Jump to content

Acanthurus leucosternon -Bennett 1833


Aquazone Team

Recommended Posts

Powder Blue Tang

του Θανάση Μπαλάσκα

Ο Acanthurus Leucosternon είναι ένα από τα πιο επιβλητικά και όμορφα ψάρια στο θαλασσινό ενυδρείο. Σίγουρα οι περισσότεροι χομπίστες άσχετα με το εάν ασχολούνται με το θαλασσινό ενυδρείο έχουν συνδέσει την ύπαρξη του με το ενυδρείο τροπικού υφάλου(reef) και για τους περισσότερους χομπίστες του θαλασσινού ενυδρείου ο Acanthurus Leucosternon είναι κάτι περισσότερο από κόσμημα.

post-137-1141105371_thumb.jpg

Ο Acanthurus Leucosternon ανήκει στην οικογένεια Acanthuridae η οποία περιλαμβάνει εβδομήντα είδη surgeonfish’s. Μαζί με το Paracanthurus hepatus και το Zebrasoma Flavescens κατέχουν τα πρωτεία των πιο εμπορικών Surgeonfish στο χόμπι μας. Η διατήρηση σε ενυδρείο του Acanthurus Leucosternon απαιτεί αρκετή εμπειρία και σε καμιά περίπτωση δεν προτείνεται σε κάποιον αρχάριο που ξεκινάει τώρα ένα θαλασσινό ενυδρείο. Ακόμα και σε έμπειρους χομπίστες αρκετές φορές έχω παρατηρήσει μια επιφυλακτικότητα που σε μεγάλο βαθμό πηγάζει στο ότι ο Acanthurus Leucosternon είναι αρκετά επιρρεπής στις περισσότερες ασθένειες που συναντούμε σε ένα θαλασσινό ενυδρείο και ιδιαίτερα στο θαλάσσιο ick (Cryptocaryon irritans) και στην ασθένεια Lateral Line. Πολλοί στο χόμπι το λένε και "Δείκτη", ένας χαρακτηρισμός που βγαίνει από το ότι θα είναι ένα από τα πρώτα ψάρια που θα μας δείξει ότι κάτι στο ενυδρείο μας δεν πάει καλά.

post-137-1141105388_thumb.jpg

Η διατροφή του πρέπει να έχει μεγάλο μέρος από ειδική τροφή για φυτοφάγα, όπως σπιρουλίνα, marine algae. Εκτιμάει επίσης αρκετά τις κατεψυγμένες τροφές, όπως μύσιδα και αρτέμια που μαζί με το συμπλήρωμα από ειδικές βιταμίνες για τα surgeonfish’s βοηθά στο να κρατάμε το ψάρι απόλυτα υγιές.

Στην φύση ο Acanthurus Leucosternon ζει μεμονωμένα και συναντιέται σε μεγάλα κοπάδια μόνο σε περίπτωση μετανάστευσης πληθυσμού και κατά την περίοδο ζευγαρώματος.

Κάθε ψάρι καταλαμβάνει μια περιοχή 100 τετραγωνικών μέτρων που υπερασπίζεται με ιδιαίτερο σθένος. Σε κάποιο ντοκιμαντέρ σχετικό με τα ψάρια τροπικού υφάλου μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το ότι τρία Acanthurus Leucosternon που είχαν χαράξει κάποιες γειτονικές περιοχές μεταξύ τους συνεργάστηκαν και υπερασπίστηκαν τις περιοχές τους κατά την διέλευση ενός κοπαδιού convict tang(Acanthurus triostegus) εκατοντάδων ατόμων με τελική κατάληξη αυτά τα τρία ψάρια να απομακρύνουν τους εισβολείς από τον χώρο τους και να διατηρήσουν ανέπαφους τους πόρους τροφής του.

post-137-1141105402_thumb.jpg

Από το παραπάνω παράδειγμα καταλαβαίνουμε ότι είναι απαραίοτητο ένα τέτοιο ψάρι να στεγαστεί σε ένα μεγάλο ενυδρείο και απαγορευτική κάθε προσπάθεια για ενυδρεία μεσαίου και μικρού μεγέθους. Συγκεκριμένα οι περισσότεροι χομπίστες προτείνουν έναν Acanthurus Leucosternon ανά 500 λίτρα νερού minimum και αυτό βρίσκει και εμένα απολύτως σύμφωνο, μιας και έχω δει σε αρκετούς γνωστούς ότι σε μικρότερα ενυδρεία το ψάρι μετατρέπεται σε δολοφόνο αποδεκατίζοντας τα περισσότερα ψάρια του ενυδρείου.

Ένα άλλο βασικό σημείο πέρα από τα αναγκαία λίτρα που χρειάζεται το ψάρι είναι και η σωστή επιλογή συγκατοίκων. Συγκεκριμένα είναι μεγάλο ρίσκο η ύπαρξη και άλλων ειδών Acanthurus που μοιάζουν στην εμφάνιση με τον Acanthurus Leucosternon όπως πχ ο Acanthurus japonicus. Επίσης ψάρια άσχετα γένους που έχουν τους ίδιους χρωματισμούς με τον Acanthurus Leucosternon είναι πιθανόν να χτυπηθούν από αυτόν.

Το καλύτερο από όλες τις απόψεις είναι το Acanthurus leucosternon να είναι το τελευταίο ψάρι που θα μπει σε ένα ενυδρείο μιας και λόγω εδαφικότητας μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε άλλους νεοφερμένους ιδιαίτερα σε άλλα tang και surgeonfish.

post-137-1141105412_thumb.jpg

Η συμπεριφορά του Acanthurus leucosternon όσον αφορά την ύπαρξη του σε ένα ενυδρείο τροπικού υφάλου(reef) είναι απόλυτα ικανοποιητική μιας και δεν θα ενοχλήσει κανένα είδος κοραλλιού (sps-lps-soft corals) αλλά ούτε και τα τυχόν ασπόνδυλα που μπορεί να έχουμε μέσα.

Ένα βασικό προτέρημα του που βοηθά στο να το επιλέξουμε για ένα reef ενυδρείο είναι ότι είναι ένα πολύ καλό αλγοφάγο ψάρι που θα μειώσει τις περισσότερες μορφές άλγης που παρουσιάζονται σε ένα ενυδρείο τροπικού υφάλου(reef).

Εάν λοιπόν κατέχουμε κάποια εμπειρία με το θαλασσινό ενυδρείο και τηρήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες που απαιτεί αυτό το πανέμορφο ψάρι(λίτρα-συγκάτοικοι) τότε ο Acanthurus Leucosternon θα μας ανταμείψει με την μοναδική ομορφιά του και την ζωηράδα που θα δίνει στο ενυδρείο μας.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...