Jump to content

Κατανοώντας το Ασβέστιο και την Αλκαλικότητα


Aquazone Team

Recommended Posts

Κατανοώντας το Ασβέστιο και την Αλκαλικότητα,



μία συνοπτική παρουσίαση για ενυδρειόφιλους

του Anthony Calfo

Μετάφραση: Μάνος Ματσάκης

Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες παραμέτρους της διατήρησης ενυδρείου τροπικού υφάλου είναι αναμφισβήτητα η χημεία του νερού. Οι χομπίστες που δεν διαθέτουν σχετική επιστημονική εκπαίδευση ίσως να βρουν δύσκολη πρόκληση την κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στο ασβέστιο και την αλκαλικότητα. Αρκετά και σταθερά επίπεδα ασβεστίου και αλκαλικότητας όχι μόνο εξασφαλίζουν συνεχή ανάπτυξη των ασπόνδυλων αλλά είναι απαραίτητα για την επιβίωση τους και την διατήρηση της ζωής αφού αφορούν άμεσα την σταθερότητα του συστήματος του ενυδρείου γενικότερα.

Η χημεία του θαλασσινού νερού είναι πραγματικά ένα πολύπλοκο θέμα και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία διαφόρων εξισώσεων ισορροπίας. Παρ’ όλα αυτά κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν είναι τόσο σημαντικός ή τόσο μεγάλη πρόκληση ώστε, να μην σας επιτρέπει να «τρέχετε» ένα απλό και πετυχημένο ενυδρείο χωρίς να χρειάζεται να καταφύγετε σε πυρηνική φυσική και μια κρυστάλλινη σφαίρα. Αρκεί μόνο να προσφέρετε καλή φροντίδα, συχνές αλλαγές νερού και βασική συμπλήρωση στοιχείων.

Εάν σας ενδιαφέρει μια γενική ενημέρωση σχετικά με την δυναμική της ανάπτυξης των ασπόνδυλων (ασβεστοποίηση και σκελετογέννηση) σας αναφέρω μία πολύ απλή εξήγηση της χρήσης του ασβεστίου και της αλκαλικότητας που θα σας απαλλάξουν από την ανάγκη του να αποκτήσετε ένα πτυχίο χημείας μόνο και μόνο για να διατηρήσετε ένα υγείες ενυδρείο τροπικού υφάλου.

Το πρώτο θέμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι ζώα με σκελετό ασβεστίου χρειάζονται και ασβέστιο ΚΑΙ αλκαλικότητα για να αναπτυχθούν. Κοράλλια, κοραλλίνη και ζώα με καβούκι αποτελούνται από περισσότερα στοιχεία εκτός του καθαρού ασβεστίου επί της ουσίας είναι φτιαγμένα από ανθρακικό ασβέστιο. Είναι επίσης δυνατό να δημιουργούν σκελετούς με στρόντιο και ενώσεις πυριτίου. Παρόλαυτα οι περισσότεροι χομπίστες χρειάζεται να αφοσιωθούν στο γεγονός ότι η σκελετογέννηση (ανάπτυξη του σκελετού) στην πραγματικότητα βασίζεται στην σύνθεση ασβεστίου και ανθρακικών αλάτων από το περιβάλλον (νερό και τροφή) με την διαδικασία που ονομάζουμε ασβεστοποίηση.

Το ασβέστιο εύκολα γίνεται κατανοητό και εφαρμόζεται από τους περισσότερους χομπίστες (συμπλήρωμα και test kits) αλλά η αλκαλικότητα είναι κάτι λιγότερο κατανοητό. Κάποιοι μπερδεύουν το «η αλκαλικότητα σαν μέτρηση της δυνατότητας θαλασσινού νερού να διατηρήσει το PH του» (εκφράζεται σε βαθμού σκληρότητας) με το «αλκαλικότητα σαν μία έκφραση της κλίμακας του PH» (σε αντίθεση με την οξύτητα). Η αλκαλικότητα και το pH, όμως, είναι εντελώς διαφορετικά το ένα από το άλλο παρόλο που οι ορισμοί τους και οι λειτουργίες τους μπορούν εύκολα να μπερδευτούν.

