Jump to content

Πρόβλημα με Ph και άλγη


Recommended Posts

Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας συγχαρώ για το ωραίο forum. Αρχικά γιατί μπορεί οποιασδήποτε να ενημερώνεται από άλλους που ξέρουν χωρίς να πέφτει δοκιμάζοντας την τύχη του σε ανθρώπους που δεν ξέρουν. Για να το ξεκαθαρίσω ευτυχώς δεν έχω πέσει εγώ σε ανθρώπους που δεν ξέρουν .Αλλά έχω δει ότι κυκλοφορούν πολλοί που δεν ξέρουν. Έχω ένα πρόβλημα με το ενυδρείο μου, για το οποίο δεν ξέρω αν τελικά υπάρχει πρόβλημα και θέλω τη γνώμη σας.

Το ενυδρείο είναι ένα cayman professional 60 που χωράει 75L γλθκό νερό. Το έχω 2 χρόνια και έχει εσωτερικό φίλτρο bluewave 05 (ήταν μαζί με το ενυδρείο στην ίδια συσκευασία, της μάνας του δηλαδή). Ώρες που λειτουργεί το φώς είναι από τις 15.00 μέχρι τις 22.00. Έχει 2 λάμπες. Μια για τα φυτά(Philips TL-D 15W AQUA RELLE Hg) και μια κανονική (Philips TL-D 15W/54-765). Και αυτά της μάνας του.

9 καρδινάλιους

1 ramirezi

1 γαρίδα

Επίσης έχει 2 διακοσμητικά ξύλα ένα πιθάρι, χαλίκι ειδικό για bottomfish στο οποίο είχε τοποθετηθεί υπόστρωμα (λίπασμα δηλαδή)

Από φυτά

1 anubia

1 Hygrophila corymbosa “Siamensis”

Και ένα άλλο το οποίο είναι σαν την anubia σε κορμο, τα φύλλα πιο μυτερά αλλά είναι πολύ μικρή το πολύ 2-3 εκατοστά ύψος.

Ποιότητα νερού ενυδρείου με ξεχωριστά τεστάκια για το κάθε στοιχείο της “tropic marin”

Θερμοκρασία 31ο C (μέσα στο καλοκαίρι με τις αλλαγές του νερού ήταν 31 – 35ο C). Αλλαγές νερού κάθε εβδομάδα 25%.

Ph 8,2

KH 4

GH 6,5

PO4 0,6

ΝΗ4 0,02

ΝΟ3 3-4

ΝΟ2 0

Ποιότητα νερού βρύσης

Ph 8,2

KH 5

GH 10

Στα 2 χρόνια στην αρχή λόγω υπερβολικού ταΐσματος είχα υψηλή αμμωνία η οποία αντιμετωπίστηκε. Τώρα ταΐζω όσο πρέπει.

Στη συνέχεια κάπου το άφησα το ενυδρείο χωρίς πολύ προσοχή με αποτέλεσμα να αποκτήσει άλγη και η ποιότητα του νερού να είναι τα χάλια τα μαύρα. Αντιμετωπίστηκε και αυτό.

Η άλγη με ταλαιπωρεί τον τελευταίο χρόνο η οποία αντιμετωπίστηκε και αυτή. Είχα άλγη στα φύτα σαν κλωστές, καφέ άλγη στο φίλτρο, στα ξύλα πράσινη, στο πιθάρι μαύρη …ΠΑντου άλγη. Η άλγη βγήκε γιατί έβαζα επιπλέον κάθε εβδομάδα λίπασμα για τα φυτά άσχετα αν το είχαν ανάγκη, και το ph και το GH να είναι για πολύ καιρό πάνω από το 7,5 και το 10 με αποτέλεσμα να βγει άλγη, υπετροφισμός και τα φωσφορικά να είναι υψηλά. Αντιμετωπίστηκε με αντιφώσφορο, αλλαγές νερού, καθαρισμό των πάντων του ενυδρείου από την άλγη με το χέρι, πέταξα μια ασβεστολιθική πέτρα που είχε άλγη, και μετά για 1 μήνα κλειστό το ενυδρείο με μαύρο χαρτόνι για να μην μπαίνει το φώς του ήλιου. Το φαινόμενο αντιμετωπίστηκε. Τώρα εμφανίζονται λίγες πιστιλίες στο γυαλί και στο πιθάρι πάλι μαύρη σαν χνούδι τα οποία τα βγάζω με το χέρι.

Τα προβλήματα τα αντιμετωπίσω χάρις στον υπεύθυνο του καταστήματος που συνεργάζομαι ο οποίος είναι άψογος. Αλλά είναι ***** αυτοί που κάνουν έλεγχο στο νερό μου γιατί κάθε φορά βγάζουν ότι να ναι. Μια μου βγάζουν ότι έχω ΤΕΡΑΣΤΙΑ αμμωνία εκεί που 2 διαφορετικά καινούρια τεστάκια δεν το βγάζουν. Την τελευταία φορά μου βγάλανε ph 7,5 κάτι το οποίο δεν ισχύει γιατί το έλεγξα πάλι με 2 καινούρια τεστ.

