Jump to content

Λιβάδια Ποσειδωνίας: Τα Τροπικά Θαλάσσια Δάση Σε Κίνδυνο.


salamander

Recommended Posts

Τα λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) είναι ένα είδος ανώτερου ενδυμικού μεσογειακού φυτού της θάλασσας (αγγειόσπερμο) που ανθοφορεί και έχει το χαρακτηριστικό να συνθέτει έναν ιδιόμορφο βιότοπο. Τα συναντάμε στα νερά της Μεσογείου αλλά και του Αιγαίου σε βάθη έως 40 μέτρων (σε εξαιρετικές περιπτώσεις έως και 60). Σχηματίζουν πολύ πυκνά λιβάδια και αποτελούν καταφύγιο, τόπο διατροφής και αναπαραγωγής για περισσότερα από 1.200 θαλάσσια είδη, καλύπτοντας συνολική έκταση μεταξύ 25000 και 45000 τ.χμ. του βυθού της Μεσογείου. Παρομοιάζονται με τα τροπικά δάση, καθώς όπως και τα δάση στη στεριά, έτσι και αυτά δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα, συμβάλλοντας στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου και παράγουν ότι πιο σημαντικό για τη ζωή μας: οξυγόνο. Χρήζουν άμεσης προστασίας και φροντίδας, αφού η ανάπτυξή τους είναι εξαιρετικά αργή (μόλις 1-6 εκ./χρόνο).

Οικολογική σημασία

Η τεράστια σημασία της προστασίας των λιβαδιών της Ποσειδωνίας βασίζεται αρχικά στο ότι αποτελούν καταφύγιο και περιοχή αναπαραγωγής μεγάλου αριθμού ψαριών και ασπόνδυλων οργανισμών (αστακοί, χταπόδια κ.λ.π). Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 400 είδη χλωρίδας και 1000 είδη πανίδας ζουν μέσα στα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας. Ταυτόχρονα αποτελούν σημαντική πηγή πρωτογενούς παραγωγής οξυγόνου και οργανικής ύλης. Ως ανώτερο φυτό, έχει την ιδιότητα να φωτοσυνθέτει, δεσμεύει δηλαδή διοξείδιο του άνθρακα χρησιμοποιώντας το φως του ήλιου και μετατρέποντας το σε οργανικό άνθρακα για τη δημιουργία βιομάζας αλλά και οξυγόνου. Το γεγονός ότι το 30% της οργανικής ύλης που παράγουν καταλήγει σε μεγαλύτερα βάθη (δίνοντας «τροφή» στα φυτά που φύονται εκεί), δείχνει ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τα θαλάσσια οικοσυστήματα στο σύνολο τους. Επίσης συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των ακτών από τη διάβρωση, καθώς οι ρίζες του συγκρατούν το ίζημα του θαλάσσιου πυθμένα, ενώ η υψηλή πυκνότητα των φύλλων του απορροφά μέρος της ενέργειας των κυμάτων.

Από τι καταστρέφονται;
- Αλόγιστη ιχθυοκαλλιέργεια, η αλιεία με παράνομα μέσα, όπως συρόμενα εργαλεία και τα ανεξέλεγκτα αγκυροβόλια, καταστρέφουν ολοκληρωτικά τους οικότοπους.
- Γρηγορότερη ανάπτυξη των φυκών Caulerpa racemosa και Caulerpa taxifolia, τα οποία έχουν εισβάλλει στη Μεσόγειο και παίρνουν τη θέση της Ποσειδωνίας, όταν για κάποιο λόγο καταστρέφεται.
- Αύξηση τόσο των επισκεπτών των παράκτιων περιοχών, όσο και της οικιστικής ανάπτυξης (ξενοδοχεία, δρόμοι κ.λ.π.) άρα και των αποβλήτων που πετάγονται στη θάλασσα.

Απροστάτευτα τα λιβάδια της Ποσειδωνίας

Η σπουδαιότητα της Ποσειδωνίας αναγνωρίζεται πλήρως, και γι’ αυτό λόγο γίνονται πολλές ευρωπαϊκές προσπάθειες για την προστασία τους. Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όσον αφορά τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, είναι η έλλειψη χαρτογράφησης! Πέρυσι το καλοκαίρι η Greenpeace σε συνεργασία με αλιείς της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Νοτίου Αιγαίου και ειδικούς επιστήμονες ξεκίνησαν μια προσπάθεια χαρτογράφησης των λιβαδιών Ποσειδωνίας των Κυκλάδων. Το Μάρτιο του 2010 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΣΟΣ, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, Mοm, Greenpeace και WWF Ελλάς κάλεσαν την Υπουργό να προχωρήσει στην κατάργηση της βιντζότρατας, έναν από τους βασικότερους λόγους καταστροφής της Ποσειδωνίας, ζητώντας ταυτόχρονα να προχωρήσει η χαρτογράφηση των λιβαδιών Ποσειδωνίας σε όλη την Ελλάδα.
http://www.greekdivers.com/mag/en/content/...dasi-se-kindyno

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

σ'ευχαριστουμε για τις πολυτιμες πληροφοριες!

