Jump to content

Επιτέλους, απέκτησα το πρώτο μου ενυδρείο!


Recommended Posts

Ήρθα κι εγώ στο forum των αρχαρίων (μα από που ξεφυτρώνουμε σαν μανιτάρια όλοι εμείς οι αρχάριοι τέλος πάντων! :rockon:)

Κατόπιν πολλής σκέψης, έρευνας και με αρκετή βοήθεια στην "τελική προσπάθεια" :welcome:, αποφάσισα και πήρα το Cayman 60 Professional. Μια και ο καταλληλότερος για ενυδρείο χώρος που είχα δεν έφτανε τα 80cm μήκος (μόλις για 2-3cm), κατέληξα σε αυτό το οποίο είναι ίσως το μεγαλύτερο (75lt) στα 60cm, ενώ η ποιότητα κατασκευής του και η πληρότητά του με έχουν κερδίσει οπότε δεν τσιγκουνεύτηκα τα παραπάνω χρήματα που έκανε σε σχέση με άλλα.

Μια και δεν έχω αναπτύξει ακόμα προτιμήσεις σε είδη λόγω απειρίας, αποφάσισα να ξεκινήσω με γνώμονα τη.. διακόσμηση! :hysterical: Έτσι λοιπόν θα ήθελα να δημιουργήσω ένα περιβάλλον με λευκή άμμο, όμορφα διαμορφωμένες πέτρες, λίγα μόνο φυτά και λίγη διακόσμηση με αρχαία ελληνική θεματολογία. (Αλήθεια, μου διαφεύγει κάτι ακόμα που θα χρειαζόμουν; ) Κατόπιν, να επιλέξω από τα είδη ψαριών για τα οποία είναι κατάλληλο ένα τέτοιο περιβάλλον και φυσικά "συμβατά" μεταξύ τους! Εκτός λοιπόν από ιδέες για τα υλικά (π.χ. προμήθεια πετρών) και τη διακόσμηση, μάλλον θα χρειαστώ πολλή βοήθεια για την επιλογή των ειδών!

Από τη μέχρι στιγμής "μελέτη" μου, συμπεραίνω πως ένα τέτοιο περιβάλλον είναι κατάλληλο μάλλον για κιχλίδες (αλλά πιθανώς και κάποια άλλα είδη). Αυτό που δεν ξέρω είναι πως να εντοπίσω εύκολα τα κατάλληλα και συμβατά μεταξύ τους είδη! Το να διαβάσω για τις συνήθειες και το περιβάλλον όλων των ψαριών και να τα συγκρίνω, μου φαντάζει αδύνατον, εκτός του ότι δεν είδα να αναφέρεται κάπου η συμπεριφορά κάθε είδους με όλα τα υπόλοιπα! Πως θα μπορούσα λοιπόν να επιλέξω κατάλληλα ψάρια;

Φυσικά, εάν υπάρχουν και προτάσεις για συγκεκριμένα είδη, θα χαρώ πολύ να τις ακούσω!

Link to comment
Share on other sites

Γειά σου Πέτρο!

Με το καλό το νέο σου ενυδρείο!Με υπομονή και διάβασμα θα φτιάξεις ένα υπέροχο ενυδρείο....

Για τα ψαράκια Πέτρο καλό θα ήταν να γράψεις κάποια είδη που σου αρέσουν για να δούμε με τί μπορούν να συνδιαστούν!

Link to comment
Share on other sites

Καλοριζικο!!!Υπαρχουν πολλες ενοτητες και θεματα που μπορεις να ψαχτεις λιγο και να δεις ποια ειδη σου αρεσουν πιο πολυ.Οι πιο εμπειροι θα σε βοηθησουν να τα συνδοιασεις με τον καλυτερο τροπο και συμφωνα παντα με το γουστο σου!Μολις ετοιμασεις το ενυδρειο ανεβασε φωτο να το δουμε και εμεις!Καλη συνεχεια! :rockon:

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ παιδιά... :welcome:

Με το διάβασμα, κάνω ό,τι μπορώ, αλλά μου φαίνεται τόσο τεράστια η "βιβλιοθήκη" του αντικειμένου, που νομίζω πως δε θα το τελειώσω ποτέ! (Ας μην αναφέρω τον περιορισμένο χρόνο.)

