Jump to content

ΕΝΥΔΡΕΙΟ 45 ΛΙΤΡΩΝ


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους!

Απόκτησα πριν από 45 περίπου ημέρες 2 μικρά ενυδρεία τύπυ γυάλας με φίλτρο άνθρακα, κεραμικό - βιολογικό φίλτρο στο επάνω μέρος και θερμοστάτη.

1. 45 Λίτρων γλυκού νερού

2. 28 Λίτρων γλυκού νερού

Το ενυδρείο των 28 λίτρων το έχω σε ένα κατάστημα που έχω και όλα πάνε καλά! Εχω 2 χρυσόψαρα και 3 μονομαχίνες οι οποίες δυσκλεύτηκαν λίγο στην αρχή στο να συμβιώσουν αλλά τελικά απ' ότι δείχνουν τα βρήκαν μεταξύ τους και τελικά συγκατηκούν με τα χρυσόψαρα!

Το πρόβλημα το αντιμετωπίζω με το ενυδρείο των 45 λίτρων το οποίο έχω στο σπίτι!

Ξεκίνησα το ενυδρείο με ένα χρυσόψαρο για 20 περίπου μέρες προσθέτοντας βακτήρια καθημερινά.

Στις 20 ημέρες το μετακόμισα στο άλλο ενυδρείο και ξεκίνησα να βάζω τροπικά ψάρια.

Ξεκίνησα με 5 μικρά κοπαδιαστά ψαράκια! (Δεν θυμάμε την ονομασία τους)

Πρόσθεσα άλλους 5 καρδινάλιους μετά από 3 ημέρες

Μετά από 5 ημέρες άλλα 5 ροδόστομα και ένα δίαφανο μικρό ψάρι.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Η αμμωνία ήταν χαμηλή (έκανα τεστ κάθε ημέρα), ώσπου μία ημέρα σήκωσε αμμωνία!

Συμβουλεύτηκα τους ανθρώπους από το κατάστημα που ψωνίζω και έρειξα στο ενυδρείο μία αμπούλα για να πέσει η αμμωνία.

Μετά από δύο ημέρες η αμμωνία έπεσε στο μηδέν.

Στη συνέχεια και μετά από 5 ημέρες πρόσθεσα μετά από συμβουλή του καταστήματος 5 λευκά γατόψαρα και 2 κλόουν.

Και εδώ ξεκινάει το μεγάλο πρόβλημα! Στο ενυδρείο είχα και 2 μικρά φυτά τα οποία άρχισαν να γίνονται κίτρινα - καφέ και μάυρα και να χάνουν φύλα.

Προχώρησα στην πρώτη μερική αλλαγή νερού (15 Περίπου λίτρα) και σχεδόν από την επόμενη ημέρα άρχισαν τα ψάρια να φέρονται παράξενα!

και να εμφανίζετε έντονα καφέ άλγη σε όλο το ενυδρείο.

Προχώρησα σε τέστ ΡΗ, ΝΟ2, ΝΟ3.

είχα ΡΗ 7,5

ΝΟ2, ΝΟ3 στα ύψη. Αμμωνία 0

Αγόρασα ένα υλικό (NITRA ZORB) το εβαλα δίπλα στο φίλτρο χθές και άρχισε σταδιακά να χαμηλώνει τα επίπεδα των ΝΟ2, ΝΟ3 αλλά το ενυδρείο έγεινε τελίως θολό!

Το απόγευμα έχασα ένα γατόψαρο.

Αργά το απόγευμα πήγα στο κατάστημα που ψωνίζω και επειδή κατάλαβα ότι μάλλον ευθύνετε το φίλτρο του ενυδρείου που είναι πολύ μικρό και απλό, αγόρασα ένα νέο εξωτερικό φίλτρο(HYDOR PRIME 10) το οποίο έβαλα σε λειτουργία χθές με κεραμικό βιολογικό φίλτρο Serra.

Τα ψάρια μέχρι και σήμερα όπου καθάρισα την άλγη και άλαξα περίπου 10 λίτρα νερό είναι χάλια!

Το ενυδρείο βέβαια ξεθόλοσε

Τα μικρά κοπαδιαστά είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Τα γατόψαρα σχεδόν ακίνητα, Οι κλόουν πλέουν παράξενα μάλον ο ένας δεν έχει πολλές ώρες ζωής ακόμα και το μικρό διάφανο το βρήκα το απόγευμα νεκρό κάτασπρο στον βυθό.

