Jump to content

Καθαριότητα ενυδρείου και μεταβολή τιμών νερού!


Recommended Posts

Μετά από μια συζήτηση που είχα με κάποιον φίλο μου, ο οποίος είναι θα έλεγα πολύ πιο σχετικός από εμένα πάνω στα ζητήματα των ενυδρείων, προέκυψε το παρακάτω θέμα το οποίο όμως δεν μπορέσαμε να το αναλύσουμε επαρκώς μια και κανένας από τους δύο δεν είχε ιδιαίτερη γνώση για το συγκεκριμένο πρόβλημα!

Το αντικείμενο που με ενδιαφέρει είναι η σχέση που μπορεί να έχει το σκούπισμα του βυθού και η καθαριότητα του φίλτρου με τις μεταβολές στο kH και κατά συνέπεια στο pH του νερού!

Η απορία μου γεννήθηκε από την δήλωση του φίλου μου ότι αν δεν φροντίζεις να διατηρείς καθαρό το φίλτρο και τον βυθό σου τότε αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση των ανώτερων τιμών!

Αν κάποιος από εσάς γνωρίζει κάτι σχετικό με αυτό το θέμα ή αν κάποιος έχει άμεση γνώση της διαδικασίας (τι χημικές αντιδράσεις γίνονται) που επιτελείτε και προκαλεί αυτές τις μεταβολές θα ήθελα να με ενημερώσει!

Link to comment
Share on other sites

Αν υπάρχει κάποιος που ξέρει κάτι για το συγκεκριμένο θέμα θα τον παρακαλούσα να μου δώσει τα φώτα του!

Link to comment
Share on other sites

Θα σου πω από την λίγη εμπειρία μου, το εξής:

Εχει τύχει να αφήσω ακαθάριστο εσωτερικό φίλτρο, για αρκετό διάστημα, σε ενυδρείο με ζωοτόκα. Το αποτέλεσμα ήταν να μαζέψει αρκετό πράμα μέσα και κυρίως κομματάκια από φυτά. Αυτά έκαναν ένα στρώμα, μέσα από το οποίο περνούσε το νερό. Κάτι ανάλογο δηλαδή με την τύρφη που βάζουν κάποιοι... Οταν μέτρησα το νερό, το ρΗ ήταν χαμηλωμένο λίγο (αν θυμάμαι καλά από 7,8 σε 7,4 περίπου), αλλά οι σκληρότητες ίδιες. Και είναι φυσικό αυτό νομίζω, γιατί αναπληρώνονται τα στοιχεία από τις αλλαγές.

Πιστεύω λοιπόν ότι στο θέμα που θέτεις, το ρΗ επηρρεάζεται σαφώς (γενικά έχω παρατηρήσει ότι μακροχρόνια το ρΗ έχει τάση χαμηλώματος), αλλά το ΚΗ μάλλον όχι.

Το πολύ αραιό καθάρισμα του βυθού, νομίζω ότι δεν παίζει ρόλο σε αυτό, αλλά επηρρεάζει όμως με άλλο τρόπο (αρνητικά) τη ζωή στο ενυδρείο.

Ας ακούσουμε όμως και τη γνώμη κάποιου πιο έμπειρου, που θα μας τεκμηριώσει καλύτερα το πως και το γιατί...

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να μου πεις την τιμή του kH που είχες στο ενυδρείο σου;

Αυτό το αναφέρω μια και αν έχουμε μεγάλο κΗ τότε το pH είναι σχετικά δύσκολο να πέσει!

Χωρίς να γνωρίζω τις αντιδράσεις που γίνονται μέσα στο νερό θα έλεγα ότι είναι λογικό πρώτα να πέφτει το κΗ και μετά το pH!

Αυτό το συμπεραίνω από το εξής παράδειγμα:

Αν στο ενυδρείο έχουμε κΗ πάνω από 7 τότε αν δεν μειωθεί δεν είναι εύκολη η μεταβολή του pH!

Σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Εγώ έχω παρατηρήσει ότι ενυδρεία που δεν είναι καθαρά τα φίλτρα και ο βυθός το ΚΗ γίνεται μηδενικό σε κάποια στιγμή , και το ΡΗ σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα .

Δεν γνωρίζω το μηχανισμό που συμβαίνει είναι όμως σίγουρο ότι συμβαίνει .

Θα ήθελα κάποιος που γνωρίζει έγκυρα να μας το αναλύσει .

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να μου πεις την τιμή του kH που είχες στο ενυδρείο σου;

Αυτό το αναφέρω μια και αν έχουμε μεγάλο κΗ τότε το pH είναι σχετικά δύσκολο να πέσει! Χωρίς να γνωρίζω τις αντιδράσεις που γίνονται μέσα στο νερό θα έλεγα ότι είναι λογικό πρώτα να πέφτει το κΗ και μετά το pH!

Αυτό το συμπεραίνω από το εξής παράδειγμα:

Αν στο ενυδρείο έχουμε κΗ πάνω από 7 τότε αν δεν μειωθεί δεν είναι εύκολη η μεταβολή του pH! Σωστά;

30756[/snapback]

Το ενυδρείο του παραδείγματος που ανέφερα, είχε τιμή ΚΗ = 4, βάση των σημειώσεων που κρατάω και η πτώση του ρΗ ήταν πράγματι στο 7,4 από 7,8 (γενικά το νερό εδώ είναι πολύ μαλακό).

Πάντως, περιμένω κι εγώ με ενδιαφέρον τις γνώμες και παρατηρήσεις αυτών που κατέχουν το θέμα, ώστε να δούμε μέσω ποιων και τι διαδικασιών, γίνονται κάποια πράγματα μέσα στα ενυδρεία μας.

Γνώση που σίγουρα μας χρειάζεται, για να μπορούμε να προσφέρουμε πιο σωστά καλύτερες συνθήκες στα ψάρια μας.

Έγινε επεξεργασία - filoxenos
Link to comment
Share on other sites

Εδώ φαντάζομαι ότι διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο τα αναερόβια βακτήρια που συγκεντρώνονται στον βυθό και στο φίλτρο λόγο της αυξημένης συσσώρευσης αποβλήτων!

Link to comment
Share on other sites

Το kH (όμοια και το GH) μετρά τη συγκέντρωση αλάτων στο νερό εξ όσων θυμάμαι, από χημεία ξέρουμε ότι δεν υπάρχει αντίδραση που να μετατρέπει το άλας σε κάποια άλλη μορφή (πχ οξύ ή βάση) άρα παραμένει ως έχει. Θεωρώ δύσκολο να μειώνεται η συγκέντρωση των αλάτων από οργανικά κατάλοιπα στο νερό.

Το pH από την άλλη είναι η συγκέντρωση των υδρογονοκατιόντων στο νερό, όταν επέλθει ιοντική ισοροπία πρέπει [Η+]=[ΟΗ-], οι διάφορες όμως ουσίες που παράγονται δεσμεύουν μέρος των [ΟΗ-] με αποτέλεσμα πλεονασμό των [Η+] και άρα πτώση του pH.

Έγινε επεξεργασία - george hmmy
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ neon νομίζω ότι αντίθετα αυτές οι ατελείωτες συζητήσεις είναι γόνιμες και μας εξοικειώνουν με πολλές διεργασίες που επιτελούνται μέσα στο ενυδρείο μας και μας αφορούν άμεσα!

Ακόμα και μια προσέγγιση των λειτουργιών αυτών είναι μια πολύτιμη γνώση για την κατανόηση τους και την σωστή διαχείριση του ενυδρείου μας!

Τώρα για την αντιμετώπιση της ζέστης προτείνω την χρήση κρύου τσαγιού και αρκετό Aquazone!

