Jump to content

Recommended Posts

οπως γραφει και στο θεμα στο 8ο σταδιο 'το ενυδρειο ειναι πλεον ετοιμο να αντιμετωπισει
ρυπους αμμωνιας αντιστοιχης συγκεντρωσης με αυτους που χρησιμοποιηθηκαν κατα
την διαρκεια του στρωσιματος'

πανω σε αυτο ηθελα να ρωτησω..δηλαδη οσο πιο πολυ τροφη βαζουμε (σε αποχη για να μην μενει
η σαπισμενη τροφη στον πυθμενα) στο ενυδρειο κατα την διαρκεια του στρωσιματος τοσο πιο καλη βιολογια
αναπτυσσεται ? πρεπει δηλαδη κατα το στρωσιμο να ανεβασουμε πολυ αμμωνια ?

μετα το στρωσιμο βαζουμε τροφη ωστε να μπορει να φαγωθει απο τα ψαρια σε 2' ετσι ?
για τα βακτηρια τι μενει ? μονο ουσιες που εκκρινονται απο τα ψαρια ?

ευχαριστω :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Η βιολογια αυξομειωμενεται στον χρονο επανω στα υλικα βιολογικα φυτα πετρες αμμος, αναλογα με την αμμωνια που υπαρχει...

Αν υπαρχει περισια αμμωνια θα δημιουργυθει απο μονη της, και αν δεν υπαρχει αρκετη τοτε καποιο μερος εξασθενει και παιθενει. Αυτο ισχυει σε ολα τα σταδια του κυκλου.

Link to comment
Share on other sites

πως θα δημιουργηθει αμμωνια απο μονη της ?

θα ηταν καλο να βαζαμε αρκετη τροφη κατα το στρωσιμο ωστε να δημιουργειται πολυ αμμωνια ?

Link to comment
Share on other sites

Η συγκεκριμένη εικόνα δείχνει απλά κάποια στάδια για το στρώσιμο ενός ενυδρείου. Αυτά τα στάδια, χρονικά, μπορούν να διαφέρουν μεταξύ τους από μερικές μέρες, έως και μερικές ώρες. Αυτό εξαρτάται από το είδος του στρωσίματος που επιλέγουμε, τα λίτρα του ενυδρείου, την ποιότητα του νερού μας κλπ κλπ...

Αναφέρεις το στρώσιμο με τροφή. Στρώσιμο με τροφή σημαίνει πως δεν αγοράζουμε ζωντανά βακτήρια εμπορίου. Επίσης είσαι τυχερός γιατί μπορώ να σου λύσω την απορία εύκολα από ήδη έτοιμο κειμενάκι που έχω :P

Στρώσιμο ενυδρείου χωρίς τη χρήση βακτηρίων εμπορίου

1ο Στάδιο: Αφορά την 1η μέρα όπου καθαρό το ενυδρείο και το φίλτρο έτοιμο με βιολογικό υλικό, ξεκινάμε να παρέχουμε ρύπους αμμωνίας. Ο πιο εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με τη χρήση τροφής μέσα σε ένα πουγκί από τούλι. Η τροφή βρέχεται, μουλιάζει, αρχίζει να σαπίζει και να δημιουργεί αμμωνία. Οι τιμές που θα μετρήσουμε την πρώτη μέρα συνήθως είναι μηδέν ή πολύ κοντά στο μηδέν.

2ο Στάδιο: Κατά την 3η μέρα θα δούμε τις πρώτες υψηλές ενδείξεις αμμωνίας (ΝΗ3/ΝΗ4) στις μετρήσεις μας. Στο βιολογικό υλικό, αλλά και στο σύνολο των επιφανειών του ενυδρείου, αρχίζει ήδη να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς μία κολλώδης ουσία, όπου αφορά ένζυμα που βοηθούν την εγκατάσταση βακτηρίων. Ταυτόχρονα τα νιτροποιητικά βακτήρια της πρώτης ομάδας (Nitrosomonas, Nitrosococcus, Nitrospira, Nitrosolobus και Nitrosovibrio) εγκαθίστανται όπου έχουν αναπτυχθεί αυτά τα ένζυμα.

3ο Στάδιο: Κατά την 5η μέρα, η αμμωνία (ΝΗ3/ΝΗ4) θα φτάσει στις υψηλότερες τιμές της (βάση την παροχή ρύπων που προσφέρουμε), ενώ ταυτόχρονα οι αποικίες των βακτηρίων της πρώτης ομάδας έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο, ώστε να αρχίσουν να διασπούν την αμμωνία σε νιτρώδη άλατα (ΝΟ2-), τα οποία αρχίζουν να φαίνονται και στις μετρήσεις.

