Jump to content

Χρειάζονται συμβουλές / παρατηρήσεις


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους.

Ζητάω την συμβουλή σας, παρόλο το διάβασμα και τις εντελώς διαφορετικές συμβουλές από φίλους, υπαλλήλους petshop και γνωστούς που ασχολούνται με το χόμπυ, όλα έχουν γίνει μία σούπα μέσα στο μυαλό μου, η οποία ελπίζω να καθαρίσει σύντομα.

Έχω ξεκινήσει λοιπόν, ένα μικρό ενυδρείο 20 λίτρων, το έχω στρώσει με μαύρο χαλικάκι, έχω τοποθετήσει μία ριζα, και έχω φυτέψει κερατόφυλλο. Υπόστρωμα δεν χρησιμοποίησα, καθώς με συμβούλεψαν ότι δεν χρειάζεται για εύκολα φυτά και μου έδωσαν από το petshop καποιες μπίλιες λίπασμα της jbl, τις οποίες με συμβούλεψαν να τοποθετήσω δίπλα στη ρίζα του φυτού (μία ανά ρίζα).

Το ενυδρείο έχει φίλτρο 150λτρ/ωρα της dennerle με spray bar, και θερμοστάτη 50w της τετρα, καθώς επίσης και φωτισμό 2 χ 8w λάμπες φθορίου Τ5 (δουλεύουν με χρονοδιακόπτη για ένα 8άωρο).

Την πρώτη μέρα στήνοντας το ενυδρείο, έπλυνα καλά το χαλικάκι, το τοποθέτησα και γέμισα το ενυδρείο μέχρι την μέση, τοποθέτησα τη ρίζα (αφού την είχα ξεπλύνει καλά) και φύτεψα το κερατόφυλλο και μία μικρή ρίζα απο μία altenanthera ροζ. Απογέμισα το ενυδρείο με το υπόλοιπο νερό (το οποίο είχα ετοιμάσει απο νωρίτερα με αντιχλώριο της sera). Στη συνέχεια προσέθεσα bio nitrivec της sera (ισως και λιγο περισσότερο από όσο προβλέπει η εταιρία). Το νερό θόλωσε πάρα πολύ αλλά σταδιακά σε 2-3 μέρες ξεθόλωσε. Κατόπιν συμβουλής υπαλλήλου petshop έβαλα πάλι τη μισή ποσότητα bio nitrivec και για τις επόμενες 2 ημέρες. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στις 6 ημέρες και κατόπιν συμβουλής του ίδιου υπαλλήλου, μπορούμε να ξεκινήσουμε να προσθέσουμε ψάρι (καθώς το νερό με το συγκεκριμένο χημικό είναι σχεδόν έτοιμο). Τεστ δεν έχω ακόμα προμηθευτεί, καθως 8α ήθελα τη συμβουλή σας σε αυτό το σημείο, και γιαοτιδήποτε άλλο μπορεί να μου χρησιμεύσει στο στάδιο που βρίσκομαι.

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν εκτος απο έναν μονομάχο και 2-3 γαρίδες, που είναι το πιθανότερο να μπουν στο ενυδρείο μου, μπορώ να βάλω 2-3 guppies (ή κάποια άλλα μικρά ψαράκια).

Τελειώνοντας, πότε πρέπει να κάνω την πρώτη αλλαγή νερού και σε ποιο βαθμό?

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά και περιμένω τις χρήσιμες παρατηρήσεις / συμβουλές σας.

Link to comment
Share on other sites

Κανένας για βοήθεια? Ρωτάω μήπως και με προλάβετε και δεν πάρω το ψάρι σήμερα που θα πάω petshop

Link to comment
Share on other sites

καλό ειναι φίλε μου πρίν απο οποιδήποτε ψάρι να πάρεις τέστ και αναλόγως τι ψάρι θα βάλεις να φτιάξεις το νερό κατάλληλο απο ph και σκληρότητες. Οσο αφορά το στρώσιμο πιστεύω πως πρέπει να μετρήσεις πρωτα τιμές αμμωνίας και έπειτα τα ψάρια! πάντως μην βιάζεσαι.

Link to comment
Share on other sites

Δεν βιάζομαι καθόλου. Αν διάβασες καλά, αναφέρω ότι ο υπάλληλος μου είπε ότι μπορώ να βάλω το ψάρι (όπως γράφει και το μπουκαλάκι της sera), και απλά αναρωτιέμαι τι από όλα αυτα ισχύει.

Όσο αφορά τα τεστ ζητάω τη βοήθεια όλων.

Το γεγονός ότι δεν εχω βάλει ψάρι ακόμα μέσα στο ενυδρείο, νομίζω ότι φανερώνει ότι δεν βιάζομαι.

Επίσης θα ήθελα να μάθω αν αντί για ψάρι (αν αυτό βοηθάει στο στρώσιμο τελικά και μόνο) πρέπει να κάνω κάτι άλλο (τροφή σε καθημερινή βάση χωρίς ψάρι)

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ Δία. Βοήθησε πολύ το λινκ. Ένα μόνο πράγμα δεν λέει, πότε κανουμε την πρώτη αλλαγή!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ Δία. Βοήθησε πολύ το λινκ. Ένα μόνο πράγμα δεν λέει, πότε κανουμε την πρώτη αλλαγή!

Εγω εκανα αλλαγη μετα απο 7 μερες(20-25%).Αλλα εγω χρησιμοποιησα μπολι.

Λογικα καπου εκει πρεπει να παιζεις και εσυ.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης σημαντικό θα ήταν να μπορούσα να βάλω στα 20λτρ κάτι άλλο από ένα μονομάχο (2-3 πιο μικρά ψαράκια αν αυτό είναι εφικτό). Το λέω γιατί οι συστάσεις στο φορουμ είναι για τα 20 λίτρα μόνο 1 μονομάχος. Είναι αλήθεια τόσο απαγορευτικά μικρό το μέγεθος;

Link to comment
Share on other sites

Ύστερα από σχετικό διάβασμα (http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=13569) και χρησιμοποιώντας το bio notrivec της sera, το οποίο από ότι φαίνεται, μηδενίζει την αμμωνία (συμπέρασμα που βγαίνει απο όσα διάβασα) θα προχωρήσω στην αγορά ενός ψαριού, μέχρι να ολοκληρωθεί το στρώσιμο του ενυδρείου. Θα αγοράσω τεστ για αμμωνία και Νο2, και όποτε αυτά ανεβαίνουν θα αντιμετωπίζω την κατάσταση με αλλαγές και bio nitrivec. Ελπίζω όλα να πάνε καλά, και σύντομα θα ανεβάσω φωτό από το ενυδρείο.

Αν δεν έχει κανείς καμία άλλη πρόταση, πάω ολοταχώς για μονομάχο!

Link to comment
Share on other sites

βιαζεσαι πολυ φιλε μου.ψαρια βαζουμε αφου εχουμε στρωσει το ενυδρειο μας απο nh3/nh4 no2 και μετραμε και το ph.αν βαλεις το ψαρι σε αστρωτο ενυδρειο το πιο πιθανο ειναι να πεθανει. εισαι σιγουρος οτι εχει μηδενιστει η αμμωνια η τα no2;σε 20λιτρα εγω θα σου πρωτεινα 1 μονομαχο η γαριδουλες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...