Jump to content

Αλλαγές νερού


Recommended Posts

Εγώ αλλάζω το νερό στα ενυδρεία μου (30-40%) κάθε εβδομάδα με δέκα μέρες. Ο λόγος είναι για να καθαρίζει το νερό και να προσθέτονται τα διάφορα ιχνοστοιχεία που έχουν απορροφηθεί από τα φυτά και τα ψάρια.

Κάποτε είχα ακούσει από έναν χομπίστα ότι έκανε αλλαγές νερού (50%) κάθε 3-4 μήνες. Παρ' όλα αυτά πρόσθετε τακτικά τα ιχνοστοιχεία που έλειπαν από το νερό με τη μορφή υγρών από διάφορα σκευάσματα. Τη γνώμη έχετε γι' αυτήν την άποψη?

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά πιστεύω, όπως σωστά επισήμανες, ότι οι αλλαγές νερού αναπληρώνουν τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία του νερού τα οποία σιγά σιγά καταναλώνονται από τους ζωντανούς οργανισμούς.

Η συστηματική προσθήκη των στοιχείων αυτών, νομίζω ότι δεν μπορεί να διατηρήσει σταθερές τις τιμές διάλυσης αυτών στο νερό, αφού τα περισσότερα από αυτά δεν μπορούν να μετρηθούν.

Έτσι, κατά τη γνώμη μου, η συστηματική προσθήκη ιχνοστοιχείων σε ένα σύστημα, αποτελεί καθαρά εμπειρία του χομπίστα και όχι απλά εκτέλεση των δοσολογιών, που αναγράφει το κάθε χημικό σκεύασμα.

Εγώ προτιμώ να κάνω αλλαγή 40% του νερού κάθε 15 ημέρες, προσθέτοντας μέρος ιχνοστοιχείων για τα ψάρια και τα φυτά και όχι ολόκληρη τη δόση.

Έτσι πιστεύω ότι διατηρώ αρκετά σωστές τις τιμές στο σύστημά μου.

Ένας άλλος λόγος που μου επιβάλει τις συστηματικές αλλαγές νερού, είναι και ο έλεγχος των νιτρικών. Λόγω της μεγάλης ιχθυοφόρτισης, μέσα στα επιτρεπτά πλαίσια πάντα, και της βαριάς κατεψυγμένης τροφής που απαιτούν τα ψάρια μου, διατηρώ με αυτόν τον τρόπο, τις τιμές των νιτρικών στα επιτρεπτά όρια, παρόλο που στα συστήματά μου υπάρχουν και συσκευές denitrator.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τις αλλαγές που αναφέρεται αλλά εσείς έχετε ενυδρεία υψηλών απαιτήσεων .

Κάποιος που απλά έχει ένα ενυδρείο που δεν κάνει υπερβολές στον αριθμό των ψαριών μπορεί να κάνει αλλαγές κάθε 20 ημέρες το ένα τρίτο και με έναν περιοδικό έλεγχο του ΝΟ3 να μην έχει κανένα πρόβλημα .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...