4ο Στάδιο: Κατά την 8η μέρα, το πρώτο στάδιο την βακτηρίων έχει αποικίσει πλήρως στο ενυδρείο μας και πλέον μετατρέπει άμεσα την αμμωνία (ΝΗ3/ΝΗ4) σε νιτρώδη άλατα (ΝΟ2-) τα οποία αρχίζουν να ανεβαίνουν στις ενδείξεις των μετρήσεών μας με γρήγορους ρυθμούς. Αντίθετα, τα βακτήρια τη δεύτερης ομάδας (Nitrobacter, Nitrcoccus, Nitrospira και Nitrospina) αργούν να αναπτυχθούν.

5ο Στάδιο: Κατά τη 14η μέρα, τα νιτρώδη άλατα (ΝΟ2-) φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδό τους. Η ανάπτυξη των βακτηρίων της δεύτερης ομάδας έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά πολλαπλασιάζονται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα τα νιτρώδη άλατα (ΝΟ2-) να παραμείνουν για αρκετές μέρες (περίπου 2 εβδομάδες) σε υψηλά επίπεδα.

6ο Στάδιο: Κατά την 27η μέρα αρχίζουμε να παρατηρούμε ελαφρά μείωση της συγκέντρωσης του νιτρώδους άλατος (ΝΟ2-) καθώς και ενδείξεις ύπαρξης νιτρικών αλάτων (ΝΟ3). Τα βακτήρια της δεύτερης φάσης έχουν αρχίσει ήδη να δημιουργούν κάποιες ισχυρές αποικίες.

7ο Στάδιο: Κατά την 29η μέρα, τα βακτήρια της δεύτερης φάσης αναπτύσσονται σχετικά γρήγορα και πλέον καταπολεμούν σχετικά αποτελεσματικά τα νιτρώδη άλατα (ΝΟ2-). Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση των νιτρικών αλάτων.

8ο Στάδιο: Κατά την 30η μέρα θα παρατηρήσουμε πως οι τιμές της αμμωνία (ΝΗ3/ΝΗ4) και νιτρώδων αλάτων (ΝΟ2-) είναι μηδενικές. Αυτό σημαίνει πως και οι δύο φάσεις εγκατάστασης βακτηριών μέσα στο σύστημά μας έχει ολοκληρωθεί. Η πρώτη φάση βακτηρίων καταπολεμά την αμμωνία (ΝΗ3/ΝΗ4) οξειδώνοντάς την σε νιτρώδη άλατα (ΝΟ2-) ενώ ταυτόχρονα και ακαριαία τα βακτήρια της δεύτερης φάσης μετατρέπουν τα νιτρώδη άλατα (ΝΟ2-) σε νιτρικά (ΝΟ3).

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πλήρης κύκλος του αζώτου συμπεριλαμβάνει και βακτήρια απονιτροποίησης, δηλαδή διάσπασης των νιτρικών αλάτων (ΝΟ3) με κατάληξη την απελευθέρωση του αζώτου (Ν2). Η απονιτροποίηση επιτυγχάνεται από τα αναερόβια βακτήρια όπου χρησιμοποιώντας οξυγόνο ανιόντων, οξειδώνουν οργανικές ύλες. Αναλυτικά, τα νιτρικά άλατα (ΝΟ3) διασπώνται σε διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2) και αυτά σε μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ), το οποίο με τη σειρά του διασπάται σε υποξείδιο του αζώτου (Ν2Ο) και στο τέλος απελευθερώνεται το άζωτο (Ν2).

Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να επιτευχθεί εύκολα και με απλό εξοπλισμό σε ένα οικιακό ενυδρείο, οπότε υπάρχει συνεχή αύξηση της συγκέντρωσης των νιτρικών αλάτων (ΝΟ3). Τα νιτρικά άλατα (ΝΟ3) σε μικρές συγκεντρώσεις (μικρότερες των 10ppm) δεν επηρεάζουν αρνητικά τη διαβίωση των ζωντανών οργανισμών.

Στα ενυδρεία μας τα νιτρικά άλατα (ΝΟ3) διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα με τις ποσοστιαίες αλλαγές νερού ανά χρονικά διαστήματα, καθώς και από τα φυτά και τις άλγες, που χρησιμοποιούν τα νιτρικά άλατα (ΝΟ3) ως τροφή.

Ως γενικός κανόνας χαμηλών επιπέδων νιτρικών αλάτων (ΝΟ3) μπορεί να θεωρηθεί η συγκέντρωση κάτω των 20ppm, αλλά υπάρχουν ψάρια που αντέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε συγκεντρώσεις κοντά στα 50ppm.

