Jump to content

νεο ενυδρειο


Recommended Posts

Είναι δύσκολο με έξι ρίζες να έχεις έλλειψη οξυγόνου ακόμα και την νύχτα!

Για καλό και για κακό βάζε με έναν χρονοδιακόπτη την αεραντλία να λειτουργεί, κυρίως, το βράδυ!

Παρατήρησες ότι όλα τα ψαράκια είναι στην επιφάνεια για αέρα;

Αν ναι τότε και μόνο τότε τους λείπει το οξυγόνο!

Αν μπορείς στείλε φώτο με τα ψαράκια σου!

Πάνω απ’ όλα μην απελπίζεσαι!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 72
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

μην ξεχνας καθε αρχη και δυσκολη χρειαζεται υπομονη και γνωσεις και εγω στην αρχη που ειχα ενυδρειο πηγαινα στα τυφλα και εγω ειχα θανατους αυτο ομως οφειλοταν σε ελλειψη γνωσεων ευτυχως που υπηρχε αυτο το σαιτ και ξεστραβωθηκα λιγο χωρις βεβαια να το παιζω ειδικος μιας και δεν ειμαι.αν μπορουμε να σε βοηθησουμε ειναι ευχαριστηση μας.ευχαριστω kouzman για την παρατηρηση δεν ηξερα οτι τα κεφαλαια τα χρησιμοποιουμε για να τονισουμε κατι. ;)

Link to comment
Share on other sites

Όπως σου εξήγησα αν δεν είναι όλα τα ψάρια στην επιφάνεια για αέρα τα πράγματα με το οξυγόνο πάνω καλά!

Μπορείς να προμηθευτείς ένα τεστ αν έχεις τις αμφιβολίες σου και να διαπιστώσεις μόνος σου αν όντως έχεις έλλειψη!

Πάντως με την αεραντλία ανοιχτή όλη την ημέρα δεν νομίζω να έχεις τέτοιο πρόβλημα!

Link to comment
Share on other sites

και πως εξηγουμε το φαινομενο καποια ψαρια να ειναι στην επιφανεια και μετα απο 24 ωρες να πεθαινουν φιλε μου?

Link to comment
Share on other sites

Μπορει να οφειλεται σε αρωστια.Αυτο βεβαια γιανα στο πουμε θα πρεπει να βγαλεις φωτο να τα δουμε.Προβλημα οξυγονου μαλλον δεν εχεις .Κατα την αποψη μου βαλε μαυρη τυρφη στο φιλτρο να κατεβασεις λιγο το ph.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ προσωπικά όταν αντιμετώπισα πρόβλημα έλλειψης οξυγόνου είδα όλα τα ψάρια (εκτός από τα βυθού που έκαναν συνεχόμενες εξορμήσεις) να βρίσκονται στην επιφάνεια!

Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι τα ψαράκια σου πιθανόν να είναι άρρωστα (ίσως κάποια δηλητηρίαση από την αμμωνία)!

Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω διάγνωση μια και αυτό που μου περιγράφεις μπορεί να είναι σύμπτωμα ή συνεπεία της ασθένειας τους!

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι αυτό που σου είπε ο Zapetros (να στείλεις μια φωτογραφία) και να ελέγχεις την ποιότητα του νερού σου!

Για να πέσει η τιμή του pH μπορείς να κάνεις επίσης αυτό που σου είπε ο Zapetros αν και εγώ θα σου πρότεινα να πάρεις πρώτα τιμές από την βρύση (kH & pH, κάνε μετρήσεις συχνά μια και οι τιμές δεν είναι πάντα σταθερές) και να δεις τι φταίει τελικά που έχεις τόσο μεγάλο pH! Στη συνέχεια αν οι βρύση έχει λογικές τιμές μπορείς να λύσεις το πρόβλημα σου φτηνά και με πιο ασφαλή τρόπο (η τύρφη θέλει προσοχή κατά την χρήση της) απλά αλλάζοντας το νερό σταδιακά!

Link to comment
Share on other sites

Κανε μια μετρηση του νερου της βρυσης οπως ειπε ο kouzman.Να δουμε τι γινεται

Link to comment
Share on other sites

Επισης αν υπαρχει προβλημα ασθενειας μπορεις να πας στα περιεχομενα στο ασθενειες ψαριων γλυκου νερου και να εκτυπωσεις τον αντιστοιχο πινακα

Link to comment
Share on other sites

οταν αντικαθιστας το νερο πριν το ριξεις στο ενυδρειο του βαζεις κανενα υγρο να σπασει το χλωριο η΄απευθειας απο την βρυση

Link to comment
Share on other sites

Αν και σε αυτό το ζήτημα οι απόψεις διίστανται καλύτερα να προετοιμάζεις το νερό σου σε κάποιο δοχείο πριν το βάλεις στο ενυδρείο και απ’ ότι φαίνεται θα πρέπει να κάνεις κάτι και για το υψηλό pH που έχεις στο δίκτυο!

