Jump to content

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ?????????????


Recommended Posts

Καλησπερα πριν 1 μερα εβαλα co2 με μπουκαλα στο ενυδρειο μου εχω μεσα δισκους.Κανω αλλαγες νερου 40% καθε εβδομαδα με 20-30%νερο βρυσης και 70-80%νερο αντριστροφης οσμωσης.Οπως ειπα χθες εβαλα σε λειτουργια την μπουκαλα co2 και την εχω ριθμισει σε 1 bubble το δευτερολεπτο αεροαντλια την εχω κλειστη και απο ph 6.5 πηγε σημερα στο 6.7 τι φταιει και γιατι γινεται αυτο???? :lmao::lmao:

Έγινε επεξεργασία - pan
Link to comment
Share on other sites

Ποιο πριν τι είχες? Πόσα λτ είναι το ενυδρείο? pH controller έχεις στην μπουκάλα? κΗ πόσο έχεις?

Link to comment
Share on other sites

Ποιο πριν τι ειχα τι εννοεις istellas:Εκανα οπως σου προανεφερα τις αλλαγες νερου με το αναλογο buffer της seachem και ειχα νερο 6.4.με 6.5ph.Το ενυδρειο ειναι 600λ χωρητικοτητας αλλα νερο εχω 430λ.ph controller δεν εχω ειναι στο προγραμμα μεσα στον μηνα ή το πολυ τον αλλο αναλογα με τα οικονικα τεστ για kh δεν εχω και δεν εχω κανει ποτε τεστ kh χαζομαρα μεν αλλα εδω και 10 μηνες που εχω δισκους δεν εχω αντιμετωπισει ποτε προβλημα.Απο οτι διαβασα το co2 διασπαει τον σταθεροποιει την σκληροτητα ανθρακικου αλατος και χαμηλωνει και σταθεροποιει την τιμη του ph συνεχως.Αλλα....Η αντιστροφη οσμωση εχει και DI αν σε βοηθαει αυτο ,βαζω stress coat στο βαρελι που ετοιμαζω το νερο.Που περιεχει οπως προανεφερα πριν τις αναλογιες οσμωσης και βρυσης.Ελπιζω να βοηθησα τους ειδικους μπας και μου βρουν καποια λυση στο προβλημα

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ :lmao:

Έγινε επεξεργασία - pan
Link to comment
Share on other sites

Eννοούσα αν χρησιμοποιούσες κάποιο DIY CO2. Αφού η Α/Ο έχει και DI σημαίνει ότι βγάζει καθαρό Η2Ο. Επίσης προσθέτοντας νερό και από τη βρύση σε 20-30% σημαίνει ότι το kH σου κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ξεπερνά το 2, οπότε θέλει και προσοχή μην πάθεις κάνα pH crash. Η αύξηση που παρατήρησες μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογική για τα λίτρα του ενυδρείου σου, αφού η 1 φυσσαλίδα σε τόσα λίτρα μάλλον είναι λίγη. Θα πρέπει να προμηθευτείς τεστ kH (φθηνό είναι) γιατί μόνο έτσι θα μπορέσεις να υπολογίσεις την ποσότητα CO2 που βρίσκεται διαλυμένη στο ενυδρείο σου, βάση του γνωστού τύπου εφόσον δεν έχεις τύρφη στο φίλτρο σου. Από τη στιγμή που λες ότι χρησιμοποιούσες buffer σημαίνει ότι μάλλον θα χεις ανεβασμένα φωσφορικά (τα περισσότερα buffers του εμπορίου για pH γύρω στο 6-6.5 είναι buffer φωσφορικών). Πρόσεξε οπότε μην αρχίσουν οι άλγες να εμφανίζονται. Εγώ θα σου πρότεινα να σταματήσεις να χρησιμοποιείς buffer άμεσα, και να αυξήσεις λίγο τη ροή του CO2. (90 φυσ. ανά λεπτό ή 1.5 το δευτερόλεπτο). Απλά χωρίς controller τα πράγματα είναι λίγο επίφοβα για απότομη πτώση του pH, με τόσο χαμηλό κΗ που πρέπει να έχεις. Πάρε τεστ και πες μας τιμή πριν αλλάξεις οτιδήποτε.

Link to comment
Share on other sites

DIY CO2 δεν ειχα.co2 εβαλα και για ενα ακομα λογο να σταματησω να βαζω buffer γιατι για τα λιτρα μου ηταν οχι και τοσο οικονιμικο.Το buffer δεν το ξαναχρησιμοποιω τωρα με το co2 σωστα;;Αεροαντλια να ανοιγω καθολου;;Θα κανω αλλαγη νερου σημερα και θα φυγω να αφησω το co2 ανοιχτο ή οταν γυρισω σε μια βδομαδα το ph θα εινια 7.5 :lmao: τι λετε.Α ξεχασα να σας πω οτι εχω τυρφη στο ενυδρειο το εσωτερικο φιλτρο του carrefour δουλευει μονο με τυρφη ενα fluval 204 στο 1 απο τα 3 επιπεδα εχει τυρφη και ενα αλλο φιλτρο με 6 επιπεδα εχει και αυτο σε ενα απο τα 6 τυρφη

