Jump to content

Μπόλιασμα : Προετοιμασία Και Διαδικασία


Recommended Posts

Εισαγωγή

- Ένας από τους τρόπους "στρωσίματος" (δηλαδή της απόκτησης της απαραίτητης ποσότητας βακτηρίων για το βιολογικό καθαρισμό του νερού μέσω του κύκλου του αζώτου) του φίλτρου του ενυδρείου μας, είναι και το "μπόλιασμα".

- Μπόλι είναι η ποσότητα βακτηρίων που παίρνουμε από ένα ήδη στρωμένο φίλτρο, που τη μεταφέρουμε και εμβολιάζουμε με αυτή το νέο άστρωτο φίλτρο.

- Η μέθοδος αυτή καλό είναι να ακολουθείται σε στιγμή ανάγκης και όταν ο κίνδυνος να χαθούν ψάρια από άμεση δηλητηρίαση αμμωνίας είναι προφανής ή όταν είμαστε απόλυτα σίγουροι για την υγεία του ενυδρείου - δότη.

Προετοιμασία - προφυλάξεις

Προετοιμάζουμε το νέο ενυδρείο και το βάζουμε να λειτουργεί με νερό (αν είναι βρύσης ρίχνουμε και την κατάλληλη δόση αντιχλώριο).

Ρυθμίζουμε στην κατάλληλη θερμοκρασία για τα ψάρια μας.

Καλό είναι αν υπάρχει ο χρόνος να τρέξει 3-4 μέρες με άνθρακα στο φίλτρο και μετά ο άνθρακας να πεταχτεί.

Βρίσκουμε το ενυδρείο που θα μας παρέχει το μπόλι.

Καλύτερη λύση είναι από δικό μας ενυδρείο ή έμπιστου φίλου.

Ο εμβολιασμός με έτοιμη βιολογία μπορεί να είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος αλλά εμπεριέχει κίνδυνο, και αυτός είναι η παράλληλη μεταφορά ασθενειών μαζί με τη βιολογία.

Γι' αυτό το "μπόλι" πρέπει να το παίρνουμε από υγιές ενυδρείο χωρίς ιστορικό ασθενειών.

Καλό είναι τα ενυδρεία να μην βρίσκονται μακρυά, για να γίνει σύντομα η διαδικασία καθώς τα βακτήρια είναι ευαίσθητα σε χαμηλή θερμοκρασία και απότομες διαφορές θερμοκρασίας, όπως και σε έλλειψη οξυγόνου. Μία ώρα είναι αρκετό περιθώριο, αν και έχουν πετύχει εμβολιασμοί και σε μεγαλύτερο χρόνο, όπως και το αντίθετο όμως.

Για την επιτυχία του εμβολιασμού παίζει επίσης ρόλο η ποσότητα της αποικίας που θα μεταφερθεί.

Καλό είναι να συμπίπτει ο εμβολιασμός με την συντήρηση του φίλτρου - δότη, καθώς αν έχει γίνει πρόσφατα καθαρισμός του φίλτρου δεν θα έχει ικανή ποσότητα βακτηρίων για να δώσει και αν το καθαρίσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα αποδυναμώσουμε επικίνδυνα την ικανότητα φίλτρανσής του. Ακόμα όμως και όταν είναι ο καιρός του για συντήρηση, καλό είναι (ανάλογα και την δύναμη φίλτρανσής του σχετικά με την ιχθυοφόρτωση που υπάρχει στο ενυδρείο) για 1-2 μέρες να μην ταΐσουμε και τις επόμενες μέρες να έρθουμε σταδιακά στη συνήθη ποσότητα ταΐσματος, για να προλάβει να ανακτήσει το φίλτρο τις χαμένες αποικίες βακτηρίων κατά την συντήρηση.

Διαδικασία.

1. Ανοίγουμε το φίλτρο - δότη κάνουμε τη συνήθη συντήρηση στραγγίζοντας ελαφρά τα σφουγγάρια ή/και τα βιολογικά υλικά σε νερό που έχουμε βγάλει από το ενυδρείο σε μιά λεκάνη/κουβά.

2. Αφαιρούμε λίγα υλικά και βάζουμε στη θέση τους καινούρια απο το άστρωτο φίλτρο.

3. Επαναφέρουμε σε λειτουργία το φίλτρο.

4. Αδειάζουμε σε ενυδρειακή σακούλα αρκετό από το νερό της λεκάνης/κουβά με όλη όμως τη "βρωμιά" που έβγαλαν τα υλικά κατά τον καθαρισμό τους, ρίχνουμε μέσα και τα στρωμένα υλικά και τη δένουμε. Την σακούλα αυτή τη βάζουμε σε 1-2 ακόμα σακούλες σούπερ μάρκετ για ασφάλεια.