Αυτή τη στιγμή οι τιμές είναι

Νο2 - σχεδόν 0

Νο3 10

Αμμωνία 0

ΡΗ 7,5

GH περίπου 8

ΚΗ περίπου 10

Εχει κανείς ιδεά τί μπορεί να συμβαίνει και τί μπορώ να κάνω για να μην χάσω όλα τα ψάρια;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

εβαλες 17 ψαρια+το χρυσοψαρο σε 45λιτρα;

Link to comment
Share on other sites

εβαλες 17 ψαρια+το χρυσοψαρο σε 45λιτρα;

16747[/snapback]

το χρυσόψαρο το έβγαλα!

15 μικρά (κοπάδι)

5 γατόψαρα

2 κλόουν

Link to comment
Share on other sites

Και τα δυο σου ενυδρεια, εχουν παρα πολλα ψαρια για τα λιτρα τους!

Για το ποσο ταιριαζουν τα ψαρια μεταξυ τους, θα σου πουνε τα υπολοιπα παιδια.

Αν και εχω την εντυπωση οτι και οι δυο συνδιασμοι ειναι λαθος.

Link to comment
Share on other sites

φιλε crisos με το μικρο σου ενυδρειο δεν θα ασχολιθω γιατι δεν εχω ξανακουσει-διαβασει χρυσοψαρα με μονομαχίνες.

οσο για το 45λιτρο σου εχω την εντιπωση οτι το εχεις παραφορτωση υπερβολικα

θα σου προτινα να επιστρεψεις τα 5 γατόψαρα και τους 2 κλόουν για να ελαφρινεις

λιγο την κατασταση. θα σου προτινα επισεις και μικρες καθημερινες αλλαγες τον 10 λιτρων για της επομενες 5-6 μερες.

για τα φυτα σου δεν μας ειπες τι φυτα ειναι? τι φως εχεις? φωτοπεριοδος? λιπασμα?

αν και δεν ειμαι ειδικος στα φυτα τα υπολοιπα παιδια σιγουρα θα σε δοσουν λυση!!

..::Φιλικα Βασιλης::..

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα από όλα ΣΤΑΜΑΤΑ να βάζεις άλλα ψάρια!!!!! Θα τα ψοφήσεις όλα και θα είναι κρίμα!!!!!!!

Δεύτερον καλώς ήρθες στην παρέα μας ;)

Τρίτον πάμε στο θέμα μας ώστε να καταλάβεις γιατί αυτό που έκανες ήταν λάθος... Από τη στιγμή που έβαλες νερό στο 45 λιτρο, δεν θα έπρεπε να βάλεις ψάρι μια και αυτό ταλαιπωρείται με το να είναι άστρωτο το φίλτρο σου. Το ότι έβαζες βακτήρια στο ενυδρείο καθημερινά, αυτό που έκανες ήταν να βοηθάς στην βιολογία του... Σε αυτές τις 20 ημέρες το φίλτρο σου είχε αποκτήσει κάποιες αποικίες βακτηριδίων. Όμως εσύ το φόρτωσες απότομα με ψάρια. Οι αποικίες δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στο βιολογικό φόρτο του ενυδρείου, οπότε και σήκωσαν αμμωνία. Εσύ με τη σειρά σου έριξες κάποιο χημικό το οποίο δεσμεύει/σπάει την αμμωνία σε μη τοξική, με αποτέλεσμα η αμμωνία να πέσει. Αυτό όμως δεν σήμαινε ότι το φίλτρο σου ήταν έτοιμο να δεχτεί κι άλλα ψάρια. Εσύ έβαλες και εκεί ήταν που το φίλτρο σου "κράσαρε".

Δεν πρέπει να βάλεις άλλα ψάρια στο ενυδρείο. Κάνε αλλαγή νερού 20% ώστε να πέσουν τυχόν αμμωνία/νιτρώδη που έχεις. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο οι κλόουν και κάποια γατόψαρα δεν είναι σούπερμαν, αλλά ψάρια και μάλιστα ευαίσθητα. Μπορεί να χάσεις κι άλλα ψάρια. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να δώσεις τα ψάρια σου σε κάποιο φίλο με στρωμένο ενυδρείο να στα φιλοξενήσει μέχρι να στρώσει το ενυδρείο σου. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, πρέπει να προσθέτεις βακτήρια και να κάνεις καθημερινές μετρήσεις αμμωνίας/νιτρωδών ώστε να ελέγχεις τα επίπεδά τους με αλλαγές νερού. Δεν χρειάζεται βιασύνη στο στρώσιμο και απότομα σκαμπανεβάσματα στις τιμές του νερού. Το ότι έβαλες κάποιο denitrator δεν είναι ότι καλύτερο για ξεκίνημα. Θα μπορούσες να το είχες αποφύγει με κάποιες αλλαγές νερού αφού είχε στρώσει το ενυδρείο σου.

Συνέχισε με ελέγχους, ενημέρωνέ μας και όλα θα πάνε καλά. Απλά δεν πρέπει να βιαστείς να βάλεις άλλα ψάρια μέχρι να στρώσει το ενυδρείο σου.

