Jump to content

Οξυγόνο στο νερό..


Recommended Posts

Κάπως έτσι είναι το ενυδρείο μου αυτή τη στιγμή...

Πως σας φαίνεται παιδιά? Ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τις χρήσιμες συμβουλές σας!!

Έχω μια ερώτηση ...ακόμη :wootwoot:

Βρήκα σε ενα pet shop ενα πρόσθετο "φυσιτηράκι" για την έξοδο της αντλίας νερού το οποίο ελαττώνει την πίεση με την οποία εξέρχεται το νερό απο το φίλτρο.

Παράγει φυσαλίδες οξυγόνου και η ερώτησή μου έρχεται εδώ:

Οι φυσαλίδες αυτές οφείλονται σε ενα σωληνάκι που προεξέχει απο το φυσιτηράκι και το οποίο ρουφάει οξυγόνο απο την ατμόσφαιρα. Είναι καλό να οξυγονώνεται συγχρόνως και το νερό?

Αυτό το ρωτάω γιατί κατά καιρούς διαβάζω εδώ στο forum οτι λύσεις τύπου αεραντλίας(που επίσης οξυγονώνουν το νερό) δεν είναι και τόσο καλές. Ίσως για λόγους μεγάλης παραγωγής άλγης ή μεγάλης μείωσης το CO2. Ισχύει?

Να προσθέσω οτι τα φυτά μου είναι όλα αληθινά.

Ευχαριστώ!

post-1105-1151244338_thumb.jpg

post-1105-1151244379_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Φίλε satrianius

Αυτό που μπορώ να σου πω με σιγουριά είναι ότι το ενυδρείο σου δείχνει πολύ ωραίο. Τα συγχαρητήριά μου!

Όσον αφορά το θέμα της οξυγόνωσης του νερού θα έλεγα ότι χρειάζεται μια πρόσθετη παροχή αέρα. Αφού δεν διαθέτεις αεραντλία νομίζω ότι η παροχή μέσω του κυκλοφορητή είναι μια πολύ καλή λύση.

Μην ξεχνάς ότι τα φυτά χρειάζονται και οξυγόνο εκτός από Co2, όπως και τα υπόλοιπα ζωντανά.

Καλό είναι να υπάρχει κάποια ισορροπία.

Για αυτό όμως θα σε συμβουλεύσουν καλύτερα οι ειδικοί.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Πως οξυγονώνεις το νερό σου? Χτυπάει η έξοδος από κάποιο φίλτρο την επιφάνεια? Ο πιο καλός τρόπος είναι να βάλεις την έξοδο από το φίλτρο σου να αναταράσσει την επιφάνεια. Επίσης το σωληνάκι που λες μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ώστε να οξυγονώνει το νερό.

Γενικώς η συγκέντρωση οξυγόνου καλό είναι να βρίσκεται στα 6-8 mg/lt για θερμοκρασίες πάνω από 25 βαθμούς. Επ' ουδενή λόγο δεν πρέπει να πέσει πάντως κάτω από 2 mg/lt γιατί τότε τα ψάρια αρχίζουν να ασφυκτυούν.

Η λύση της αεραντλίας δεν προτείνεται όχι γιατί δεν κάνει δουλειά αλλά επειδή είναι αντιαισθητική. Σε περιπτώσεις ανάγκης όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει αεραντλίες προκειμένου να οξυγονώσουμε άμεσα το νερό μας!

Σαφώς και εννοείται ότι η χρήση αεραντλίας αερίζει το νερό, με αποτέλεσμα να φεύγει το CO2 που υπάρχει σε αυτό. Όλα όμως είναι θέμα ισορροπίας :wootwoot:

Έγινε επεξεργασία - istellas
Link to comment
Share on other sites

Φιλε Γιάννη (istellas)

Περιεγραψε μας, αν μπορεις, ενα συστημα ισορροπιας co2 - οξυγονου.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει κάτι να περιγράψω. Όλα είναι συνάρτηση των φυτών και πόσο CO2 χρειάζονται. Το σίγουρο είναι πως χρειάζονται τα ψάρια οξυγόνο και τα φυτά CO2. H ισορροπία είναι να βρει κανείς την χρυσή τομή στην οξυγόνωση του ενυδρείου του ώστε να έχει το δυνατόν λιγότερες απώλειες σε CO2 και να αναπτύσσονται και τα φυτά του, χωρίς να έχουν πρόβλημα τα ψάρια του. Από την άλλη αν έχει κάποιος πολύ CO2 τότε τα ψάρια θα αρχίσουν να ασφυκτυούν, πράγμα που δεν είναι καλό. Το κάθε τι θέλει την ισορροπία του και εξαρτάται από το εκάστοτε ενυδρείο, τα ψάρια, τα φυτά και τον όλο εξοπλισμό και setup.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια φίλε Νίκο.

Το νερό βασικά το οξυγονώνω με μια αεραντλία πολύ σπάνια όμως -σχεδόν ποτέ- γιατί δεν ξέρω αν χρειάζεται τόσο πολύ. Ξέρω οτι την ημέρα τα φυτά τραβάνε διοξείδιο του άνθρακα και αποβάλλουν οξυγόνο. Γι΄αυτό θεώρησα πως ίσως το οξυγόνο των φυτών να είναι αρκετό. Το βράδυ όμως συμβαίνει το αντίθετο και ίσως να μην μένει αρκετό για τα ψαράκια.

Τα φυτά όλα πάντως αναπτύσσονται κανονικά, τα ψάρια δεν δυσανασχετούν, κολυμπάνε σε όλα τα επίπεδα του ενυδρείου για αρκετά λεπτά.

Το σωληνάκι της αντλίας νερού είναι κάτω απο την επιφάνεια του νερού (δεν οξυγονώνει το νερό με φυσαλίδες).

Αυτό που με ενδιέφερε ήταν να ελαττώσω την πίεση του νερού με κάποιον τρόπο χωρίς να χρειάζεται να χαμηλώσω την ταχύτητα της αντλίας νερού. Αυτό το φυσιτηράκι φαίνεται να κάνει τη δουλειά που θέλω..επειδή όμως ρίχνει και παράλληλα οξυγόνο με φόβισε.

Απο αυτά που μου λέτε καταλαβαίνω πως ίσως κάνω λάθος.

Θα αρχίσω να ανοίγω κάθε βράδυ την αεραντλία και το πρωϊ θα την κλείνω.

Όσο για το φυσιτηράκι μάλλον θα το αφήσω για άλλη στιγμή.

Τελικά αλλού το πήγαινα και κάτι άλλο έμαθα σήμερα. Ευχαριστώ και πάλι παιδιά!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...