Όσοι από εσάς είστε τόσο ανενημέρωτοι για την χημεία του νερού όσο ήμουν εγώ όταν πρωτομπήκα στο χόμπι, να γνωρίζετε ότι η Αλκαλικότητα είναι μία μέτρηση της ικανότητας του νερού να ουδετεροποιεί οξέα και να αντιστέκεται στην αλλαγή χάρη σε ένα απόθεμα «σκληρών» ορυκτών (διαλυμένες ουσίες διατήρησης pH). Από την άλλη το pH είναι μία μέτρηση της συγκέντρωσης ιόντων υδρογόνου στο νερό με όρους οξύτητας και αλκαλικότητας. Έτσι η αλκαλικότητα του νερού με την ορολογία του pH απλά αναφέρεται στο βασικό τέλος της κλίμακας του pH (αλκαλικό) σε αντίθεση με το όξινο τέλος της κλίμακας. Είναι ένα ξεχωριστό θέμα όμως από την Αλκαλικότητα σαν μέτρηση της σκληρότητας του νερού.

Υπάρχουν πολλά ορυκτά που συνήθως συνεισφέρουν στην συνολική σκληρότητα του νερού, αλλά το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι τα κυρίαρχα στοιχεία. Μία υψηλή μέτρηση σκληρότητας νερού (Αλκαλικότητα) μεταφράζεται σε μία υψηλή δυνατότητα διατήρησης pH άρα και σε μία χαμηλότερη πιθανότητα αλλαγής του pH ενός συστήματος. Η Αλκαλικότητα μπορεί να μετρηθεί σαν GH (συνολική ή γενική σκληρότητα) ή σαν KH (ανθρακική σκληρότητα). Θα σας συνιστούσα ένα τεστ ανθρακικής σκληρότητας σαν το βασικό μέσο μέτρησης της αλκαλικότητας.

Είναι εύκολο να πιστέψει κάποιος ότι νερό με αλκαλικό ή βασικό pH είναι πιο πιθανό να έχει και υψηλή αλκαλικότητα. Αυτό, όμως, δεν είναι πάντα αλήθεια. Νερό με υψηλό pH αλλά χαμηλή αλκαλικότητα, αν και ασυνήθιστο, είναι πιθανό να υπάρχει και θεωρείται ασταθές. Καλά αεριζόμενο νερό από αντίστροφη όσμωση ανήκει πολύ συχνά σε αυτή την κατηγορία. Σε αυτό, το νερό το pH θα πέσει αρκετά γρήγορα εξαιτίας της φυσικής συγκέντρωσης οργανικών οξέων στο ενυδρείο. Κάτοχοι ενυδρείων τροπικού υφάλου που συχνά εκπλήσσονται να βλέπουν χαμηλό pH στα συστήματα τους παρότι έχουν υψηλά επίπεδα ασβεστίου ίσως έχουν αμελήσει να μετρήσουν και να διατηρήσουν την αλκαλικότητα.

Οι κατευθυντήριες γραμμές.

Για τα περισσότερα θαλασσινά ενυδρεία το ασβέστιο προτείνεται να βρίσκεται ανάμεσα στα 350-450ppm. Η αλκαλικότητα ανάμεσα στους 8 έως 12 dKH. Χομπίστες με πολύ μεγάλους πληθυσμούς «σκληρών» κοραλλιών ή με την γρήγορη ανάπτυξη σαν προτεραιότητα, ίσως προτιμούν υψηλότερα επίπεδα. Αυτές όμως είναι ειδικές περιπτώσεις που πράγματι έχουν κάποια πλεονεκτήματα, περιορισμούς και κινδύνους και χρειάζονται συγκεκριμένη φροντίδα που ξεφεύγει από τα όρια αυτού του άρθρου. Οι περισσότεροι χομπίστες όμως μπορούν να χαλαρώσουν άνετα με τα παραπάνω αναφερόμενα όρια και να απολαμβάνουν υγιή κοράλλια και καλή ανάπτυξη οργανισμών.

