Jump to content

Αρχάριος με 60 λτ...τα φώτα σας.


Recommended Posts

Ξαναχαιρετώ το forum :)

Έχω ένα Rena 60λτ που μαζεύει σκόνη εδώ και κάτι χρόνια και αποφάσισα επιτέλους πως ήρθε η ώρα του.

Είναι 60x30x30 (αγγούρια 60 δηλαδή...54 είναι ανάθεμα τα γαλόνια τους) και έχω ένα εσωτερικόν μπούνια Ferplast BluWave 03 πλήρες σφουγγαρίων και μακαρονίων, τον σετάκι θερμαντήρα 75W και μ1α (γμτ) λάμπα 15W Sylvania Standard Daylight.

Οι γνώσεις μου είναι πολύ βασικές, αλλά διαβάζω γΛήγορα...

Ιδανικά θα ήθελα να φτιάξω κάτι φυτεμένο με φυτά Ράμπο για παντελώς άσχετους (για αυτά θα κάνω post στον από κείθε μπαξέ αλλά λέω για κάτι τέτοιο.) και σκέφτομαι Tetras κυρίως. Κανέναν οτοκυκλοτέτοιον (μα τι ονόματα πια...εκατόνταρχοι ήταν όλα τους??) και αν μπορέσω να βάλω και τον Mr Shoulders (το Betta μου) μέσα, έχει καλώς, αλλιώς θα του πάρω τροχοβίλα.

Προτάσεις για το δημογραφικόν θέμα παραπάνω από ευπρόσδεκτες, αν και από ότι έχω δει το τι θα βρεις εξαρτάται από τους μουσώνες στις Φιλιππίνες και από τα κέφια του τύπου που πακέταρε τα ψάρια στην Ζιμπάμπουε.

Οπότε έχω τα ματάκια μου ανοιχτά στις προτάσεις σας σχετικά με το αν γίνεται ενυδρείο με Tetras σε αυτά τα λίτρα (Ο Αμάνο πάντως λέει πως γίνεται), ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά, αν φτάνει το φως μου (όχι χρειάζεσαι και το δικό μας λέει), τι χαλίκι θα έπρεπε να βάλω, αν οι σαβούρες που έχω μαζέψει για εξοπλισμό κάνουν δουλειά και γενικά οτιδήποτε έχετε κέφι να συνδράμετε.

Ευχαριστώ πολύ :D

Link to comment
Share on other sites

Βοηθήστε παιδιά...βρίσκω μόνο για 180λτ και πάνω :)

Όπως έγραψα και πριν λίγο στα γλυκά γενικού νερού, σκέφτομαι να κάνω ένα φυτεμένο 60λτ με Tetras.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

1. Είμαι ασχτίδης και δεν έχω ξαναφυτέψει ούτε γαιδουράγκαθο.

2. Το ενυδρείο είναι αντικειμενικά μικρό (αλλά αυτό έχουμε, δεν παίζουν λεφτά για μεγαλεία προς το παρόν).

3. Co2 και ματζαφλάρια δεν κατέχουμε.

4. Η λάμπα μας είναι μια και μονάχη, και αυτή τη στιγμή γράφει πάνω 15W Sylvania Standard Daylight.

Με αυτά τα δεδομένα (εκεί πείσμα) κατέληξα στο ότι αν μπορώ να κάνω κάτι σε μπαξέ θα πρέπει να είναι περίπου σαν αυτό.

Όπως μας τα λέει μια χαρά ακούγονται (ίδια λίτρα, ίδια λάμπα κλπ) και δεν με χαλάει καθόλου το αποτέλεσμα για πρώτη προσπάθεια.

Το πρόβλημα είναι πως δεν καταλαβαίνω όπως τα γράφει, αν εννοεί ΜΙΑ ή ΔΥΟ λάμπες. Αν εννοεί δύο την πατήσαμε. Υπάρχει αντίστοιχη λάμπα σε περισσότερα W? (Μάλλον όχι από ότι έχω διαβάσει)

Επίσης δεν ξέρω τι υπόστρωμα θα χρειαστεί...εδώ λέει ο τύπος 2 mm sand. Φτάνει?? Χωρίς substrate για φυτά? Τα Tetras γουστάρουν άμμο??

