Jump to content

Ζευγάρωμα Boesemani


vagelisftp

Recommended Posts

Γεια σας.Θα ήθελα τη βοήθειά σας σχετικά με την αναπαραγωγή μελανοταινίας.Εχω 2 Boesemani οι οποίες συνήθως μεσημεράκι παίρνουν πολύ έντονα χρώματα κυρίως απο το κάτω μέρος στην κοιλά και στο κεφάλι(το αρσενικό γίνεται σχεδόν μαύρο),κολυμπούν πολύ έντονα κολλιμένα μαζί για περίπου 10 λεπτα σε μικρό χώρο του ενυδρείου.Έπειτα η θηλυκιά φεύγει παίρνοντας τα φυσιολογικά χρώματά της,ενώ ο αρσενικός μένει στο ίδιο σημείο και γίνεται επιθετικος σε κάθε είδος ψαριού που βρίσκεται στο ενυδρείο(κυρίως του ίδιου είδους) για περίπου ένα τέταρτο με 20 λεπτά.Εκείνο το σημείο κινεί το ενδιαφέρον όλων των ψαριών.Είναι συμπεριφορά ζευγαρώματος?????(τη συγκεκριμένη θηλυκιά ο αρσενικός δεν αφήνει κανένα αλλο αρσενικό να την προσεγγίσει).Σκέφτομαι να βγάλω όλα τα υπόλοιπα ψάρια για να εχω αναπαραγωγή αν όντως ισχύει ότι ζευγαρώνουν.Πρέπει να βγάλω και τα γατόψαρα και τον γλύφτη????Τη βοήθειά σας παρακαλώ.

Σας ευχαριστώ πολύ....

Link to comment
Share on other sites

Κανείς δε γνωριζει κάτι επί του θέματος να με βοηθήσει.

Είναι ανάγκη...Δε ξέρω τι να κάνω

Link to comment
Share on other sites

Ισως να μην διαβασε καποιος το θεμα σου που να εχει γνωση στην αναπαραγωγη τους. Φορουμ ειμαστε και δεν ειναι ολοι πανω απο εναν υπολογιστη ολο το 24ωρο. Μεχρι τοτε δεν γραφεις μερικα πραγματα παραπανω για το ενυδρειο σου. Βαλε και καμμια φωτογραφια.- :)

Link to comment
Share on other sites

Βλεπω το θεμα σου απο την πρωτη στιγμη, αλλα δισταζα να απαντησω γιατι 1ον δεν δινεις αρκετες πληροφοριες και 2ον δεν ειχα ποτε boesemani.

Εχω αναπαραγει ομως αλλα ειδη μελανοταινιων (Μ.praecox, Ps.furcata, I.werneri) και θα προσπαθησω να σε βοηθησω με τα λιγα που εχω παρατηρησει.

Aν καταλαβα σωστα εχεις κοπαδακι απο αυτα τα ψαρια αλλα μονο 2 δειχνουν σημαδια αναπαραγωγης ?? Ποσα ατομα εχεις και τι αλλα ψαρια; επισης ποσα λιτρα ειναι το ενυδρειο και αν εχει λιγα/αρκετα ή πολλα φυτα. Θερμοκρασια επισης ειναι σημαντικο να ξερουμε.

Και προχωραω περιγραφοντας σου πως γινεται μια επιτυχημενη αναπαραγωγη αυτων των rainbow. Μεσα στο κοινωνικο σου ενυδρειο τα αυγα τρωγωνται απο τα ιδια αλλα και απο τα αλλα ψαρια ( γατοψαρα και πλεκο) οποτε δυσκολα θα δεις μωρα.

Για να πετυχεις χρειαζεσαι ενα ενυδρειο τουλαχιστον 80-100 λιτρα, με σκετο χαλικι για υποστρωμα , αρκετα λεπτοφυλλα φυτα ή ενα spawning mop (συνθετικες ινες σαν σφουγγαριστρα ειδικα για εναποθεση αυγων). Νερο απο το κυριως ενυδρειο, ενα φιλτρακι εσωτερικο μπολιασμενο με μπιχλα απο το στρωμενο φιλτρο σου, χαμηλο φωτισμο και θερμοκρασια ιδια ή λιγο μεγαλυτερη απο του ενυδρειου σου.