Μέσα στις προτεινόμενες κλίμακες 350 και 450 ppm Cα και 8-12 dKH Alk δεν είναι απαραίτητο να διατηρούμε και τις δύο παραμέτρους στο υψηλότερο σημείο τους την ίδια στιγμή. Στην πραγματικότητα δεν είναι πρακτικό ή εύκολα πραγματοποιήσιμο στα περισσότερα συστήματα. Σε γενικές γραμμές το υψηλό ασβέστιο και η υψηλή αλκαλικότητα είναι ασύμβατα μεταξύ τους. Δυστυχώς πολλοί ακουαρίστες γίνονται αιχμάλωτοι σε ένα τρενάκι του τρόμου ρίχνοντας υπερβολικές ποσότητες συμπληρωμάτων (τυχαία ή όχι) για να ρυθμίσουν την ισορροπία ασβεστίου και αλκαλικότητας στο σύστημά τους. Η διατήρηση σταθερών επιπέδων δεν πρέπει να είναι καθόλου δύσκολη. Για να φωτίσουμε αυτό το παράδοξο σας προσφέρω μια απλή αναλογία με βόλους.

Η αναλογία των βόλων.

Γεγονός: σε μία συγκεκριμένη ποσότητα νερού μπορούμε να διαλύσουμε μόνο μία συγκεκριμένη ποσότητα σταθερών στοιχείων (ασβεστίου, ανθρακικών αλάτων ή οτιδήποτε άλλο). Με το ρίσκο να υπεραπλουστεύσω την δυναμική αυτή, φανταστείτε μία λεκάνη που χωράει εκατό βόλους που αντιπροσωπεύουν την συνολική ποσότητα διαλυμένων σταθερών στοιχείων στο θαλασσινό νερό σε κάποιο δεδομένο σύστημα. Εάν κόκκινοι βόλοι αντιπροσωπεύουν το ασβέστιο και μπλε την αλκαλικότητα, η λεκάνη μπορεί να κρατήσει μόνο εκατό βόλους κάθε στιγμή ανεξάρτητα από το τι χρώματα θα είναι. Εάν εβδομήντα βόλοι ισοδυναμούν με 400 ppm ασβεστίου και οι υπόλοιποι είναι μπλε, ο μόνος τρόπος για να αυξήσουμε το ασβέστιο θα είναι να αφαιρέσουμε αλκαλικότητα (ή να αφαιρέσουμε τους μπλε βόλους). Σε προβληματικά συστήματα η λανθασμένη χρήση συμπληρωμάτων ασβεστίου (απότομη ή υπερβολική δόση) είναι γνωστό ότι προκαλεί μία ξαφνική ιζηματοποίηση στοιχείων αλκαλικότητας (και η αλκαλικότητα πέφτει) που συχνά αναφέρεται σαν «χιονοθύελλα». Προκαλείται από μεγάλη ποσότητα ασβεστίου ή από απότομη είσοδό της στο σύστημα που αυξάνει απότομα το pΗ και προκαλεί μία κρυσταλλική ιζηματοποίηση. Για να κρατήσουμε την αναλογία μας, μια χιονοθύελλα θα είναι σαν να παίρναμε μία άλλη λεκάνη με εκατό κόκκινους βόλους (ασβέστιο) και να προσπαθούσαμε να τα ρίξουμε στην αρχική λεκάνη με το συνδυασμό βόλων (ισορροπημένο ασβέστιο/αλκαλικότητα). Το αποτέλεσμα είναι η εκτόπιση των μπλε βόλων (αλκαλικότητα) και το ξεχείλισμα των κόκκινων βόλων που ξεπερνούν το όριο των εκατό βόλων.

Τα αποτελέσματα αυτών σε ένα ενυδρείο είναι να επέλθει χημική ανισορροπία στη σύσταση του νερού και στην ποιότητα του που δεν μπορεί να διορθωθεί όσο συμβαίνει η χημική αντίδραση. Με το να προσθέτουμε παραπάνω συμπληρώματα για να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε την ανισορροπία (ή ακόμα και το να κάνουμε συγχρόνως και μία αλλαγή νερού με την ελπίδα της διάλυσης) το μόνο που θα πετύχουμε είναι να ενισχύουμε την αλυσιδωτή αντίδραση. Δυστυχώς η «χιονοθύελλα» πρέπει να τελειώσει και το σύστημα τραυματίζεται με αυτή τη διαδικασία.

