Jump to content

Νεό Όσκαρ παλιό ενυδρείο


elk

Recommended Posts

Γεια σε όλους και καλώς σας βρήκα!

Είχα αγοράσει πριν από 4 χρόνια περίπου ένα ενυδρείο 100 λίτρων με ένα απλό φίλτρο και 2 χρυσόψαρα, αφού έπεσα στην παγίδα άσχετων καταστηματαρχών και οδηγήθηκα σε πρόωρη καταστροφή (θυμάμαι ότι ένας μου έιπε να βάλω μέχρι και 40 ψάρια μέσα!!!! :D ) σιγά σιγά άρχισα το διάβασμα, αντικατάστησα το φίλτρο με ένα καλύτερο έβαλα φυτά μέσα (κάτι ανούμπιες, βαλισνέριες και 5-6 γκάπυ τα οποία μου χάρισαν αρκετές γέννες για ενάμιση χρόνο), μετά λόγω δουλειάς αναγκάστηκα να αποχωριστώ το χόμπυ το οποίο αγαπούσα, και αφού έδωσα σχεδόν όλα τα ψαράκια άφησα το ενυδρείο να τρέχει μόνο στην τύχη του με ελάχιστη ενασχόληση με αυτό.

Πριν από ένα χρόνο έπεσε στα χέρια μου ένας μικρούλης πλέκο ο οποίος άρεσε στο γιο μου και για να μην του χαλάσω χατίρι αποφάσισα να τον βάλω στο ενυδρείο προσωρινά αφού από ότι ξέρω το ψάρι μεγαλώνει αρκετά για τα λίτρα μου.

Ο καιρός πέρασε, ο ελεύθερος χρόνος μου πολλαπλασιάστηκε και αποφάσισα να ξαναρχίσω, ένας λόγος ήταν και το γεγονός ότι ερωτεύτηκα ένα alpino tiger oscar, τα Astronotus ocellatus είναι ψάρια που πάντα με ενθουσίαζαν λόγω της έντονής τους προσωπικότητας, ξέροντας ότι το ψάρι θέλει πολλά λίτρα

αποφάσισα να πάρω ένα ενυδρείο πραγματικά μεγάλο κάτι που ήταν πάντα το όνειρο μου.

Προσωρινά το μικρούλι ακόμη oscar μπήκε μέσα στο παλιό 100άρι στο οποίο υπάρχει ένα πλέκο το οποίο μεγάλωσε αρκετά μαζί με 3 red cherry shrimps και άλλες 2 γαριδες γκρί ανοιχτο πιο μεγάλες που δεν ξέρω το όνομα τους, δυστυχώς δεν μπόρεσα να τις πιάσω και να τις απομακρύνω γνωρίζοντας ότι θα γίνουν μεζές για το πεινασμένο μικρό.

Το υπόλοιπο ενυδρείο έμεινε όπως ήταν, αλλάχτηκε το φίλτρο με ένα εξωτερικό της eheim ecopro 200 το οποίο κάνει για διπλάσιο ενυδρείο αλλά επιλέχτηκε σκοπίμως γιατί το oscar έιναι λίγο βρώμικο ψάρι και χρειαζόμουν καλή βιολογία...

Ακολουθούν φωτογραφίες από το ενυδρείο με το oscar και το πλέκο μέσα..

P1730_04-08-09-1.jpg

P1727_04-08-09.jpg

P1731_04-08-09.jpg

P173201_04-08-09.jpg

P1733_04-08-09.jpg

P1736_04-08-09.jpg

μετά από μέτρηση με υγρά τεστ της tetra έχω

0 αμμωνία

0 νιτρώδη

και λίγα νιτρικά τα οποία τα ξεφορτώνομαι με αλλαγή κάθε βδομάδα το 50% του νερού

το Ph είναι 8

το καινούργιο ενυδρείο θα έιναι 200Μχ55Πχ70Υ και θα λειτουργήσει σε 6 μήνες περίπου λόγω μετακόμισης...

Οποιαδήποτε πρόταση και συμβουλή από εσας για την βελτίωση της διαβίωσης των ψαριών μου στο προσωρινό τους σπίτι θα ήταν πολύτιμη, ευχαριστώ.

Έγινε επεξεργασία - elk
Link to comment
Share on other sites

...ουπς

Έγινε επεξεργασία - elk
Link to comment
Share on other sites

ξέχασα να αναφέρω ότι παρόλο που έχω διαβασει κατά καιρούς ότι τα oscar δεν τα πάνε καλά με φυτά στο ενυδρείο, εδώ και 2 εβδομάδες δεν έχω παρατηρήσει φθορές στα φυτά μου...

η δίαιτα του oscar αποτελείται από cichlid sticks της tetra και κατεψυγμένα bloodworms από τα οποία τρώει μόνο μία μπουκιά που και που του δίνω και κανένα κομματάκι φρούτο μπανάνα, αχλάδι...

λίγες ερωτησούλες...

