Jump to content

Ερώτηση Προς Τους Ειδικούς


Recommended Posts

Αγαπητοί Φίλοι
Οι γνώσεις μου στις κιχλίδες είναι γενικές. Θα ήθελα όμως να μου αναφέρετε τις ιδιαιτερότητες, που κάνουν τις κιχλίδες της Μαδαγασκάρης να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες γνωστές κιχλίδες, όσον αφορά το είδος τους αλλά και τις συνθήκες διαβίωσής τους.
Ευχαριστώ προκαταβολικά
Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Εγω θα σου απαντησω απο την προσωπικη μου εμπειρια.

Το μοναδικο ειδος απο κιχλιδες που ασχοληθηκα (πριν ασχοληθω με την μαγαδασκαρη) ηταν οι δισκοι γιατι ηταν ζωηροι,πανεξυπνοι με ομορφα χρωματα κτλ κτλ...(δεν θελω ου! :rockon: )

Οτι γνωριζα για τις κιχλιδες Μαγαδασκαρης το γνωριζα θεωρητικα απο τις συζητησεις που καναμε με τον γιωργο.

Μεχρι που ηρθε το μοιραιο και εγινε ενα μπαμ μεσα μου οταν ειδα αυτο...post-934-1143024682_thumb.jpg P.POLLENI και μια επισκεψη που εκανα στο σπιτι του γιωργο οταν γυρισε απο Γαλλια.

Μεχρι στιγμης η εμπειρια μου σ'αυτο το ειδος μαγαδασκαρης ειναι 4 ετων και πιστεψε με ειναι το κατι αλλο(αυτο για την διαφημιση που λεγατε)

Τη διαφορα αναμεσα στις κιχλιδες μαγαδασκρης,τις αφρικανικες και τις αμερικανικες θα σου απαντησουν αλλοι γιατι εγω προσωπικα δεν εχω ασχοληθει ωστε να ξερω τις διαφορες τους ως προς τον χαρακτηρα τους και την συμπεριφορα τους.

Για τους δισκους που ειναι WILD ψαρια μπορω να σου απαντησω... :welcome:

Έγινε επεξεργασία - kroud
Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα δεν είμαι ο πιο ειδικός για να μιλήσω, μιας και είμαι κάτοχος P.Polleni (F1) για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. (Thanks Μάνθο… :welcome: )

Στο ενυδρείο πριν είχα Malawi και είναι αδύνατον να συγκρίνω … είναι μοιραίο όπως λέει και ο Νίκος

Το Aquascape πραγματικά δίνει άλλη αίσθηση με το ξύλο να κυριαρχεί

Η συμπεριφορά των ψαριών έχουν πάρει την θέση ενός “pet” , δεν είναι τα πιο κινητικά ψάρια αλλά όταν τα φώτα κλείσουν… για εκείνα ξεκινάει η ζωή. Βλέπεις μια μαύρη σκιά να περνάει από μπροστά σου αρπάζοντας την τροφή !

Δυσκολία και ιδιαίτερα πράγματα δεν χρειάζονται, πράγμα που το καθιστά εύκολο για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει . Το μόνο μείον , αν μπορούμε να το πούμε μείον είναι ότι πρέπει ν διαθέσεις λίτρα για λίγα ψάρια.

Βέβαια κάποιος περιμένει να του πω ότι θα απαρνηθώ τα φυτά για να μπει Μαδαγασκάρη …. (τα ακούς Γιώργο :hysterical::hysterical: ) , αλλά μάταια. Βέβαια αν μιλάμε για καμία γέννα το συζητάμε :rockon: (γκουχ – γκούχ )

Σίγουρα είναι εμπειρία την οποία πρέπει να την αποκτήσουν όλοι. Καιρός είναι να δούμε και στην χώρα μας περισσότερα ενυδρεία Μαδαγασκάρης.

Καλή αρχή λοιπόν σε όλους όσους θα ξεκινήσουν και λιγότερες αναστολές σε όσους το σκέφτονται :hysterical:

Link to comment
Share on other sites

Το Aquascape πραγματικά δίνει  άλλη αίσθηση με το ξύλο να κυριαρχεί

Η συμπεριφορά των ψαριών έχουν πάρει την θέση ενός “pet” , δεν είναι τα πιο κινητικά ψάρια αλλά όταν τα φώτα κλείσουν… για εκείνα ξεκινάει η ζωή. Βλέπεις μια μαύρη σκιά να περνάει από μπροστά σου αρπάζοντας την τροφή !

Το μόνο μείον , αν μπορούμε να το πούμε μείον είναι ότι πρέπει ν διαθέσεις λίτρα για λίγα ψάρια.

15603[/snapback]

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Έχω μερικές ερωτήσεις:

-Αν κατάλαβα καλά ο βιότοπός τους περιέχει ρίζες ξύλου? Δεν κατεβάζει αυτό την σκληρότητα και το ΡΗ?

-Είναι νυκτόβια ψάρια?

-Η αναλογία ψαριού/λίτρα ποιά είναι?

Ευχαριστώ Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Ριξε μια ματιά εδώ :

Madagascan Cichlids

http://www.malawicichlidhomepage.com/aquarium/fish_list.html

Μου αρέσει είμαστε τρεις Νίκοι και μιλάμε .... αντε να βγάλουμε άκρη (χα χα χα )

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχουνε ιδιαίτερο πρόβλημα όσον αφορά τις συνθήκες νερού μιά που στο φυσικό τους περιβάλλον οι συνθήκες διαφέρουν πάρα πολύ από μέρος σε μέρος (από συνθήκες Αμαζονίου μέχρι και πάνω από το δικό μας νερό και - εδώ είναι η έκπληξη, μέχρι και θαλασσινό - σωστά διάβασες).

