Jump to content

Είμαι ανεπίδεκτη μαθήσεως;


Recommended Posts

φίλε Σπύρο ευχαριστώ για τη διόρθωση (και τη συμπαράσταση σε άλλα threads :thumbup: ), αλλά το κινέζικο no name φίλτρο είσαι σίγουρος ότι έχει καλής ποιότητας άνθρακα;
Το μονο σιγουρο πραγμα στη ζωη ειναι ο θανατος :P
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 114
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

το δικο μου ειναι στην εισοδο και η αριστερη πλευρα, βλεπει στην πορτα (μεταλικη με μεγαλες γυαλινες επιφανειες στην δυτικη πλευρα του σπιτιου).

ο ηλιος δεν φτανει καν στην πορτα, αλλα μονο και μονο απο την αντηλια που μπαινει μεσα εχω αλγη στην αριστερη πλευρα του ενυδρειου και μαλιστα απο τη μεση και κατω. πρασινη και ειναι μικρες-μικρες και αραιες μεταξυ τους τελιτσες, με σχημα και μεγεθος κεφαλιου καρφιτσας.

οποτε δεν ειναι ο φωτεισμος του ενυδρειου μου γιατι και το πολυ φως δεν περναει λογω σκουρου νερου και επισης ειναι μονο σε αυτο το σημειο και μονο στο τζαμι. οφειλεται στην εισοδο του φωτος απο εξω. κι ελεγα πως γινεται αυτο αλλα μια που το ειπαμε τωρα δεν υπαρχει αλλη εξηγηση. ειναι η μονη αλγη που δεν εξολωθρευσαν πλεκο και σαλιγκαρια. αν και ολη τη δουλεια την κανει ενας πλεκο σε 450-500 λιτρα ενυδρειο. εγω δεν εχω καθαρισει ποτε την αλγη!

επισης αν θελεις, βαλε 2-3 τουβλα κατω απο τα πατζουρια σου, ωστε να καθονται εκει οταν τα κατεβαζεις και να μην εχουν κενα οι γρυλιες. απο τις γρυλιες ειναι πιθανο να εχεις το προβλημα. εννοειται οτι αν ειναι αυτη η αιτια (το εξωτερικο φως δηλαδη), θα εχεις αλγη κυριως στη πλευρα του ενυδρειου που το βλεπει το φως. η απεναντι πλευρα πρεπει να ειναι καθαρη ή καθαροτερη.

Link to comment
Share on other sites

....αλλα μια που το ειπαμε τωρα δεν υπαρχει αλλη εξηγηση...
Αλλη μια αιτια αλγης που προσπερναμε ευκολα ειναι και η μειωμενη ροη σε καποια σημεια.
Link to comment
Share on other sites

Αλλη μια αιτια αλγης που προσπερναμε ευκολα ειναι και η μειωμενη ροη σε καποια σημεια.

Δεν νομίζω να ισχύει αυτό σε εμένα, γιατί έπιασε άλγη το spraybar που έφτιαξα με σωληνάκι και πρασινίλα οι βεντούζες που το συγκρατούν. Οπότε εκεί έχει ροή.

Μάλλον όπως είπε και το fishaki, αλλά και οι άλλοι, φταίει το φως από έξω :thumbup:

Άρχισα να κλείνω από σήμερα, για να το επιβεβαιώσω, αφού πρώτα καθάρισα όσο μπορούσα τις περισσότερες άλγες.

Και από αύριο αρχίζω να ψάχνω ξανά ( μήπως και βρω) για φωσφορικά, siporax mini και βαλβίδα μέτρησης ροής για να λειτουργήσω το DIY CO2.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ξαναεπαναφέρω το θέμα που άνοιξα πριν καιρό, για να πω ότι έχω δοκιμάσει 5 φορές να κάνω DiY CO2 και ενώ αρχίζει και παίρνει μπρος μέσα στο μπουκάλι, μετά οι φυσσαλίδες κάθονται και σταματάει όλη η διαδικασία. :)

Τα νερά και μείγματα ήταν στις κανονικές θερμοκρασίες, έβαλα 4 κούπες ζάχαρη την τελευταία φορά αντί για 2 που έβαζα και 1 κουταλάκι μαγιά και 1/2 κουταλάκι σόδα. Να σημειώσω ότι κάθε φορά ανοίγω καινούριο φακελάκι μαγιάς για να είναι φρέσκια.