Θυμίζω πως το ζητούμενο είναι ελάχιστων απαιτήσεων και ανύπαρκτου budget...

Τι λέει η πολύχρωμη πείρα σας? (και οι υπόλοιπες ερωτήσεις έρχονται)

Ντάνκεεεεε....

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και καλώς ξαναήρθες!

Σε πρώτη φάση ρίξε αν θέλεις μια ματιά στο προφίλ των ψαριών που θα κοίταζα και γω για αυτά τα λίτρα όπως τα

CPD

και black tetras (ένα από τα 2 θα διαλέξεις φυσικά).

Δεν είχα ποτέ κάποιο από τα παραπάνω είδη για να σου πω περισσότερα ,αλλά ο μονομάχος δεν αποτελεί ιδανικό συγκάτοικο για κάποιο από τα δυο είδη που σου γράφω.

Επίσης τελευταία μου αρέσουν και οι νανο -θηρευτές dwarf puffers που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στα λίτρα σου, αλλά σημασία έχει τι σου αρέσει εσένα και σαφώς οι πιο έμπειροι θα σου προτείνουν και άλλα πολλά ενδιαφέροντα.

από εξοπλισμό θεωρώ πως είσαι οκ, με εξάιρεση τη λάμπα που μάλλον δεν θα σε καλύψει , αλλά αυτό εξαρτάται και από τα φυτά που θα βάλεις.

Και μιας και μιλάμε για φυτά, σε αυτά τα λίτρα με 2-3 ανούμπιες δεμένες σε ξύλο και κερατόφυλο και κρυπτοκορίνες, το ενυδρείο σύντομα θα έχει πολύ πράσινο χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Θα χρειαστείς βέβαια υπόστρωμα κάτω από το "χαλίκι σου" , ενώ το τελευταίο καλό είναι το επιλέξεις αφού καταλήξεις στα ψάρια.

Αυτά από μένα και καλή συνέχεια !

Link to comment
Share on other sites

Ναι οκ η λογική μου έλεγε πως στα γενικά κάνουμε ένα post περί ψαρακίων και εξοπλισμού, και στα φυτεμένα ένα post περί φυτών που θα περιβάλλουν τα εν λόγω ψαράκια... :D

Αλλά εσείς ξέβρετε καλύτερα που ταιριάζει περισσότερο :)

Έγινε επεξεργασία - modivin
Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες και από μένα και καλή συνέχεια. Τα λίτρα σου είναι λίγα και οριακά για τέτρα και αυτό γιατί τα τέτρα είναι κοπαδόψαρα και για να τα δεις να κινούνται μαζί θέλεις τουλάχιστον 60 εκ. και πάνω. Στα δικά σου εκατοστά υπάρχει περίπτωση να τα δεις ως κοπάδι μπορεί όμως και όχι. Αν αποφασίσεις να τα βάλεις θα πρέπει να αφήσεις αρκετό χώρο κατά μήκος του ενυδρείου για να έχουν χώρο. Επίσης τα τέτρα θέλουν όξινο περιβάλλον. Τα συγκεκριμένα το ιδανικό τους είναι 6,5-7.0. Έχεις μετρήσει το νερό της βρύσης σου πόσο είναι; Στο λέω γιατί θα πρέπει να κάνεις προετοιμασία στο νερό (π.χ. με τύρφη). Είσαι διατεθιμένος να μπεις σε αυτή τη διαδικασία ή όχι. Υπάρχουν διάφορα ζωοτόκα (guppy, platy) που μπορούν να μπούν μέσα και δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις νερού (συνήθως νερό δικτύου). Βέβαια εσύ πρέπει να αποφασίσεις τι σου αρέσει και τι θέλεις να κάνεις. Θέλεις να πειράξεις το φωτισμό σου ή όχι. Αν όχι μπορείς να βάλεις μέσα μερικά multies, και εννοώ ένα χαρέμι (1 αρσενικό και 2-3 θηλυκά). Δες καλύτερα όλα τα προφίλ και ρώτα συγκεκριμένα. Ο μονομάχος μάλλον θέλει δικό του διαμέρισμα-τροχοβίλα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις :)

@bartemderas: Μου έδωσες υλικό για διάβασμα...

