Jump to content

εκκληση για βοήθεια!


Τζένη

Recommended Posts

Γειά σας!

Είμαι τελείως άπειρη από ενυδρύα και χρειάζομαι απελπισμένα τη βοήθειά σας! :D

Ένας φίλος, εξίσου άσχετος με εμένα στα ψάρια, μου έκανε δώρο ένα χρυσόψαρο Black Moor μαζι με μια γυάλα.......Το έχω ένα μήνα τώρα

Το ψαράκι μου αρρώστησε, κάτι με χνούδια, είναι στην 5η μέρα θεραπείας και από ότι φαίνεται τα πηγαίνει μια χαρά.

Μια που επέζησε αποφάσισα να του κάνω δώρο ένα πιο κατάλληλο σπίτι....αλλά δεν έχω ιδέα τι πρέπει να κάνω, πέρα από το να μην έιναι γυάλα......

Κανένας εθελοντής?????

Link to comment
Share on other sites

Γειά σου Τζένη και καλώς όρισες στο Aquazone.

Οι γυάλες δεν είναι κατάλληλες για ψαράκια γιατί δεν έχουν σύστημα καθαρισμού του νερού από οργανικά απόβλητα (αμμωνία, νιτρικά κλπ).

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πάς σε ένα μαγαζί με είδη ενυδρείων - εάν κυττάξεις εδώ στο φόρουμ στην κατηγορία καταστήματα θα βρείς αρκετά. Πάρε ένα ενυδρείο περίπου 70 λίτρων με εσωτερικό φίλτρο που να έχει ροή περίπου 3 -4 φορές την ώρα. Θα χρειαστείς επίσης ένα θερμοστάτη, ένα θερμόμετρο και τα υλικά του φίλτρου. Φαντάζομαι ότι αντιχλώριο για το νερό έχεις. Αν όχι, αγόρασε και ένα μπουκάλι αντιχλώριο. Όταν τα προμηθευτείς όλα αυτά πες μας και θα σου πούμε τι πρέπει να κάνεις περεταίρω. Υπόψην ότι επειδή θα χρειαστεί να "στρώσεις" τό φίλτρο σου πριν βάλεις μέσα το ψαράκι, καλό είναι να πάρεις το ενυδρείο σχετικά σύντομα. Τα 70 λίτρα πού σου είπα θα είναι αρκετά για το ψαράκι σου, και ένα φίλο, αν αργότερα θέλεις να του πάρεις παρέα.

Link to comment
Share on other sites

Υπόψην ότι επειδή θα χρειαστεί να "στρώσεις" τό φίλτρο σου πριν βάλεις μέσα το ψαράκι, καλό είναι να πάρεις το ενυδρείο σχετικά σύντομα. 

Εννοείτε οτι αντι να το αφησει στην γυαλα και να περιμενει να στρωσει το ενυδρειο, να το ριξει μεσα και να στρωσει το ενυδρειο με το χρυσοψαρο!

Link to comment
Share on other sites

Εννοείτε οτι αντι να το αφησει στην γυαλα και να περιμενει να στρωσει το ενυδρειο, να το ριξει μεσα και να στρωσει το ενυδρειο με το χρυσοψαρο!

11383[/snapback]

Αντρέα κάνεις λάθος. ΔΕΝ θα στρώσει το ενυδρείο και το φίλτρο της με το χρυσόψαρο! Δεν λυπάσαι το χρυσόψαρο???? Γιατί να ταλαιπωρηθεί??? Ας στρώσει το ενυδρείο της και μετά με το καλό βάζει και το ψαράκι μέσα. Δεν καταλαβαίνω γιατί "Εννοείτε οτι αντι να το αφησει στην γυαλα και να περιμενει να στρωσει το ενυδρειο, να το ριξει μεσα και να στρωσει το ενυδρειο με το χρυσοψαρο!" :D

Link to comment
Share on other sites

Αντρέα το στρώσιμο είναι καλύτερα να γίνεται με αμμωνία και όχι με ψάρια και το στρώσιμο είναι το Α και το Ω στην καλή λειτουργία του ενυδρείο γιατι το λάθος έχει επακόλουθα. Δεν φταίει σε τίποτα το ζωντανό να ταλαιπωρηθεί και απ τη στιγμή που είναι μικρούλι ακόμη και είναι στην γυάλα δεν είναι τόσο τραγικό να μείνει ακόμη λίγες μέρες το χειρότερο θα ήταν να μείνει για όλη του τη ζωή.

Εξάλλου μπορεί να έχει η κοπέλα κάποιον φίλο απ όπου θα μπορέσει να πάρει υλικά απ το φίλτρο και να συντομέψει την διαδικασία.

Πάντως Τζένη κάνεις παρα πολύ καλά που σκέφτεσαι να του πάρεις ένα μεγάλο σπίτι του μωρού σου. Να ξέρεις πως όταν μεγαλώσει είναι κουκλάκια θα πάθεις πλάκα :D

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα και καλως ορισες!