Τις 4 πρώτες φορές είχα συνδέσει και μετρητή ροής και ρυθμιστή ροής, τα οποία κι έβγαλα από εχθές που έφτιαξα το τελευταίο μείγμα και άλλαξα και σωληνάκι-έβαλα καινούριο.

Στο ρακόρ στο μπουκάλι έχω βάλει πολύ σκληρό, άκαμπτο σωληνάκι για να μην τσακίζει στο σημείο που ακουμπά η πόρτα και μετά την ανεπίστροφη έχω σωληνάκι σιλικόνης. Δεν βρήκα στο Βόλο όταν τα πήρα, σωληνάκι αέρος.

Σας έχω βάλει ένα βιντεάκι για να δείτε την συνδεσμολογία. Να αναφέρω ότι τα φυτά μεγαλώνουν κανονικά, αλλά μετά από λίγο καιρό αποκτούν μαύρη άλγη ( ακόμη δεν μου έχει στείλει το πετ-σοπ την παραγγελία με τα PO4 και το κερατόφυλλο). Φαίνονται και στο βιντεάκι. Έχω μαζέψει και από το Πήλιο κάτι υπέροχα πλατανόφυλλα ξερά πεντακάθαρα και ήθελα να ξεκινήσει το διοξείδιο για να τα βάλω.

Να σημειώσω ότι πριν μπάρει μπρος, είδα 2 φυσαλίδες μικρές επάνω στην άλγη, αλλά μετά από λίγο εξαφανίστηκαν ( δεν ξέρω τι ήταν ...).

Οι σημερινές τιμές είναι:

NH3/NH4= 0

NO2= 0

NO3= 0 ( εξακολουθούν να είναι μηδενικά!)

GH=περίπου 12

ΚΗ= 8-10

Ph= περίπου 7,8.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν δουλεύει...Μήπως είναι πολύ χαμηλά από τη στάθμη του ενυδρείου; Καμιά ιδέα;

http://s313.photobucket.com/albums/ll366/k...nt=enydreio.flv

Έγινε επεξεργασία - kaeir
Link to comment
Share on other sites

Βγαλε τους σωληνες και τσεκαρε τους αν χανουν.

Αλλοι λενε για σαπουνονερο στις ενωσεις και αν αφριζει δεν ειναι ΟΚ.

Εγω απλα βγαζω την αεροπετρα κλεινω την τρυπα με το δαχτυλο και φυσαω απο την αλλη μερια.

Αν βγαινει αερας κοιταω απο που και το διορθωνω.

Αλλος λογος μπορει να ειναι χαμηλη θερμοκρασια χωρου, ή λαθος θερμοκρασιες νερου οταν το εφτιαχνες. (δοκιμασε 35C)

Δοκιμασε και χωρις σοδα ή με πολυ λιγοτερη.

Η διαχυση ετσι οπως το βλεπω θα ειναι μηδαμινη.

Οι φυσαλιδες θα φευγουν οι πιο πολλες εξω αμεσως.

Η σταθμη στο μπουκαλι καλυτερα να ειναι 5 ποντους πιο κατω.

Link to comment
Share on other sites

Η διαχυση ετσι οπως το βλεπω θα ειναι μηδαμινη.

Οι φυσαλιδες θα φευγουν οι πιο πολλες εξω αμεσως.

Η σταθμη στο μπουκαλι καλυτερα να ειναι 5 ποντους πιο κατω.

Εννοείς τη διάχυση μέσω της αερόπετρας; Γιατί μου έχει έρθει αυτό ( στη φωτό) από παραγγελία στη Μαλαισία και αύριο θα το πάρω και θα αντικαταστήσω την αερόπετρα.

post-14631-1255808462_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - kaeir
Link to comment
Share on other sites

Εννοείς τη διάχυση μέσω της αερόπετρας; Γιατί μου έχει έρθει αυτό ( στη φωτό) και αύριο θα το πάρω και θα αντικαταστήσω την αερόπετρα.
ΟΚ τοτε :)

τσεκαρε στεαγανοτητα και δοκιμασε και τα αλλα που σου ειπα.

Εννοειται οτι μπορει να παρει πολλες ωρες μεχρι να παρει μπρος το μειγμα.

Link to comment
Share on other sites

μαστορακι :) , για να εισαι περισσοτερο σιγουρη για τις διαροες γεμισε μια λεκανη με νερο και βουτηξε ολο το συστημα μεσα στη λεκανη. επειτα φυσηξε δυνατα με το στομα σου οπως σου ειπε ο δελτα αλλα στη αρχη με λιγη δυναμη που θα αυξανεις προοδευτικα. μη φυσηξεις αποτομα και δυνατα. αν βγουν φυσαλιδες στη λεκανη ισχυει οτι ειπε ο δελτα. θα φυσιξεις μια φορα με τη βανα ανοιχτη αλλα θα εχεις βαλει το δακτυλο σου στην εξοδο της ωστε να μην φευγει ο αερας και μια φορα με τη βανα κλειστη.