Η αναλογία λίτρων / ψάρι είναι κάτι το σχετικό αλλά (εν όψει και της σχετικής εισαγωγής που θα ανέβει οσονούπω), ένα 400άρι ενυδρείο είναι το μικρότερο που συζητάμε. Αυτό μπορεί να περιέχει από 2 μέχρι 8 ψάρια ανάλογα με το είδος που θα επιλέξεις.

Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι P. polleni - με τον σωστό διάκοσμο - μπορεί να ζήσει μέχρι τα βαθιά του γεράματα σε 250 λίτρα. Ενα P. sp. "Andapa" θα χρειαστεί 350-400 λίτρα, ενώ ένα ζευγάρι Paretroplus dambabe θα χρειαστεί 600 λίτρα και βάλε - ενώ μετά την ενηλικίωσή του θα πρέπει το ζευγάρι να ζει χωρισμένο με πλέγμα.. Πρόσφατα διάβασα ανακοίνωση για ενήλικη θηλυκιά η οποία σκότωσε τον επίσης ενήλικο αρσενικό (!!) - το συγκεκριμένο είδος απλά δεν ανέχεται άλλο ψάρι του ίδιου είδους στο ενυδρείο του.

Link to comment
Share on other sites

Α, τώρα το είδα. Οχι, δεν είναι νυχτόβια. Απλά τα είδη του γένους Paratilapia κυνηγούν και τρέφονται πριν ανατείλει και αφού δύσει ο ήλιος. Σε σχέση πάντως με άλλες κιχλίδες, ναι, είναι πολύ πιό δραστήρια σαν ψάρια κατά την διάρκεια της νύχτας. Το ξύλο που πέφτει το βράδυ στο ενυδρείο του Andapa ακούγεται μέχρι την κουζίνα μας. Ο αρσενικός περιμένει να βγούνε τα γατόψαρα από τις σπηλιές τους (3 Platydoras costatus) και τα αρχίζει στο κυνήγι. Εννοείται ότι τα συγκεκριμένα γατόψαρα απλά συνεχίζουν την βόλτα τους εξαιτίας της ισχυρής θωράκισής τους, το οποιο τον εξαγριώνει ακόμη περισσότερο.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τις πολύτιμες πληροφορίες σας.

Αρχίζω σιγά σιγά, να μπαίνω στο πνεύμα της πολύ ενδιαφέρουσας αυτής κατηγορίας.

Με εκτίμηση Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Ναι, λάθος διατύπωση. :welcome: Δεν ήθελα να πω ότι είναι νυκτόβια, αλλά ότι είναι σαφώς πιο δραστήρια λίγο πριν το άναμμα των φώτων (ανατολή) και λίγο μετά το κλείσιμο (δύση).

Άλλο ένα καλό που μου προσφέρουν τα δικά μου είναι η οικονομία το ρεύμα. Στα 200 λίτρα έχω μια λάμπα 30 W και πάλι νιώθω ότι είναι πολύ. Βλέπεις είναι ψάρια που έχουν την αίσθηση της οικονομίας μέσα τους και εκεί που έχουν πάει τα τιμολόγια της ΔΕΗ …. χρειάζεσαι τέτοια ψάρια . :rockon:

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι έχω ενθουσιαστεί από την συμπεριφορά του POLENI. Καταρχάς είναι κούκλος και για εμένα είναι πολύ θετικό που έχει συμπεριφορα pet. Εχει πολύ πλάκα όταν σε βλεπει να πλησιάζεις το τζαμι και περιμένει σαν τρελλός να τον ταϊσεις!!! :hysterical::hysterical:

Προσωπικά πιστεύω ότι είναι από τα πιο ωραία ψάρια που έχουμε φιλοξενήσει κατά καιρούς στα ενυδρεία μας!!! :rockon::welcome: (ευχαριστουμε Μάνθο)

Παρότρυνσή μου είναι να ασχοληθεί περισσότερος κόσμος με το συγκεκριμένο είδος ψαριού :hysterical:

Link to comment
Share on other sites

Για να μην υπάρξει καμμία παρεξήγηση, το Paratilapia polleni και το Paratilapia sp. "Andapa" είναι δύο τελείως διαφορετικά είδη τα οποία μοιάζουν εξωτερικά αλλά διαφέρουν όσο η μέρα με τη νύχτα στον χαρακτήρα, το μέγεθος και - συνεπώς - στις απαιτήσεις τους. Το P. polleni είναι ένα ψάρι (σχετικά) ήρεμο, (σχετικά) μικρό και - τολμώ να πω ότι είναι ίσως το ιδανικό ψάρι για να ξεκινήσει κανείς. Το P. sp. "Andapa" όμως είναι όλα τα λεφτά. Σαφώς μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο, είναι επίσης εξαιρετικά πιό επιθετικό και κυριαρχικό ζώο ενώ η σχέση του με τον άνθρωπο φτάνει σε άλλα επίπεδα. Είναι το ψάρι που δεν θα τρομάξει εύκολα, δεν θα αρρωστήσει εύκολα, θα έρθει να δαγκώσει το χέρι που θα καθαρίσει το ενυδρείο του απλά γιατί τον ενοχλεί, αλλά είναι επίσης και το ψάρι που θα κάτσει (όταν έχει τα κέφια του) να το χαϊδέψεις και να παίξεις μαζί του.

Σημειώνω ότι την ίδια συμπεριφορά κατοικίδιου δείχνουν και τα Paretroplus maculatus & menarambo όταν ενηλικιωθούν. Προσοχή, όταν δαγκώσουν βγαίνει αίμα... (μη ξεχνάμε ότι σπάνε κελύφη σαλιγκαριών... ).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...