Μήπως θα έπρεπε να περιορίσω την αναζήτησή μου μόνο σε είδη που πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, π.χ. λίτρων, περιβάλλοντος (άμμος/πέτρες), μεγέθους, συμπεριφοράς κλπ; Πχ., να δω μόνο κιχλίδες, ή τα πάντα; Κι από κιχλίδες, να δω μόνο dwarfs ή όλες;

Στο "Προφιλ" βρίσκω τα είδη ονομαστικά, κι αυτό δε με βοηθάει πολύ, έτσι θα πρέπει να τα δω ΟΛΑ ένα-ένα! :hysterical:

Άσε που σε σχετικά sites βρίσκω απίστευτα πολλά είδη, και για να τα δω όλα ένα-ένα θα πάρει μήνες! Υπάρχουν κάπου κατηγοριοποιημένα για να κοιτάξω μόνο τις υποψήφιες (για το συγκεκριμένο περιβάλλον) κατηγορίες; :rockon:

Έγινε επεξεργασία - petran
Link to comment
Share on other sites

Μετά από αρκετές ώρες αναζήτησης, ένα από τα είδη που μου κίνησε το ενδιαφέρον (και παράλληλα είναι αρκετά μικρόσωμο για μικρότερα ενυδρεία) είναι το Lamprologus leleupi (μια ακόμη πολύ καλή φωτογραφία υπάρχει κι εδώ). Απόρησα που δε βρήκα περισσότερα από 2 θέματα συζήτησης όπου αναφέρεται, αν και το θεωρώ πολύ όμορφο είδος. Με τι είδη θα ταίριαζε; Θα το προτείνατε;

Έγινε επεξεργασία - petran
Link to comment
Share on other sites

Το ενυδρείο που διάλεξες κατά την γνώμη εινα απο τα καλύτερα του εμπορίου!!!

Αυτο το ψαράκι γίνετε λίγο μεγάλο σε μέγεθος το site που το είδες λέει οτι γίνετε 5 ιντζες.. δεν κανει να μπει σε 60 λιτρα. Ψάξε καπια άλλη κιχλίδα μικρού μεγέθους. Για παράδηγμα μπορείς να βάλεις ενα ζευγάρι Ram αυτα είναι κιχλίδες που ζούνε στον αμαζόνιο έχουν όμωρφα χρώματα και δεν μεγαλώνουν πολύ.

Σκέυτικες να βάλεις κανένα κοπαδάκι; π.χ κάρντιναλ η και νέον που έχουν όμωρφα χρώματα ή ινδιανάκια, λέμον, πιγκουίνους η κάποιο άλλο παρώμειο είδος; αυτά τα ψαράκια είναι ίσυχα και μπορούν να ζήσουν αρμονικά και μεταξή τους

Link to comment
Share on other sites

Μανώλη, το Ram είναι πράγματι πολύ όμορφο, αλλά διαβάζω πως χρειάζεται φυτεμένο ενυδρείο κι όχι άμμο με πέτρες που σχεδιάζω. Όμως, σύμφωνα με τα προφίλ τους όπως αναφέρεται στο aquazone, το Ram φθάνει έως 6cm ενώ το Lamprologus leleupi έως 10cm. Το συγκεκριμένο το ξεχώρισα μεταξύ άλλων για την ομορφιά του, το μικρό του μέγεθος σε σχέση με τις περισσότερες κιχλίδες που είδα και το περιβάλλον που ζει. Εάν τα 75lt του Cayman δε φθάνουν ούτε για ένα ζευγάρι ψαριών που φθάνουν έως τα 10cm (σε συνδυασμό με κάποια μικρότερα), τότε αναρωτιέμαι μήπως δεν ήταν τελικά καλή αγορά! :rockon:

Κοπαδάκι σαφώς και θα ήθελα να βάλω, αλλά πρώτα θα ήθελα να καταλήξω στα μεγαλύτερα και μετά να βρω κάποια συμβατά. Θα δω αυτά που προτείνεις όμως, σε ευχαριστώ κι όλας για τις προτάσεις σου! :welcome:

ΒΤW, όπως ξαναρώτησα, υπάρχει κάποιος τρόπος να ψάξω για κιλίδες βάσει π.χ. μεγέθους ώστε να βρω εύκολα τις μικρές, χωρίς να δω ένα-ένα τα προφίλ όλων;

Έγινε επεξεργασία - petran
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω με τον Μανωλη και για το γεγονος οτι στην περιγραφη του ειδους αναφερεται ως εντονα κυριαρχικο.Αυτο σημαινει οτι στα λιτρα σου ειναι λιγο δυσκολο, ακομα και μονο του αν το βαλεις. :rockon:

Link to comment
Share on other sites

2 ψαράκια των 10 εκατ. φυσικά και μπορείς σε 75 λίτρα να βάλεις, αλλά όλα τα ψάρια δεν ειναι ίδια.. η κιχλίδα που σου άρεσε και η περισότερες κιχλίδες της αφρικής θέλουν χώρο για να κολυμπάνε και άνεση γιατι διαφορετικά μαλώνουν άσχημα μεταξή τους..