Θα βαλεις μεσα μονο το ζευγαρι και θα αρχισεις την προετοιμασια τους. Πρεπει να προσομοιασεις την εποχη των βροχοπτωσεων με συχνες αλλαγες νερου και με τροφες πλουσιες σε πρωτεινες, οπως ζωντανη αρτεμια και grindal, κατεψυγμενα bloodworms και μια ποικιλια απο flakes. Με ζωντανη αρτεμια δεν θα εχεις κανενα προβλημα να παρακινησεις τα ψαρια σου να αρχισουν συντομα την εναποθεση των αυγων.

Οι μελανοταινιες γεννουν ολο το χρονο αλλα με μεσοδιαστηματα παυσης. Αφηνουν λιγα αυγα καθε μερα για καποιο διαστημα και μετα ξαφνικα σταματουν.

Εσυ θα μαζευεις καθημερινα τα αυγα πανω απο το spawning mop και θα τα μεταφερεις σε ενα μικρο ενυδρειο με αρκετη moss και με στρωμενο φιλτρο σπογγου ,οπου και θα γινεται η εκκολαψη μετα απο μια εβδομαδα περιπου.

Τα μικρα θελουν infusoria, rotorians και αλλες μικροσκοπικες τροφες τις πρωτες 7-10 μερες και μετα θα μπορουν να τραφουν με ζωντανη αρτεμια και τροφες σε σκονη.

Η ανατροφη των boesemani τον 1ο μηνα δεν ειναι τοσο ευκολη οσο των αλλων μελανοταινιων αλλα αν επιμεινεις θα τα καταφερεις.

Ισως ολα αυτα σου φανουν πολυπλοκα αλλα στην πραγματικοτητα ειναι αρκετα ευκολα φτανει να εχεις τον χρονο και την διαθεση να ασχοληθεις.

Εγω ευχομαι να το κανεις μιας και οι Melanotaenia boesemani απειλειται με εξαφανιση στην φυση και η υπαρξη της στα ενυδρεια μας στηριζεται πλεον σχεδον αποκλειστικα σε αναπαραγωγες στην αιχμαλωσια.

Link to comment
Share on other sites

Γεια χαρά φίλε.Χάρηκα πολύ μόλις είδα την απάντησή σου.Δεν έχω και πολλές γνώσεις γιατί 3 μήνες τρέχει το ενυδρείο.Για να μπω στο θέμα μας όμως.Το ενυδρείο μου είναι 75 λίτρα,αρκετά καλά φυτεμένο θα έλεγα με διάφορα είδη φυτών.Μέσα έχω 3 praecox και 2 Boesemani ζευγάρι απ' ότι φαίνεται.Ακόμα έχω ένα κοπαδάκι από 6 ζευράκια,2 γατόψαρα και ένα γλύφτη.Η θερμοκρασία μου αυτή τη περίοδο είναι κοντά στους 29,λίγο υψηλή λόγω καλοκαιριού,αλλά φροντίζω να μην ανεβαίνει παραπάνω.

Σήμερα ξαναείδα την διαδικασία που περιέγραψα τις προάλλες.Πηγαίνουν πάντα σε ένα συκγεκριμένο φυτό.Διάβασα και αλλού για το spawning mop.Η απορεία μου όμως είναι,είναι σίγουρο ότι μόλις το βάλω θα αφήνουν εκεί τα αυγά?Επειτα μόλις το βγάλω σε άλλο ενυδρείο,πρεπει να το αφήσω μεσα μέχρι να βγουν τα μικρά?Δηλαδή την επόμενη μέρα θα πρέπει να έχω ένα άλλο mop για την δουλειά μου και πάει λέγοντας?Παρεπιπτόντως για όποιον ενδιαφέρεται για το spawning mop.

(http://www.aquarticles.com/articles/breeding/Leong_Spawning_Mop.html).

