5

Kh 2 - 1,5 = 0,5

Ph από 6,75 πέφτει στο 5,7 πτώση του Ph κατά 1,05

Συμπέρασμα

Βλέπουμε ο συνδυασμός από υπερβολική τύρφη και αυξημένο κατά πολύ CO2 κατεβάζει ακόμη πιο πολύ το Ph στο ενυδρείο μας με το υψηλό Kh κατά 0,6. Ενώ στο ενυδρείο με το χαμηλό Kh κατεβάζει το Ph κατά 1,05.

Με ένα Kh έως 2 έχουμε αρκετά σταθεροποιημένο Ph και συγχωρεί κάποια ενδεχόμενα λάθει. Και για να ήμαστε απόλυτα σίγουρη προσθέτομαι και μια μονάδα παραπάνω και το 2 γίνεται 3. Με ένα Kh 3 το ενδεχόμενο να έχουμε Ph Crash είναι το ίδιο αυξημένο, ή μειωμένο όσο με το να έχουμε ένα υψηλό Kh πχ 8.

Με ένα Kh 0,5-2 το Ph δεν είναι τόσο σταθερό και δεν συγχωρεί πολλά και μεγάλα λάθει. Το ενδεχόμενο σε αυτό το Kh να έχουμε Ph Crash είναι ορατό μόνο αν κάνουμε χοντρά λάθει (πράγμα όχι σπάνιο στους αρχάριους).

Kh 0,1-0,5

Το Kh αυτό είναι ασταθές και χρειάζεται πείρα για να το χειριστούμε και δεν συγχωρεί λάθη.

Λίγοι έχουν ένα Kh παράδειγμα 0,2 και αυτό γιατί είναι δύσκολο να παραμένει σταθερό διότι από διάφορους παράγοντες το 0,2 μπορεί εύκολα να γίνει 0,1. Η μείωση φαίνεται μικρή αλλά αυτό το 0,1 μπορεί να προκαλέσει μια πτώση κατά 0,3 στο όριο δηλαδή της ανοχής των ψαριών ή να μηδενιστή και να πέσει το Ph κάτω από 4. Και τέλος υπάρχουν και άλλοι παράγοντες στο ενυδρείο μας που μπορούν να μειώσουν το Ph ή να κατεβάσουν το Kh οπότε τα πράγματα δυσκολεύουν με την συντήρηση του ενυδρείου με το χαμηλό Kh.

Παρόλο αυτά δεν είναι ακατόρθωτο και με την δέουσα προσοχή μπορούμε να συντηρούμε τέτοια ενυδρεία με extreme χαμηλό Kh. Ό κάθε χομπιστας που συντηρεί τέτοια ενυδρεία έχει βρει την δικιά του μέθοδο προσαρμοσμένη στο ενυδρείο του ώστε να συντηρεί το ενυδρείο του άφοβα. Δεν μπορούμε δηλαδή να δώσουμε μια χρήση συνταγή για το πώς μπορούμε να συντηρήσουμε το ενυδρείο μας με πολύ χαμηλό Kh. Αλλά ούτε και να πούμε σε κάποιον που έχει Kh 2 να το ανεβάσει διότι κινδυνεύει από Ph Crash. Το Ph Crash δεν υπάρχει αν δεν το προκαλέσουμε εμείς ανάλογα με την πείρα μας και της γνώσεις μας συντηρούμε και ένα ενυδρείο με το ανάλογο Kh.

Τέλος να σημειώσω ότι αν τοποθετήσουμε υπερβολικά μεγάλο όγκο τύρφης στο ενυδρείο μας μπορούμε να μηδενίσουμε το Kh ακόμη και να έχει μια τιμή 10.

Όποιος έχει να προσθέσει κάτι ή διαφωνεί με κάτι ελεύθερα να το κάνει.

Link to comment
Share on other sites

Χρήστο αναφέρεις την πιθανότητα ενός pH-crash πάντα σε συνάρτηση χρήσης CO2...