Για να αποφύγουμε με ασφάλεια επικίνδυνες ανισορροπίες στην δυναμική Ασβεστίου και Αλκαλικότητας πρέπει απλά να αποφεύγουμε να τα φτάσουμε στα ανώτερα όρια τους ή να έχουμε και τα δύο σε υψηλά επίπεδα την ίδια στιγμή. Αντίθετα, σκεφτείτε την σχέση αυτή σαν μία Υψηλή-Χαμηλή κατάσταση μέσα στα όρια ασφαλείας. Μέσα στα αποδεκτά όρια (350-450 ppm Ca και 8-12 dKH Alk), μία παράμετρος μπορεί να πιεστεί στο υψηλότερο σημείο ενώ η άλλη διατηρείται κάπου στη μέση ή χαμηλότερα. Κάθε λογικός συνδυασμός των δύο θα προσφέρει περισσότερα από αρκετά και από τα δύο στοιχεία για επιτυχημένη ασβεστοποίηση. Ακόμα πιο σημαντικό είναι να έχουμε σταθερά επίπεδα και των δύο αφού αυτό βοηθάει περισσότερο την ανάπτυξη των οργανισμών από ότι η μη σταθερή αλλά υψηλή τιμή κάποιου στοιχείου. Πολλοί κάτοχοι ενυδρείων επιτυγχάνουν ραγδαία ανάπτυξη των ζωντανών οργανισμών του υφάλου τους με αρκετά ταπεινά επίπεδα ασβεστίου και αλκαλικότητας. Πράγματι, η σταθερότητα σε όλους τους τομείς της φροντίδας του ενυδρείου είναι πιο σημαντική από τυχαίες υψηλές τιμές.

Δυνατότητες για διατήρηση Ασβεστίου και Αλκαλικότητας

Η απόλυτη συμβουλή μου για τους ενυδρειόφιλους εδώ είναι η χρήση kalkwasser σε συνδυασμό με ένα deep sand bed (παχύ στρώμα άμμου από λεπτόκοκκο αραγωνίτη) και/ή χρήση ενός calcium reactor. Αυτοί οι συνδυασμοί είναι δοκιμασμένοι στον χρόνο (20 χρόνια) και αξιόπιστοι με τα περισσότερα πλεονεκτήματα και την λιγότερη ταλαιπωρία με την προϋπόθεση της σωστής εγκατάστασης/αξιοποίησης.

Υπάρχουν πολλά προϊόντα για την αύξηση του ασβεστίου και της αλκαλικότητας στην αγορά αλλά τα περισσότερα εύκολα χρησιμοποιούνται λανθασμένα με ελάχιστες διευκρινίσεις ή υποστήριξη στην συσκευασία, στις οδηγίες ή ακόμα στη δημοφιλή βιβλιογραφία.

Τα ακόλουθα είναι μια σύντομη περίληψη των υπέρ και των κατά κάθε κατηγορίας:

Στεγνό Ασβέστιο - Dry Calcium (Calcium hydroxide (Υδροξείδιο του ασβεστίου - CaOH γνωστό και ως “Kalkwasser”): Περιληπτικά ένα από τα πιο καλά συμπληρώματα ασβεστίου σε ενυδρεία με μία μεγάλη λίστα από πλεονεκτήματα και λίγα μειονεκτήματα. Εύκολο να χρησιμοποιηθεί αλλά και εύκολο να αποβεί καταστροφικό. Να ακολουθείτε αυστηρά το πρωτόκολλο δοσολογίας.

Πλεονεκτήματα: Ικανή και άμεση μέθοδος για παροχή ασβεστίου. Η καυστική του φύση αυξάνει το pH και έμμεσα υποστηρίζει την αλκαλικότητα εξουδετερώνοντας οξέα που θα επιβάρυναν την ικανότητα διατήρησης του pH.

Είναι αυτοκαθαριζόμενο από την φύση του, λόγω της καυστικής του φύσης. Οι περισσότερες ακαθαρσίες που συχνά βρίσκονται μέσα εξατμίζονται ή διαλύονται.

Βοηθάει στην φυσική ιζηματοποίηση των ενοχλητικών φωσφορικών αλάτων στα ενυδρεία. Αυτό είναι ένα τρομερό πλεονέκτημα του απέναντι σε όλες τι άλλες μεθόδους.

Βελτιώνει την απόδοση του skimmer

Η χρήση του κατά τη διάρκεια της νύχτας μειώνει τις διακυμάνσεις του Ph που συμβαίνει λόγο της μείωσης της φωτοσύνθεσης.

Δεν υπάρχει κάποιο αρνητικό υπόλειμμα από τη χρήση του (όπως η συγκέντρωση ιόντων χλωρίου με τα υγρά σκευάσματα)

Είναι ένα μακροπρόθεσμο συμπλήρωμα ασβεστίου.