Τα link που παραθέτεις θα τα μελετήσω και θα σου πω τις απόψεις μου!

Link to comment
Share on other sites

Σαφώς και επηρεάζουν, αλλά μόνο προς τα πάνω. Επειδή το θερμόμετρο όντως ανεβαίνει και δεν έχω όρεξη για διάβασμα χημείας, (όταν έπρεπε το έκανα :lmao:) παρακαλώ την παράθεση αντίδρασης άλατος με κάποιο στοιχείο, ένωση ή οτιδήποτε τέλος πάντων, και παραγωγή άλλης μορφής ένωσης που δεν επηρεάζει τη σκληρότητα του νερού. Μέχρι τότε πάω για μια βουτιά....

Υγ: και προς μελέτη παραθέτω τα ακόλουθα:

-άλας1 + οξύ1 -> άλας2 + οξύ2

-άλας1 + βάση1 -> άλας2 + βάση2

-άλας1 + άλας2 -> άλας3 + άλας4

Αυτά για τα άλατα, με τους τρεις ηλεκτρολύτες, οξύ, βάση & άλας, (τι είπα πάλι!! :rasp: ) και το κατά πόσον "χάνονται" μέσα στο νερό, στοιχειώδης ανόργανη χημεία Β' λυκείου. Εκτός βέβαια αν μιλάμε για ενώσεις αλάτων που δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί! :rasp::lmao: Μπορώ να σκανάρω το πλήρες κείμενο για μελέτη για όποιον φίλο θέλει να μάθει! :ballistic:

Έγινε επεξεργασία - george hmmy
Link to comment
Share on other sites

Με το παρακάτω μπορεί όποιος θέλει να διαπιστώσει αν ξέρω χημεία, πχ εσύ φίλε neon. Ό,τι λέω είναι γραμμένο σε βιβλία είτε πανεπιστημίων είτε σχολικά και όχι σε site του στυλ www.I_know_chemistry.com για αυτό και επιμένω. Πολλές φορές τυχαίνει να πέφτουμε θύματα άγνοιας, ασχέτων ή υπέρμετρης αυτοπεποίθησης, έτυχε το ίδιο πράγμα και αλλού. :lmao:

Φιλικά,

Γιώργος

Έγινε επεξεργασία - george hmmy
Link to comment
Share on other sites

Είσαι λάθος, δεν κάνω τίποτα από όλα όσα λες για βεβαιώσεις σπουδών κλπ, το ενυδρείο είναι ένα πολύπλοκο σύστημα βιολογίας και χημείας, εκεί έγκειται η επιμονή μου στη χημεία. Λες ότι τα άλατα (GH) μειώνονται από τις προσμίξεις και τα χουμικά οξέα και λοιπές αστειότητες. ΤΑ ΑΛΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΩΣ ΕΧΟΥΝ, ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΜΟΡΦΗ. Αν δεν το καταλαβαίνεις δεν μπορώ να κάνω κάτι, αλλά δεν μπορούμε να λέμε ότι αν κάνω το ενυδρείο χαβούζα πέφτει το ph, gh & kH. Με αυτά που λες κάνω το βόθρο δεξαμενή νερού και έχω gh 0 για τους δίσκους και ph ανάλογο των περιττωμάτων.... Αυτό που προσφέρω λοιπόν στη συζήτηση είναι γνώσεις και όχι "παρατηρήσεις". :lmao:

ΑΠ:@ΥΓ1: δεν έχω καμία τέτοια διάθεση,

ΑΠ:@ΥΓ2: το χημικό αποτελεί παρελθόν και πλέον τελειόφοιτος ηλεκτρολόγος μηχανικός ΕΜΠ, τα συμπλέγματα-ειρωνίες αλλού.

Μπορείς να συνεχίσεις να λες ό,τι θες, δεν ασχολούμαι άλλο.