Πραγματικα οταν μεγαλωσει θα γινει πολυ ομορφο!Το εχω δει σε εναν ξαδερφο μου.Οσο για το στρωσιμο εχουν δικιο τα παιδια!Βλεπεις, ως αρχαριος και εγω, εχω γλυτωσει απο πολλα προβληματα (οπως καταλαβα αργοτερα!)!Παντως μην ανησυχεις γιατι εδω υπαρχουν πολλοι εμπειροι στο ειδος και δινουν βοηθεια σε εμας τους αρχαριους!Ακου αυτους που ΞΕΡΟΥΝ και δεν θα χασεις! :D

Link to comment
Share on other sites

τζενη καλως ηρθες και απο μενα.συμφωνω με το οτι σου ειπαν τα παιδια παραπανω.αποφασισε και πες μας :D

Link to comment
Share on other sites

Η Τζένη έχει το χρυσόψαρο τώρα στην γυάλα. Υποθέτω ότι του αλλάζει το νερό αρκετά τακτικά. Και πάλι υποθέτω ότι η γυάλα θα είναι από 5 έως 10 λίτρα.

Δεν θα είναι καλύτερα να μπει το χρυσόψαρο κατευθείαν στο ενυδρείο και να στρώσει το ενυδρείο με το χρυσόψαρο μέσα; Άλλο 5-10 λίτρα και άλλο 70. Δεν θα ήταν πιο άνετα από την γυάλα; Μην ξεχνάμε ότι παλιότερα το στρώσιμο του ενυδρείου με ψάρια ήταν αποδεκτό. Το πρόβλημα τότε ήταν περισσότερο για την κατάληξη του χρυσόψαρου μετά το στρώσιμο.

Πιστεύω ότι με το ίδιο τακτικές αλλαγές και στο ενυδρείο, το χρυσόψαρο θα είναι πολύ καλύτερα από την γυάλα. Το ενυδρείο θα κάνει περισσότερο χρόνο να στρώσει αλλά μην ξεχνάμε ότι θα αρχίσουν να αναπτύσσονται σύντομα κάποια βακτηρίδια. Τι είναι καλύτερο; Στην γυάλα χωρίς καθόλου βιολογία ή στο ενυδρείο με πολύ περισσότερα λίτρα νερού και έστω με περιορισμένη βιολογία μέχρι να στρώσει;

Το στρώσιμο με αμμωνία είναι μακράν ο καλύτερος και ηθικότερος τρόπος για το στρώσιμο του ενυδρείου αλλά με την προϋπόθεση να μην υπάρχουν τα ψάρια. Στην περίπτωση που υπάρχουν;

Έγινε επεξεργασία - ThDam
Link to comment
Share on other sites

Εννοείτε οτι αντι να το αφησει στην γυαλα και να περιμενει να στρωσει το ενυδρειο, να το ριξει μεσα και να στρωσει το ενυδρειο με το χρυσοψαρο!

11383[/snapback]

Aντρέα οχι φυσικά, αυτό ΔΕΝ εννοείται καθόλου. Το να στρώσει το ενυδρείο με το χρυσόψαρο σημαίνει ότι θα κάψει το χρυσόψαρο με αμμωνία. Εννοείται λοιπόν αυτό που είπα, ότι το χρυσόψαρο πρέπει να μείνει στη γυάλα όσο στρώνει το ενυδρείο.

Θοδωρή όχι ακριβώς. Το χρυσόψαρο στη γυάλα θα είναι πολύ καλύτερα προσωρινά αν η Τζένη του αλλάζει νερό μία με δύο φορές τη μέρα, προσθέτοντας το σχετικό αντιχλώριο. Στο ενυδρείο είναι απαραίτητο να ξεκινήσει ο κύκλος του αζώτου. Με τη δημιουργία αμμωνίας τά βράγχια του ψαριού θα αρχίσουν να πρήζονται και να κολλάνε μεταξύ τους, κάνοντάς το να μην μπορεί να αναπνέει. Αυτό σίγουρα δεν είναι καλύτερο!

Τα λίτρα δεν έχουν καμμία σχέση. Το γεγονός ότι το ψάρι θα μπεί σε περισσότερα λίτρα δε σημαίνει ότι δεν θα ανέβει η αμμωνία τόσο πολύ.

Το ότι παλιότερα το στρώσιμο με ψάρια θεωρείτο αποδεκτό δε λέει τίποτα. Οι γνώσεις μας για τα ψάρια και την υγεία τους αλλάζουν όσο προχωρεί η επιστήμη.

Τό ότι υπάρχει το ψαράκι δε σημαίνει ότι πρέπει και να ταλαιπωρηθεί ....

Link to comment
Share on other sites

Επιμένω.

Και στην γυάλα ανεβαίνει η αμμωνία από τις εκκρίσεις του χρυσόψαρου. Αυτό το αντιμετωπίζουμε με τις συχνές αλλαγές νερού. Αυτό συμβαίνει σε 5-10 λίτρα. Τις ίδιες εκκρίσεις θα έχει το χρυσόψαρο και στα 70 λίτρα. Ο κίνδυνος να καούν τα βράγχια είναι μεγαλύτερος στα λίγα λίτρα παρά στα πολλά. Κάνοντας το ίδιο τακτικά αλλαγές νερού και με περισσότερα λίτρα το ψάρι θα υποφέρει σαφώς λιγότερο. Συν ότι ξεκινώντας ο κύκλος του αζώτου και αρχίζοντας να δημιουργούνται τα πρώτα βακτηρίδια που απορροφούν την αμμωνία οι συνθήκες θα καλυτερεύουν συνεχώς. Στην γυάλα καμιά καλυτέρευση συνθηκών δεν θα γίνεται λόγω έλλειψης φίλτρου.

Θα αργήσει αρκετά να ολοκληρωθεί ο κύκλος αλλά πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλύτερες οι συνθήκες για το ψάρι στα περισσότερα λίτρα.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...