Μια λύση είναι αυτή που ανέφερε ο Zapetros (η χρήση τύρφης), η οποία στην περίπτωση σου πρέπει να γίνεται πριν εισαχθεί το νερό και με μετρήσεις για να μην κατέβει παραπάνω απ’ όσο θα χρειάζεται όταν λύσεις το πρόβλημα που έχεις τώρα!

Η άλλη λύση που είναι και πιο δαπανηρή είναι η αντίστροφη όσμωση, η οποία όμως σου παρέχει σιγουριά και απόλυτο έλεγχο στις κινήσεις σου!

Κατά συνέπεια σκέψου τι θα κάνεις για να κατεβάσεις το pH μια και δεν αρκεί να κάνεις αλλαγές με νερό βρύσης!

Η λύση των υγρό συμπληρωμάτων / σταθεροποιητών δεν προτείνεται!

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω με τον kouzman η χρηση α/ο ειναι δαπανηρη περιπου στα 150 ευρω εως δεν ξερω και εγω που

Link to comment
Share on other sites

Παντως εγω δεν ριχνω νερο απευθειας απο την βρυση.βαζω 10 λιτρα νερου σε μια λεκανιτσα προσθετο τα απαραιτητα την αφηνω 2-3 ημερες και μετα την ριχνω στο ενυδρειο.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικα ναι εγω τυρφη εχω

Link to comment
Share on other sites

Καλύτερα για το νερό να το προετοιμάζεις όπως σωστά αναφέρει ο zapetros και ο kouzman με το αντιχλώριο πριν να το ρίξεις στο ενυδρείο. Εντάξει καλό είναι επίσης να το αφήνεις να ηρεμεί κάποιο διάστημα ώστε να διαλύεται το χλώριο χωρίς να είναι και απολύτως απαραίτητο να το αφήνεις 2-3 ημέρες. Πάντως μπράβο για την υπομονή σου φίλε zapetros. Αν το κάνεις αυτό δεν χρειάζεται ξέρεις να ρίχνεις καν αντιχλώριο γιατί το χλώριο χάνεται μετά από τόσο καιρό στον κουβά.

Τώρα για τη μειώση του Ph αντί για αντίστρωφη όσμωση (που αν δεν έχεις συσκευή κοστίζει αρκετά για να αποκτήσεις) θα μπορούσες makis να χρησιμοποιήσεις κατά τη γνώμη μου απιονισμένο νερό από supermarket (του Lidl είναι και σχετικά φτηνότερο). Αυτό που χρησιμοποιείται για το σιδέρωμα. Προσοχή να ρίξεις κανονικά αντιχλώριο για ασφάλεια άσχετα αν το νερό αυτό είναι "καθαρό". Μπορείς να κάνεις μία μερικη αλλαγή νερού 20-30% με απιονισμένο + αντιχλώριο και να κατεβάσεις σταδιακά το ph.

Μακροπρόθεσμα η συσκευή αντίστροφης όσμωσης οικονομικά είναι καλύτερη λύση.

Πάντως έχεις και αρκετά υψηλή θερμοκρασία στο ενυδρείο, 29-30 βαθμοί είναι αρκετά ψηλά, όχι ακόμη καταστροφικά βέβαια, αυτό όμως συμβάλει στη μείωση του οξυγόνου.

Έγινε επεξεργασία - acg301
Link to comment
Share on other sites

παιδια ευχαριστω πολυ,,,,

2 μερες τωρα παντως δεν ειχαμε αλλους θανατους

το απιονισμενο νερο το βαζετε συνεχεια?

δεν χρησιμοποιητε καθολου βρυσης?

Link to comment
Share on other sites

παιδια ευχαριστω πολυ,,,,

2 μερες τωρα παντως δεν ειχαμε αλλους θανατους

το απιονισμενο νερο το βαζετε συνεχεια?

δεν χρησιμοποιητε καθολου βρυσης?

33057[/snapback]

Εξαρτάται από το ph και τη σκληρότητα που θέλω να διατηρήσω. Εξαρτάται απίσης από το ph και τη σκληρότητα του νερού της βρύσης. Για παράδειγμα για το τροπικό μου ενυδρείο