Link to comment
Share on other sites

Θα παρακαλουσα Γιωργο το θεμα να ληξει εδω και να περιοριστει στο αρχικο θεμα που ηταν ο καθαρισμο ενυδρειου και οχι τιποτα αλλο.

Ευχαριστω πολυ

Link to comment
Share on other sites

Το τελευταίο διάστημα παρατηρώ μια όξυνση. Δεν ξέρω αν οφείλεται στον καιρό η σε λοιπούς παράγοντες. Παρακαλώ να πέσουν άμεσα οι τόνοι. Το Aquazone είναι μέσο επικοινωνίας και σημείο συνάντησης των ενυδρειόφιλων.

Οι συζητήσεις θα πρέπει να γίνονται σε κόσμιο περιβάλλον σεβόμενοι πάντα τον συνομιλητή μας.

Ευχαριστω

Ν. Καρβουνης

Aquazone Administrator

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα μας έχει άμεση σχέση με την χημεία και τις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο νερό!

Καλό βέβαια θα ήταν να προσέχουμε και να μελετάμε κάθε πηγή ακόμα και αυτή των σχολικών βιβλίων για τυχών ανακρίβειες και λάθη (αλλαγές γίνονται πολύ συχνά) που μπορεί να έχουν!

Τίποτα δε είναι απόλυτο και όλα είναι υπό συζήτηση!

Η κάθε άποψη είναι σεβαστή μια και όλοι μαζί προσπαθούμε να βρούμε μια άκρη!

Ακόμα και οι λάθος απόψεις μας βοηθάνε να καταλάβουμε κάποια πράγματα!

Όταν μπορέσουμε να απορρίψουμε μια άποψη τότε μπορούμε και να καταλάβουμε το γιατί και το πώς!

Δεν είναι απλά τα πράγματα και όλοι μας θέλουμε να έχουμε μια ολιστική προσέγγιση για να μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις υποχρεώσεις μας απέναντί στα ψάρια που φιλοξενούμε!

Δυστυχώς καλούμαστε να μάθουμε και χημεία και βιολογία και άλλα πολλά ανάλογα με τις επιλογές που κάνουμε!

Δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρος και χρόνος για μικροδιαφωνίες που μας αποσυντονίζουν από το θέμα μας!

Link to comment
Share on other sites

Ειναι κριμα να υπαρχει τριβη σε θεματα που καμια σχεση σχεση με κοντρα δεν εχουν αλλα ειναι συζητηση για επιμορφωση των περισοτερων εδω.

Οσο για την πτωση καποιων τιμων θα αναφερω καποια απλα πραγματα που ειναι μια πραγματικοτητα.

Οι τιμες που επειρεαζονται ουσιαστικα μακροπροθεσμα δεν ειναι η ολικη σκληροτητα-GH, αυτο που επειρεαζεται ειναι η ανθρακικη σκληροτητα που επειρεαζετε-ΚΗ. Αυτο συμβαινει κατα κυριο λογο επειδη τα βακτηριδια που "κινουν" τον κυκλο του αζωτου αποβαλουν οξεα και κατα κατα καποιο τροπο χρησιμοποιουν ενα μερος της ανθρακικης σκληροτητας σαν μερος της επεξεργασιας τους. Ακριβως δεν γνωριζω πως γινεται αλλα η βιβλιογραφια σε καποιο καλο βιβλιο αναφερετε εκτενως σε αυτο το φαινομενο.

Κατα δευτερο λογο χρησιμοποιουν ΚΗ και τα ετεροτροφικα βακτηρηδια, τα οποια αναλαμβανουν να μετατρεψουν τα οργανικα και τις τροφες που σαπιζουν σε αμμωνια κτλ. Ειδικα εαν εχει συσσορευτη πολυ βρωμα σε φιλτρο η βυθο , βλεπουμε ταυτοχρονα και μια πτωση του ΡΗ. Αυτο συμβαινει γιατι στην ολη διαδικασια μετατροπης χρειαζετε αρκετο οξυγονο απο τα εκαστοτε βακτηριδια το οποιο λαμβανουν απο την στηλη του νερου του ενυδρειου. Ετσι πεφτει και το ΡΗ.

