Jump to content

Triggerfishes


Aquazone Team

Recommended Posts

Triggerfishes

του Θανάση Μπαλάσκα

Σε ένα θαλασσινό ενυδρείο υπάρχει μια άπειρη πληθώρα πανέμορφων ψαριών που μπορούν αμέσως να αιχμαλωτίσουν τον κάθε χομπίστα με τα υπέροχα χρώματα τους. Από την άλλη υπάρχουν και άλλα είδη ψαριών που πέρα από την όμορφη εμφάνιση τους έχουν και μοναδική συμπεριφορά που αμέσως κεντρίζει το ενδιαφέρον του υποψήφιου αγοραστή .Μια από αυτές της οικογένειες είναι και τα ψάρια του γένους Balistidae ή όπως τα γνωρίζουν οι περισσότεροι Τriggerfish.

Η οικογένεια των Balistidae(Trigger fish) χωρίζεται σε 12 υπογένη που στο σύνολο τους δεν ξεπερνούν τα 40 είδη ψαριών. Παρόλα αυτά μια τόσο μικρή οικογένεια ψαριών έχει κεντρίσει δεκαετίες τώρα το ενδιαφέρον των φίλων του ενυδρείου θαλασσινού νερού.

post-137-1141105739_thumb.jpg

Το περίεργο σχήμα του σώματος του εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς και βοηθά το ψάρι να αμύνεται και να έχει πρόσβαση σε θηράματα όχι και τόσο εύκολα για άλλα ψάρια. Η μακριά του μουσούδα που θυμίζει κάποιες παράξενες ποικιλίες σκύλων έχει εξελιχτεί έτσι στο πέρασμα των αιώνων για να μπορεί να κομματιάζει οστρακόδερμα όπως ο αχινός χωρίς να τραυματίζεται. Τα δυο μεγάλα πτερύγια που έχει στην μέση της ράχης και της κοιλιάς του χρησιμεύουν στο ψάρι για να μπορεί όταν κρύβεται ανάμεσα σε μικρές ρωγμές στους βράχους με το άνοιγμα τους να κλειδώνει ουσιαστικά η θέση του έτσι ώστε αν κάποιος επίδοξος θηρευτής το εντοπίσει να μην μπορεί σε καμιά περίπτωση να το τραβήξει έξω.

post-137-1141105789_thumb.jpg

Τα triggerfish πέρα από την μοναδική συμπεριφορά τους στον ιδιοκτήτη τους παρουσιάζουν και μια ιδιαίτερη συμπεριφορά απέναντι στους συγκατοίκους τους, πράγμα που μας περιορίζει όσον αφορά την επιλογή άλλων ψαριών. Σε αντίθεση με τους συγγενείς τους τα puffer fish που αρέσκονται μονό στο να τσιμπολογούν τα πτερύγια των άλλων ψαριών τα Trigger fish με τα κοφτερά τους σαγόνια μπορούν να κομματιάσουν ακαριαία τους συγκατοίκους τους. Καλοί συγκάτοικοι με τα trigger fish είναι τα μεγάλα angel fish όπως ο emperor angel,τα μεγαλύτερα ψάρια της οικογένειας Acanthurus, όπως τα Acanthurus sohal και τα μεγαλύτερα ψάρια της οικογένειας puffer fish.

Καταλυτικός παράγοντας στο να μην συμβούν τα παραπάνω είναι το ενυδρείο στο όποιο θα τα φιλοξενούμε να είναι τουλάχιστον 300 λίτρων και με μήκος 1,50μ, καθώς σε μικρότερα ενυδρεία δυστυχώς σίγουρα θα έχουμε κάποια απώλεια κυρίως λόγω του μικρού χώρου. Σε μεγάλα ενυδρεία 600+ λίτρων τα περισσότερα από τα Trigger fish λειτουργούν καλύτερα και σπάνια παρατηρούνται αψιμαχίες με τους συγκατοίκους τους.

