Jump to content

Γαρίδες και εξωτερικό φίλτρο...


Recommended Posts

Καλησπέρα φίλοι μου. Εδώ και μια εβδομάδα περίπου έχω στήσει το νέο μου ενυδρείο. Που λέτε σήμερα άνοιξα για πρώτη φορά το εξωτερικό φίλτρο για να αφαιρέσω τον άνθρακα. Προς μεγάλη μου έκπληξη έβγαλα απ' το φίλτρο γύρω στις 15 red cherry μέτριου μεγέθους. Σκέφτομαι λοιπόν εκείνη τη στιγμή ότι αν σε μια εβδομάδα λειτουργίας του το φίλτρο μάζεψε 15 γαρίδες, τότε τι θα γίνει με τον καιρό...? Υποτίθεται ότι το εξωτερικό φίλτρο εκτός των άλλων είναι και εύκολο στη συντήρηση. Αν κάθομαι σε κάθε συντήρηση του φίλτρου μιάμισι ώρα όπως σήμερα να ψαρεύω γαριδούλες, τότε δεν κάνουμε δουλειά έτσι...Αρχικά έβαλα λοιπόν μέσα στο σωλήνα απ' τον οποίο τραβάει νερό λίγο μαλλί φίλτρου. Το βάζω στη μπρίζα, αλλά δεν τραβάει καθόλου... Μετά δοκιμάζω να βάλω ένα σφουγγαράκι φίλτρου μιας και έχει πιο μεγάλες τρύπες που το έκοψα σε κυλινδρικό σχήμα. Αυτή τη φορά έχει ελάχιστη ροή. Τι να κάνω- τι να κάνω, σκέφτηκα να βάλω ένα κομματάκι γάζα το οποίο και σφήνωσα ανάμεσα στην είσοδο του σωλήνα και του στόμιου που έχουν όλοι οι σωλήνες εισόδου των εξωτερικών φίλτρων με τις σχισμές... Το βάζω στη μπρίζα και έχει πολύ καλή ροή, λέω εντάξει είμαστε... Τελικά δεν πέρασαν πέντε λεπτά και η ροή είχε μειωθεί πάλι στο ελάχιστο μιας και η γάζα είχε μαζέψει πάνω της σκουπιδάκια και βούλωσε. Δεν ξέρω τι να κάνω, πραγματικά απελπίστηκα. Φαντάζομαι πως και άλλοι από εσάς είχατε στο παρελθόν παρόμοιο πρόβλημα... Εσείς πως το αντιμετωπίσατε...? Θα ήθελα να μου πείτε τι θα μπορούσα να κάνω για να λυθεί το πρόβλημα της απορρόφησης γαρίδων αλλά και μωρών γκάπυ, χωρίς να χάνω όμως σε ροή...

:welcome:

Ευχαριστώ εκ των προτέρων...!!!

Έγινε επεξεργασία - miltosbitoulis2
Link to comment
Share on other sites

Το ενυδρειο σου τρεχει μια εβδομαδα και εχεις βαλει μεσα γαριδες???????? ;);) Δεν το εχεις στρωσει?

Μπορεις να βαλεις τουλι στον σωλινα και να το πιασεις με ενα λαστιχακι εξωτερικα αλλα παλι θα μαζευει σκουπιδακια. :welcome:

Link to comment
Share on other sites

ένα κομμάτι σφουγγάρι μεγάλων πόρων μέσα στο προφίλτρο του σωλήνα (σχαρίτσα) και θα είσαι οκ, απλά θα πρέπει να τσεκάρεις να μην πέσει υπερβολικά η ροή, τότε θα πλένεις καλά το σφουγγαράκι στη βρύση και είσαι ωραίος.

Link to comment
Share on other sites

Μετά δοκιμάζω να βάλω ένα σφουγγαράκι φίλτρου μιας και έχει πιο μεγάλες τρύπες που το έκοψα σε κυλινδρικό σχήμα. Αυτή τη φορά έχει ελάχιστη ροή.

Εγώ κατέληξα στην παραπάνω λύση αλλά δεν είχα μείωση ροής. Πρόσεξε το σφουγγάρι να έχει μεγάλες τρύπες και να μπαίνει άνετα, να μην ζορίζεται και τεντώνονται οι ίνες και κλείνουν οι τρύπες του.

Link to comment
Share on other sites

Το ενυδρειο σου τρεχει μια εβδομαδα και εχεις βαλει μεσα γαριδες???????? :D:D Δεν το εχεις στρωσει?