Πιστευω να ημουν χρησιμος.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα μας έχει άμεση σχέση με την χημεία και τις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο νερό!

....

Όταν μπορέσουμε να απορρίψουμε μια άποψη τότε μπορούμε και να καταλάβουμε το γιατί και το πώς!

....

Δυστυχώς καλούμαστε να μάθουμε και χημεία και βιολογία και άλλα πολλά ανάλογα με τις επιλογές που κάνουμε!

....

31117[/snapback]

Συμφωνώ απολύτως.

Με το χόμπι που αποφασίσαμε να σχοληθούμε, τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά... Εχω διαπιστώσει ότι χρειάζεται ένα πολύ ευρύ φάσμα γνώσεων σε πολλούς τομείς, για να μπορούμε να λέμε ότι κάνουμε σωστά αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε. Γι αυτό και πάντα το προφίλ μου θα λέει αρχάριος...

Οι τεκμηριωμένες απόψεις με επιστημονικά στοιχεία - εντός ή εκτός εισαγωγικών - βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση και εμπέδωση του τι συμβαίνει μέσα στις γυάλες μας, με αποτέλεσμα να μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα κάποια πράγματα. Με επόμενο αποτέλεσμα να μπορούμε να διατηρήσουμε καλύτερα στη ζωή και με υγεία, αυτά τα πλάσματα που ζουν εκεί μέσα, και που εξαρτώνται κατά 99% από εμάς... Τις γνώσεις μας, τη διάθεσή μας, την οικονομική μας δυνατότητα και πολλά άλλα... :lmao:

Link to comment
Share on other sites

Να πάρουμε τα πράματα λίγο διαφορετικά ώστε να θέσουμε μια αρχική βάση και να μπορέσουμε να ξεδιαλύνουμε λίγο το τοπίο. Ας ξεκινήσουμε από τον ορισμό GH, KH & pH. Το GH (General Hardness) μετρά τη συγκέντρωση των διαλυμένων αλάτων στο νερό και κατά βάση αναφέρεται στη συγκέντρωση αλάτων ασβεστίου (Ca 2+) και μαγνησίου (Mg 2+). Το ΚΗ, γνωστό και σαν alkalinity, μετρά τη συγκέντρωση ανθρακικών και διτανθρακικών αλάτων στο νερό. Το pH ορίζεται ως ο αρνητικός λογάριθμος της συγκέντρωσης των υδρογονοκατιόντων στο νερό, δλδ με μαθηματική έκφραση ph=-log[H+]. Όμοια ορίζεται το pOH=-log[OH-] και μάλιστα ισχύει η σχέση μεταξύ τους pH+pOH=14. Το pΗ επηρεάζεται από τη συγκέντρωση των αλάτων στο διάλυμα και όσο μεγαλύτερες τιμές σκληρότητας έχουμε τόσο δυσκολότερα μεταβάλλεται.

Τρόποι μεταβολής είναι γνωστοί νομίζω, να πω μόνο πώς το CO2 μειώνει το pH, το χρησιμοποιούμε όλοι, ας ξέρουμε πώς "δουλεύει". Η αντίδραση διάλυσης είναι η εξής:

CO2 + H2O -> H2CO3 ή το γνωστό μας ανθρακικό οξύ.

Στη συνέχεια έχουμε την αντίδραση διάστασης του Η2CO3

Η2CO3 -> 2(H+) + (CO3-) οι παρενθέσεις είναι για να ξεχωρίζουν τα ιόντα.

Αύξηση συγκέντρωσης υδρογονοκατιόντων (Η+) άρα μείωση του pH.