Μία ακόμα ερώτηση κλείνοντας.Τι είναι η moss.

Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σου.Οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία θα ήταν χρησιμη.Να σαι καλά

Link to comment
Share on other sites

Κατ αρχην οφειλω να σε προειδοποιησω οτι το ενυδρειο ειναι απελπιστικα μικρο και ακαταλληλο για μελανοταινιες. Ιδιως για τις boesemani που γινονται μεγαλες. Χωρια που θελουν να ζουν σε κοπαδι τουλαχιστων των 5-6 ατομων. Τα ψαρια που εχεις εκει μεσα εγω θα τα εβαζα σε 200αρι και πανω.Θα ελεγα οτι για τις boesemani χρειαζονται τουλαχιστον 250 λιτρα και λιγα λεω..

Το 75 αρι σου κανει ομως για γεννηστρα, αν θες να ασχοληθεις με αναπαραγωγες. :angry2:

Στις αποριες σου τωρα..

To spawning mop το βγαζεις, αφαιρεις οσα αυγα ειναι πανω του με κατι αιχμηρο οπως ενα νυστερι, μυτερο μαχαιρι κλπ και αφου αφησεις τα αυγα στην γεννηστα , το ξαναβαζεις μεσα στο ενυδρειο με το ζευγαρι κοκ.

Τα αυγα των boesemani εχουν ενα τριχιδιο με το οποιο αγκυρωνουν πανω σε λεπτοφυλλα φυτα, βρυοφυτα, συνθετικες ινες κλπ. Τα αυγα τους ειναι ανθεκτικα σε μυκητες οποτε δεν χρειαζεσαι μπλε του μεθυλαινιου ή αλλο αντιμυκητικο φαρμακο.

Τα ψαρια θα γεννησουν στο mop αν το βαλεις στην καταλληλη θεση (εδω θελει ψαξιμο και εμπειρια) ή αν δεν υπαρχουν αρκετα ή καθολου φυτα μεσα στο ενυδρειο τους. Αν θυμαμαι καλα , η καταλληλη θεση για το mop ειναι στο πλαγιο τζαμι του ενυδρειου.

Αν πηγαινουν παντα στο ιδιο φυτο τοτε κλαδεψε το φυτο και ριξε τα κλαδεματα σε ενα ενυδρειακι ή ενα δοχειο με νερο ενυδρειου. Βαλε και μια αεραντλια και αν εχουν αυγα πανω τους , αυτα θα εκκολαφθουν μεσα σε 5-8 μερες.

Ειδα οτι εχεις και zebra danio... αυτα ειναι τρομερα γρηγορα και αχορταγοι κυνηγοι γονου και μεσα στο ενυδρειο δεν υπαρχει καμια πιθανοτητα να επιβιωσει γονος. Οποτε οτι κανεις θα το κανεις σε ενυδρειο γεννηστρα.

Η moss και κυριως η Java moss ειναι βρυοφυτο που το δενουμε πανω σε πετρες, ξυλα ή αλλες επιφανειες. Ειναι πυκνο ,δεν εχει πολλες απαιτησεις και το προτιμουν πολλα ειδη ψαριων για την εναποθεση των αυγων τους. Κανε μια αναζητηση για Java moss (Taxiphyllum barbieri) -παλιοτερα ονομαζοταν Versicularia dubyiana.

Έγινε επεξεργασία - Raven
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα φίλε μου.Καταρχάς θα πω ότι γνωρίζω λίγα πράγματα πλέον απο αυτά τα ψάρια,μιας και έχω να ασχοληθώ αρκετά χρόνια με το είδος.Θα συμφωνήσω πάντως με τον φίλο Raven πως τα λίτρα σου είναι πολύ λίγα για μελανοταινιες.Επιπλέον σου παραθέτω ένα link με πληροφορίες,ώστε να έχεις καλύτερη εικόνα των ψαριών,στηριζόμενος φυσικά και στις γνώσεις που παρέθεσε ο Raven.

http://animal-world.com/encyclo/fresh/Rain...Rainbowfish.php

Καλή συνέχεια :angry2:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...