1. Το ψαράκι το ταίζω 3 φορές την ημέρα από 3-4 stick την φορά και μία φορά με λίγα bloodworms μήπως είναι υπερβολικό;

δείχνει να τρώει με ιδιαίτερη προθυμία (ήδη έχω παρατηρήσει αύξηση του μεγέθους του) και χθες πλησίασε να φάει από το χέρι μου αλλά δεν τα κατάφερε ακόμη είναι λίγο διστακτικός.

2. Σκέφτομαι το καινούργιο ενυδρείο να το κάνω βιοτοπικό αμαζονίου με κορμούς απο δέντρα, λίγες πέτρες και φυτά, είναι κάτι τέτοιο σωστο; (έχω δει videos απο αντίστοιχα ενυδρεία με oscar στο youtube και μου άρεσαν πολύ ορισμένοι μάλιστα έιχαν βάλει και κυκλοφορητές να μιμηθούν ροή ποταμού)

3. Τι άλλα ψάρια από κιχλίδες αμερικής μου προτέινεται να βάλω μέσα στο καινούργιο ενυδρέιο θα είναι περίπου 750λίτρα; στο καινούργιο ενυδρείο μπορεί να ειναι και ο πλέκο μέσα βλέπω πολλούς να τον προτιμούν;

4. Έχω δει βίντεο που δείχνουν oscar να τρώνε ζωντανή τροφή και συγκεκριμένα χρυσόψαρα, αλλού διάβασα ότι είναι καλό για την υγεία τους να τρώνε που και που ζωντανή τροφή αλλά όχι χρυσόψαρα, μόνο γπάπυ, πλάτυ και άλλα μικρά, ποια είναι η γνώμη σας είναι σωστό να κάνει κάποιος αναπαραγωγή μικρών ψαριών μόνο για τροφή; Επίσης θα μπορούσα να το ταίσω μικρές red cherry shrimps;

5. Τα υλικά στο εξωτερικό φίλτρο κάθε πότε θέλουν ανανέωση, έχει μέσα κάτι πωρώδης μπίλιες μπεζ και σωληνάκια μικρά μαύρα δυστυχώς αυτήν τη στιγμή δεν θυμάμαι τα ονόματα τους πάντως ήταν της eheim και ήρθαν μαζί με το φίλτρο;

ελπίζω να μην σας κούρασα ευχαριστώ...

Link to comment
Share on other sites

Καλως ξαναγυρισες στο χομπυ.

Πρωτον προσεχε το ταισμα στην αρχη, γιατι η ηδη υπαρχουσα βιολογια στη φιλτρανση ηταν για να καλυπτει τον pleco και τις γαριδες.

Οι εξτρα ρυποι απο το οσκαρ θελουν λiγο χρονο για να δημιουργησουν κι αλλη βιολογια.

Ελπιζω να εκανες τις απαραιτητες κινησεις για το στρωσιμο του νεου φιλτρου (μπολιασες υποθετω).

Ταιζεις λοιπον με τσιγγουνια για μια εβδομαδα και μετρα αμμωνια κλπ μετα αναλογα τα αποτελεσματα ανεβαζεις σταδιακα το ταισμα σε κανονικες δοσεις, Μια δυο φορες την ημερα ειναι αρκετα.

Ασχετα ποσο θα σε παρακαλαει για φαι. Ολη μερα να το ταιζεις αυτο θα τρωει.

Επειδη ειναι ψαρια με αυξημενη νουμοσυνη θα σε αναγνωριζει σαν φροντιστη του και θα σε αφηνει 100% να τον ταιζεις με το χερι. Προσεχε μονο μη βγει ζωηρουλης και σου φαει και το χερι. :D

Τα οσκαρ ειναι απο τα λιγα ψαρια που δεν παθαινουν νανισμο και δεν "προσαρμοζονται" στα λιτρα που τους διαθετουμε.

Οσο και μικρο χωρο να εχει αυτο θα μεγαλωνει μεχρι το τελικο του μεγεθος μεχρι να βγει εξω απο το ενυδρειο :P

Υπαρχουν δυο λυσεις, η πρωτη ειναι η σωστη αυτη που επελεξες, να του δωσεις λιτρα.

Η δευτερη ειναι να μη το ταιζεις τοσο, αλλα ομως ειναι στην αναπτυξη και αν δεν το ταισεις θα φανει στη συνεχεια.

Ειναι μικρος ακομα ομως και πιστευω δεν θα εχει προβλημα για 6 μηνες ακομα που υπολογιζεις.

Τη διακοσμηση του ενυδρειου, και παλι πρεπει να περιμενεις να μεγαλωσει λιγο για να την αναλαβει.

Τα φυτα εχουν λιγο χρονο ζωης ακομα :wootwoot:

Ριζες και μεγαλες πετρες καλα στερεωμενα ισως ειναι πιο ανθεκτικη διακοσμηση.

Ο common pleco (Pterygoplichthys pardalis απ'οτι ειδα) δεν θα εχει προβλημα, (η καλυτερη του θα ειναι), οπως και καποιο Leporinus fasciatus. Απεφυγε να βαλεις ψαρια που κολυμπανε στο ιδιο υψος νερου, και γινεται ψαροσαλατα το ενυδρειο.