Μειονεκτήματα: Το υψηλό pH, μας περιορίζει να το χρησιμοποιούμε την νύχτα ή σε μικρές δόσεις που δεν θα αυξήσουν το ph απότομα περισσότερο από 0.2.

Δυσκολίες σε μερικές μεθόδους χρήσης του (για μία εύκολη λύση δείτε τη μέθοδο Slurry στο Book of Coral Propagation, Volume 1)

Μπορεί να είναι επικίνδυνο ή να προκαλεί στρες στο σύστημα εάν χρησιμοποιηθεί λάθος.

Υγρό Ασβέστιο - Liquid Calcium (Calcium Chloride- Χλωριούχο ασβέστιο - CaCl): Ίσως η πιο συνηθισμένη και κακοποιημένη μέθοδος για την συμπλήρωση ασβεστίου. Δεν προτείνεται για μακροχρόνια χρήση.

Πλεονεκτήματα: Ικανή και γρήγορη μέθοδος για την πρόσθεση ασβεστίου χωρίς επιρροή στο pH.

Καθαρό, εύκολο και σύντομο στη χρήση του.

Πολύ ασφαλές και δύσκολο να έχουμε υπερβολική δόση εάν χρησιμοποιείται για μικρό χρονικό διάστημα.

Μειονεκτήματα: Πιθανή επικίνδυνη συγκέντρωση ιόντων χλωρίου που μπορούν να καταστρέψουν τη χημεία του νερού και να δυσκολεύουν την ισορροπία Ca/Alk μετά από μακροχρόνια χρήση (1-2 χρόνια)

Απαιτεί πιο συχνές και μεγαλύτερες αλλαγές νερού για να διαλυθούν τα ιόντα χλωρίου και να καθυστερήσει η συγκέντρωση τους.

Δεν έχει δευτερεύοντα πλεονεκτήματα όπως το Kalkwasser (υποστήριξη του ph, Alk, Skimmer Κτλ)

Ένα προσωρινό συμπλήρωμα για χρήση μόνο για γρήγορη συμπλήρωση ασβεστίου.

Deep Sand Bed (Aragonite sand): Να είστε σίγουροι ότι θα αγοράσετε άμμο από αραγωνίτη και όχι ασβεστίτη. Και ο ασβεστίτης και ο αραγωνίτης είναι μορφές ανθρακικού ασβεστίου αλλά μόνο ο αραγωνίτης θα διαλυθεί σχετικά εύκολα στο απαραίτητα υψηλό ph ενός υγιούς θαλασσινού συστήματος. Το μέγεθος τους κόκκου της άμμου πρέπει να είναι λεπτό σαν ζάχαρη και να έχει ύψος 10 εκ. Πιο χοντρή άμμος απαιτεί ακόμα περισσότερο ύψος και πιο δυνατή ροή για να επιτύχει.

Πλεονεκτήματα: Ένα πολύ φυσικό, αποτελεσματικό και παθητικό σύστημα υποστήριξης και του ασβεστίου και της αλκαλικότητας μέσω της διάλυσης του αραγωνίτη σε ισορροπημένες ποσότητες.

Μεγάλη λίστα από φυσικά και οργανικά πλεονεκτήματα που ξεφεύγουν από αυτή την περίληψη. Χαρακτηριστικά είναι η μείωση του Nitrate εάν υπάρχει αρκετά βαθύ στρώμα (πάνω από 10 εκ), φυσικό πλαγκτόν που καλλιεργείται μέσα στην άμμο, αντανάκλαση του φωτός στα κοράλλια κτλ

Πολύ ασφαλές και δύσκολα καταστρέφεται χωρίς τραγική παραμέληση ή λανθασμένη φροντίδα.

Σε μερικά συστήματα μπορεί μόνο του να διατηρήσει το Ca και την Alk χωρίς κανένα άλλο συμπλήρωμα.

Μειονεκτήματα: Σχετικά εκτός του άμεσου ελέγχου μας και ελαφρώς απρόβλεπτο. Απαιτεί παρατήρηση και συμπλήρωση.

Αρκετά συχνά πέφτει εύκολα θύμα παραπληροφόρησης από ανενημέρωτους χομπίστες. Έλλειψη αρκετής κυκλοφορίας ή λανθασμένο βάθος μπορεί να δημιουργήσει συγκέντρωση θρεπτικών και άλγη.

