Jump to content

υπόθεση...


Recommended Posts

Έχω ένα ανοικτο ενυδρείο 360 λτ αρκετά φυτεμένο(Χρησιμοποιώ και υγρο λίπασμα και χαπάκια...

Τρέχει στους 26 και από μετρήσεις όλα οκ. Χρησιμοποιώ χαρμάνι α/ο βρύσης στις αλλαγές και καθαρή α/ο για να συμπληρώνω το νερό της εξάτμισης που είναι πάρα πολύ για να κρατήσω την ολική σκληρότητα στα επίπεδα που τρέχει κανονικά...

κάθε μήνα έχω υπολογίσει οτί συμπληρώνω γύρω στα 80 λτ καθαρή α/ο λογω εξάτμισης...

Η ερώτησεις μου είναι οι εξής:

1)μπορεί αυτη η προσθήκη να θεωρηθει αλλαγή.

2)Αν ναι μπορώ αντι για 3 αλλαγές το μήνα να κάνω

Δεν το λέω από άποψη καταπόνησης δικής μου απλά είναι πιο εύκολος ο προγραμματισμός των αλλαγών κάθε 2 κυριακές.

Αν η υπόθεση είναι ''πατάτα'' ένα όχι μου αρκεί... Απλά μου καρφώθηκε και είπα να το διασταυρώσω...

Ευχαριστώ...

Link to comment
Share on other sites

Α τη συμπλήρωση καθαρής α/ο την κάνω ανεξάρτητα από τις αλλαγές περίπου 2-3 φορές το μήνα...

Link to comment
Share on other sites

Γειά σου φίλε, :thumbup:

Κατά την εξάτμιση, όλες οι ουσίες στο νερό (άλατα, λιπάσματα...) αυξάνονται σε συγκέντρωση (mg/l) αφού μειώνεται ο διαλύτης τους (νερό), έτσι όταν εσύ συμπληρώνεις καθαρό νερό χωρίς καμία ουσία (νερό από Α.Ο) απλά επαναφέρεις την αναλογία διαλύτη-ουσιών.

Παράλληλα όμως η συνολική ποσότητα των ουσιών μεταβάλλεται όχι μόνο σε αναλογία με το καθαρό νερό αλλά και σε συνολική ποσότητα στο ενυδρείο αφού κάποια άλατα, ιχνοσοιχεία και λιπάσματα απορροφούν τα φυτά (και λιγότερο κάποια άλατα και ιχνοστοιχεία απορροφούνται από τα ψάρια) και κάποιοι ρύποι παράγονται από τα ψάρια, τις τροφές, τους μικροοργανισμούς οι οποίοι ρύποι δεν διασπώνται περεταίρω αλλά συσσωρεύονται συτοί ονομάζονται γενικά "οργανικά".

Βλέπουμε τελικά οτι οι συγκεντρώσεις όλων των ουσιών αυξάνονται με την εξάτμιση, κάποιες αυξομειόνωνται και με πολλούς άλλους τρόπους και κάποιες αυξάνονται συνεχώς (οργανικά)

Η λύση στο να ελέγχουμε την ικανοποιητική περιεκτικότητα του νερού σε βλαβερές και ωφέλιμες ουσίες είναι να κάνουμε "επανεκίνηση" του διαλύμματος με αλλαγές νερού, έτσι μόνο μπορούμε να πετύχουμε σχετικά σταθερές αλλά και "καλές" συγκεντρώσεις στις διάφορες ουσίες 'ωστε τα φυτά και τα ψάρια να έχουν περιβάλλον πλούσιο σε ουσίες που χρειάζονται και φτωχό σε ουσίες που τα βλάπτουν.

Επίσης σημαντικό είναι και οτι μειώνεται το Redox του νερού δηλαδή η ικανότητά του να καταλύει χημικές αντιδράσεις οξείδωσης και αναγωγής, αυτό πρακτικά σημαίνει οτι όσο υψηλό είναι το redox, τόσο λιγότερα (συνήθως) είναι τα οργανικά στο νερό και τόσο περισσότερο είναι το οξυγόνο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οργανισμοί.

Γενικά μπορεί να θεωρηθεί οτι σε ένα στρωμένο ενυδρείο, η μέτρηση του Redoxείναι αυτή που θα μας πει πόσο συχνά και σε ποιά ποσότητα θα γίνονται οι αλλαγές νερού.

Από δικές μου παρατηρήσεις έχω να πω οτι σε ενυδρεία που τηρούσα τις απαραίτητες αλλαγές νερού, τα φυτά και τα ψάρια αναπτύσσονταν κανονικά και γεννούσαν, όταν όμως άφησα τα ενυδρεία χωρίς φρέσκο νερό (βρύσης) για μεγάλο διάστημα, είδα οτι τα ψάρια κρυβόντουσαν, δεν ήταν τόσο ζωηρά, σταμάτησαν να γεννάνε (και οι γαρίδες) και τα φυτά μείωσαν την ανάπτυξή τους, η τριχοειδής άλγη επωφελήθηκε ακόμα και αν οι μετρήσεις ήταν όλες τέλειες (νιτρικά, αμμωνία, νιτρώδη) και τα λιπάσματα έπεφταν κανονικά.

Ακόμα ένα σχετικό, σε ενυδρείο Αμαζονίου με νερό βρύσης, πολλά ξύλα και ουδέτερη άμμο το kH και το gH μειώθηκαν, το kH από το 6 της βρύσης πήγε στο 0-1 (!!!) και το gH από το 7 της βρύσης πήγε στο 5 (μάλλον το τελευταίο ωφείλεται στην πτώση του kH). Αυτό πιστεύω οτι ωφείλεται στη απορρόφηση των ανθρακικών αλάτων από τα πολλά κωνοειδή σαλιγκάρια που έχει το ενυδρείο σε συνδυασμό με τις αραιές αλλαγές νερού οπότε δεν εμπλουτίζονταν με νέα άλατα από τη βρύση.

Οπότε φίλε μου για την περίπτωσή σου, το να συμπληρώνεις καθαρό νερό από α.ο μειώνεις λίγο την συγκέντρωση βλαβερών ουσιών, επαναφέρεις τη στάθμη, αυξάνεις λίγο το redox αλλά δεν εμπλουτίζεις καθόλου το νερό με χρήσιμα άλατα και ιχνοστοιχεία οπότε έχει τα μισά οφέλη μιας μικρής αλλαγής νερού, πράγμα όχι και τόσο χρήσιμο κατά τη γνώμη μου.

Αφού κάνεις τον κόπο, αντί να επαναφέρεις τη στάθμη με νερό από α.ο κάνε κατ' ευθείαν αλλαγή νερού προσέχοντας την αναλογία νερού α.ο και βρύσης ώστε να έχεις τις σκληρότητες που θες, αν θες να διατηρήσεις την αναλογία νερού α.ο-βρύσης που θές, απλά συμπλήρωσε το νερό που λείπει με νερό από α.ο (καθαρό) και μετά από λίγη ώρα με τα φίλτρα σε λειτουργία (για να ανακατευτεί το νερό) κάνεις και την αλαγή νερού και όλα είναι φρέσκα και σωστά.

Καλή συνέχεια. :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικα σε ευχαριστώ viciouscircle...

Ρώτησα απλά για να μου φύγει από το μυαλό(με κάποια υποψία οτι λέω κοτσάνες)...

Υποπτευόμουν καποιο ξερό όοοοοοχι...

Ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση και για την υπομονή σου να το τεκμηριωσεις...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...