Τα άλατα δεν επηρεάζονται από καμία χημική ένωση ώστε να αλλάξουν ηλεκτρολυτική μορφή, δηλαδή παραμένουν πάντα άλατα. Στο ενυδρείο μας ισχύει το ίδιο με μοναδική διαφορά ότι: τα άλατα στο νερό απορροφούνται από τα ψάρια (απαραίτητα για τη διαβίωσή τους) καθώς όλοι οι οργανισμοί χρειάζονται άλατα και ιχνοστοιχεία ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία του σκελετού τους. Τα φυτά χρησιμοποιούν επίσης τα διάφορα άλατα ως θρεπτικά συστατικά και τα διάφορα ασπόνδυλα ζώα χρειάζονται τα άλατα για να δημιουργήσουν σκελετούς (πχ κοράλλια, αν πρόκειται για θαλασσινό νερό) ή τα κελύφη τους (πχ σαλιγκάρια, αν πρόκειται για γλυκό νερό).

Ελπίζω να βοήθησα....

Link to comment
Share on other sites

...Ελπίζω να βοήθησα....

31157[/snapback]

Εμένα, ναι. Thnks.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί Φίλοι

Απ’ τη μια έχει περάσει πολύς καιρός, από τα δύσκολα εκείνα χρόνια, που καθόμουν στα θρανία. Απ΄ την άλλη ο σκληρός δίσκος έχει, αρχίσει να ρετάρει, για τα καλά. Τι περιμένει κανείς?

Παρ’ όλα αυτά όμως ξέθαψα από τα βάθη του μυαλού μου, μερικές σκονισμένες θύμησες, τις οποίες θα σας τις αναφέρω πιο κάτω.

Σε καμιά περίπτωση δεν προσπαθώ να εμφανίσω τον εαυτό μου σαν ειδικό και τις όποιες διορθώσεις, από αυτούς που γνωρίζουν περισσότερα, θα τις δεχτώ πρόσχαρα.

Ξεκινάω, λοιπόν από τα ενυδρειακά.

Σε όλα τα κλειστά συστήματα υπάρχουν αναερόβιες περιοχές, τις οποίες δεν μπορούμε να αποφύγουμε, όσο και αν επιδιώκουμε κάτι τέτοιο, με την καλή κυκλοφορία, οξυγόνωση, τον αερισμό και το καλό συφωνάρισμα.

Στις περιοχές αυτές ελευθερώνονται διάφορα οξέα. Ένα από αυτά είναι και το θειικό οξύ. Αυτό μετατρέπεται σύντομα σε άλλα παράγωγα, με κύριο προϊόν το υδρόθειο.

Η απελευθέρωση του υδρόθειου, είναι κάτι φυσιολογικό και δεν προξενεί κανένα πρόβλημα, εφόσον οι ποσότητες είναι σε ορισμένα επιτρεπτά επίπεδα, δημιουργώντας μια ισορροπία στο σύστημα.

Αντίθετα σε ένα παραμελημένο και εγκαταλελειμμένο ενυδρείο, όπου στο βυθό δεν υπάρχει καμία κυκλοφορία νερού, όπου σαπίζουν ένα σωρό οργανικά απόβλητα, σχεδόν βούρκος, οι ποσότητες υδρόθειου που εκλύονται είναι δυνατό να είναι τοξικές και επικίνδυνες για τη ζωή των οργανισμών.

Χαρακτηριστική είναι η, ακίνδυνη κατά τα άλλα, οσμή κλούβιου αυγού που αναδύεται πολλές φορές, από τις διάφορες συσκευές απονιτροποίησης.

Όταν λοιπόν υπάρχουν τέτοιες αναερόβιες περιοχές, που υπάρχουν σίγουρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα ενυδρεία με πολλά διακοσμητικά βυθισμένα στο υπόστρωμα, κατά τη διάρκεια του συφωναρίσματος ή της μετακίνησης των διακοσμητικών, είναι πιθανό να ελευθερωθούν στο νερό ποσότητες θειικού οξέος.