Link to comment
Share on other sites

φιλε istellas μολις αγορασα ενα τεστ για kh της tropic marin το νερο του ενυδρειο εχει 7 με 8 και εκεινο του κουβα του νερου της αλλαγης 4 με 5 εινα με σταγονες και οσες ριξεις για να γινει κοκκινο ειναι και οι βαθμοι kh.Δεν ξερω ποσο οξιοπιστο ειναι παντος η αντιστροφη οσμωση μου εχει ενσωματωμενο tds και εχω 0 ή εριξα πολυ νερο βρυσης στον κουβα ή το τεστακι για kh στο κουβα λεει λαθος ή εγω εχω καπου μπερδευτει.Επισης το co2 το διοχετευα στο ενυδρειο μεσω της εισαγωγης νερου του εξωτερικου φιλτρου και ο μαγαζατορας μου εδωσε μια σκαλιτσα της nutrafin (οχι ακριβη 8ευρω) και μου ειπε οτι να βαζω την παροχη του co2 στο φιλτρο ειναι ψιλοκαραγκιοζια :lmao: επισης για να μην σας κουραζω μου ειπε να ελλατωσω το co2 σε 1 φουσκαλα τα 2 ή 3 δευτερολεπτα και να φυγω για μια βδομαδα χωρις προβλημα.Ακουω γνωμες

Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη που θα το πω έτσι, αλλά δεν βάζουμε μπουκάλα CO2 πριν 2 μέρες χωρίς pH controller και να φύγουμε στο καπάκι για μια βδομάδα. Το μαγαζί που σου είπε να ελλατώσεις τις φυσσαλίδες, το είπε για να μην πάθεις κάνα pH crash! Με το διοξείδιο δεν θα ξαναβάλεις buffer. Το νερό της Α/Ο έχει κΗ 0. Άρα από κει καθορίζεις την ανάμηξη με νερό βρύσης που θα κάνεις. Θέλει προσοχή τώρα που θα φύγεις με το CO2.

Link to comment
Share on other sites

Το ξερω αυτο που λες και σωστο αλλα ειχα παραγειλει την μπουκαλα εδω και 20 μερες και μολις πριν 3 μερες την παρελαβα καταλαβαινεις.Λες να την κλιεσω εντελως και οταν γυρισω την ξαναανοιγω και την παρακουλουθω.Μετρηση πριν 2 λεπτα ph 6.79 λεω επισης να βαλω με χρονοδιακοπτη την αεροαντλια για κανα πενταωρο εφοσον κλεισουν τα φωτα τι λες:

Link to comment
Share on other sites

Αν θες μπορείς να την αφήσεις με μειωμένη ροή (1 φυσ. ανά 2-3 δευτερόλεπτα). Καλό θα ήταν να βάλεις την αεραντλία να δουλεύει κάποιες ώρες (με χρονοδιακόπτη), ανά σπαστά χρονικά διαστήματα. Δηλ. 4-5 μονώρα όσο είναι κλειστά τα φωτα και 2-3 μονόωρα όσο είναι ανοιχτά. Στη χειρότερη το pH σου θα ανέβει λίγο παραπάνω, αλλά σίγουρα δεν θα κρασσάρει.

Link to comment
Share on other sites

Απλα δεν μπορω να καταλαβω γιατι παντου εχω ακουσει οτι το ph πεφτει με co2 και εμενα ανεβαινει τι προβλημα εχω;Οπως και να εχει σε ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σου istellas ελπιζω το ph να μην υπερβει το 7 και με την πρωτη ευκαιρια(οικονομικη) να παρω ενα ph controller με την ευκαιρια το δικο σου ph controller της Hanna ποσο το ειχες παρει; εισαι ευχαριστημενος; τι θα προτεινες απο ph controller

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη φίλε pan, τόσο καιρό το ph το μετρούσες με υγρό τεστ? Δεν πιστεύω να περιμένεις ακρίβεια και να είσαι και βέβαιος για την ορθότητα της τιμής! Λίγο νερό παραπάνω να βάλεις, λίγο πιο "παχουλές" σταγόνες να ρίξεις να το σφάλμα! Ph μετράς μόνο με ηλεκτρονικό αν θες να ξέρεις επ' ακριβώς τι γίνεται, τα υπόλοιπα σου δίνουν μια εικόνα.

Το ph και να υπερβεί το 7 δε θα έρθει η συντέλεια του κόσμου, είπαμε οι δίσκοι θέλουν όξινο νερό αλλά όχι και έτσι! ;)

Link to comment
Share on other sites

Αν και εγώ δεν έχω ασχοληθεί με τέτοιο εξοπλισμό ακόμα δες και αυτό το μοντέλο νομίζω ότι είναι καλό (και φτηνό για την ποιότητα του)!

http://www.aquaristic.net/shop/shop.php/si...-pH-Controller/

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...