Ποιά είναι η γνώμη σου για πιθανότητες pH-crash χωρίς CO2 και υπό ποιές συνθήκες (αν) μπορεί να συμβεί...?

Επίσης, αν υποθέσουμε ότι κάποιος με μηδενικό kH θέλει να προκαλέσει επίτηδες ένα μικρό pH-crash και δεν έχει διοξείδιο,

πως μπορεί να το επιτύχει...? :blink:

Link to comment
Share on other sites

Πιστευω οτι πρεπει να ξεκαθαρησει και κατι αλλο η (αποτομη) αυξηση του Ph δεν ειναι και τοσο επικίνδυνη οσο η αποτομη πτωση

Τωρα στην περίπτωση μου σχεδον μηδενικό Kh και χωρις Co2 την πιθανή πτώση την δημιουργούν τα φωσφορικά εχω τους δισκους μου σε Ph 5 και η πτωση για μενα ειναι η ένδειξη οτι πρεπει να αλλάξω νερο με την αλλαγή ολα ομαλοποιούνται δεν συνιστώ σε κανένα αυτή την τακτική απαιτεί πείρα και συνεχή παρακολούθηση

Link to comment
Share on other sites

Χρήστο αναφέρεις την πιθανότητα ενός pH-crash πάντα σε συνάρτηση χρήσης CO2...

Ποιά είναι η γνώμη σου για πιθανότητες pH-crash χωρίς CO2 και υπό ποιές συνθήκες (αν) μπορεί να συμβεί...?

Επίσης, αν υποθέσουμε ότι κάποιος με μηδενικό kH θέλει να προκαλέσει επίτηδες ένα μικρό pH-crash και δεν έχει διοξείδιο,

πως μπορεί να το επιτύχει...? :blink:

Απλός χρησιμοποίησα το CO2 για να δείξω ότι ακόμη και με αυξημένο CO2 δεν είναι εύκολο να αποκτήσουμε pH-crash πόσο μάλλον χωρίς CO2.

Δηλαδή σε ένα ενυδρείο που το CO2 προέρχεται μόνο από τα ψάρια και από την γενική αποσύνθεση (πολύ μικρό ποσοστό) τότε η αυξομειώσεις του CO2 είναι μικρές που δεν μπορούν να προξενήσουν pH-crash. Επίσης ανέφερα το CO2 για να γίνει εμφανή ότι και με υψηλό Kh μπορούμε τουλάχιστον θεωρητικά να αποκτήσουμε pH-crash.

Τώρα με το Kh τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Θεωρώ ότι ένα ενυδρείο με ακριβώς 0 Kh δεν υπάρχει πάντα θα υπάρχει ένα μικρό ποσοστό Kh αν αυτό το μικρό ποσοστό Kh το κρατάμε σταθερά τότε δεν έχουμε μεγάλες μεταβολές του Kh οπότε δεν έχουμε και pH-crash. Έτσι απλά.

Έκανα κάποια πειράματα και παρατήρησα παράδειγμα το Kh 0,5 είναι ποιο επικίνδυνο από το σχεδόν 0 Kh. Και αυτό γιατί το Kh 0,5 έχει περιθώρια προς τα κάτω και για αυτό είναι πιο ευάλωτο, ενώ το σχεδόν 0 Kh δεν είναι τόσο ευάλωτο, διότι δεν έχει και πολλά περιθώρια πτώσης αφού είναι σχεδόν 0. Το μόνο λάθος μετά που μας απομένει είναι να αυξήσουμε ή να μειώσουμε το CO2.

Πάντως προσπάθησα να δημιουργήσω τεχνικό Kh με εσκεμμένα λάθει αλλά μου ήταν πολύ δύσκολο, η φύση φαίνεται έχει μηχανισμούς που διορθώνει τα μικρά λάθει. Τελικά το δημιούργησα με πολύ χοντρά λάθει.