Calcium Reactor:

Μετά από πολύ καιρό οι CR έχουν κερδίσει την αναγνώριση που τους αναλογεί για την μεγάλη αξία τους ως ένα απαραίτητο συστατικό ενός επιτυχημένου συστήματος θαλασσινού ενυδρείου .

Πλεονεκτήματα: Μία πολύ ικανή μέθοδος για συμπλήρωση και διατήρηση ασβεστίου και αλκαλικότητας με άψογη συνέχεια και αξιοπιστία. Η απόλυτη στρατηγική για πολλούς ενυδρειόφιλους.

Απαιτεί σχετικά λίγη φροντίδα, έχει πολύ χαμηλό κόστος χρήσης και είναι ιδανικό όταν ρυθμιστεί σωστά.

Σε μερικά συστήματα μπορεί μόνο του να υποστηρίξει το ασβέστιο και την αλκαλικότητα χωρίς άλλα συμπληρώματα

Μειονεκτήματα: Ακριβός και αρχικά πολύπλοκος εξοπλισμός στην εγκατάσταση και τη ρύθμιση του.

Η απόδοση του εξαρτάται από την ποιότητα και την διάλυση του υλικού που χρησιμοποιείται (reactor media).

Ακαθαρσίες που υπάρχουν στο υλικό δεν αυτοκαθαρίζονται (όπως στο Kalkwasser) και μπορεί να αφήσουν μολυσματικά στοιχεία στο σύστημα μας.

Λανθασμένη χρήση μπορεί να είναι επικίνδυνη ή να προκαλέσει στρες στο σύστημα μας.

Υγρά συμπληρώματα σε δύο μέρη - Two-Part Liquid Supplements: μία δημοφιλής μέση λύση για αυτούς που βρίσκουν το kalkwasser πολύ κουραστικό και τον calcium reactor πολύ ακριβό. Ένα σχετικά καλό συμπλήρωμα μαζί με συχνές αλλαγές νερού και καλή ποιότητα νερού.

Πλεονεκτήματα: Πολύ καθαρό, εύκολο και αξιόπιστο εάν ακολουθούνται αυστηρά οι οδηγίες του. Παρέχει στοιχεία ασβεστίου και αλκαλικότητας σε ισορροπία.

Μειονεκτήματα: Πολύ αυστηρό πρωτόκολλο χρήσης. Πρέπει να χτυπηθεί/αναμιχθεί πολύ καλά πριν από κάθε χρήση καθώς τα συστατικά του καθαρού συμπληρώματος διαχωρίζονται (το προϊόν δεν παραμένει ομοιόμορφα ανακατεμένο στο μπουκάλι)! Εάν δεν γίνει σωστά αυτό μπορεί να προκαλέσει τρομερά προβλήματα στο σύστημα και την ισορροπία του.

Απαιτεί το σύστημα να είναι σε ισορροπία ΠΡΙΝ ξεκινήσει η χρήση του σαν συμπλήρωμα. Μεγαλύτερες αλλαγές είναι απαραίτητες σε προβληματικά συστήματα (για να αποκατασταθεί η ισορροπία) πριν χρησιμοποιηθεί ένα υγρό συμπλήρωμα δύο μερών για να τη διατηρήσει.

Είναι η πιο ακριβή λύση μακροπρόθεσμα.

Μαγειρική Σόδα - Baking Soda: Αυτό το συνηθισμένο μαγειρικό συστατικό, διττανθρακική σόδα, είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται συχνά για την αύξηση του pH και της αλκαλικότητας. Χωρίς υποστήριξη, όμως, είναι μόνο προσωρινά αποτελεσματική και εύκολα χρησιμοποιείται λάθος (εκτοξεύοντας τιμές και στρεσάροντας το σύστημα). Αν και είναι το μεγαλύτερο συστατικό σε πολλά εμπορικά προϊόντα “sea buffers”, δεν προτείνεται για τον απλό χομπίστα σαν μοναδικό συμπλήρωμα όταν είναι πιο ασφαλείς και αποτελεσματικοί οι τρόποι που αναφέρονται παραπάνω.

