Jump to content

Hemianthus callitrichoides “Cuba”


Aquazone Team

Recommended Posts

Hemianthus callitrichoides “Cuba” , ένα όμορφο ταπέτο στο AquaCube και στο ενυδρείο

του Troels Andersen, από το site της Tropica.com

Μετάφραση: Νικόλαος Καρβούνης

Αυτό το είδος Hemianthus πολύ σύντομα διαμορφώνει ένα χαμηλό, πυκνό και ζωντανού πράσινου χρώματος ταπέτο, καλύπτοντας τον βυθό του ενυδρείου. Φυσαλίδες οξυγόνου αναπτύσσονται στα φύλα οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την έντονη αντανάκλαση του φωτός και με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται μια τέλεια διακόσμηση για το μπροστινό μέρος του ενυδρείου. Το Hemianthus callitrichoides μπορεί να φυτευτεί κατ ευθείαν στο υπόστρωμα ή να δεθεί σε κομμάτια πέτρας ή ρίζας (driftwood). Είναι κατάλληλο τόσο για μεγάλα, όσο και για μικρά ενυδρεία.

post-137-1146336019_thumb.jpg

Φωτογραφία από τον Oliver Knott

Το Hemianthus callitrichoides (048B) εντοπιστηκε από τον Holger Windelοv, ιδρυτή της Tropica, κατά την διάρκεια ξηρασίας σε ένα πετρώδες ποτάμι, όχι πολύ μακριά από το Las Pozas, περιοχή που βρίσκεται περίπου 90 χμλ. ανατολικά της Αβάνας στην Κούβα.

Εδώ, ήταν ριζωμένο στο χαλίκι μεταξύ μεγάλων πετρών, περίπου 50 εκατοστά επάνω από την στάθμη του νερού του ποταμού. Το φυτό εμφανιζόταν ως ένα πυκνό φυτεμένο σχηματισμένο μαξιλάρι πολύ ανθεκτικό στα ρεύματα του νερού τα οποία κατά την διάρκεια των βροχοπτώσεων, πλημμύριζαν και βύθιζαν την ομάδα των φυτών περίπου ένα μέτρο βάθος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το Hemianthus callitrichoides βρίσκεται μόνο στην Κούβα, αν και το Hemianthus micranthemoides (048A) μπορεί επίσης να βρεθεί και αλλού, όπως στη Βόρειο Αμερική. Το Hemianthus callitrichoides ανήκει στην οικογένεια των Scrophulariaceae και γι' αυτόν τον λόγο στενά συγγενικό των Callitriche, τα οποία έχουν περισσότερο βόρεια διασπορά.

post-137-1146336121_thumb.jpg

Το Hemianthus callitrichoides αναπτύσσει χαμηλά μαξιλαράκια (3-6 εκατοστά) και έχοντας πολύ πιο μικρά διαστήματα μεταξύ των φύλλων που διαμορφώνονται στον μίσχο μοιάζει εντελώς διαφορετικό από το Hemianthus micranthemoides. Το Hemianthus callitrichoides αναπτύσσει ένα μοναδικό λουλούδι, το οποίο είναι εύκολο να αναγνωρισθεί. Με μόνο 4 πέταλα (έναντι 5) και μόνο με ένα κεντρικό θάλαμο στο καρπό (έναντι 2) το Hemianthus callitrichoides είναι εύκολο να ξεχωρίσει από το Hemianthus micranthemoides. Εξ’ άλλου τα φύλλα του Hemianthus callitrichoides είναι πιο σκούρα σε σχέση με αυτά του Hemianthus micranthemoides.

Η Tropica καλλιεργεί το Hemianthus callitrichoides σε βραχείες καλλιέργειες μέσα σε πετροβάμβακα και πάνω δίσκους από σκληρό ύφασμα από ίνες για το AquaCube.

post-137-1146336163_thumb.jpg

Το Hemianthus callitrichoides δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε φωτισμό, αλλά όσο περισσότερο φώς παρέχεται, τόσο πιο πυκνό θα γίνεται όσο αναπτύσσεται. Κάτω από περιορισμένο φωτισμό, το φυτό ψηλώνει λίγο παραπάνω ( έως 20 εκατοστά). Το Hemianthus callitrichoides είναι γρήγορης ανάπτυξης και γι' αυτό χρειάζεται λίπασμα ( τυπικά μετά από 3 έως 4 βδομάδες), εκτός εάν έχετε πολλά ψάρια στο ενυδρείο. Η έλλειψη σιδήρου είναι κοινή και αναγνωρίζεται από το κιτρίνισμα των νέων φύλλων. Κατά την έντονη ανάπτυξη μπορεί να χρειαστεί κλάδεμα που είναι καλό να γίνεται όπως αν κλαδεύατε γρασίδι. Όπως και στις περισσότερες άλλες περιπτώσεις, πολύ πιο έντονη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί με την προσθήκη CO2, αλλά οι όμορφες φυσαλίδες του οξυγόνου συχνά μπορεί να αναπτυχθούν και χωρίς την χρήση CO2. Η βέλτιστη θερμοκρασία για το Hemianthus callitrichoides είναι γύρω σους 25 οC, αλλά μπορεί να ευδοκιμήσει εξίσου από τους 20 έως τους 28 οC.

To Hemianthus callitrichoides είναι ίσως ένα από τα καλύτερα και ευκολότερα φυτά για το μπροστινό μέρος, επειδή αναπτύσσει πολύ γρήγορα ένα χαμηλό ταπέτο και το διακοσμητικό αποτέλεσμα βελτιώνεται από τις φυσαλίδες του οξυγόνου, οι οποίες εύκολα αναπτύσσονται πάνω στα φύλλα. Εν τούτοις, πολλά άλλα φυτά γρήγορης ανάπτυξης μπορεί να επισκιάσουν το Hemianthus callitrichoides και γι αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο να κλαδεύονται περιοδικά τα γειτονικά φυτά.

To Hemianthus callitrichoides είναι σχετικά νέο στο hobby και γι αυτόν το λόγο οι πληροφορίες γι αυτό είναι ελάχιστες. Στη βοτανική περιγράφεται ως Spanish flora (Flora de Cuba) και ελάχιστη εμπειρία αναφορικά με τα ενυδρεία έχει καταγραφεί στην κάτωθι βιβλιογραφία.

Βιβλιογραφία

Kramer H G (2003) Hemianthus callitrichoides (flora aquatica). Aquaristik Fachmagazin 169: 74, στα Γερμανικά.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύεται μετά από άδεια της Tropica.com προς το Aquazone.gr που την ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη συνεργασία και την υποστήριξή της.

This article is printed following the permission of the Tropica.com to Aquazone.gr and we really like to thank them for their support and cooperation!

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...