Αν η άμμος σου δεν βγάζει άλατα ασβετίου τοτε δεν θα έχουν πρόβλημα τα κάρντιναλ η κάποιο άλλο ψαράκι που δεν θέλει υψηλό ΚΗ. Δοκίμασε την με υδροχλωρικό οξύ (κεζαπ απο το super market) ρίξε πανο στην άμμο και αν αφρήση τότε έχει ασβέστιο... και απο φυτά δεν χρειάζονται πολλά τα ψάρια εξάλου στο φυσικό τους περιβάλλον ζουνε σε μέρη με λίγα φυτά.

Έγινε επεξεργασία - mopani
Link to comment
Share on other sites

Σ'ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο και τι συμβουλές σου...

Με μια ακόμη "απογνωσμένη" αναζήτηση βρίσκω τα εξής (για τα κάρντιναλ):

A somewhat delicate fish that is sensitive to water conditions. The tank should be a planted aquarium, with some floating plants to cut down on the light intensity. A darker substrate material will bring out the Cardinals colors best. Tankmates should consist only of other peaceful species,with no Cichlids. A temperature of 75Ί to 84Ί degrees F (24Ί to 29Ί c.) should be maintained and water of middle hardness to soft is recommended.
Μου συστήνεις να "ξεχάσω" τις κιχλίδες και να βάλω μερικά φυτά παραπάνω λοιπόν;
Link to comment
Share on other sites

Δεν συστήνω να ξεχάσεις της κιχλίδες... αν καποιος άλλος ξέρει κάποιο άλλο είδος; εγώ δεν ξέρω όλα τα είδη των κιχλίδων..

Το πόσα φυτά πολλά η λίγα ειναι στην δική σου κρήση..

Τα ψαράκια που θα διαλέξεις να ειναι αυτά που μπορείς να τους δόσεις της συνθήκες που θέλουν π.χ τα κάρντιναλ θελουν ελαφρός όξυνο νερό με ΚΗ 4-6 χωρίς αυτο να σημένει οτι αν το ΚΗ ειναι 10 δεν θα ζούνε..

αν βάλεις γκαπάκια τότε ΚΗ 14-16..

Καλό είναι να διαλέξεις ψάρια που να τεριάζουν και στης συνθήκες του νερού της περιοχής σου. Αν το νερό της βρύσης έχει ΚΗ 16-18 τοτε ξέχνα τα ψαράκια που θέλουν μαλακό νερό εκτός και αν χρησιμοποιήσης νερό αντίστροφης όσμωσης και κατεβάζεις έτσι το ΚΗ.

Δεν ξέρω καλά αγγλικά... αν κατάλαβα καλα το κειμενάκι λέει οτι τα κάρντιναλ θέλουν φύτα που να κανουν σκιά.. χαμηλό φωτεισμό.. εγώ έχω καρντιναλ με μέτριο φωτεισμό χωρίς μέρη με σκιά λίγα φυτά και ειναι ευτηχησμένα και πανέμορφα!!!

Έγινε επεξεργασία - mopani
Link to comment
Share on other sites

Φοβάμαι πως προβληματίζομαι όλο και περισσότερο... :rockon:

Ξοδεύω ατέλειωτες ώρες διαβάζοντας πληροφορίες στο ιντερνετ, αλλά άκρη δε βγάζω: "Οι κάπως μικρές κιχλίδες που μου αρέσουν (π.χ. Labidochromis Caeruleus, Neolamprologus leleupi) είναι πολύ επιθετικές για τα λίτρα μου, οι Dwarf Cichlids (Agassizi's dwarf cichlid, Cockatoo cichlid, Macmaster's dwarf cichlid, Panda dwarf cichlid, Ram cichlid) όπως διαβάζω ζουν σε φυτεμένο ενυδρείο. Το ίδιο και τα Lemon tetra, cardinal tetra, Kribensis, Guppy. Τα cardinal δεν κάνουν με κιχλίδες."

