Jump to content

Piranha


antonis t83

Recommended Posts

Μία από της πιό παρεξηγημένες κατηγορίες ψαριών αλλά και απο τις πιό γοητευτικές για τους φίλους του ενυδρείου.

Ατίθασα και απρόβλεπτα σε κερδίζουν γρήγορα με την συμπεριφορά τους, είτε βρίσκονται σε κοπάδι (pygocentrus), είτε ζουν μοναχικά (serrasalmus). Τα γνωστά είδη ξεπερνούν τα 30 και ποικίλουν σε μεγέθη.

 

Από τα μικροκαμωμένα sanchezi και eigenmanni που δεν ξεπερνούν τα 15cm, στα γιγάντια rhombeus και piraya που ξεπερνούν τα 50!!

Τα πιο γνωστά σε όλους pygocentrus naterreri πιο γνωστά ως red belly είναι κυρίως από αναπαραγωγές σε φάρμες κ είναι εύκολο να προσαρμοστούν στο ενυδρείο μας και να εκδηλώσουν την πραγματική συμπεριφορά τους. Είναι ανθεκτικά ψάρια αλλά έχουν και αυτά τις απαιτήσεις τους. Εχουν καταγραφεί ακόμα και γέννες σε ενυδρεία από χομπίστες. Bέβαια αυτό είναι κάτι στο οποίο ο παράγοντας τύχη παίζει καθοριστικό ρόλο, αφού μόνο σε περιόδους αναπαραγωγής μπορούμε να ξεχωρίσουμε το ζευγάρι (αρσενικά κ θυληκά φαίνονται ίδια).

Τα άλλα είδη που συναντάμε είναι άγρια πιασμένα απο τον αμαζόνιο και είναι ακόμα πιο απαιτητικά στην συμπεριφορά τους.

Τα μοναχικά (serrsalmus) είναι καλό να είναι εντελώς μόνα τους στο ενυδρείο. Ορισμένα από αυτά τα είδη είναι εξαιρετικά επιθετικά και θα επιτεθούν σε οτιδήποτε κινείται γύρω τους.

Αναγνώριση

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι επίδοξοι κάτοχοι πιρανίων στην αναγνώρηση τους, αλλά και στο διαχωρισμό τους από ένα είδος ψαριού, πιο γνωστό ως pacu, το οποίο τους μοιάζει υπερβολικά (ειδικά σε μικρές ηλικίες) αλλά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα πιράνχα και είναι εντελώς ακατάλληλo για ενυδρεία λόγο μεγέθους (στη φύση ξεπερνάει το 1 μέτρο).

 

Ενυδρείο

Ενα σωστά στημένο ενυδρείο με σωστές συνθήκες νερού (ph, σκληρότητα νερού, θερμοκρασία) αλλά και σωστή διακόσμηση είναι το Α και το Ω για να έχετε ένα υγιές και ευτυχισμένο ψάρι στο ενυδρείο σας.

Διακόσμηση

Χαμηλός φωτισμός, ρίζες και εύκολα ανθεκτικά φυτά είναι απαραίτητα για το σωστό στήσιμο. Οι ρίζες είναι καλό να είναι έτσι τοποθετημένες ώστε να προσφέρουν ένα μέρος ώστε να βρίσκουν την ηρεμία τους όποτε την χρειαστούν.Σημαντικό επίσης η επιλογή χαλικιού ή άμμου για το βυθό. Το μαύρο χαλίκι απορροφά τις αντανακλάσεις και χρησιμιοποιείται όλο και περισσότερο. Επίσης τα φυτά επιφανίας θα κρατήσουν το περισσότερο φως μακριά από τα τερατάκια σας.

Συνθήκες νερού

Θερμοκρασία στους 27 με 28 βαθμούς, μαλακό νερό και ph 6 εώς 7,5 θεωρούνται ιδανικά. Σε ορισμένες περιοχές είναι σημαντική η χρησιμοποίηση συσκευής αντίστροφης όσμοσης και τύρφης για την πτώση του ph.

Προσωπικά παρατήρησα μεγάλη αλλαγή συμπεριφοράς στα ψάρια μου με την χρησιμοποίησή τους.

Επίσης να προσθέσουμε οτι καλή φίλτρανση με μεγάλη κυκλοφορία νερού είναι απαραίτητα, όπως και οι αλλαγές νερού οι οποίες επίσης θα πρέπει να είναι συχνές.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα κοπάδι πιράνχα το οποίο αποτελείται από 5-6 άτομα στην ενηλικίωσή του θα χρειάζεται ένα ενυδρείο 400 λίτρων. Ενας γενικός κανόνας για ενήλικα ψάρια είναι 70-80 λίτρα για κάθε άτομο. Οταν είναι ακόμα μικρά μπορούν χωρίς προβλήματα να ζήσουν σε ένα ενυδρείο 150 λίτρων αλλά η ανάπτυξή τους είναι αρκετά γρήγορη. Ετσι θα πρέπει να προνοήσετε ώστε να μην φτάσετε στη δυσάρεστη θέση να τα αποχωριστείτε.