@fokion.v: Το γνωρίζω πως στα λίτρα μου είναι δύσκολο να δω κοπάδι, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Μου αρέσουν τα tetras γιατί είναι μικρούλια. Το ph τώρα ίσως είναι ένα θέμα, αν και το νερό του μονομάχου αυτή τη στιγμή έχει ph 7.8 (λίγο ψηλό για betta, το ξέρω και θα το φροντίσω άμεσα) και φαντάζομαι πως με κάποιο ξύλο θα κατέβει κι'άλλο, έτσι δεν είναι? Επίσης βλέπω πως κάποια είδη tetras, ζουν στο 6-8 (Blackskirt, Bloodfin, Flame, Penguin, Red-Eyed, Lemon κ.ά.) Ακόμα δεν έχω ψάξει να βρω συνδυασμούς. Εξαρτάται και από το τι θα βρω στα μαγαζιά.

Τον φωτισμό μου να τον πειράξω αλλά ανάλογα το κόστος. Επίσης στο συγκεκριμένο καπάκι δεν χωράει 2η λάμπα με την καμία. Άσε που καλύτερα να πάρω κανένα μεταχειρισμένο μεγαλύτερο αν είναι να αρχίσω να δίνω λεφτά σε αυτό.

Σκοπός είναι να κάνω ότι καλύτερο γίνεται με ότι έχω (εκτός αν κάτι είναι πολύ ανεπαρκές ή αταίριαστο οπότε αναθεωρούμε τελείως)

Για τον μονομάχο το βλέπω να παίρνω κανένα bungalow τελικά. Κοίτα να δεις, ακόμα δεν αρχίσαμε, με 3 ενυδρεία βρεθήκαμε...

Link to comment
Share on other sites

Θα έλεγα ότι αν θέλεις να ξεκινήσεις με ένα εύκολο φυτεμένο τότε να στήσεις διακόσμηση με ξύλα και φυτά όπως java fern, anubias, egeria densa, hygrophila polysperma, valisneria, moss και άλλα που μπορείς να ψάξεις στο forum. Για βυθό μπορείς να βάλεις πράγματι άμμο και όσα φυτά από αυτά φυτεύονται μπορείς να τα λιπάνεις με μία ταμπλέτα λιπάσματος (αλλά και με υγρό λίπασμα). Αν και είναι νωρίς να μιλάμε για λιπάσματα. Τσέκαρε ph και σκληρότητες του νερού σου και μετά αποφασίζεις για ψάρια και αυτό εξαρτάται από το πόση παρέμβαση θα χρειαστεί το νερό σου για να έρθει στα επίπεδα που απαιτούν τα ψαράκια που θα βάλεις. Δες επίσης και τα ember tetra που είναι ίσως οι μικρότερες tetra.

Για το φωτισμό, αν παραμείνεις στα εύκολα φυτά θα τα καταφέρεις με αυτό που έχεις (σιγά σιγά και με μικρά βήματα). Αν τώρα θέλεις να προσθέσεις φωτισμό αργότερα, πράγματι θα χρειαστεί κάποια πατέντα. Τσέκαρε λίγο στην ενότητα του φωτισμού και στα DIY για σχετικά posts.

Link to comment
Share on other sites

Το λοιπόν :rasp:

Αποφάσισα να ακολουθήσω σχεδόν κατά γράμμα το προτεινόμενο πλάνο της tropica. Ή όσο πιο πιστά μπορέσω ανάλογα με τα φυτά που θα βρεθούν. Ο φωτισμός πιστεύω πως θα φτάσει μιας και μιλάμε για πολύ εύκολα φυτά με χαμηλές απαιτήσεις (Limnophila sessiliflora, Vallisneria, Cryptocoryne, Microsorum pteropus. Έχει και έναν Echinodorus bleheri αλλά ίσως τον αντικαταστήσω με κάτι πιο ανθεκτικό). Στην χειρότερη περίπτωση θα προσπαθήσω να κάνω πατέντα στο καπάκι το οποίο αν και στριμωγμένα πιθανώς να χωράει κάποια ακόμα compact λάμπα.