για μενα διαρροη ειναι.

Link to comment
Share on other sites

μαστορακι :) .......

για μενα διαρροη ειναι.

Καλά, μου άρεσε η προσφώνιση. :glare:

Για να είμαι ειλικρινής, το έχω καταλάβει ότι από κάπου θα χάνει και σκέφτομαι πως θα το διορθώσω... Έβαλα κάποιο είδος μεμβρανώδους επαγγελματικής ταινίας ( καλύτερη από το τεφλόν), εκεί που είναι το ρακόρ. Μάλλον θα κάνω το ίδιο και πιο κάτω. Πάντως τα σωληνάκια προσαρμόστηκαν με αρκετό ζόρισμα θα έλεγα. Ίσως να φταίει το άκαμπτο σωληνάκι, που δεν πιέζεται για να μπει, οπότε η διάμετρος της τρύπας δεν είναι ελαφρά μικρότερη όπως πρέπει στο καπάκι του μπουκαλιού. Θα το αλλάξω, θα ψάξω για διαφυγή, θα βάλω τον γυάλινο διαχυτήρα και εύχομαι να πάνε όλα καλά.

Link to comment
Share on other sites

μην ταλαιπωρησαι αδικα με το ισως να χανει και κανοντας αδικα μετατροπες. δοκιμασε το συστημα σου αν εχει απωλειες πρωτα. ισως φταιει κατι αλλο και εσυ χανεις χρονο ασκοπα.

Link to comment
Share on other sites

μην ταλαιπωρησαι αδικα με το ισως να χανει και κανοντας αδικα μετατροπες. δοκιμασε το συστημα σου αν εχει απωλειες πρωτα. ισως φταιει κατι αλλο και εσυ χανεις χρονο ασκοπα.

Επιτέλους αξιώθηκα και το έκανα ( πιο πολύ για να ξεχάσω ότι πονάω ανυπόφορα ώρες-ώρες) και έχω πρόβλημα με τη βαλβίδα.

'Οταν φυσάω όλο το σύστημα μαζί με την ανεπίστροφη βαλβίδα, δεν βγαίνει αέρας, ακόμη και με ανοιχτό το σωληνάκι. Όταν βγάλω την ανεπίστροφη και ελέγξω ξεχωριστά τα τμήματα προ και μετά αυτής ( της ανεπίστροφης) και κλειστά και ανοιχτά, είναι όλα εντάξει.

Είναι φυσιολογικό αυτό με την ανεπίστροφη βαλβίδα ή μήπως είναι χαλασμένη; :)

Link to comment
Share on other sites

αν φυσας απο το σωληνακι που ειναι μεσα στο ενυδρειο ειναι οκ. αν φυσας απο το σωληνακι που ειναι στο δοχειο εχεις προβλημα. αυτη ειναι η δουλεια της. επειδη λογικα ισχυει το πρωτο μην ξεχασεις να δοκιμασεις και το συτημα απο το μπουκαλι μεχρι τη βαλβιδα.

Link to comment
Share on other sites

Εχεις βαλει σωστα την ανεπιστροφη?

Εχει ενα βελακι, αυτο δειχνει τη ροη που επιτρεπει η βαλβιδα να γινεται.

Πρεπει να εχει φορα προς το ενυδρειο

Οταν φυσας αερα πρεπει να βγαζει αερα μονο απο την αεροπετρα.

Οταν βγαζεις την αεροπετρα και κλεινεις την τρυπα με το δαχτυλο δεν πρεπει να βγαινει αερας απο πουθενα.

Link to comment
Share on other sites

Eπειδή άλλο κατάλαβα να μου γράφει το fishaki και άλλο ο delta, διευκρινίζω:

Βελάκι δεν έχει η βαλβίδα, την έβγαλα, τελείως και την έψαξα. Έχει ένα μαύρο "πλαστικό"; μέσα η βαλβίδα. Το φαρδύ του μέρος είναι στην πλευρά του μπουκαλιού και το μυτερό στην πλευρά του ενυδρείου, ώστε να μην περνάει το νερό.