Αντίθετα τα περισσότερα από τα μοναχικά πιράνχα από την οικογένεια serrasalmus έχουν πολύ αργή ανάπτυξη και σε μικρά μεγέθη μπορούμε εύκολα να τα κρατήσουμε σε ενυδρεία των 100 λίτρων.

Δεν μπορεί να υπάρξει ιδανικό ενυδρείο από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αρκετά λίτρα όπως αναφέρομαι στη σχέση <μεγέθους ψαριού-ψαριών και ενυδρείου>.

Σε περιπτώσεις που τα λίτρα δεν επαρκούν έχουμε το φαινόμενο του κανιβαλισμού και της γενικότερης αγχωτικής και νευρικής συμπεριφοράς στα κοπαδιαστά πιράνχα και του νανισμού στα μοναχικά.

*Σε μικρή ηλικία ειναι συνηθισμένο να έχουμε φαγωμένες ουρές. Είναι μια κακή συνήθεια την οποία αποβάλουν με τον καιρό.

Συμβίωση

Οχι. Τα πιράνχα δεν έγιναν ξαφνικά οι ιδανικοί συγκάτοικοι για κοινωνικά ενυδρεία! Αντίθετα όπως αναφέρω πιο πάνω, κάποια είδη είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβιώσουν με οτιδήποτε. Για να μπορέσει να γίνει εφικτή η συμβίωση είναι απαραίτητα κάποια πράγματα για τα οποία μπορούμε να μιλάμε με τις ώρες. Αναφέρω συνοπτικά κάποιες παραμέτρους που επιρρεάζουν πολύ:

α) το στήσιμο του ενυδρείου (τεχνικά και ουσιαστικά)

β) ο όγκος του ενυδρείου σε λίτρα

γ) η σωστή διατροφή σε ποσότητα και ποιότητα

δ) τα ψάρια-συγκάτοικοι να προϋπάρχουν πρίν μπουν τα τερατάκια

ε) τα τερατάκια να μην είναι μαθημένα να τρώνε ότι κινείται απλά επειδή κινείται, δηλαδή να εξοικιωθούν με την παρουσία και άλλων ψαριών και αυτό επιτυγχάνεται πιο εύκολα όταν τα τερατάκια είναι σε μικρή ηλικία ή πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα άλλα ψάρια.

Βέβαια υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δεν μπορούμε να τους προβλέψουμε (όπως τύχη ή γενικότερη επιθετική συμπεριφορά κάποιων συγκεκριμένων ψαριών).

Τέλος είναι καλό να ξέρουν όλοι ότι κάποια πράγματα δεν είναι κανόνες αλλά εμπειρίες που βιώνουμε και μαθαίνουμε από αυτές.

Δεν μπορούμε να προτείνουμε πάντα κάτι συγκεκριμένο, αλλά ούτε και να αποτρέπουμε οποιονδήποτε.

Η συμβίωση των πιρανίων με άλλα ψάρια είναι μια διαδικασία την οποία αυτός που θα την επιχειρήσει,

θα πρέπει να ξέρει ότι διατρέχει πάντα ένα ρίσκο με ότι αυτό συνεπάγεται...

Διατροφή

Υπάρχουν πολλές τροφές που μπορούμε να δίνουμε στα πιράνχα μας ανάλογα με την ηλικία και το μέγεθός τους. Σημαντικό είναι να δέχονται μεγάλη ποικιλία θρεπτικών τροφών αλλά και οι τροφές να μην λερώνουν ή επιβαρύνουν το νερό του ενυδρείου.

Τροφές κυρίως κατεψυγμένες όπως γαρίδες, καλαμάρι, φιλέτο γλώσσας ή άλλου ψαριού (κατά προτίμηση άπαχου), όπως και φιλέτο κοτόπουλο και πio σπάνια καρδιά μοσχαριού, θα τις λατρέψουν τα ψάρια σας σε όλες τις ηλικίες. Για τα μικρότερα προτείνονται επίσης artemia και bloodworms.

*Μεγάλο θέμα είναι το τάϊσμα με ζωντανά θηράματα, το οποίο δεν προσφέρει κάτι παραπάνω από θέαμα.

Είναι καλό να αποφεύγεται για λόγους ηθικής για εσάς και υγείας για τα ψάρια σας.

Σαν μεγαλύτερη επιβράβευση θα είναι να έχετε αυτά τα τοσο δύσκολα και παρεξηγημένα ψάρια σαν κουτάβια στο ενυδρείο σας.

Πιστέψτε με...

αξίζει τον κόπο!!!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...