Υ.Γ. Συγνώμη για τον τόνο της φωνής, αλλά πρέπει να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να μην βάλεις άλλα ψάρια όσο κι αν θες μέχρι το ενυδρείο σου να είναι έτοιμο να τα δεχτεί, αλλιώς μπορεί να τα χάσεις και αυτά.

Φιλικά,

Έγινε επεξεργασία - istellas
Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να επισημάνω ότι κατά τη γνώμη μου πρώτα θα πρέπει να ασχοληθούμε με τη επιβίωση των ψαριών και μετά με τα φυτά! Λιπάσματα δεν πρέπει να μπουν όσο στρώνει το ενυδρείο! Τα περισσότερα φυτά αντέχουν και χωρίς λίπασμα για αρκετό διάστημα.

Θα μπορούσες να μας πεις όπως λέει και ο φίλος dj τι φυτά έχεις στο ενυδρείο και ποια είναι η φωτοπερίοδος του ενυδρείου σου, χωρίς όμως αυτό να είναι η πρωταρχική σου μέριμνα. Πρέπει πρώτα να σώσουμε τα ψαράκια.

Και όντως συμφωνώ με όλους τα ψάρια που έχεις βάλει στο ενυδρείο σου είναι πάρα πολλά. Σκέψου μόνο ότι οι κλόουν μπορούν να φτάσουν τους 15 πόντους έκαστος.

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες και από μένα στο φόρουμ. Τα ψάρια σου είναι παρά πολλά και για τα 2 ενυδρεία σου.

1.Το 28λτ για τα 2 χρυσόψαρα είναι τίποτα αν σκεφτείς πως για κάθε χρυσόψαρο θες γύρο στα 60λτ σκέψου πως ανάλογα με το είδος γίνονται μέχρι και 20-25 πόντους. Τους έχεις θερμοστάτη και αν ναι σε τι θερμοκρασία και αν μπορείς να μας πεις και το είδος των χρυσόψαρών σου; Τώρα για τις 2 μονομαχίνες που είναι παρέα θα ήθελα να σου πω πως μπορούν σπάνιες βέβαια φορές να συγκατοικήσουν με άλλα ψάρια αν είναι πολύ μικρές σε ηλικία όχι σε μέγεθος αλλά ξαναλέω πως είναι σπάνιο γιατί τα betta είναι περίεργοι χαρακτήρες. Αν βλέπεις μάχες και ζόρισμα θα πρέπει να τις βγάλεις και να τις βάλεις μόνες τους και το άλλο επίσης σημαντικό είναι πως θέλουν θερμοκρασία το λιγότερο 24ο που τα χρυσόψαρα σου αν είναι κρύου νερού δεν θα πρέπει να έχουν. Γνώμη μου είναι να μπούν σε ποιο μεγάλο ενυδρείο και οι μονομαχίνες μόνες τους. Κάθε πότε κάνεις αλλαγή νερού και πόσο;

2.Για το 45λτ όπως σου είπαν και τα παιδιά ΜΗΝ ΒΑΛΕΙΣ ΑΛΛΑ ΨΑΡΙΑ είναι παρα πολλά για ενυδρείο που δεν έχει ακόμη στρώσει. Εγώ θα σου έλεγα να δώσεις κάποια ψάρια μέχρι να στρώσει και κυρίως όπως είπε και ο Γιάννης τα ψάρια βυθού που είναι τα ποιο ευαίσθητα και μπορεί να τα χάσεις από συσσωρεύσει αμμωνίας στο βυθό σου. Τα ψαριά σου βλέπεις να έχουν τίποτα άσπρες κηλίδες σαν κόκκους αλατιού ή είναι καθαρό το σώμα τους; Αλλαγές νερού κάθε πότε κάνεις; Το 15% σε ένα τόσο μικρό ενυδρείο και με τόσο μεγάλο πληθυσμό είναι παρά πολύ λίγο θα πρέπει να κάνεις 2 φορές τη βδομάδα από 30%-40%

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις τόσο πολλές και άμεσες απαντήσεις καθώς επίσης και για το καλοσόρισμα!

Ψάρια είναι δεδομένο ότι δεν προσθέτω προς το παρόν και μάλλον το μέλλον.

Για τα φυτά δυστυχώς δεν γνωρίχω την ονομασία τους. Είναι σίγουρα πλατύφυλλα και αρκετά απλά σαν είδος αν κρίνω σωστά από αυτά που μου είπαν στο κατάστημα! (Τους έχω εμπιστοσύνη).