Κατ΄αρχήν έβγαλα την αερόπετρα. Φύσηξα και από το σωληνάκι του μπουκαλιού και με κλειστή με το δάχτυλο την τρύπα που είχε την αερόπετρα, δεν διαφεύγει αέρας από πουθενά. Αν βγάλω το δάχτυλο και ξαναφυσήξω, δεν βγαίνει αέρας από την άλλη άκρη( εκεί που πριν έκλεισα με το δάχτυλο). Ώπα λέω, κάπου είναι βουλωμένο!

Το ίδιο ακριβώς έκανα φυσόντας τώρα από την αντίθετη πλευρά. Ξανά τα ίδια. Στις ενδιάμεσες ενώσεις δεν υπήρχε διαφυγή-δεν έκανε φυσαλίδες.

Η σύνδεση είναι:

1) Μπουκάλι με ρακόρ και σωληνάκι

2) ανεπίστροφη

3) σωληνάκι

4) ένα ταυ ( όπου έχει μπει βαλβίδα διαφυγής για το βράδυ) και εν συνεχεία

5) σωληνάκι και

6) αερόπετρα.

Αρχίζω τον έλεγχο για να δω που είναι βουλωμένο. Βγάζω την ανεπίστροφη και φυσάω από το καπάκι -ρακόρ του μπουκαλιού και κάνει φυσαλίδες. Εώς το σημείο πριν την σύνδεση με την ανεπίστροφη όλα καλά.

Φυσάω από το σωληνάκι μετά από την ανεπίστροφη και με κλειστό το δάχτυλο δεν περνάει τίποτα, ενώ χωρίς, βγάζει φυσαλίδες στην άκρη, εκεί που ήταν η αερόπετρα.

Το ίδιο ακριβώς έκανα φυσόντας τώρα από την αντίθετη πλευρά. Ξανά τα ίδια. Όταν ξαναέβαλα την ανεπίστροφη, και φύσηξα από τημ πλευρά του μπουκαλιού, χωρίς να έχω κλείσει την άλλη πλευρά με το δάχτυλο, δεν βγάζει φυσαλίδες!

Άρα συμπεραίνω ότι φταίει η ανεπίστροφη... :glare::) Τόση γκαντεμιά πιά;;;;

ΥΓ. Συγνώμη για την λεπτομερέστατη περιγραφή, αλλά για να καταλάβετε τι έκανα. :D

Έγινε επεξεργασία - kaeir
Link to comment
Share on other sites

οπως τα λες ειναι η βαλβιδα σου το προβλημα. για σιγουρια, βγαλε τη βαλβιδα τελειως μονη της και φυσα και απο τις δυο πλευρες. λογικα απο τη μια κατευθυνση θα εχει ελευθερη ροη αερα. απο την αλλη κατευθυνση θα φραζει τελειως. αν δουλευει, πιστευω οτι ξερεις πως να τη συνδεσεις.

εφτιαξα και ενα προχειρο σχεδιο, χωρις ομως το ταφ και την αεροπετρα ωστε να παρουσιασω με εικονα αυτο που ελεγα πριν

post-6427-1255895652_thumb.jpg

η φορα που θα πρεπει να εχει η βαλβιδα ωστε να επιτρεπει τον αερα να περναει προς το ενυδρειο φαινεται με το τοξο.

αν φυσηξεις απο το σημειο 1 θα περναει ο αερας. δοκιμαζεις με το δαχτυλο στο σημειο 2. μην ξεχασεις να δοκιμασεις δυο φορες. μια με τη βανα ανοιχτη και το δαχτυλο στην εξοδο της και στο σημειο 2 και μια με τη βανα κλειστη και το δαχτυλο στο σημειο 2 μονο. εννοειται οτι ολοκληρο το συστημα να ειναι βυθισμενο στην λεκανη σου εκτος απο το σημειο που θα φυσας.

αν φυσειξεις απο το σημειο 2 δεν θα περναει ο αερας στο σημειο 1, αλλα θα τερματιζει μολις συναντησει τη βαλβιδα. και παλι δεν πρεπει να εχεις απωλιες.

ξερω οτι σου το παρουσιαζω τοσο απλα ωστε ισως γινω εκνευριστικος. δεν θελω να σε υποτιμησω αλλα καμια φορα.... μυαλο ειναι και κολαει.... :)

Link to comment
Share on other sites

οπως τα λες ειναι η βαλβιδα σου το προβλημα. για σιγουρια, βγαλε τη βαλβιδα τελειως μονη της και φυσα και απο τις δυο πλευρες. λογικα απο τη μια κατευθυνση θα εχει ελευθερη ροη αερα. απο την αλλη κατευθυνση θα φραζει τελειως. αν δουλευει, πιστευω οτι ξερεις πως να τη συνδεσεις.

