Jump to content

Serrasalmus Sanchezi


Aquazone Team

Recommended Posts

Serrasalmus Sanchezi, η ήρεμη δύναμη

του Πέτρου Παπαποστόλου

post-137-1153711421_thumb.jpg

φωτό:jonas hansel

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για ένα είδος πιράνχα το οποίο είναι τόσο άγνωστο στα ελληνικά pet shop ,όσο και στο ευρύ κοινό, καθώς ο αριθμός εισαγωγής τους στην Ελλάδα είναι πολύ μικρός, αφού τα περισσότερα από αυτά είναι άγρια πιασμένα. Ο λόγος είναι ότι η αναπαραγωγή τους στο ενυδρείο είναι πάρα πολύ δύσκολη και δεν γνωρίζουμε καμία περίπτωση λεπτομερούς περιγραφή γέννας.

Ανήκει στην οικογένεια των Pirambeba και συγκεκριμένα στο γένος serrasalmus, τα οποία αποτελούνται από τα παρακάτω 24 είδη:

Γένος serrasalmus:

s.altispinis

s.altuvei

s.brandtii

s.compressus

s.eigenmanni

s.elongatus

s.geryi

s.gibbus

s.gouldingi

s.hastatus

s.hollandi

s.humeralis

s.irritans

s.maculatus

s.manueli

s.marginatus

s.medinai

s.nalseni

s.neveriensis

s.rhombeus

s.sanchezi

s.scapularis

s.serrulatus

s.spilopleura

Βιότοπος

Ο πρώτος κανόνας που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, είναι ότι για να αναδείξει τα χρώματα του και να μπορούμε να καταγράψουμε ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του, όσο αναφορά την περίπτωση του s.sanchezi, πρέπει να στήσουμε το ενυδρείο μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να το φέρουμε όσο πιο κοντά γίνεται στο φυσικό περιβάλλον του συγκεκριμένου ψαριού. Το s.sanchezi συναντάτε πιο συχνά στην Ν.Αμερική και πιο συγκεκριμένα στον ποταμούς του Περού χωρίς να έχουμε παραπάνω πληροφορίες. Γεγονός είναι ότι πολλές φορές έχει βρεθεί ανάμεσα σε κοπάδια των pygocentrus naterreri, λόγω του παρόμοιου χρωματισμού του ή καλύτερα της στενής εμφάνισης των δύο ειδών. Είναι κάτι όμως που μας κεντρίζει το ενδιαφέρον αφού δεν έχουν ούτε ίδια συμπεριφορά και ο τρόπος κυνηγιού ανάμεσα στα δύο προαναφερόμενα είναι τελείως διαφορετικός. Τα μεν naterreri κυνηγούν κατά ομάδες, ενώ τα sanchezi όπως και όλα τα pirambeba’s στήνοντας ενέδρες.

Συμπεριφορά και ενυδρείο

post-137-1153711430_thumb.jpgpost-137-1153711442_thumb.jpg

φωτό:Edgar Cavazos - www.piranha-fury.com

Όπως ανάφερα και παραπάνω το ενυδρείο πρέπει να γίνει πιστή αντιγραφή του φυσικού του περιβάλλοντος, ώστε το sanchezi να νιώσει ασφάλεια και να αναδείξει τα χρώματα του και την συμπεριφορά του. Πρόκειται για ένα ψάρι αρκετά ντροπαλό που συχνά θα το δούμε να κρύβεται στις εγκαταστάσεις του ενυδρείου μας. Αν και πολύ έμπειροι χομπίστες (σε αρκετά μεγάλα ενυδρεία),έχουν καταφέρει να τα κρατούν σε ομάδες των 3 και άνω, προσωπική μου γνώμη είναι ότι πρέπει να κρατηθεί μόνο του σε species ενυδρείο. Διακοσμώντας το ενυδρείο μας με αρκετά φυτά και ξύλα, αφήνοντας του βέβαια ένα χώρο για κολύμπι θα αποβάλει οποιοδήποτε στρές και φοβία, ειδικά όταν υπάρχει παρουσία ατόμων μπροστά στο ενυδρείο .Για τον λόγο ότι το τελικό του μέγεθος φτάνει τα 13 με 15 εκατοστά δεν θα χρειαστούμε και ιδιαίτερα μεγάλο ενυδρείο. Ένα φυτεμένο ενυδρείο 80-100 λίτρων με αρκετά καλή φίλτρανση και χαμηλό φωτισμό είναι ότι πρέπει για το συγκεκριμένο είδος. Όσον αφορά το θέμα συγκατοίκηση εδώ δυσκολεύουν αρκετά τα πράγματα .Όπως αναφέρω και στο τίτλο του άρθρου s.sanchezi η ήρεμη δύναμη,βλέποντας λοιπόν την ηρεμία και την ντροπαλότητα του χαρακτήρα του, ίσως μερικοί θεωρήσουν ότι μπορεί να συγκατοικήσει με άλλα ψάρια ( pleco ή corydoras) με επιτυχία. Οι δικές μου τουλάχιστον προσπάθειες σε ενυδρείο 100 λίτρων απέτυχαν πλήρως. Το sanchezi έστυνε ενέδρες και με την πρώτη ευκαιρία χτύπαγε σε ουρές, μάτια και πτερύγια. Το αποτέλεσμα ήταν να βγούν ευτυχώς εγκαίρως τα ψάρια συγκάτοικοι του sanchezi και να υποστούν θεραπεία για την αποκατάσταση των πληγών.