ομως οπως και σε πολλες παρομοιες περιπτωσεις γενωιεται το ερωτημα?

ποτε θα κινητοποιηθουμε οεο?

να λαβουμε καποια μετρα να αποτρεψουμε την επερχομενη καταστροφη και να μη κοιταμε το εφημερο κερδος! :)

Link to comment
Share on other sites

Ενημέρωση πρώτα από'όλα, είμαι σίγουρος ότι αρκετοί που το διάβασαν (αν μπήκαν στον κόπο) δεν γνώριζαν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αφού κάνουμε το πρώτο πρέπει μετά να βρούμε πως μπορούμε να αντιδράσουμε.Από τα τρία κυριότερα προβλήματα( αλιεία με παράνομα μέσα,ανάπτυξη των φυκών Caulerpa racemosa και Caulerpa taxifolia,Αύξηση τόσο των επισκεπτών των παράκτιων περιοχών) το σημαντικότερο είναι το πρώτο που σχετίζεται άμεσα με το δεύτερο.Πιστεύω λοιπόν κυρίως για όσους μένουν και κοντά στην θάλασσα, είναι συχνότατο φαινόμενο να βλέπουμε τράτες να σέρνουν τα δίχτυα, καΐκια να απλώνουν τεράστια δίχτυα και μάλιστα 20-30 μέτρα απο την ακτή!Το να κάνει κάποιος ένα τηλέφωνο στο λιμενικό εκείνη την ώρα νομίζω είναι το ελάχιστο ή και κάποια από τις παραπάνω οργανώσεις.

Τέλος εύχομαι να μην ακούσω τίποτα για τις άμοιρες οικογένειες των ψαράδων που δεν έχουν να ζήσουν κτλ...Μιλάμε για ανθρώπους που τους συντηρεί η θάλασσα και δεν την έχουν σεβαστεί έστω και μια φορά.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τέλος εύχομαι να μην ακούσω τίποτα για τις άμοιρες οικογένειες των ψαράδων που δεν έχουν να ζήσουν κτλ...Μιλάμε για ανθρώπους που τους συντηρεί η θάλασσα και δεν την έχουν σεβαστεί έστω και μια φορά.

:):P

Εξαιρετικές πληροφορίες και φυσικά είμαι κι εγώ ανάμεσα σε αυτούς που δεν γνώριζαν.

:ninja:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Ο μακροβιότερος οργανισμός στη Γη!

Στην ουσία πρόκειται για ένα είδος μεσογειακής θαλάσσιας βλάστησης, ένα «γκαζόν» του βυθού, δηλαδή, το οποίο καλύπτει αρκετά μίλια στα βάθη των
ωκεανών, έχοντας στην πλάτη του πάνω από 100.000 χρόνια ζωής στον πλανήτη.

Ποιο είναι το μυστικό του; Η δυνατότητα να κλωνοποιεί ασταμάτητα τον εαυτό του και να αναπαράγεται χωρίς κάποια σεξουαλική δραστηριότητα, γεγονός που του δίνει το πλεονέκτημα της μακρόβιας διαβίωσης. «Κάθε οργανισμός που αναπαράγεται μόνο σεξουαλικά αναπόφευκτα χάνει κάτι σε κάθε επόμενη γενιά», λέει ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της δυτικής Αυστραλίας δρ Carlos Duarte.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Ενα τετοιο λιβαδι υπηρχε σε ενα μεγαλο κολπο στην περιοχη μου Ρεθυμνο

Εβρισκες πολλα ψαρια και χταποδια εκει ,ειχε πολλη ζωη

Και επειδη στην περιοχη ειχε τουριστες και ο βυθος ειχε ποσειδωνια βραχακια και χαλικια εξω σκεφτηκαν την καταπληκτικη ιδεα να ριξουν μερικες καραβιες αμμο

Εθαψαν τα παντα στην περιοχη, απο ποσειδωνια μεχρι βραχακια τα παντα

Πανε τα ψαρια και τα χταπαδια που εβρισκα ,ακομα και ανεμωνες που ειχε εξω εξαφανιστηκαν, 

Τωρα το μονο που βρισκεις στον βυθο ειναι αμμος και ειναι πηχτρα απο τουριστες

  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...