Jump to content

Απορία περί φίλτρου


Recommended Posts

Το ενυδρείο μου είναι χωρητικότητας 54 λίτρων.Φέρει φίλτρο στα 300λίτρα την ώρα...Παρακάτω επισυνάπτω φωτό.Διαθέτει μόνο ένα σφουγγάρι,οπότε διαβάζοντας το φόρουμ αγόρασα και υαλοβάμβακα και substrat.Εδώ και περίπου τρεις βδομάδες είμαι στο στρώσιμο και τελευταές μετρήσεις έδειξαν αμμωνία μηδέν,νιτρώδη 0.5,ph 7.Μέσα θπάρχει μόο ένα guppy.

Με ποιά σειρά πρέπει να βάλω τα υλικά μέσα στο φίλτρο?Το νερό αντλειται απο κάτω προς τα επάνω.Να αφήσω ένα κομμάτι του σφουγγαριού κατω,μετα να βάλω substrat και πάνω πάνω τον υαλοβάμβακα?Πώς και κάθε πότε θα πρεπει να καθαριζω το φίλτρο η να ανανεώνω τα υλικά του?¨εχω μπερδευτεί λίγο.......

post-5297-1229960683_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Αν και σου είχα ξαναπει... Μην μπερδεύεσαι! Είναι απλά τα πράγματα. Το βιολογικό υλικό πρέπει να προστατεύεται από την μπίχλα του ενυδρείου ώστε να μην φράζουν οι πόροι του και να μπορούν να κατοικήσουν βακτήρια! Οπότε το βιολογικό υλικό πρέπει να μπει σάντουϊτς ανάμεσα από το σφουγγαράκι σου. Αυτό που λες (λανθασμένα) υαλοβάμβακα είναι το filter wool που πιθανόν να μην λειτουργήσει σε σένα καθότι μπορεί να μπλέξουν οι ίνες του στην φτερωτή.

Θα επιμείνω στην προηγούμενη μου άποψη και θα σου πω να κόψεις το σφουγγαράκι σου στη μέση. Ή μάλλον καλύτερα σε 3 ίσα κομμάτια. Πετάς το ένα κομμάτι, βάζεις κάτω χαμηλά σφουγγάρι, ενδυάμεσα substrat pro και πάνω σφουγγάρι!

Αν διαφωνεί κανείς ας το πει.... αν τολμάει :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Ο γερο-Νίκος ξέρει! χαχαχα!

Αλλαγή στα υλικά θα χρειαστεί αν δεις ότι τα υλικά σου έτριψαν πολύ, αλλά μετά από χρόνο και αν. Μόλις το βάλλεις δες πόση ροή έχει, όταν δεις ότι πέφτει (ανάλογα με τη μπίχλα του ενυδρείου) το βγάζεις και απλά σε νερό από το ενυδρείο σου κουνάς τα σφουγγαράκια να ανοίξουν οι πόροι τους.

Link to comment
Share on other sites

Διευκρινηση προς αποφυγη πεπλανημενων κινησεων (που λεει και ο ΘΒ). :thumbup:

Το νερο που θα καθαρισεις τα υλικα θα ειναι απο αυτο που βγαζεις απο το ενυδρειο κατα την αλλαγη και πιθανον σε καποιο κουβα.

Link to comment
Share on other sites

-Επειδη το συγκεκριμενο φιλτρακι το ξερω (ειχα παλιοτερα-αλλα και τωρα) και επειδη αυτο με το substrad pro το ειχα κανει και εγω, θυμαμαι οτι ειναι λιγο "βασανο" αφου ο χωρος του ειναι μικρος και το υλικο μπαινει χυμα με φοβο να πεσει μεσα στo χωρο της φτερωτης.

-Αυτο που κατεληξα να κανω τοτε ηταν να κοψω το σφουγγαρακι στη μεση(οριζοντιο αξονα ) και να ξεπλενω τα κοματια εναλαξ στους τακτικους καθαρισμους μου(χωρις sub-pro δλδ).

Υ.γ Παντως γνωμη μου παρε ενα εξωτερικο να μη παιδευεσαι :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Το σφουγγαρι που εχει το συγκεκριμενο φιλτρο ειναι μια χαρα και δεν χρειαζεται ουτε να το κοψεις

ουτε να βαλεις αλλο υλικο φιλτρανσης.Επισης δεν στομωνει ευκολα.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές.επιτέλους μετά από ένα μήνα περίπου το φίλτρο φαινεται να έχει στρώσει με βάση τις μετρήσεις.Άντε να δούμε.... :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

To στρωσιμο εγινε με sera nitrivec.Μετα απο τρεις βδομαδες με στρωμενο φιλτρο μπθκε και το τριτο guppy...και ειναι ολα αρσενικα!!!βλεπω οτι συμβιωνουν αρμονικα...ευτυχως δηλαδη γιατι ειχα τους φοβους μου για ανελεητα κυνηγητα και φαγωμενες ουρες :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Σε 54 λιτρα με 3 γκαπυ τι "πολεμους" να εχεις? :thumbup:

Οσο για το στρωσιμο μη παρεις θαρρος και το στουμπωσεις ψαρια το ενυδρειο, γιατι το ενυδρειο ειναι στρωμενο για 3 ψαρια.

Αν αυξησεις ιχθυοφορτωση αποταμα θα εχεις προβλημα.

Εξαλλου στο φιλτρακι δεν μπορει να φιλοξενηθει βιολογια ικανη για περισσοτερα ψαρια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...