Jump to content

αεραντλια κ φυτα?


xeni@

Recommended Posts

παιδια υπαρχει περιπτωση να εχουν προβλημα τα φυτα αμα τα χτυπανε αμεσα οι μπουρμπουλιθρες απο την αεραντλεια???γιατι καπου διαβασα οτι σε φυτεμενο ενυδρειο δεν πρεπει να εχουμε αεραντλεια......ισχυει?

ευχαριστω :angry2:

Link to comment
Share on other sites

ισχυει.σου διωχνει το λιγοστο διοξειδιο που υπαρχει στη στηλη του νερου.

εαν και εφοσων θελεις μπορεις να τη δουλευεις το βραδι οταν σβηνουν τα φωτα....

Link to comment
Share on other sites

Αεραντλια μονο οταν υπαρχει ελειψη οξυγονου (το καταλαβαινεις οταν βλεπει ψαρια που δεν ειναι αναβαντιδες που το κανουν εκ φυσικου τους, να αναπνεουν αερα απο την επιφανεια του νερου "gasping") ή οταν επιβαλεται σε καποια θεραπεια με φαρμακα.

Εγω θα ελεγα οτι δεν χρειαζεται ουτε τη νυχτα, εκτος κι αν υπαρχουν ειδικες συνθηκες.

Μια ελαφρα αναταραξη στην επιφανεια με καταλλη ρυθμισης γωνιας της εξοδου του φιλτρου φτανει για να γινεται η ανταλλαγη αεριων και να οξυγονωνεται το νερου του ενυδρειου.

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Το spraybar προσελκύει τα φυτά επιφάνειας και από την ανατάραξη του νερού επηρεάζονται, τα "χτυπάει". Είναι κακό αυτό; Μιλάω για κάτι κερατόφυλλα.

Φίλε delta66 όταν λες μια απλή ανατάραξη αρκεί εννοείς να δημιουργούνται φυσαλίδες (από το spraybar), έτσι;

Σε τί διαφέρει από το αποτέλεσμα της αεραντλίας;

Link to comment
Share on other sites

δεν έχουν πρόβλημα να τα "χτυπάει" η ανατάραξη, μην ανησυχείς.

ανατάραξη σημαίνει ότι κινείται η επιφάνεια του νερού, έτσι γίνεται ανταλλαγή των αερίων πράγμα χρήσιμο για φυτά και ψάρια.

Σε φυτεμένο ενυδρείο όμως που τα φυτά παρέχουν αρκετό οξυγόνο η μεγάλη ανατάραξη μόνο κακό μπορεί να κάνει γιατί:

α. τα ψάρια δεν χρειάζονται οξυγόνο από την ανατάραξη, καθώς τα φυτά παράγουν αρκετό,

β. με την ανατάραξη φεύγει το διοξείδιο, χωρίς το οποίο τα φυτά υποφέρουν.

Η αεραντλία θα προκαλέσει μεγάλη ανατάραξη με τα κακά αποτελέσματα που σου έγραψα, ενώ ο κυματισμός που θα προκαλέσει το spraybar είναι μικρότερος και αρκεί για οξυγόνο για τα ψάρια σου χωρίς να διώχνει πολύ διοξείδιο για τα φυτά σου.

Link to comment
Share on other sites

Έχω γυρίσει το spraybar προς το τζάμι (και πάνω από την επιφάνεια) και η ανατάραξη ειναι σαφώς μικρότερη, συνεπως και οι φυσαλίδες, να το αφήσω έτσι;

Στο νερό έχω java moss, κερατόφυλλα και δυο μικρά σκαλάρια

Link to comment
Share on other sites

Ειναι θεμα του καθε ενυδρειου τι αναταραξη χρειαζεται.

Πρεπει να βρεις την ισορροπια του μονος σου.

Αυτο που πρεπει να προσεχεις ειναι να υπαρχει αρκετο οξυγονο για τα ψαρια αλλα και αρκετο διοξειδιο για τα φυτα (αν υπαρχουν σε καποιο ενυδρειο) αλλα και να υπαρχει κυκλοφορια σε ολα τα σημεια του ενυδρειου.

Εγω απο το δικο μου εχω παρατηρησει οτι ειναι δυσκολο να υπαρξει ελλειψη οξυγονου ακομα και με μικρη υποτυπωδη ανακινηση της επιφανειας, και δεν μιλαμε για αδειο ενυδρειο απο ψαρια (αλλα ουτε και overstocked)

αλλα με αρκετα φυτα (που προσφερουν οξυγονο μονο οσο υπαρχει φως, γι'αυτο θα πρεπει να τσεκαρουμε και το βραδυ αν υπαρχει αναπνοη απο την επιφανεια απο τα ψαρια)

Το spraybar το εχω στο υψος του νερου και εχω ανοιξει και εξτρα τρυπες σε 45 μοιρες γωνια για να μοιραζω ακομα περισσοτερο τη ροη (δεν ξερω αν κανει και για το δικο σου ομως, απλα δινω την ιδεα).

Για να σου δωσω να καταλαβεις, δημιουργει μια μικρη αναταραξη στο σημειο που βγαινει το νερο και σε μικρη εμβελεια, που φαινεται με το ματι αλλα δεν ακουγεται, μεσα στο ενυδρειο φαινεται οτι υπαρχει ροη απο την ελαφρια κινηση των φυτων.

Μια παλια φωτο οπου φαινεται στη επιφανεια αρκετη αναταραξη σε σχεση με τωρα που δεν υπαρχει τοση γιατι εχω αρκετα φυτα επιφανειας που την περιοριζουν σε μικρη εμβελεια.

Παιζει ρολο ομως τι ψαρια εχεις αν θελουν μεγαλη ροη κλπ.

bP7110036.jpg

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

Το έκανα όπως είπες, ακριβώς στην επιφάνεια. Η ανατάραξη φαίνεται ίδια με τη διαφορά ότι οι μικροφυσαλίδες πλέον δε διαχέονται σε όλο το ενυδρείο αλλά περιορίζονται στο χώρο γύρω από το φίλτρο. Νομίζω πως είναι οκ όμως.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...