περίπου 100 λίτρων καθαρά και για το νερό της Θεσσαλονίκης κάνω στη μία αλλαγή νερού περίπου 30 λίτρα με 10 βρύσης και 20 απιονισμένο. Μπορεί μετά από 10 ημέρες να κάνω μία μικρότερη αλλαγή με 15 λίτρα μόνο απιονισμένο και στην επόμενη μετά από 10 ημέρες έως δύο εβδομάδες να κάνω μία αλλαγή με 10-15 λίτρα μόνο βρύσης. Έτσι διατηρώ περίπου σταθερό το ph 6,8 - 7. Φυσικά μετράμε που και που για να δούμε που βρισκόμαστε. Επίσης όταν απλώς συμπληρώνω νερό λόγω της εξάτμισης ειδικά το καλοκαίρι, βάζω απιονισμένο (διότι κατά την εξάτμιση ως γνωστό φεύγει μόνο νερό και όχι άλατα που είναι διαλυμένα στο νερό οπότε αν βάλουμε βρύσης ανεβάζουμε σχετικά τη σκληρότητα). Πάντα χρησιμοποιώ αντιχλώριο ανεξάρτητα τι νερό είναι. Επίσης, στο απιονισμένο επειδή δεν υπάρχουν ιχνοστοιχεία, ρίχνω ιχνοστοιχεία τροπικού της seachem. Με τον τρόπο αυτό το συγκεκριμένο ενυδρείο λειτουργεί με ελάχιστα προβλήματα περίπου τρία χρόνια. Θάνατοι πάντα υπάρχουν, αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα κάνεις κάτι λάθος. Στο κάτω κάτω και τα ψάρια πεθαίνουν κάποτε αλλά καλό θα ήταν αυτό να συμβαίνει από φυσικά αίτια (όπως και με τους ανθρώπους στο κάτω - κάτω). Για να ελαχιστοποιούμε τα προβλήματα καλό είναι να λοιπόν να μετράς παραμέτρους, να αλλάζεις νερό περιοδικά και να μην το αμελείς αυτό, να ελέγχεις τα φίλτρα σου, να μην υπερφορτώνεις το ενυδρείο με ψάρια και να υπάρχει σχετική συμβατότητα μεταξύ τους διότι το stress είναι ένας από τους κυριότερους λόγους ασθενειών.

Ελπίζω να σε βοήθησα

Έγινε επεξεργασία - acg301
Link to comment
Share on other sites

με το παραπανω με βοηθησες;)

θα επανελθω με νεοτερα παιδια να σας πω εξελιξειςB)

33062[/snapback]

Γεια σας παιδια,

Διαβασα τα κειμενα σας και θα σας πω μερικα πραγματα για το νερο - πειρα λογω επαγγελματος - . Λοιπον το νερακι της παροχης ειναι παντα πολυ υποπτο. Αν και το νερο της Αθηνας ειναι απο τα καθαροτερα στον κοσμο, λογω αλλων παραγοντων αυτο που παιρνουμε απο την βρυση δεν ειναι παντα το καλλιτερο. Το χειροτερο ειναι οτι συνηθως περιεχει βαρεια μεταλλα που δεν ανιχνευονται ευκολα. Μια καλη λυση ειναι μια γενικη αναλυση του νερου σε εργαστηριο (το βαζεις σε αποστειρωμενο μπουκαλι), οπου θα σου δωσει ενδειξεις για οτι τρελο μπορει να εχεις στην παροχη σου, αλλα κοστιζει - καμμια 100η Ευρω - .

Λοιπον η κατανομη του χλωριου στο νερο δεν ειναι παντα σταθερη, και δεν μπορει να ειναι. Συνηθως παιρνουμε μεγαλες ποσοτητες οξειδιου του σιδηρου, ιδιως αν το σπιτι ειναι παλιο και οι σωληνες ειναι γαλβανιζε, σιγουρα εχουν σκουριασει εσωτερικα. Δεν ξερω τι κανει αυτο στα ψαρακια αλλα στον ανθρωπο δεν ειναι οτι καλλιτερο.

Μια καλη λυση που βοηθαει παρα πολυ, ιδιως σε μικρα σπιτια, και αποφευγουμε τις λεκανες με νερο στους διαδρομους, ειναι η χρηση φιλτρων ποσιμου νερου. Και εξηγουμαι.

Μπορειτε να συνδεσετε μεταξυ τους δυο φιλτρα ποσιμου νερου - μονο απο καταστηματα υδραυλικων ειδων - το ένα κεραμεικο φιλτρο και το αλλο ενεργου ανθρακα, και αυτα με μια σωληνα που θα βιδωνεται σε μια βρυση ( η παροχη προς το ενυδρειο θα γινεται μεσω των φιλτρων) ενω απο την εξοδο των φιλτρων με λαστιχο - σωληνα γεμιζουμε το ενυδρειο. Μπορουμε να πετυχουμε καθαροτητα νερου μεχρι και 99%, και αφαιρουνται χλωρια, σωματιδια, περιεργα βακτηρια και καμποσα βαρια μεταλλα.

Α! και μην ξεχνατε παντα μετα το γεμισμα οτι τα φιλτρα πρεπει να αδειασουν απο το νερο και να στεγνωσουν

Βεβαια δεν θα ηταν ασχημα αν τα φιλτρα ειναι μονιμα στην παροχη του ποσιμου νερου στην κουζινα μας για να μην κανει καλο μονο στα ψαρακια αλλα και σε εμας. Υπ΄όψην ότι η αγορα των φιλτρων κοστιζει καμποσο, αλλα η συντηρηση τους ελλαχιστα.

Αντε και καλο κουραγιο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...