Jump to content

Ποταμοί Και Λίμνες Της Αφρικάνικης Ηπείρου


Δίας

Recommended Posts

Aξιζει τον κοπο νομιζω,εκτος από τις γνωστες λιμνες,να προσπαθησουμε να γνωρισουμε σε γενικες γραμμες,τα ποταμια και τις λιμνες που υπαρχουν στην Αφρικη.

 

55.jpg

Ξεκιναμε λοιπον από την βορεια και δυτικη Αφρικη,στην οποια υπαρχουν πολύ λιγα ποταμια,με εξαιρεση το Νειλο,ο οποιος πηγαζει απο τα νοτια και ανατολικα της ηπειρου.Στο νοτιοδυτικο τμημα εκβαλλουν τα πιο πολλα ποταμια.Τα δυο πεμπτα των νερων των ποταμιων της Αφρικης που εκβαλλονται στη θαλασσα,εκβαλλονται στον Ατλαντικο ωκεανο.Προκειται για δυο ποταμους βασικα,το Νιγηρα και τον Κογκο,ενώ στα νοτια βρισκεται ο Οραγγης. Ο Κογκο,πηγαζει από τα κεντρικα και νοτια της Αφρικης,και κοντα στη λιμνη Βικτωρια,είναι ο δευτερος σε μηκος ποταμος της Αφρικης,αλλα ο πιο πλουσιος σε νερα από ολους τους ποταμους της.

Όλα τα ποταμια της Αφρικης,εκτος από τα μικρα που πηγαζουν από τις πλαγιες των βουνων,τα οποια βουνα βρισκονται στα παραλια,εχουν κοινα χαρακτηριστικα.Χαρακτηριστικα που εχουν όλα τα ποταμια που πηγαζουν από υψιπεδα σχετικα μικρα,και διανυουν σχετικα επιπεδες περιοχες.Γι’αυτό το λογο,τα ποταμια αυτά είναι ηρεμα,χωρις να παρουσιαζουν μεγαλα και ισχυρα ρευματα.

Στα δυτικα ο Νιγηρας πηγαζει απο τα δυτικα της χαμηλης οροσειρας της Γουινεας, αφου, για ενα μεγαλο διαστημα, κατευθυνθει στα δυτικα προς τη μερια της νοτιας Σαχαρας. Εκει, αφου χασει απο την εξατμιση ενα αρκετα μεγαλο μερος απο τα νερα του, στριβει προς τα νοτια και βρισκει διεξοδο στον κολπο της Γουινεας. Στα νοτια υπαρχει ο Οραγγης που πηγαζει απο τα Βουνα του Δρακοντα και, αφου εξατμιστει ενα μεγαλο μερος απο τα νερα που ειχε, χυνεται στον Ατλαντικο ωκεανο.

Στα νοτιοανατολικα της Αφρικης βρισκονται δυο μεγαλοι ποταμοι: ο Ζαμβεζης και ο Λιμποπο που χυνονται στον Ινδικο ωκεανο. Τελος, στη Μεσογειο θαλασσα χυνεται το μεγαλυτερο ποταμι της Αφρικης, ο Νειλος. Ο Νειλος θεωρειται επισης σαν το μακρυτερο ποταμι ολης της γης.

Το εδαφος το οποιο διασχιζει ο Νειλος είναι πολύ επιπεδο,και αποτελεσμα αυτου είναι να εχει πολύ μικρο ρευμα και επειδη η εξατμιση λογω της μεγαλης ζεστης είναι μεγαλη,ο Νειλος δεν θα μπορουσε να φτασει στη Μεσογειο,παρ’ολο που τροφοδοτειται με νερα από τις μεγαλυτερες λιμνες,αν δεν τροφοδοτουνταν ταυτοχρονα και με νερα από τους δεξιους του παραποταμους,που πηγαζουν από τα υψιπεδα της Αβησσυνιας.

Εκτος των ποταμων που χυνονται στη θαλασσα,υπαρχουν και τα ποταμια που ειτε χυνονται στο εσωτερικο σε λιμνες,ειτε εξατμιζονται προτου βρουν διοδο στη θαλασσα.Υπαρχουν επισης και εκεινα τα ποταμια,που όταν πεσουν σε αμμωδη εδαφη,γινονται πλεον υπογεια,χωρις ποτε πια να ξαναβγουν στην επιφανεια.

Στα εσωτερικα της ηπειρου υπαρχουν μικρες και μεγαλες λιμνες.Στα νοτιαα της Σαχαρας υπαρχει η λιμνη του Τσαντ.Σ’αυτή χυνονται οι ποταμοι Κομαντουγκου,Σαρι και Λογκαν.Η μεγαλυτερη λιμνη της Αφρικης,είναι η Βικτωρια,από την οποια πηγαζει ο Νειλος

Αλλες μεγαλες λιμνες ειναι: η Κιογκα, η λιμνη του Ροδολφου, στην οποια χυνεται ο Ομο, του Αλβερτου, η Κιβο, η Ταγκανικα, η Μοεβο, η Μαλαουι, η Λουαμπουλα, η Τανα, στα υψιπεδα της Αβησσυνιας και αλλες μικροτερες τοσο στη βορεια οσο και στη νοτια Αφρικη.

Τελος πρεπει να αναφερθουν και οι τεχνητες λιμνες που δημιουργηθηκαν, οταν κατασκευαστηκαν διαφορα φραγματα σε ποταμια. Σαν τετοιες θα πρεπει να αναφερθουν η λιμνη Καριμπα στο Ζαμβεζη, το Ασσουαν στο Νειλο, καθως και αλλες στο Νιγηρα, στο Βολτα και αλλου!

Πληροφοριες-Πηγη:wikipedia

Η συντονιστικη ομαδα της Αφρικης

Link to comment
Share on other sites

Τελικά έχουμε πολλά να δούμε και να μάθουμε για την Αφρική. Αφορμή να ψάξουμε κι άλλους βιότοπους της και να γνωρίσουμε κι άλλους οργανισμούς που ζουν εκεί.

Στράτο σ'ευχαριστούμε :)

Link to comment
Share on other sites

Καλα,η ομαδα της Αφρικης δεν παιζετε.Τετοια αρθρα ,κοσμουν την βιβλιοθηκη μας.

Σευχαριστω Δια.

:)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Για να θυμηθούμε τα ποτάμια και τις λιγότερο γνωστές λίμνες της Αφρικάνικης Ηπείρου.

:)

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...