5. Μεταφέρουμε σύντομα το μπόλι στο νέο ενυδρείο.

6. Ανοίγουμε το φίλτρο - λήπτη, βάζουμε μέσα τα στρωμένα υλικά από τη σακούλα και περιχύνουμε όλα τα υλικά του φίλτρου με το νερό της σακούλας.

Επίλογος

Στο νέο ενυδρείο βάζουμε ΑΜΕΣΩΣ τα πρώτα ένα δύο ψάρια (ανάλογα το μέγεθος του ενυδρείου και του φίλτρου) για να κρατηθεί από τους ρύπους ζωντανή η βιολογία του φίλτρου, αλλιώς την κρατάμε ρίχνοντας καθημερινά μικρή ποσότητα τροφής, τόσης όσης να μην μένει στο βυθό και σαπίζει.

Δεν βάζουμε όλα τα ψάρια μαζί αλλά σταδιακά (πχ κάθε εβδομάδα) προσθέτουμε και μερικά ψάρια μέχρι να φτάσουμε στην τελική ιχθυοφόρτωση του ενυδρείου.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

;)

εχουμε και κατι ολοκληρωμενο με τετοια απιστευτη περιγραφη και για το στρωσιμο, αναλογα με τι διαδικασια ακολουθειτε?

Link to comment
Share on other sites

Kατατοπιστικοτατο !!!!

:D:blush::thumbup:

Μια σημειωση μονο

Mετα το μπολιασμα ριχνουμε και ενα μετρημα με τεστ για να ειμαστε σιγουροι οτι εχει ποιασει το μπολι ;)

Έγινε επεξεργασία - geosid
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

:wub::wootwoot::rolleyes:

πιστεύω με αυτήν την περιγραφή είμαι έτοιμος για το Νο 2

ενυδρείο όποτε γίνει αυτό εύχομαι σύντομα

και μια λεπτομέρια αν υλικό για μπόλι χρησιμοποιήσω

μόνο siporax και νερό αυτό και μόνο φτάνει η θέλει και σφουγγάρι????

Link to comment
Share on other sites

πολυ καλη κινηση! :rolleyes::wub: ...πολοι οταν τους λες για μπολιασμα το μυαλο τους παει σε δεντρα κλπ κλπ :wootwoot:

..πιστευω ειναι κατι ιδεαιτερα απλο και θα πρεπει να προτεινετε μοναχα αυτο σε οσους ξεκινουν το χομπυ! ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Καλησπέρα παιδιά! Διάβασα αυτό το πολύ ωραίο άρθρο αλλά έχω 2 ερωτήσεις!

1. Θεωρείτε μπόλι το νερό που έχουμε αλλάξει από ένα ενυδρείο στρωμένο?Δηλαδή εγώ έχω ένα μονομαχοενυδρείο και τώρα στρώνω το 140 λιτρο μου!Θα πετύχω κάτι με το να βάζω το νερό που έχω αλλάξει από το μονομαχενυδρείο?

2. Υπάρχει κάποια ποσότητα μπολιού που πρέπει να βάλουμε στο καινούργιο φίλτρο μας?Δηλαδή εάν εγώ πάρω 2-3 μόνο ''κόκκους'' βιολογικού υλικού η λίγο ενυδρειακό βαμβάκι από το φίλτρο και το βάλω στο καινούργιο θα καταφέρω κάτι ή είναι πολύ λίγη η ποσότητα? 

Link to comment
Share on other sites

Το νερο δεν θεωριτε μπολι σε καμια περιπτωση μια που τα βακτηρια ζουν προσκολλημενα στις επιφανειες. Οσο για το δευτερο ερωτημα επισης λιγοι κοκκοι δεν βοηθανε καθολου. Το ποσο θα πρεπει να εχουμε βαλει ειναι σχετικο αλλα το σιγουρο ειναι οσο ποιο πολυ τοσο το καλυτερο.

Link to comment
Share on other sites

Το νερο δεν θεωριτε μπολι σε καμια περιπτωση μια που τα βακτηρια ζουν προσκολλημενα στις επιφανειες. Οσο για το δευτερο ερωτημα επισης λιγοι κοκκοι δεν βοηθανε καθολου. Το ποσο θα πρεπει να εχουμε βαλει ειναι σχετικο αλλα το σιγουρο ειναι οσο ποιο πολυ τοσο το καλυτερο.

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ!

Γεια σου Savou να σε καλα!
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...