εφτιαξα και ενα προχειρο σχεδιο, χωρις ομως το ταφ και την αεροπετρα ωστε να παρουσιασω με εικονα αυτο που ελεγα πριν

Έτσι τα έκανα όπως τα είπες. Τόσην ώρα παιδευόμουν! Και εννοείται ήταν μέσα σε νερό. ( θυμήθηκα που βάζαμε τις σαμπρέλες από τα ποδήλατα, που τα τρυπούσαμε μέσα στα χωράφια...ωραία χρόνια).

Και μόνη τη βαλβίδα την φύσηξα ( δοκιμάζοντας και από τις 2 πλευρές) και είχα την άλλη άκρη σε νερό. Δεν

βγάζει φυσαλίδες!!! :glare:

Και παιδεύομαι τόσον καιρό και έλεγα τι φταίει; Μα τέτοια γκαντεμιά.... :)

Έγινε επεξεργασία - kaeir
Link to comment
Share on other sites

θυμήθηκα που βάζαμε τις σαμπρέλες από τα ποδήλατα, που τα τρυπούσαμε μέσα στα χωράφια...ωραία χρόνια

κι εγω απο εκει το εκλεψα!!! :D

Και μόνη τη βαλβίδα την φύσηξα ( δοκιμάζοντας και από τις 2 πλευρές) και είχα την άλλη άκρη σε νερό. Δεν

βγάζει φυσαλίδες!!! :D

Και παιδεύομαι τόσον καιρό και έλεγα τι φταίει; Μα τέτοια γκαντεμιά.... :glare:

δεν χρειαζοταν να τη βαλεις στο νερο. θα το καταλαβαινες κι ετσι. σαν να φυσάς μεσα σε καλαμακι ειναι. τωρα που ειδες τι φταιει ξερεις και τι θα κανεις. αντε επιτελους!!! :)

Link to comment
Share on other sites

δεν χρειαζοταν να τη βαλεις στο νερο. θα το καταλαβαινες κι ετσι. σαν να φυσάς μεσα σε καλαμακι ειναι. τωρα που ειδες τι φταιει ξερεις και τι θα κανεις. αντε επιτελους!!! :)

Kαλέ γιατι δεν μου είπε κανένας ότι την ανεπίστροφη, την τρυπάς με καρφίτσα για να μπορέσει να δουλέψει; :D:glare:

Μου το είπε στο πετ-σοπ και αισθάνθηκα χαζή.

Παρ΄όλα αυτά, πήρα καινούρια και αναγκάστηκα να την τρυπήσω για να δουλέψει!!! Διάλυσα και την μαγιά ακριβώς στους 35οC και τώρα περιμένω να δω τι θα κάνει το μείγμα...

Link to comment
Share on other sites

οΟ δεν το ήξερα! για ΤΙΣ δικες μου δεν ισχύει κατι τέτοιο παντως..

Link to comment
Share on other sites

κι εγω οσες εχω παρει δουλευαν χωρις τρυπημα!!!

Link to comment
Share on other sites

Τι να σας πω παιδιά. Έβαλα την καρφίτσα και είδα ότι όντως το υλικό που ήταν μέσα και είναι λαστιχένιο, δεν είχε πουθενά κενό. Μόλις έκανα μια τρυπούλα δούλεψε μια χαρά στη δοκιμή και δεν γυρνούσε τίποτα πίσω αν φυσούσα από την πλευρά του ενυδρείου.

έκανα το μείγμα, άρχισε να δουλεύει, αλλά ξαναμειώθηκαν οι φυσαλίδες στο μπουκάλι και μάλλον φταίει η εναλλαγή της θερμοκρασίας του χώρου. Τώρα τύλιξα το μπουκάλι με ένα σεντόνι τριγύρω μήπως και κρατήσει σταθερή θερμοκρασία και θα δείξει.

Οι βαλβίδες είναι οι πιο κάτω.

Η ενεργοποίηση της μαγιάς στην αρχή και όπως καταλήγει μετά ( σχεδόν χωρίς φυσαλίδες ). Να σημειώσω ότι τη δοσολογία που χρησιμοποιείτε, την βάζω σε μπουκάλι 1 1/2 λίτρου και όχι 2. Μήπως κάνει ζημιά και αυτό;

post-14631-1255972423_thumb.jpg

post-14631-1255972328_thumb.jpg

post-14631-1255972389_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - kaeir
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...