Jump to content

Χρήση χημικών υλικών


Recommended Posts

Αγαπητοί Φίλοι

Θα ήθελα να σας θέσω τα παρακάτω δύο ερωτήματα:

1ο-Έχετε παρατηρήσει κατα τη χρήση των γνωστών Contitioners, που χρησιμοποιούμε σαν αποχλωριοτικά ή για την προσαρμογή των νεοφερμένων ψαριών, έξαρση ανάπτυξης άλγης, έστω και προσωρινή?

2o-Έχετε παρατηρήσει, κατά την χρήση χημικών υλικών ανιφωσφορικών και αντι-nirate στο χημ. φίλτρο , αύξηση των τιμών PH,KH,GH?

Παρακαλώ να μου μεταφέρετε τις γνώσεις σας, θεωριτικές ή εμπειρικές, όπως επίσης αν γνωρίζετε και τον μηχανισμό, για τα πιο πάνω ερωτήματα ή στα επι μέρους.

Ευχαριστώ Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Για το πρώτο Νίκο όχι, δε μου έχει τύχει τέτοια καμμία περίπτωση και δεν έχω ακούσει τίποτα από κανένα φίλο σχετικά. Αν έχεις παρατηρήσει κάτι αντίστοιχο, θα έχει ενδιαφέρον να μας το πεις.

Όσον αφορά τα χημικά φίλτρα που αναφέρεις, εάν υπάρχει πιθανότητα κάποιας αντίδρασης (π.χ. τα αντιφωσφορικά απελευθερώνουν αλουμίνιο)πιθανόν θα αναφέρεται στις οδηγίες του υλικού εάν φυσικά υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες καθώς πολλές εταιρείες τις παραλείπουν πολλές φορές από τη συσκευασία. Ψάχνοντας πολλές φορές στα faq των προιόντων ή με απευθείας επικοινωνία με τις εταιρείες βρισκόμαστε προ εκπλήξεων. :D

Ειδικά στα ενυδρεία με τα φυτά οι παράγοντες αλληλεπίδρασης πολλαπλασιάζονται και είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτάσεις σε ασφαλή συμπεράσματα για το αποτέλεσμα που θα έχει η χρήση χημικών φίλτρων.

Πάντως, αν αναφέρεσαι στα δικά σου ενυδρεία στα οποία γνωρίζω ότι υπάρχουν αρκετά φυτά, νομίζω ότι θα πρέπει να αποφεύγεις τη χρήση τέτοιων χημικών και να ακολουθήσεις τη "φυσική" προσέγγιση προκειμένου να βρεθεί η ισορροπία και να περιορισθούν οι άλγες.

:D

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω Μιχάλη για την απάντησή σου

Επειδή αυτή την περίοδο σετάρω το ενυδρειάκι του γιού μου και επειδή τον νερό της περιοχής που βρίσκεται είναι χάλια (δεν υδροδοτείται απο την ΕΥΔΑΠ και δεν θεωρείται πόσιμο)) έβαλα στο φίλτρο ενεργό άνθρακα,αντι φωσφορο και αντι nitrate.

Το ενυδρείο όπως γνωρίζεις είναι 60 λίτρα.Τα χημικά στη συσκευασία τους αναγράφουν ότι είναι για 250 λίτρα νερού.

Σκέφτηκα λοιπόν οτι αντί να βάλω στο φίλτρο την ποσότητα που αναλογεί στα 60 λίτρα και να τα αλλάζω κάθε δύο-τρείς μήνες , να βάλω όλη την ποσότητα και να τα αλλάζω μία φορά το χρόνο (δεν ξέρω αν έκανα καλά).

Μετά από μία βδομάδα το ενυδρείο λειτουργεί τέλεια (βιολογικό υλικό έχω βάλει απο τα δικά μου ενυδρεία) αλλά οι τιμές σκληρότητας είναι ΚΗ 8,GH 15 και το ΡΗ 7,9 και ίσως περισσότερο γιατί η κλίμακα του τεστ είχε το 7,9 σαν ανώτατη ένδειξη.

Ξέχασα να μετρήσω τις τιμές που έχει το νερό της βρύσης, πράγμα που θα κάνω την ερχόμενη εβδομάδα.

Σκέφτηκα λοιπόν ότι οι αυξημένες αυτές τιμές ωφείλονται στις μεγάλες ποσότητες των χημικών.

Πάντως τα δύο μικρά γατόψαρα Corydoras aenaus, που μπήκαν μετά μια βδομάδα λειτουργίας, δείχνουν τέλεια προσαρμοσμένα στην ποιότητα του νερού.

Link to comment
Share on other sites

Νίκο τις τιμές του δικτύου τις μέτρησες; Οι τιμές που δίνουν τα test είναι μια χαρά αν βάλεις κάποια ζωοτόκα.

Σχετικά με το αν έκανες καλά να βάλεις πολλαπλάσια ποσότητα από την προτεινόμενη, οι εταιρίες γνωρίζουν ότι κάποια στοιχεία απελευθερώνονται από τα χημικά υλικά, αλλά δεν τα αναφέρουν συνιστώντας απλά να μην χρησιμοποιούνται μεγαλύτερες ποσότητες από τις προτεινόμενες, καθώς σε αυτές δεν παρατηρούνται σε μεγάλες (και επικίνδυνες) συγκεντρώσεις. Νομίζω ότι θα πρέπει καλύτερα να τα χρησιμοποιήσεις σύμφωνα με τις οδηγίες και να τα αντικαθιστάς όταν εξαντλούνται.

Link to comment
Share on other sites

Την Κυριακή που μας έρχεται θα μετρήσω τις τιμές του δυκτίου και αν βρώ μεγάλες διαφορές, κυρίως στο ΡΗ θα κάνω αλλαγή νερού και θα αφαιρέσω την περίσεια των υλικών απο το φίλτρο.

Σκέφτομαι να του βάλω ένα ζευγάρι Κριμπένσις παραγωγής μου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...