Δεν ξέρω εάν εγώ βρίσκω λανθασμένες πληροφορίες, ή πράγματι είναι όλα τόσο αντίξοα. Τα λίτρα είναι δεδομένα (δε θα μπορούσαν να είναι περισσότερα), όπως δεδομένη είναι και η προτίμησή μου για άμμο, πέτρες και λίγα μόνο φυτά, αλλά δε βρίσκω κανένα κατάλληλο είδος!

Ομολογώ πως έχω αρχίσει ν' απογοητεύομαι... :welcome:

Link to comment
Share on other sites

Φιλε καλησπερα!Εφοσον σου αρεσουν οι κιχλιδες και ο χαρακτηρας τους ειναι επιθετικος θα μπορουσες να βαλεις ενα ζευγαρι απο το ειδος που σου αρεσει περισσοτερο.Αυτο που δεν μπορεις να κανεις ειναι προσθεσεις και ψαρια τα οποια οι κιχλιδες θα κυνηγησουν και θα στρεσαρουν.Αυτο γιατι στα λιτρα σου ενα κυριαρχικο ψαρι θα θεωρησει το ενυδρειο κτημα του και θα προσπαθησει να "διωξει" καθε εισβολεα!Η λυση του ενος ειδους δεν σε ενδιαφερει;Εχει τις χαρες της!

Link to comment
Share on other sites

Πέτρο τα πράγματα είναι πολύ ποιό απλά.

Μπορείς άνετα να βάλεις κάποια ομάδα από Apistogramma μαζί με 2 από τα είδη τέτρα που ανέφερες χωρίς την ανάγκη του πλήρους φυτεμένου ενυδρείου.

Μπορείς για παράδειγμα να βάλεις 1 αρσενικό με 2 θυληκά Apistogramma Cacatoides μαζί με 5+5 λέμον τέτρα και καρδινάλιους.

Επίσης μπορείς να βάλεις και 1 ζευγάρι Ancistrus.

:rockon:

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με το Δημήτρη συμπληρώνοντας ότι ο βιότοπος που ζουν οι νανοκικλίδες αυτές, έχει κυρίως ρίζες και πολύ λίγα φυτά, άρα δεν είναι τόσο απαραίτητο το πυκνοφυτεμένο ενυδρείο.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις προτάσεις σας... Το έψαξα λίγο ακόμα αυτές τις ημέρες ώστε να συγκεντρώσω κάποιες πληροφορίες και για τα προτεινόμενα είδη.

Zak, η ιδέα σου δε με αφήνει καθόλου αδιάφορο, αλλά σαν αρχή θα προτιμούσα μάλλον ένα κοινωνικό με μια ποικιλία ειδών, εάν καταφέρω να καταλήξω κάπου δηλαδή...

Δημήτρη (και neon βέβαια), η πρόταση αυτή μου φαίνεται καλή, και πιθανώς να καταλήξω σε αυτή. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω όμως, ώστε να μη σας "πρήζω" άλλο, είναι εάν θα πρέπει να ξεχάσω τις Αφρικάνες ή όχι! Αν και όλα "δείχνουν" προς αυτή την κατεύθυνση, βρίσκω άρθρα όπως αυτό στα οποία φαίνεται πιθανή (αν όχι προτεινόμενη) η δημιουργία ενός μίνι κοινωνικού 75λτ με Αφρικάνες. Εάν όμως η εμπειρία σας έρχεται σε αντίθεση με αυτό, θα προτιμούσα να το πάρω απόφαση εξ αρχής και να πάω σε κάτι άλλο.

Σόρρυ που το έχω κάνει τόσο θέμα, αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο έχω κολλήσει με τις Αφρικάνες! Επίσης, επειδή (προς το παρόν τουλάχιστον) δε με ενθουσιάζει η ιδέα του φυτεμένου ενυδρείου, θα ήθελα να να παρέχω όσο το δυνατόν πιο φυσικό περιβάλλον στα είδη που θα μπουν.

Έγινε επεξεργασία - petran
Link to comment
Share on other sites

Σόρρυ που το έχω κάνει τόσο θέμα, αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο έχω κολλήσει με τις Αφρικάνες! Επίσης, επειδή (προς το παρόν τουλάχιστον) δε με ενθουσιάζει η ιδέα του φυτεμένου ενυδρείου, θα ήθελα να να παρέχω όσο το δυνατόν πιο φυσικό περιβάλλον στα είδη που θα μπουν.

15705[/snapback]

Αυτό που σου είπε ο φίλος Ζάκ είναι το καλύτερο.... με βάσει αυτό που ψάχνεις...