Το πρόβλημα είναι ότι το PH, η GH και η KH ανεβαίνουν και είναι φυσικό αφού το νερό της βρύσης είναι χάλια. Ωστόσο το GH και το ΚΗ μπορώ να το ρυθμίσω με τύρφη το PH δεν ρυθμίζεται.

Πριν μια εβδομάδα ρύθμισα PH, η GH και η KH με τύρφη για 3 μέρες γιατί είχε φτάσει στα επίπεδα του νερού βρύσης. Η τύρφη μετά από 2 μέρες κατάφερε να ρίξει το Ph, ΚΗ και το GH στα 7,4 , 3 , 5,5 αντίστοιχα. Μάλλον έπεσε πολύ γρήγορα και την Τρίτη μέρα το ph ανέβηκε στο 8!!!!!!!!!!!!!!!!! Μετά από μια εβδομάδα είναι αυτά που παρουσιάζω στην αρχή. Όπως βλέπω το ph ξαναέφτασε στο 8,2 το οποίο όλο το καλοκαίρι είναι σε αυτά τα επίπεδα. Πριν το καλοκαίρι δεν μπορώ να απαντήσω με ακρίβεια γιατί χρησιμοποιούσα τα πολλαπλά test τα οποία δεν έχουν καλά αποτελέσματα.

Βλέπεται και εσείς όπως και εγώ ότι το Ph είναι μεγάλο?

Πως μπορώ να το ρυθμίσω πριν πάω στη λύση του CO2 ή της ΑΟ για να μην ξαναβγεί η άλγη και να υπάρχουν σωστές συνθήκες για ψάρια? Σκέφτομαι να βάλω φυτά έτσι ώστε να παράγουν περισσότερο CO2 τις ώρες που δεν είναι ανοιχτά τα φώτα μπας και κρατήσουν χαμηλά το ph?

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των πρότερων και συγγνώμη για την έκταση.

mod note

Παρακαλώ προσοχή στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε. Ευχαριστώ.

Έγινε επεξεργασία - karydas
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!

Κατά αρχάς καλό είναι να μην εκφραζόμαστε με ακραίους χαρακτηρισμούς μια που είναι και κανονισμός του φόρουμ και πάνω από όλα για να έχουμε και έναν αξιοπρεπή πολιτισμένο διάλογο.

Τώρα όσο αφορά το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων και σίγουρα είναι και θέμα του νερού του δικτύου σου.

Πρώτα θα πρέπει να καταφέρεις να κατεβάσεις την θερμοκρασία του ενυδρείου σου μια που τα ψάρια σου υποφέρουν ιδιαίτερα και δεύτερων έχεις μεγάλες απόλυες Ο2 και co2. Εάν ψάξεις στο φόρουμ θα βρεις πολλές λύσεις και προτάσεις DIY κατασκευών με ανεμιστηρακια από ΡC, αλλιώς μπορείς να πας στο πρακτικερ και με 6 ευρω να αγοράσεις έναν μικρό και να τον τοποθετήσεις από πάνω φυσώντας την επιφάνεια του νερού.

Μετά θα σου πρότεινα να σταματήσεις την αεραντλία εάν την έχεις σε λειτουργία και δεύτερων την ανατάραξη της επιφάνειας του νερού μια που έχεις σχεδόν μηδενικές μετρήσεις co2. Ένας σύνδεσμος που μπορεί να σε βοηθήσει στον υπολογισμό του co2 είναι ο παρακάτω με καταλληλότερες τιμές μεταξύ 30 με 35 mg/liter.

Για το ΡΗ η τύρφη είναι μια λύση όπως και φύλλα καταπα η και τα πλατανόφυλλα αλλά η προετοιμασία πρέπει να γίνετε σε βαρέλι και η πτώση του ΡΗ πρέπει να γίνεται σταδιακά. Ψάξε λίγο στο φόρουμ και θα βρεις πολλές συζητήσεις πάνω στο θέμα. Η ανθρακική σκληρότητα έχει άμεση επίδραση στην σταθερότητα του pH, γι αυτόν το λόγο θα πρέπει να είναι μεταξύ 4 dkH και 10 dkH γερμανικών βαθμών. Σε άλλη περίπτωση αυξομείωση του Ph μπορεί να οδηγήσει σε απότομη πτώση της ανθρακικής σκληρότητας.

http://www.aquazone.gr/index.php?pid=20

Υπομονη και καλο διαβασμα! ;)

Link to comment
Share on other sites

O Aνεμιστηρας απο πρακτικερ που σου ελεγα.

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=44270

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη για τους χαρακτηρισμούς.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...