Το ευχάριστο είναι ότι σήμερα (ενώ μέχρι χθές το βράδυ στις 1:00 τα πράγματα είταν απελπιστικά, οι κλόουν κολυμπούσαν ελάχιστα και τις περισσότερερες φορές χωρίς ισσοροπία ή και ανάποδα, τα γατόψαρα ήταν ακίνητα και σχεδόν πεθαμένα, και όλα τα άλλα είχαν έντονη ανησυχία με δυσκολία στην αναπνοή) τα πράγματα δια μαγείας έφτιαξαν ή έτσι δείχνουν!

Όλα τα ψάρια συνήρθαν, οι δείκτες είναι φυσιολογικοί, έφαγαν κανονικά (χθές δεν έφαγαν καθόλου) και το ενυδρείο είναι πεντακάθαρο!

Μάλλον απέδωσαν οι προσευχές μου ;) Ή το Νitra Zorb το οποίο μαζί με το νέο φίλτρο έφτιαξε τα πράγματα!

Στη συνέχεια....

Τί προτείνετε αγαπητοί φίλοι?

Μετρήσεις καθημερινά, νερό αλλαγή 25% κάθε 15 ημέρες?

Φώς έχω ανοικτό περίπου 10-12 ώρες ημερισίως.

Είναι καλά?

Η λάμπα δεν έχω ιδέα τί είναι. Σίγουρα είναι Philips αλλά μάλλον δεν είναι ειδική για ενυδρείο. Επαναλαμβάνω ότι είναι 45 λίτρα σε μορφή γυάλας!

Οσον αφορά το μικρό τώρα 28 Lt, τα πράγματα εκεί δείχνουν τέλεια παρόλες τις αντίξοες συνθήκες!

Σήμερα έκανα αλλαγή νερού και καθάρισα την καφέ άλγη που είχε εμφανιστεί σε 2-3 σημεία! Ολα εκεί δείχνουν καλά και δεν έχει ανεβάσει αμμωνία ή Νο2 μόνο λίγο Νο3. Οι μονομαχίνες δεν κυνηγιούνται πια (μόνο στην αρχή 7 ημέρες) και φαίνετε να έχουν αποδεχτεί τα χρυσόψαρα (αμοβαία). Ph σε αυτό δεν έχω μετρήσει! Σκοπεύω να το κάνω άμεσα. Θερμοστάτη σε αυτό δεν έχω! Τα ψάρια ζούνε σε θερμοκρασία δωματίου!!!! Περίπου 20-22 βαθμούς.

Αυτά τα λίγα για σήμερα

Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια και τις συμβουλές! :thumbup:

Περιμένω οτιδήποτε πιστεύετε ότι μπορεί να με βοηθήσει να κάνω καλύτερα τα πράγματα. Επισυνάπτω Photo από το 45 λίτρων για να σας διαφωτήσω περισσότερο για τα φίλτρα και την κατάσταση του ενυδρείου!

Δείτε την πατέντα που έκανα για να βάλω εξωτερικό φίλτρο! :thumbup:

Βακτήρια τώρα που το φίλτρο το εξωτερικό είναι 3 ημερών, προσθέτω κάθε ημέρα?, πόσα ml?

post-1052-1143804584_thumb.jpg

post-1052-1143804630_thumb.jpg

post-1052-1143804667_thumb.jpg

post-1052-1143804692_thumb.jpg

post-1052-1143804716_thumb.jpg

post-1052-1143804739_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να προσθέτεις βακτήρια αλλά όχι και κάθε μέρα ;) Κάθε 3-5 μέρες κι αυτό μόνο για την αρχή αφού το φίλτρο σου δεν είναι ακόμα στρωμένο. Ακολούθησε τις οδηγίες του σκευάσματος των βακτηριδίων που θα πάρεις ανάλογα για τα λίτρα σου.

Πάρε και τιμές νιτρικών να μας πεις που κυμαίνονται.

Μπορείς να ταΐζεις και μέρα παρά μέρα τώρα στην αρχή ώστε να μην σηκώσει αμμωνία ή νιτρώδη.

Τακτικές μετρήσεις τώρα στην αρχή, παρατήρηση, και όλα θα πάνε καλά. :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και πάλι.

Ολα καλά απ' ότι φένεται και σήμερα!

Να προσθέσω καθόλου αλάτι? Θα κάνει καλό? Αν μπορεί κάποιος ας μου απαντήσει!

Ευχαριστώ και πάλι για την πολύτιμη βοήθεια!

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα και καλωςηρθες στην παρεα.

Για ποιο λογο να προσθεσεις αλατι?Αλατι προσθετουμε συνηθως για καποια θεραπεια.Κανεις θεραπεια?

Κανε αυτα που σου ειπε ο istellas παραπανω και κανε λιγη υπομονη.

Έγινε επεξεργασία - AquaBoy
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...