Τι μπορεί να δημιουργήσει το οξύ αυτό στο νερό? Αναφέρομαι, βέβαια για μη τοξικές περιεκτικότητες.

Να αντιδράσει για παράδειγμα με τα ανθρακικά άλατα και να δημιουργήσει νέα άλατα, στην περίπτωσή μας θειικά, και νέο οξύ, στην περίπτωσή μας ανθρακικό οξύ.

Αναφέρω ένα παράδειγμα:

CaCO3 + H2SO4 ΰ( Ca SO4 + H2CO3 ) * ΰ Ca SO4 + CO2 +H2O

*Ο λόγος της παρένθεσης είναι για να δείξει ότι το αποτέλεσμα αυτό της αντίδρασης δεν υπάρχει ουσιαστικά, αφού το ανθρακικό οξύ σε κανονικές συνθήκες μετατρέπεται αμέσως σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Βλέπε ποτά με “ανθρακικό”, όπου μόλις ανοίξουμε το καπάκι ελευθερώνεται το διοξείδιο του άνθρακα.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα όμως της διάσπασης των ανθρακικών αλάτων?

Απ. Πτώση του ΚΗ

Ποιο είναι το αποτέλεσμα της αύξησης του διαλυμένου αέριου διοξειδίου του άνθρακα στο νερό?

Απ. Πτώση του ΡΗ

Άρα είναι πολύ φυσικό κατά τη διάρκεια του καθαρισμού του ενυδρείου μας, και ιδιαίτερα όταν ανακατεύουμε το υπόστρωμα, να παρατηρηθεί πτώση των τιμών του ΚΗ και ΡΗ.

Η πτώση αυτή όμως δεν είναι σταθερή αλλά μετά κάποιο μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα, το σύστημα θα ισορροπήσει και πάλι στις πρότερες τιμές του.

Παρενθετικά, με την ευκαιρία που μου δίνεται, να αναφέρω, ότι το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και όταν προσπαθούμε να φτιάξουμε, για παράδειγμα ένα σωστό όξινο και μαλακό περιβάλλον νερού για Δίσκους, ρίχνοντας συνέχεια στο σύστημά μας ενυδρειακά πρόσθετα, τα οποία έχουν σαν κύριο συστατικό οξέα. Η μεταβολή του ΡΗ και της σκληρότητας θα είναι πρόσκαιρη, αφού το σύστημα θα ισορροπήσει και πάλι, αργά ή γρήγορα, εκεί που θέλει αυτό.

Έτσι, προσθέτοντας συστηματικά και συχνά τέτοια πρόσθετα, θα καταφέρουμε κάποτε να πετύχουμε τις ιδανικές τιμές για τους Δίσκους, αλλά τότε… δεν θα υπάρχουν πλέον Δίσκοι.

Ο σωστός τρόπος, κατά τη γνώμη μου, για τη διατήρηση των ιδανικών τιμών, στην περίπτωση αυτή, είναι η χρήση όσο το δυνατό φυσικών μεθόδων, τις οποίες έχουμε αναφέρει σε άλλες συζητήσεις.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Άρα μπορώ να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι για να μειώσουμε τα νεκρά σημεία στο βυθό καλό είναι να χρησιμοποιούμε θερμαντικό καλώδιο ή φίλτρο βυθού ;

Link to comment
Share on other sites

Άρα μπορώ να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι για να μειώσουμε τα νεκρά σημεία στο βυθό καλό είναι να χρησιμοποιούμε θερμαντικό καλώδιο ή φίλτρο βυθού ;

31294[/snapback]

Νομίζω ότι βάζεις ένα άλλο ενδιαφέρον σχετικό θέμα προς συζήτηση.

Δώσε περισσότερες πληροφορίες για τη θεωρητική σύνδεση που κάνεις, του θερμαντικού καλωδίου και της κυκλοφορίας νερού στο υπόστρωμα (αυτό εννοείς αν κατάλαβα καλά).