Τώρα κοινωνικό με αφρικάνες κιχλίδες στα λίτρα σου κοματάκι δύσκολο..

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Πετρο (?) κανεις παρα πολυ καλα που το ψαχνεις!Θα ταλαιπωρησεις τον εαυτο σου και τα ψαρακια σου οσο δυνατον λιγοτερο αν ξερεις τι ζητας!Εχεις πολυ δικιο που το ψαχνεις και δεν το εχεις κανει καθολου θεμα!!!Εδω ολοι φιλοι των ενυδρειων ειμαστε και ασχετως με την εμπειρια μας, ολοι εχουμε να μαθουμε και να πουμε πολλα!Και παλι σου ευχομαι καλη επιτυχια σε οτι και αν διαλεξεις.Θα χαρω να δω φωτο απο το νεο σου ενυδρειο μαζι με τους κατοικους του!Και αν θες και τη γνωμη μου, δεν υπαρχουν αχημα ενυδρεια, γιατι καθενα αντιπροσωπευει κοπους, ονειρα και εξοδα του ιδιοκτητη του! :rockon:

Link to comment
Share on other sites

Φίλε mopani και zak, ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον... :welcome:

Αφού μελέτησα αρκετά την πρόταση του Δημήτρη, αποφάσισα να κινηθώ προς τα εκεί! (Φαίνεται πως δε με σηκώνει η Αφρική! :rockon::hysterical: )

Ελπίζω μόνο τα ψαράκια να μη δυστυχήσουν σε ένα λίγο φυτεμένο ενυδρείο... Αλήθεια, τι φυτά να προτιμήσω σε λευκή άμμο; Απ' ότι έχω διαβάσει, κάποια δε φυτρώνουν στο υπόστρωμα αλλά δένονται σε πέτρες ή ξύλα όπου "ριζώνουν".

Ποιά θα ήταν κατάλληλα για τα Cardinal, Lemon tetra και Apistogramma Cacatoides που διαβάζω πως θέλουν σκιά, δεδομένων των 2 λαμπών και της έλλειψης CO2; (Δεν θα ήθελα να βάλω και συσκευή CO2...)

Έγινε επεξεργασία - petran
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα!

Μπορείς να βάλεις όλα τα είδη anubias, microsorium pteropus αυτά δένονται σε μια πέτρα η ξύλο και ειναι χαμηλών απαιτήσεων. Για σκιά μπορείς να φυτέψεις στο υπόστρωμα ceratophillum, elodea densa, vallisneria spiralis,echinodorus bleheri, hygrophilla και πολλά αλλα απο αυτά τα είδη τα οποία ειναι χαμήλων απαιτήσεων αναπτύσονται και μπορούν να κάνουν σκιά ως την επιφάνεια.

Αν ψάξεις και στον κτάλλογο της tropica εδω στο forum θα δεις αναλυτικά και αλλα φυτα χαμηλών απαιτήσεων, διαλεξε πια σου αρέσουν και πια μπορείς να βρεις στην περιοχή σου..

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα αξιώθηκα να βάλω ~10Kgr χαλαζιακή άμμο (αφού πρώτα την ξέβγαλα όσο μπορούσα με ζεστό νερό). Έπειτα το γέμισα νερό και το έβαλα μπρος...

Μια ώρα μετά και ακόμη το νερό είναι πολύ θολό, ενώ η θερμοκρασία του είναι μόλις 17 C ενώ έχω βάλει το θερμοστάτη (100W) στο 25 C. Το σταμάτησα και τον άγγιξα να δω, ήταν χλιαρός.

Είναι φυσιολογική η θολούρα και η αργή άνοδος της θεμροκρασίας; Σε πόση ώρα θα έπρεπε να φτάσουν και τα δύο στο αναμενόμενο;

post-844-1143743022_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - petran
Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα φιλε Πετρο.Το ζητημα της θερμοκρασιας ειναι σχετικο.Θελω να πω οτι αν το νερο που εβαλες μεσα στο ενυδρειο ειχε θερμοκρασια 10 C τοτε λογικα ο θερμοστατης θα αργησει λιγο παραπανω...Τωρα αν δεις οτι τις επομενες ωρες το νερο δεν ζεστενεται, ψαξε μηπως υπαρχει καποιο προβλημα.Να θυμασαι οτι δεν πρεπει να ειναι σε λειτουργια εκτος νερου.Οσο για την αμμο, νομιζω οτι και αυτη θελει τον χρονο της!Τι ροη εχει το φιλτρο σου?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...