Για εμένα είναι πολύ εύκολο να συντηρώ ένα ενυδρείο με σχεδόν μηδενικό Kh αλλά μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν πολύ που είναι αρχάριοι εκ τον οποίον μερική τείνουν σε χοντρά λάθη δεν το συνιστώ αν δεν νιώσουν η ίδιοι ώριμη. Πάντως το σίγουρο είναι ότι δεν είναι απαγορευτικό το μηδενικό Kh.

Τέλος υπάρχουν τόση πολύ παράγονται που είναι σχεδόν αδύνατον να τους αναλύσουμε όλους.

Γενικό συμπέρασμα είναι ότι νεμεν το pH-crash υπάρχει αλλά δεν δημιουργείτε τόσο εύκολα και συχνά. Με την δέουσα προσοχή και την ανάλογη εμπειρία ο κάθε ένας με τον τρόπο του μπορεί να συντηρεί ένα ενυδρείο με σχεδόν 0 Kh σχετικά εύκολα.

Στο ερώτημα σου λοιπόν

«Επίσης, αν υποθέσουμε ότι κάποιος με μηδενικό kH θέλει να προκαλέσει επίτηδες ένα μικρό pH-crash και δεν έχει διοξείδιο»

Από την στιγμή που το Kh είναι 0 και δεν προσθέτουμε CO2 τότε για να προκαλέσουμε pH-crash θα πρέπει να προσθέσουμε εσκεμμένα στο ενυδρείο διάφορες όξυνες ουσίες πχ τύρφη κτλσε μεγάλες ποσότητες. Ή να αφήσουμε τα φωσφορικά Νιτρικά κτλ να ανέβουν στα ύψη, ή να το φλομώσουμε στα ψάρια ώστε να ανέβει το CO2 υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουμε αεραντλία. Δηλαδή χοντροειδέστατα λάθει και πλήρες παραμελημένο ενυδρείο.

Link to comment
Share on other sites

Ο φιλος μας ο Γιωργος Χρηστο έθεσε το θεμα λιγο παραπλανητικά (γνωρίζω το θεμα)

Εχει Kh=0 και Ph κοντα στο συν πλην 5 εχει δοκιμασει τα παντα για να το παει 4,5-4

αλλα δεν του βγαινει (το ατιμο το Ph crash) τωρα για φωσφορηκα μην ρωτας δεν μετρα ποιο πανω το τεστ :blink:

Αν ειμαι εκτως θεματος σβηστο

Link to comment
Share on other sites

Το ξέρω το είχαμε συζητήσει με τον Γιώργος ότι θέλει να ρίξει και άλλο το ph, και από ότι μου είπε έκανε το ενυδρείο τσάι και ακόμη τίποτα με την πτώση.

Αυτό πιστεύω οφείλεται στους διάφορους μηχανισμούς που έχει το ενυδρείο και στο ότι δεν έχει πραγματικό 0 Kh και ούτε θα αποκτήσει. Στο πρόβλημα του η μόνη λύσει είναι το CO2.

Ακόμα και απόϊονισμένο νερό να βάλουμε στο ενυδρείο μας όλο και κάποια ποσότητα Kh θα αυτόδημιουργηθεί.

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε πόσο δύσκολα ή εύκολα μπορούμε να έχουμε το επιθυμητό Ph στο ενυδρείο μας

post-2663-1216834336_thumb.jpg

Αυτά σε ότι αφορά την σχέση ph,Kh, CO2.

Περεταίρω μπορούμε να ρίξουμε το Ph με χουμικό οξύ αλλά θέλουμε μεγάλη ποσότητα. Σίγουρα ο φίλος μας ο Γιώργος θέλει να φτάσει το Ph του Rio Negro με μέσο όρο ph 4 και κατά καιρούς έχει μετρηθεί και 3 ph. Το νερό του Rio Negro προέρχεται από τεράστιες εκτάσεις με βαλτώδες έδαφος από όπου κυριολεκτικά γεμίζει με χουμικό οξύ το νερό και σε συνδυασμό με το σχεδόν ουδέτερο νερό με ΤDS μόλις 4 δημιουργείτε αυτό το χαμηλό Ph.