post-137-1153711456_thumb.jpgpost-137-1153711471_thumb.jpgpost-137-1153711482_thumb.jpg

φωτό:Παπαποστόλου Πέτρος

Διατροφή

Στην φύση τους τρέφονται με κομμάτια ψαριών και ορισμένες φορές και με φρούτα. Στο ενυδρείο πρέπει να τα συνηθίσουμε σε μια διατροφή διαφορετική και ιδανική για την υγεία τους. Αυτό πρέπει να γίνει για τον λόγο ότι η θεωρία ή μάλλον η νοοτροπία του 'ζωντανού' ταΐσματος με ψάρια είναι αποδεδειγμένο ότι δεν είναι ούτε απαραίτητη αλλά ούτε και πολύ υγιές για τα περισσότερα από αυτά τα ψάρια. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

-BloodWorms (σε μικρή ηλικία)

-Artemia (σε μικρή ηλικία)

-Cichlid Pellets

-Φιλέτο από ψάρι

-Ψάρια ολόκληρα

-Κομμάτια από καλαμάρι

-Γαρίδες

-Καρδιά μοσχαριού

Στις παραπάνω τροφές θα πρέπει να τηρούμε κάποιους γενικούς κανόνες οι οποίοι είναι οι παρακάτω:

Στο φιλέτο από ψάρι αλλά και στα ολόκληρα ψάρια συνήθως πρέπει να επιλέγουμε ψάρια με "λευκό κρέας" και αυτό γιατί τα ψάρια με "κόκκινο κρέας" λερώνουν περισσότερο το ενυδρείο μας. Επίσης καλό θα είναι να αποφεύγονται τα ψάρια με πολύ λίπος (π.χ. σολωμός).

Τα κομμάτια από καλαμάρι καλό θα είναι να καθαρίζονται από τις όποιες σκληρές πέτσες,(συνήθως διαφανές ίνες και αυτές κυρίως στα θράψαλα) που μπορεί να έχουν.

Οι γαρίδες θα πρέπει να είναι άβραστες και καλό θα είναι να είναι ολόκληρες με το κέλυφος γιατί αυτό περιέχει μεγάλη ποσότητα καροτίνης που βοηθάει πολύ το χρώμα των ψαριών.

Τέλος η καρδιά μοσχαριού θα πρέπει να είναι πολύ καλά αλεσμένη και πάρα πολύ καλά καθαρισμένη. Επίσης θα πρέπει να τονίσω ότι καλό θα είναι να μην ταΐζουμε τα ψάρια αποκλειστικά με καρδιά μοσχαριού γιατί μπορεί να τους προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι (π.χ. bloating).

Ταίστε ως εξής:

Ταΐσμα κάθε 2 μέρες και κάθε φορά αλλάξτε και το μενού. Δηλαδή μία μέρα γαρίδες, μία μέρα pellets ,μία μέρα ψάρι και καρδιά μοσχαριού 1 με 2 φορές το μήνα.

Μορφολογία

Τα serrasalmus sanchezi φτάνουν τους 13-15 περίπου πόντους. Το σχήμα του κεφαλιού του είναι ρομβοειδές με αρκετό έντονο κόκκινο στο κάτω μέρος του και συγκεκριμένα στο μάγουλο κάτω από τα μάτια του. Το σώμα του είναι συμπιεσμένο χρώματος γκρί με μαύρα στίγματα κυρίως στο πάνω μέρος του σώματος του, ενώ σε όλο εμφανίζει δεκάδες αστραφτερά στίγματα. Επίσης το χρώμα των ματιών του είναι κόκκινο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα s.sanchezi είναι τα πιο εύκολα ψάρια για αναγνώριση είδους από έμπειρους χομπίστες, καθώς στα περισσότερα serrasalmus είναι δύσκολο να αναγνωριστεί, ειδικά όταν αυτά βρίσκονται σε νεαρή ηλικία

post-137-1153711497_thumb.jpgpost-137-1153711507_thumb.jpg

φωτό: Jason - www.piranha-fury.com

Προσοχή

Η απόκτηση ενός τέτοιου ψαριού είναι πρόκληση για νέους χομπίστες καθώς χρειάζεται χρόνο, αρκετό διάβασμα και προπάντων ώριμο μυαλό, ώστε να ανταπεξέλθεται στις ανάγκες του.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...