Όσον αφορά το φίλτρο βυθού, κατά τη γνώμη μου μειώνει τις πιθανότητες αναερόβιων ζωνών, αν λειτουργεί σωστά, άσχετα αν παρουσιάζει άλλου είδους αδυναμίες.

Link to comment
Share on other sites

...Ο σωστός τρόπος, κατά τη γνώμη μου, για τη διατήρηση των ιδανικών τιμών, στην περίπτωση αυτή, είναι η χρήση όσο το δυνατό φυσικών μεθόδων, τις οποίες έχουμε αναφέρει σε άλλες συζητήσεις.

31278[/snapback]

Εξαιρετική ανάλυση και περιγραφή. Για τις πληροφορίες που περιέχει και για την απλότητα της έκφρασης.

Εξαιρετικό και το παρόν θέμα. Και χρησιμότατο.

Και με το εύρος του, μας δίνει τη δυνατότητα να συγκεντρώσουμε εδώ πολλές σχετικές ερωτήσεις και απαντήσεις, ώστε και μελλοντικοί χρήστες να μπορέσουν να βρουν σε ένα ποστ, πολλές και χρήσιμες πληροφορίες. Και δίνοντας απλά μια εντολή εκτύπωσης, να τα έχουν και σε χαρτί και να μπορούν να ανατρέξουν εύκολα σε αυτά.

Παίρνοντας λοιπόν Νίκο αυτή την τελευταία σου φράση, πιστεύω ότι θα ήταν χρησιμότατο να αναφερθούν εδώ όλα αυτά, τα οποία ενδεχομένως να βρίσκονται σκόρπια σε διάφορα ποστ. Και επειδή είναι θέμα που (με) ενδιαφέρει πολύ, θα ήθελα (αν δεν είναι πολύ δύσκολο) μια λίγο πιο αναλυτική αναφορά, σχετικά. Γιατί και απορίες δημιουργούνται και ερωτήματα ανακύπτουν. Και είναι σημαντικό να τα γνωρίζουμε, για να μπορούμε να έχουμε καλύτερες συνθήκες στους οργανισμούς που διατηρούμε.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Όπως όλοι ξέρουμε ο απλός χρήστης (όπως εγώ) δεν έχει τη δυνατότητα μετά την παρέλευση λίγων λεπτών να επεξεργαστεί τις δημοσιεύσεις του, δυνατότητα την οποία έχουν οι συντονιστές της κάθε κατηγορίας και βεβαίως οι διαχειριστές.

Στη διεθνή πρακτική όταν κάποιος συντονιστής ή διαχειριστής επεξεργάζεται κάποια δημοσίευσή του ή άλλου χρήστη (ειδικά μετά από καιρό) είθισται να τονίζει ακόμα και με έντονα κόκκινα γράμματα τις αλλαγές που έκανε καθώς επίσης και την ημερομηνία που έγιναν. Και αυτό, για να διαφυλαχθεί η ροή της συζήτησης και να μην εκτίθονται λάθος πρόσωπα και καταστάσεις. Βεβαίως δεν είμαι εγώ αυτός που θα μάθει τη δουλειά σε κάποιο συντονιστή-διαχειριστή, όμως θεωρώ ότι η ροή της συζήτησης όπως αποτυπώνεται αυτή τη στιγμή και με δεδομένο ότι σε ανύποπτο χρόνο έχει υποστεί διαστρέβλωση, με θίγει και με εκθέτει προσωπικά.

Παρακαλώ τους διαχειριστές-συντονιστές να επιληφθούν άμεσα του θέματος, αποκαθιστώντας τα κείμενα-φωτογραφίες που αφαιρέθηκαν από συγκεκριμένες δημοσιεύσεις.

Διαφορετικά θα επιθυμούσα να διαγραφούν όλες οι οι δημοσιεύσεις μου σε αυτό το θέμα.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...