Εμείς για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τέτοιες συνθήκες χιαζόμαστε μεγάλη ποσότητα τύρφης και άριστης ποιότητας.

Καλύτερα όμως αποτελέσματα θα έχουμε αν προσθέσουμε καθαρό χουμικό οξύ. Αυτό κάνουν η άκρος φανατική δισκάδες για extrem ph.

500gr. Κοστίζουν περίπου 40 ευρώ μιλάμε όμως για δοσολογίες 1-5ml/100lit. Πάντα ανάλογα με το Kh του ενυδρείου μας.

Link to comment
Share on other sites

...Καλύτερα όμως αποτελέσματα θα έχουμε αν προσθέσουμε καθαρό χουμικό οξύ. Αυτό κάνουν η άκρος φανατική δισκάδες για extrem ph.

500gr. Κοστίζουν περίπου 40 ευρώ μιλάμε όμως για δοσολογίες 1-5ml/100lit. Πάντα ανάλογα με το Kh του ενυδρείου μας.

Μη βαζεις ιδεεεεεεεες :blink:

Link to comment
Share on other sites

Το ενυδρείο τρέχει με νερό μόνο από Α/Ο εδώ και περίπου 10 μήνες,

στην αρχή με ηλεκτρολύτες και ιχνοστοιχεία και προετοιμασία νερού με τύρφη,

πλέον χωρίς ηλεκτρολύτες (σκέφτομαι να κόψω και τα ιχνοστοιχεία), με την τύρφη στο ενυδρείο και χωρίς προετοιμασία νερού!

Το TDS έχει φτάσει κάτω από 50ppm, βέβαια όσο περνάνε μέρες χωρίς αλλαγές νερού ανεβαίνει... Το pH μου έχει πιάσει εως και 4,40... Ρόλο παίξανε και τα φωσφορικά βέβαια, τα οποία πλέον παλεύω να μηδενίσω... :thumbup:

Το καθαρό χουμικό οξύ ακούγεται ενδιαφέρον Χρήστο, είναι φυσικό προϊόν και είναι ασφαλές...? :blink:

Link to comment
Share on other sites

Το ενυδρείο τρέχει με νερό μόνο από Α/Ο εδώ και περίπου 10 μήνες,

στην αρχή με ηλεκτρολύτες και ιχνοστοιχεία και προετοιμασία νερού με τύρφη,

πλέον χωρίς ηλεκτρολύτες (σκέφτομαι να κόψω και τα ιχνοστοιχεία), με την τύρφη στο ενυδρείο και χωρίς προετοιμασία νερού!

Το TDS έχει φτάσει κάτω από 50ppm, βέβαια όσο περνάνε μέρες χωρίς αλλαγές νερού ανεβαίνει... Το pH μου έχει πιάσει εως και 4,40... Ρόλο παίξανε και τα φωσφορικά βέβαια, τα οποία πλέον παλεύω να μηδενίσω... :thumbup:

Το καθαρό χουμικό οξύ ακούγεται ενδιαφέρον Χρήστο, είναι φυσικό προϊόν και είναι ασφαλές...? :blink:

Υπάρχουν χουμικά οξέα για γενική χρήση, για το κήπο κτλ. Υπάρχουν όμως και 100% καθαρό χουμικό οξύ ή και 70% που είναι ιδικά κατασκευασμένο για ενυδρεία με δίσκους όπως αυτό που σου έστειλα.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Μετά από καιρό επαναφέρω το θέμα μπας και έχει κανείς να προσθέσει κάποια δικιά του εμπειρία ή πληροφορία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...