Οι πιθανές μηδενικές τιμές νιτρικών αλάτων (ΝΟ3) δεν επηρεάζουν αρνητικά τους ζωντανούς οργανισμούς του ενυδρείου μας (ψάρια και ασπόνδυλα), αλλά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την χλωρίδα (φυτά και άλγες).

Τέλος πρέπει να αναφερθεί πως το πλήρες στρώσιμο του ενυδρείου (χωρίς την απονιτροποίηση), που σημαίνει ισχυρή και πλήρης βιολογία βάση των δυνατοτήτων του φίλτρου και του βιολογικού υλικού, θα χρειαστεί περίπου ένα τρίμηνο για να επιτευχθεί. Μέχρι τότε, οι εισαγωγές ψαριών μέσα στο ενυδρείο θα πρέπει να γίνονται σιγά σιγά και μόνο κατόπιν του τρίμηνου να φτάσουμε στην μέγιστη ιχθυοφόρτωση που μπορεί να δεχτεί το ενυδρείο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω

εγω στο τελευταιο στρωσιμο χρησιμοποιησα βακτηρια και safe start και ταιζα

ανα 2 μερες σε αποχη ωστε να διατηρηθει η βιολογια

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω

εγω στο τελευταιο στρωσιμο χρησιμοποιησα βακτηρια και safe start και ταιζα

ανα 2 μερες σε αποχη ωστε να διατηρηθει η βιολογια

Οι οδηγίες του Safe Start τι λένε? Ξέρω στο περίπου, αλλά επειδή τώρα δεν έχω μπουκάλι μπροστά μου, θα ήθελα να αναφέρεις ακριβώς τις οδηγίες για να δούμε το τι άλλο θα μπορούσες να κάνεις αντί αυτού που έκανες.

Link to comment
Share on other sites

Οι οδηγίες του Safe Start τι λένε? Ξέρω στο περίπου, αλλά επειδή τώρα δεν έχω μπουκάλι μπροστά μου, θα ήθελα να αναφέρεις ακριβώς τις οδηγίες για να δούμε το τι άλλο θα μπορούσες να κάνεις αντί αυτού που έκανες.

Επίσης, όποια άλλη απορία αν έχεις και δεν καλύφθηκε από το παραπάνω κειμενάκι, κάντην εδώ μέσα για να τα λύσουμε όλα :P

Link to comment
Share on other sites

δυστυχως ειχε γινει πριν απο μηνες και το μπουκαλακι εχει πεταχτει !

γενικα παντως το safestart συνιστα εισαγωγη του πρωτου ψαριου απο την

δευτερη κιολας μερα.

δεν εχω κατι αλλο να ρωτησω ειμαι καλυμενος :P

ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Σου λέει εισαγωγή ψαριού από τη δεύτερη μέρα, όπως είπες...

Ο λόγος όμως ποιος είναι? Τα Safe Start (και άλλα αντίστοιχα υγρά) περιέχει ενθυλακωμένα βακτήρια, δηλαδή βακτήρια που βρίσκονται σε κατάσταση νάρκης. Από τη στιγμή που θα βρεθούν μέσα στο νερό θα αρχίσουν να ξαναζωντανεύουν. Ο κύκλος ζωής των βακτηρίων είναι κατά μέσο όρο περίπου από 20 λεπτά μέχρι 18 ώρες. Μέσα σε αυτό το διάστημα τα βακτήρια γεννιούνται, τρέφονται και πολλαπλασιάζονται.

Αν εσύ δεν τους δώσεις τροφή (=αμμωνία), απλά θα πεθάνουν τα βακτήρια χωρίς να μπορέσουν να ζήσουν τα "παιδιά τους".

Το πόσα ψάρια θα πρέπει να εισάγεις τη δεύτερη μέρα είναι ένα άλλο θέμα που εξαρτάται από τα λίτρα του ενυδρείου σου. Απλά πρέπει να υπολογίζεις ότι θα πρέπει να μπει περίπου το 30% του συνολικού όγκου ιχθυοφόρτωσης που μπορεί να σηκώσει το ενυδρείο και το φίλτρο σου. πχ Αν τελικά το ενυδρείο σου θα φιλοξενήσει συνολικά 10 ψάρια Χ μεγέθους, θα πρέπει τη δεύτερη μέρα να βάλεις 3 ψάρια. Σιγά σιγά θα πρέπει να κάνεις εισαγωγή νέων ψαριών, ώστε να παράγεται περισσότερη αμμωνία και κατά συνέπεια να μεγαλώνει η αποικία. Μέσα σε 3-4 μήνες (εξαρτάται και αυτό από τον όγκο του ενυδρείου και το είδος του φίλτρου) θα πρέπει να έχεις φτάσει στη τελική ιχθυοφόρτωση από ψάρια και ασπόνδυλα.