Tri-buffers (“Sea buffers”): Αν και δεν αποτελούν μια αξιόπιστη πηγή ασβεστίου τα εμπορικά “sea buffers” είναι παραδοσιακά «οχήματα» για την συμπλήρωση και την υποστήριξη του pH και της αλκαλικότητας στο ενυδρείο. Διαφορετικές μάρκες έχουν αλλαγές στις συνταγές τους αλλά βασικά αποτελούνται από ανθρακικό νάτριο, ανθρακικό οξύ και λίγο άλας βορικού οξέως. Κάποια συμπληρώματα μπορεί να περιέχουν οξείδιο του ασβεστίου, μαγνήσιο και άλλα επιθυμητά συστατικά. Δεν είναι υπερβολικά ακριβά για μακροπρόθεσμη χρήση και είναι αρκετά αξιόπιστα. Χομπίστες που χρησιμοποιούν τέτοια συμπληρώματα, όμως, θα πρέπει να μετράνε την ποιότητα του νερού περισσότερο από ότι με άλλες στρατηγικές συμπλήρωσης. Η χρήση Kalkwasser μαζί με ένα DSB ή Calcium Reactor μπορεί συχνά να καταστήσει άχρηστη τη χρήση τους. Είναι αποτελεσματικά αλλά χρονοβόρα και μονότονα.

Organic Calcium (Calcium gluconate): Αυτό το συμπλήρωμα ασβεστίου είναι μία εξαίρεση στις παραπάνω προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους των προϊόντων Υγρού Ασβεστίου. Το συγκεκριμένο ασβέστιο το οποίο βασίζεται στη ζάχαρη είναι μια ασφαλής πηγή ασβεστίου αλλά δεν έχει ακόμα αποδειχτεί η αποτελεσματικότητα τους στην ανάπτυξη των κοραλλιών. Έχει όμως φανεί να επιταχύνει πάρα πολύ την αύξηση της επιθυμητής κοραλλίνης. Επομένως, προτείνεται ως μέθοδος για την συμπλήρωση ασβεστίου.

Περιληπτικά και για το όφελος αυτών που διαβάζουν γρήγορα, να διατηρείτε το ασβέστιο σε επίπεδα ανάμεσα στα 350 και 450 ppm και την αλκαλικότητα ανάμεσα στους 8-12 βαθμούς dKH χωρίς να βρίσκονται και τα δύο την ίδια στιγμή στα υψηλότερα σημεία τους. To Κalkwasser εάν χρησιμοποιείται σωστά σε συνδυασμό με ένα DSB (10εκ + λεπτόκοκκος αραγωνίτης) ή έναν calcium reactor θα δώσει τα περισσότερα οφέλη στην συμπλήρωση ασβεστίου και αλκαλικότητας. Για να σας οδηγήσω στην επόμενη ανοιχτή πόρτα για προχωρημένη χημεία τροπικού υφάλου προτείνω επίσης την διατήρηση του Μαγνησίου σε ένα επίπεδο περίπου 3 φορές παραπάνω από το ασβέστιο (~1200 ppm Mg). Όλοι εσείς που δεν ενδιαφέρεστε τόσο πολύ να περιπλέξετε το χόμπι με διάβασμα για προχωρημένες δυναμικές του θαλασσινού νερού να είστε σίγουροι ότι συχνές αλλαγές νερού θα φροντίσουν καλά το σύστημα σας και θα βοηθήσουν στην ανανέωση της ποιότητας του.

Με αμοιβαίο θαυμασμό για τη θάλασσα… Anthony Calfo.

_______________________________________________________________________

Calfo, Anthony Rosario. 2001. Book of Coral Propagation. A Reading Trees Publication

Delbeek, J. Charles and Sprung, Julian. 1994. The Reef Aquarium: Volume I. Ricordea Publishing.

Μέρος αυτού του άρθρου είναι απόσπασμα από το βιβλίο Book of Coral Propagation, Volume 1 by Anthony Calfo. www.readingtrees.com

Εάν έχετε κάποια ερώτηση για αυτό το άρθρο επισκεφτείτε το forum του συγγραφέα στο Marine Depot

Για ερωτήσεις για τον συγγραφέα ή σχετικά με το βιβλία The Book of Coral Propagation, volume 1 μπορείτε να απευθυνθείτε στο: anthonycalfo@readingtrees.com και στο web site http://www.readingtrees.com.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύετε μετά από έγγραφη άδεια του συγγραφέα Anthony Calfo προς το Aquazone.gr και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την συνεργασία και την υποστήριξη του.

This article is printed following the written permission of the author Anthony Calfo to Aquazone.gr. and we really like to thank him for his support and cooperation!

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...