Θα χρειαστεις καλη φιλτρανση (η καρδια το συστηματος) στο μεγαλο ενυδρειο (ή σαμπ ή 2080 ή/και καναδυο 2217) αφου πιστευω θα του βαλεις και ταιρι. (ειναι δυσκολο να φανει το φυλλο τους, μονο με venting φαινεται και συνηθως βαζουν μερικα οσκαρ σε ενα μεγαλο ενυδρειο για να παρουν το ζευγαρι οταν μεγαλωσουν).

Η καλη ποιοτητα νερου ειναι η καλυτερη προληψη για την ασθενεια Hole in the Head ( ή HITH ή Heximita) που προκαλειται απο flagellate πρωτοζωα.

Tαισε τα με ποικιλια τροφων (η ποικιλια ειναι αλλη μια προληψη αποφυγης HITH).

Βασικα με καλης ποιοτητας pellets (βουτηγμενα ανα διαστηματα σε βιταμινες πχ sera fishtamine).

Απο ζωντανες τροφες και αφου τα οσκαρ στη φυση τρεφονται κατα 60% απο εντομα αν βρισκεις γρυλους, ακριδες κλπ που δεν εχουν φαει φυτοφαρμακα (λιγο δυσκολο) και απο καθαρα χωματα χωρις λιπασματα γαιωσκωληκες ταιζε τα, επισης τα κατεψυγμενα της ocean nutrition ειναι καλα πχ Bloodworm.

Απο feeder fishes αποφυγε τα.

Εκτος απο απανθρωπο, κινδυνευουν τα ψαρια σου απο ασθενεις και παρασιτα που κουβαλουν τα feeder fishes, τα χρυσοψαρα εχουν πολυ λιπος και πιο σημαντικο, περιεχουν Thiaminase, ενα ενζυμο που μεταβολιζει τη thiamine (βιταμινη Β1)

παραδειγμα: στη Thiaminase αποδοθηκε μετα απο ερευνα ο λογος μεγαλης θνησιμοτητας σε αλεπουδες παραγωγης γουνας που τρεφονταν και με κυπρινοειδη ψαρια (οπως τα χρυσοψαρα).

Απεφυγε να παραδειγματιζεσαι απο βιντεο του youtube αφου δεν μπορεις να ξερεις την αξιοπιστια τους.

Ο καθενας μπορεις να ανεβασει ενα βιντεο που ολα φαινονται "μια χαρα".

Θα ανεβασει ομως και το βιντεο με τα αποτελεσματα των ενεργειων του? (θνησιμοτητα, ασθενειες, κλπ?)

Ενημερωσου απο βιβλια και εγκυρα αρθρα του νετ, και βασικα κανε συγκεντρωση πολλων πληροφοριων για διασταυρωση.

Συζητησεις και αρθρα στο φορουμ μας βοηθανε πολυ.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε σε ευχαριστώ πολύ για τις κατατοπιστικότατες συμβουλές σου!!

Ναι το φίλτρο το μπόλιασα με υλικά του παλιού, μετά από μία εβδομάδα μετρώ μόνο νιτρικά, ελπίζω να συνεχίσω έτσι.

Το ψάρι που μου ανέφερες ώς σύντροφό του μου φάνηκε ενδιαφέρον και θα το προτιμήσω.

επίσης μετά από ψάξιμο μου άρεσαν τα

1. Geophagus brasiliensis,

2. Cryptoheros nigrofasciatus (convict cichild)

3. Chromobotia (Botia) macracanthus (clown)

συνδιάζονται ή όχι;;

ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Γεία και απο εμενα,

Φιλε κατα την γνομη μου ειναι λιγο βάρβαρο να ταιζεις ζωντανα πσαρια σε αλλα πσαρια......εγω εχω 2 oscar των 18 cm και εχουν μεγαλωσει μια χαρα με sticks kai bloodworms...

Ακομα

Οταν σου μεγαλοσει λιγο ακομα θα πσιλοφοβασε να το ταιζεις απο το χερι σου,γιατι θα σε δαγκωσει(προσωπικη εμπειρια :P ) και σε πληροφορω πως ποναει :wootwoot:

Καλη συνεχια, :D

Link to comment
Share on other sites

( μάθε και στο γιο σου τα κόλπα του aquarium και μαζί θα προχωρήσετε αργότερα σε ένα θαλασσινό...)

Έγινε επεξεργασία - Lsamaras
Link to comment
Share on other sites

χμμμ νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα με την καινούργια δεξαμενή που θέλω να κάνω..

:wootwoot:

το βάρος της από ότι μου είπε ο μηχανικός είναι οριακά για την αντοχή της πλάκας στο συγκεκριμένο σημείο, αν δεν βρω κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού να τοποθετήσω το ενυδρείο κάτι που το βλέπω λίγο χλωμό μάλλον θα γίνει μικρότερο δηλαδή από 200χ55χ70 θα πρέπει να γίνει 150χ60χ60, νομίζετε ότι είναι αρκετό για 2 όσκαρ και 1 πλέκο που έχω;; :P:D

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...