Jump to content

Το ανοιχτό ενυδρείο


Aquazone Team

Recommended Posts

Το ανοιχτό ενυδρείο

του Claus Christensen , από το site της Tropica.com

Μετάφραση: Αγγελική Σορομάνη

Το ανοιχτό ενυδρείο – χωρίς καπάκι- με λάμπες που κρέμονται πάνω από αυτό δίνει μια διαφορετική διάσταση και ενδείκνυται για φυτά, που κάνουν το άνθος τους έξω από το νερό. Δημιουργεί προβλήματα υγρασίας στο διαμέρισμα; Στεγνώνουν τα φύλλα των φυτών που βγαίνουν από το νερό; Τι γίνεται με τα ψάρια;

post-137-1148024348.jpg

Το ανοιχτό ενυδρείο είναι το αγαπημένο μου ενυδρείο! Δίνει στο ενυδρείο, μα και στο διαμέρισμα διαφορετική διάσταση. Μπορεί κανείς να θαυμάσει τα φύλλα των επιπλεόντων φυτών και των φυτών που ανθίζουν, όπως για παράδειγμα την Nymphaea, , όπως επίσης και πολλά υδρόβια φυτά, τα οποία είναι αμφίβια και συνεχίζουν να μεγαλώνουν και έξω από το νερό. Εξάλλου το ανοιχτό ενυδρείο μας δίνει περισσότερες δυνατότητες για έναν ενδιαφέροντα φωτισμό. Σε κάθε περίπτωση πάντως μπορεί αυτός ο υπέροχος τύπος ενυδρείου να έχει μεγάλη επίδραση στο περιβάλλον του δωματίου που βρίσκεται, αλλά και στο ίδιο το ενυδρείο.

Υγρασία

Ένα τρομακτικό παράδειγμα προέρχεται από έναν ενυδρειόφιλο, που διατηρούσε ένα ανοιχτό ενυδρείο 800 λίτρων σε ένα δωμάτιο 16 τετραγωνικών μέτρων. Είχε δίσκους στο ενυδρείο και η θερμοκρασία ήταν 28 βαθμούς Κελσίου. Το μέγεθος του ενυδρείου και η μεγάλη εξάτμιση, που προέρχονταν από την μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ δωματίου και ενυδρείου, άρχισε να δημιουργεί προβλήματα. Τα χαλιά άρχισαν να πιάνουν υγρασία και τα τζάμια ήταν μόνιμα θολωμένα. Συνήθως τα ανοιχτά ενυδρεία δεν προκαλούν τέτοιου είδους προβλήματα, αν λάβουμε σοβαρά υπόψιν το εξής: η επιφάνεια του νερού του ενυδρείου δεν πρέπει να ξεπερνά το 2% του εμβαδού του δωματίου. Σε ένα δωμάτιο 40 τετραγωνικών μέτρων το ενυδρείο δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 500 λίτρα. Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ νερού και δωματίου δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 5 βαθμούς Κελσίου, έτσι ώστε να μειωθεί το μέγιστο δυνατό η εξάτμιση του νερού. Προβλήματα δημιουργούνται σε δωμάτια που δεν θερμαίνονται κατά την διάρκεια του χειμώνα, αφού η εξάτμιση αυξάνεται, όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας. Εξάλλου θα πρέπει να αερίζουμε συχνά το δωμάτιο, έτσι ώστε να υπάρχει ένα υγιές περιβάλλον. Επίσης τα επιπλέοντα φυτά συμβάλλουν στην μείωση της εξάτμισης, διότι δεσμεύεται μεταξύ αυτών και της επιφάνειας του νερού ένα στρώμα αέρα! Εάν εφαρμόσει κάποιος όλα όσα γράφτηκαν παραπάνω θα καταφέρει να μειώσει την υγρασία περίπου 5%.

post-137-1148025769_thumb.jpg

Ρώτησα επιστήμονες που ασχολούνται με την υγεία και την υγρασία και οι νεότερες έρευνες έδειξαν ότι ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τα σκαμπανεβάσματα της υγρασίας μεταξύ 30% και 70%. Εάν κάποιος μπορεί να καταλάβει ότι ο αέρας είναι στεγνός ή υγρός, οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως οι υψηλές θερμοκρασίες, η σκόνη ή η μόλυνση του περιβάλλοντος, ή υλικά που υπάρχουν μέσα στο δωμάτιο όπως χαλιά, χρώματα κ.α. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να καταλάβουμε την αύξηση της υγρασίας στον χώρο από το ανοιχτό ενυδρείο. Ένα άτομο χάνει περίπου 2,5 έως 3 λίτρα νερό καθημερινώς (από την αναπνοή, τον ιδρώτα κ.τ.λ.). Αυτό σημαίνει ότι εάν έχουμε στο σπίτι ένα ανοιχτό ενυδρείο 800-1000 λίτρα στο οποίο εξατμίζονται περίπου 15-20 λίτρα νερό την εβδομάδα, είναι απλά σαν να υπάρχει άλλο ένα άτομο στο σπίτι μας. Μερικοί αλλεργικοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε μικροοργανισμούς. Όμως νέες έρευνες έχουν αποδείξει, ότι η ανάπτυξη των μικροοργανισμών δεν έχει καμία σχέση με την υγρασία. Οι μικροοργανισμοί εξαρτώνται από το μικροκλίμα, το οποίο δημιουργείται από τους ιστούς πάνω στους οποίους ζούνε, και δεν αναπτύσσονται με την υγρασία. Επίσης έχει εξετασθεί κατά πόσο τα ενυδρεία επηρεάζουν τις αλλεργίες και αποδείχθηκε, ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις είχαν αρνητική επίδραση σε αυτές και ότι για όλα αυτά δεν ευθυνόταν η υγρασία. Οι αλλεργίες είχαν έξαρση από έμμεσα προβλήματα που δημιουργούσε το ενυδρείο όπως υγρασία στα χαλιά. Βασιζόμενοι λοιπόν στα αποτελέσματα των ερευνών για το περιβάλλον του δωματίου που φιλοξενεί ένα ανοιχτό ενυδρείο, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχολυτικό και θετικό για την ψυχολογία μας.