Το υπόστρωμα θα είναι πολύ ψιλό χαλίκι (αλατοπίπερο) που βρέθηκε από δωρεά φίλου :D

Για ψαράκια θα επανέλθω μόλις στρωθεί το ενυδρείο και δω τιμές. (Αν και τα CPD είναι φοβερά :) )

Κάθε σχόλιο ευπρόσδεκτο...

Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχιν πρεπει να στρωσει το φιλτρο πριν βαλεις ψαρια γιατι θα τα κλαις.

Απο εξοπλισμο μια χαρα εισαι αν δεν θελεις να βαλεις και μενα στο ενυδρειο.

Η λαμπα αν άλλαζε με μια sylavania grolux (φτηνη απο καταστημα με ηλετρκολογικο εξοπλισμο, ιδιο μηκος ιδιο παχος) θα ηταν πιο καλα.

Αν πεσεις σε μονομαχο με ηπιο χαρακτηρα μπορει και να τον βαλεις (αν και να θελει, δεν μπορει να τα πιασει τα τετρας). Μονο μην ειναι με αλλο ψαρι με πλουμιστη ουρα μαζι.

Ομως αν δεις στα προφιλ τις απαιτησεις στα περισσοτερα ψαρια Ν Αμερικης, θελουν μαλακο νερο και οξυνο.

Οχι πως δεν θα τη βγαλουν και στο νερο της βρυσης, αλλα δεν θα δειχνουν καλα τα χρωματα τους και τη συμπεροφορα τους και και θα ειναι πιο ευαλωτα σε ασθενειες.

Εκει λοιπον πας σε επεξεργασια νερου γιατι το νερο στα περισσοτερα μερη της Ελλαδας ειναι σκληρο και αλκαλικο.

Φυσικα το μικρο μεγεθος του ενυδρειου μπορει να διευκολυνει την κατασταση αφου θα ειναι λιγο το νερο προς επεξεργασια και θα τη βγαλεις με τυρφη, ξερα φυλλα, λιγο απιονισμενο. (χημικα ξεχνα τα).

Εν κατα κλειδι προτεινω, να ξεπλυνεις καλα το ενυδρειο και ολα τα υλικα με ζεστο νερο, να το τοποθετησεις σωστα, να στησεις το φιλτρο, να βαλεις χαλαζιακο ουδετερο αμμοχαλικο 0.5-1.0 mm (χιλιοστο), ξυλα (κλαδια, και οχι χοντροξυλα mopani), 1-2 πετρουλες (ΟΧΙ ασβεστλιθικες), ευκολα φυτα σαν κι αυτα (πολλα δινονται και ως κλαδεμα δωρεαν στις αγγελιες ή βαλε εσυ και ζητα), μετα να γεμισεις το ενυδρειο με νερο και αντιχλωριο, αν εχεις ενεργο ανθρακα στο φιλτρο να το αφησεις να τρεξει με το ανθρακα μια εβδομαδα και μετα να τον πεταξεις, και εν τω μεταξυ να ριχνεις ενα φυλαρακι τροφη μεσα στην αρχη μετα δυο, μετα τρια, τοσο ομως οσο να μη μενει και κανει μυκητα στο βυθο.

Αν τα κουμπησεις και παρεις τεστακια νερου (αμμωνια νιτρωδη νιτρικα πεχα σκληροτητες) θα ξερεις ποτε θα εχει στρωσει (διαβασε για το στρωσιμο), αλλιως το αφηνεις ενα μηνα να τρεχει, μετα μπορεις να δωσεις σε ενα πετσοπ να σου κανει τεστ και μετα μεγαλη αλλαγη νερου και βαζεις σταδιακα τα ψαρια ενα στην αρχη, αλλα 2 την αλλη εβδομαδα αλλα 3-4 την αλλη κλπ

Για το ενυδρειο σου, θα εβαζα 8 tetras (μικρο ειδος μεχρι 4-5 εκ τελικο μεγεθος), το μονομαχο και 6 corydoras (ευκολο ειδος και μικρο μεγεθος μεχρι 5 εκ τελικο μεγεθος) ισως και 2-3 oto.

Λεω τελικο μεγεθος γιατι τα ψαρια στα πετσοπ ειναι μωρα και μεγαλωνουν. Θα κοιτας τα προφιλ για αυτα.

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...