Μπορεις να βαλεις τουλι στον σωλινα και να το πιασεις με ενα λαστιχακι εξωτερικα αλλα παλι θα μαζευει σκουπιδακια. ;)

Φίλε το ενυδρείο το μπόλιασα από το παλιό. Μετέφερα όλη την άμμο, το νερό και το βιολογικό υλικό στο καινούριο και απλά πρόσθεσα κι άλλη άμμο και υλικό διότι το καινούριο είναι μεγαλύτερο... :ninja: Σκέφτηκα από την αρχή να το αναφέρω για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, αλλά δεν το έκανα... ;)

Παιδιά τα έχω προσπαθήσει όλα αυτά που αναφέρετε αλλά τίποτα. Έχω το fluval 205, μήπως αυτό βοηθάει για κάτι πιο συγκεκριμένο. Αυτό με το τούλι που αναφέρει ο tsilojohn και ο @@nikos@@ το δοκίμασα αντίστοιχα με γάζα, όπως έγραψα πιο πάνω και απέτυχε. Επειδή όμως σύγκρινα τις τρύπες από το τούλι και από τη γάζα και μου φάνηκαν πιο μεγάλες της γάζας, φαντάζομαι πως θα είναι ακόμα χειρότερα με το τούλι. Όσο για το σφουγγάρι το δοκίμασα και αυτό. Στην αρχή το έκοψα κυλινδρικό όμως πιο φαρδύ από το σωλήνα και τίποτα. Μετά το έκοψα ακόμη περισσότερο έτσι ώστε να μπαίνει χωρίς δυσκολία, αλλά πάλι τίποτα. Τέλος δοκίμασα χθες το βράδυ κάτι άλλο που σκέφτηκα. Πήρα ένα καπάκι από τους σωλήνες της σέρα για τα τεστ, έκανα τρύπες, έβγαλα τη σχάρα αυτή με τη μπίλια που έχει ο σωλήνας και του έβαλα κατευθείαν το καπάκι μιας και εφαπτόταν ακριβώς. Στην αρχή η ροή ήταν καλή και δε βούλωσε γρήγορα όπως η γάζα, αλλά σήμερα έχει πάλι ελάχιστη ροή... Δεν ξέρω τι να κάνω...

Βοήθεια γιατί νομίζω μου ρουφάει και μωρά, μένουν όλο και πιο λίγα... :welcome:

Link to comment
Share on other sites

Vicious, εσύ χρησιμοποιείς αυτή τη μέθοδο που αναφέρεις...? Κάθε πότε δλδ χρειάζεται ξέπλυμα το σφουγγαράκι...? Κάθε μέρα...? :welcome:

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ fluval έχω, αλλά το 104, και με το σφουγγάρι εξωτερικά της σχάρας, δούλεψε χωρίς πρόβλημα. Το έκοψα και από μέσα και το τοποθέτησα σας κάλτσα, σαν περίβλημα πάχους 3 με 4 χιλιοστά.

Link to comment
Share on other sites

Vicious, εσύ χρησιμοποιείς αυτή τη μέθοδο που αναφέρεις...? Κάθε πότε δλδ χρειάζεται ξέπλυμα το σφουγγαράκι...? Κάθε μέρα...? :welcome:

Στο 200άρι Αμαζονίου έχω ένα 204 και ένα 105, στο ένα έχω χρησιμοποιήσει ένα κομμάτι σφουγγάρι, αυτό με τους μεγαλύτερους πόρους και έχω τυλίξει εξωτερικά τη σχάρα ενώ στο άλλο φίλτρο έχω βάλει ένα κομμάτι από το ίδιο μέσα στη σχαρίτσα του προφίλτρου, μιλώντας για ενυδρείο με πολλά ψάρια και πολύ τάισμα, το απαραίτητο εβδομαδιαίο καθάρισμα δεν με ενοχλεί.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ φίλοι μου για τις ιδέες. ;) Θα δοκιμάσω αυτό με το σφουγγάρι που μου είπατε και θα ενημερώσω... Πάντως, αν εν τω μεταξύ υπάρχει και κάποια άλλη ιδέα, θα ήθελα να την ακούσω...

Ευχαριστώ και πάλι...!!! :welcome:

Link to comment
Share on other sites

Mία καλή λύση θα ήταν να πάρεις ένα κομμάτι σωλήνα σκληρό να τον κλείσεις από την μία μεριά και να ανοίξεις πολλές τρύπες κατα μήκος δηλ. να τον κάνεις σαν τις γυάλινες εισαγωγές της ADA.

post-7663-1262616301_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Φίλε lion εδώ και κάνα δυο μέρες δοκίμασα αυτό με το σωλήνα που μου πρότεινες, αλλά πάλι σήμερα η ροή είναι πολύ μικρή. Τώρα θέλω να πάρω σοφυγγάρι χοντρότρυπο να δοκιμάσω και την πατέντα του vicious και θα σας ενημερώσω...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...