post-137-1148025853_thumb.jpg

Φωτισμός

Για τα ανοιχτά ενυδρεία ενδείκνυνται διάφορα είδη λαμπών. Μερικές λάμπες, που πωλούνται στην αγορά έχουν ως μειονέκτημα ότι διαχέουν ένα μεγάλο μέρος του φωτός στο δωμάτιο, άρα χάνεται από το ενυδρείο, όπου είναι και απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη των φυτών. Εξάλλου τυφλώνουν κιόλας, ιδίως όταν το δωμάτιο είναι ιδιαίτερα σκοτεινό δημιουργούν ψυχρό φωτισμό. Τέτοια προβλήματα υφίστανται συνήθως όταν κρεμάμε τις λάμπες πολύ ψηλά ή όταν ο ανακλαστήρας δεν αντανακλά σωστά το φως. Οι λάμπες πρέπει να κρεμαστούν σε τέτοιο ύψος, ώστε όλες οι ακτίνες του φωτός να πέφτουν στην επιφάνεια του νερού. Στην Γερμανία χρησιμοποιούνται λάμπες HQI, από τις οποίες πολύ λίγο φώς «ξεφεύγει» από το ενυδρείο. Με σποτάκια αλογόνου που διαθέτουν πολύ λίγα volt, μπορεί κανείς να κάνει πολύ ωραία εφέ φωτισμού σε μεμονωμένα φυτά. Κάτι τέτοιο ενδείκνυται για έναν «λοξό» φωτισμό από την μπροστινή μεριά του ενυδρείου προς τα πίσω, για να έχει ωραία γυαλιστερά χρώματα στα φυτά του εξαιτίας της αντανάκλασης του φωτός. Αυτά τα σποτάκια φυσικά δεν αρκούν για βασικό φωτισμό ενός ενυδρείου άνω των 100 λίτρων, έτσι ώστε να αναπτυχθούν σωστά τα φυτά μας.

post-137-1148025916_thumb.jpg

Αμφίβια φυτά

Τα φύλλα ορισμένων φυτών στεγνώνουν πολύ εύκολα, εάν δεν υπάρχει αρκετή υγρασία ή εάν η λάμπες του ανοιχτού ενυδρείου κρέμονται πολύ κοντά στην επιφάνεια του νερού. Οι νέοι βλαστοί πρέπει να ψεκάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια της ημέρας με νερό, και συνήθως κατ αυτόν τον τρόπο μπορούν και να πολλαπλασιαστούν. Μερικά φυτά πάντως δεν προσαρμόζονται ποτέ σε μέρη που δεν έχουν υγρασία. Περίπου τα μισά από τα φυτά που ενδείκνυνται για ενυδρεία μπορούν να τοποθετηθούν και σε ανοιχτά ενυδρεία. Εδώ θα ήθελα να παραθέσω μόνο μερικά από τα αγαπημένα μου φυτά: Echinodorus grandiglorus, Echinodorus cordifolius και Echinodorus “Tropica Marble Queen”. Όλα τα είδη Hygrophila και τα επιπλέοντα φυτά δείχνουν όλη τους την ομορφιά μόνο σε ανοιχτά ενυδρεία. Ακόμα όμως και μερικά μη αμφίβια φυτά όπως η Vallisneria είναι πολύ πιο όμορφα αν τα θαυμάζεις από πάνω.

Ψάρια

Μερικά ψάρια μπορούν απλά να πηδήξουν έξω από το ενυδρείο. Αυτός ο κίνδυνος μπορεί εν μέρει να μειωθεί, εάν χρησιμοποιούμε πολλά επιπλέοντα φυτά. Αυτά τα φυτά δεν δείχνουν μόνο πολύ όμορφα, αλλά δίνουν και στα ψάρια μας το αίσθημα της σιγουριάς. Παρόλα αυτά πολλά ψάρια πηδούν έξω από το ενυδρείο και για αυτό το λόγο δεν θα έπρεπε να τοποθετηθούν καν σε ανοιχτό ενυδρείο. Συμβουλή: μπορείτε να κολλήσετε γύρω από το ενυδρείο σας μια «τάφρο» 5 εκατοστών περίπου με νερό, αυτό θα εμποδίσει ακόμα και τα ψάρια που πηδούν έξω από το ενυδρείο να προσγειωθούν στο πάτωμα.

Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους η άποψή μου είναι ότι μπορεί να γίνεται άφοβα και χωρίς προβλήματα ιδιοκτήτης ενός ανοιχτού ενυδρείου!

Το παρόν άρθρο δημοσιεύεται μετά από άδεια της Tropica.com προς το Aquazone.gr και την ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την συνεργασία και την υποστήριξή της.

This article is printed following the permission of the Tropica.com to Aquazone.gr and we really like to thank them for their support and cooperation!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...