Είναι αρκετά σημαντικό να μην τοποθετήσουμε κάποιο trigger fish σαν πρώτο ψάρι στο ενυδρείο που έχουμε στήσει μιας και με την δικιά του λογική θα το θεωρήσει δικιά του περιοχή όσο μεγάλο και αν είναι και πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε μελλοντικά να τοποθετήσουμε κάποιο άλλο ψάρι.

post-137-1141105776_thumb.jpg

Σε ενυδρεία Τροπικού υφάλου(reef) δυστυχώς όλα τα Trigger fish πλην των trigger του γένους Xanthichthys, Melichthys και Odonus - δεν μπορούν να επιλεχτούν λόγω των διατροφικών τους συνηθειών. Ποιος θα ήθελε να έβλεπε την όμορφη acropora του ή το ακριβό του clam να κομματιάζεται από ένα πεινασμένο trigger;

H σίτιση των trigger fish είναι μία σχετικά εύκολη υπόθεση. Τα Τrigger fish του γένους Xanthichthys, Melichthys και Odonus που ανέφερα παραπάνω εξαιρούνται από τα άλλα του είδους λόγω του ότι η κύρια

διατροφή τους είναι το πλαγκτόν και διάφοροι άλλοι μικροοργανισμοί καθιστώντας τα μια ασφαλή επιλογή για ενυδρεία Τροπικού υφάλου(reef).

Η διατήρηση μιας ομάδας καθαρισμού σε ένα ενυδρείο όπου βρίσκεται και κάποιο triggerfish είναι καθιστά τη συνύπαρξη προβληματική. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα όπως οι γαρίδες καθαριστές και τα σαλιγκάρια ερημίτες περιλαμβάνονται στην λίστα με τα υποψήφια γεύματα τους πράγμα που καθιστά αμφίβολη και επικίνδυνη την τοποθέτηση τους μαζί.

post-137-1141105808_thumb.jpg

Τα trigger fish θα δεχτούν συνήθως όποια τροφή και να ρίξετε στο ενυδρείο. Πρέπει να φροντίσουμε η διατροφή τους να έχει ποικιλία ζωικής και φυτικής προέλευσης. Είναι αρκετά σημαντικό στην διατροφή τους να περιλαμβάνουμε κάποιες φορές σκληρά τρόφιμα για τους βοηθήσουμε στο να κρατάνε σε σχετικά μικρό μέγεθος τα δόντια τους που συνέχεια έχουν την τάση να ανατείλουν όπως και στα ξαδέρφια τους τα puffer fish. Καλές επιλογές για το τάισμα τους είναι οι γαρίδες, τα καλαμάρια, τα μαλάκια και τα διάφορα μικρά κατεψυγμένα ψάρια όπως οι αθερίνα. Το τάϊσμα με ζωντανά ψάρια και καρκινοειδή όπως οι γαρίδες πρέπει να το ξεχάσουμε μιας και πέρα από την ιδεολογία κάθε ευσυνείδητου χομπίστα που το χαρακτηρίζει απαράδεκτο στην πορεία θα κάνει τα ψάρια άκρως επιθετικά με τους υπόλοιπους συγκατοίκους τους και σίγουρα θα υπάρξουν μελλοντικές απώλειες.

post-137-1141105726_thumb.jpg

Όλα τα trigger fish είναι πολύ ανθεκτικά ψάρια όσον αφορά την ποιότητα του νερού και τις ασθένειες όπως το Cryptocaryon irritans (θαλάσσιο ick). Τα τελευταία από τα ψάρια που μπορεί σε ένα ενυδρείο να μολυνθούν από αυτή την ασθένεια είναι τα Trigger fish μαζί με τα damsel που παρουσιάζουν ίδια ανθεκτικότητα.

Λόγω της ανθεκτικότητας που έχουν σαν είδος μπορούν να δεχτούν όλες τις μορφές θεραπείας όπως ο χαλκός σε αντίθεση με το μεγαλύτερο ποσοστό άλλων ψαριών.

post-137-1141105826_thumb.jpg

Αν λοιπόν θέλετε ένα πολύ ανθεκτικό και ξεχωριστό ψάρι με μοναδική προσωπικότητα κάτι που σίγουρα έχουν τα trigger fish και αποδέχεστε τους περιορισμούς όσον αφορά τους συγκατοίκους του και τα ασπόνδυλα τότε τα ψάρια αυτού του γένους σίγουρα θα σας εκπλήξουν με την μοναδική τους συμπεριφορά...

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...