Αυτά σε γενικές γραμμές. Καλό είναι μέχρι να "χτιστεί" η προσωπική εμπειρία του καθενός, να εξετάζεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να υπάρχουν οι συμβουλές των εμπειρότερων.

Link to comment
Share on other sites

Μπραβο Nicolito, ωραιο το γραφικο και η ολη προσπαθεια σου! :P

Link to comment
Share on other sites

Μπραβο Nicolito, ωραιο το γραφικο και η ολη προσπαθεια σου! :P

Aquazone Project Team και ομάδα συντονιστών :bowdown: Ο Nicolito (ελπίζω σύντομα Nicolay) απλά έτυχε να γράψει εδώ για αποσαφηνίσεις :thumbup:

Ευχαριστούμε πάντως και σκοπός είναι εκτός του να διαβαστούν τώρα και να μάθουμε όσοι δεν ξέρουμε, να τα έχουμε και στα υπόψη μας ώστε να δίνουμε έτοιμα links σε μετέπειτα γενιές νέων συνχομπιστών :hysterical:

Και με την ευκαιρία να πω πως καμία εργασία που γίνεται από την οποιαδήποτε ομάδα δεν είναι αναμφισβήτητη. Κανείς από εμάς δεν είναι επιστήμονας του είδους και όλα όσα γράφονται προέρχονται κατόπιν εμπειρικής έρευνας αλλά και άπειρου google-αρίσματος. Η χαρά όλων μας θα είναι τα μέλη του ΑΖ να "αμφισβητήσουν" εμπεριστατωμένα τα όσα ήδη γράφονται για να αναβαθμίζουμε συνεχώς τις πληροφορίες. Περιττό βέβαια να πω πως όποιο μέλος θέλει να κάνει κάποια ανεξάρτητη εργασία, φυσικά και είναι ευπρόσδεκτη :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

trooper μπορουμε εμεις να αντικαταστησουμε τα ψαρια με το να ριχνουμε τροφη σε αποχη για καποιον καιρο και

να μην ριξουμε τα ψαρια ετσι ? το λεω για λογους ασφαλειας

Link to comment
Share on other sites

trooper μπορουμε εμεις να αντικαταστησουμε τα ψαρια με το να ριχνουμε τροφη σε αποχη για καποιον καιρο και

να μην ριξουμε τα ψαρια ετσι ? το λεω για λογους ασφαλειας

Θεωρητικά, ναι μπορείς! Αλλά πόση αμμωνία παράγει το 30% των ψαριών που θα έβαζες τη δεύτερη μέρα και πόση τροφή πρέπει να ρίξεις για να παραχθεί αυτό το 30%? Δεν νομίζω πως κανείς μπορεί να το υπολογίσει αυτό...

Καταλαβαίνω την ανασφάλεια που μπορεί να νιώσει κάποιος με το να βάλει ψάρια μέσα από τη δεύτερη μέρα και δεν λέω σε καμία περίπτωση πως εύκολο. Είναι απλό αλλά όχι εύκολο... Κι αυτό γιατί πολλές φορές εμείς οι ίδιοι κάνουμε σύνθετα κάποια πράγματα. Το μόνο που χρειάζεται είναι σωστή καθοδήγηση και προσεχτικές κινήσεις.

1) Αν το ενυδρείο είναι καθαρό

2) Αν το νερό είναι αποχλωριωμένο και φυσικά καθαρό

3) Αν το βιολογικό υλικό είναι ποιοτικό

4) Αν το στήσιμο του φίλτρου είναι σωστό και έχει καλή κυκλοφορία μέσα το ενυδρείο

5) Αν υπολογιστεί σωστά το 30%

...τότε δεν υπάρχει κανένας φόβος. Για έναν αρχάριο, το πιο δύσκολο απ'όλα είναι να υπολογίσει το 30% κι αυτό γιατί οι περισσότεροι δεν ξέρουν ποιο είναι το 100%. Κι εδώ είναι αυτό που λέω περί σωστής καθοδήγησης και προσωπικής εμπειρίας που θα αποκτηθεί με τον καιρό!

Κάτι ακόμα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, είναι πως εύκολα φυτά επιφανείας, γρήγορης ανάπτυξης, μπορούν να μας προφυλάξουν από πιθανά λάθη που μπορεί να γίνουν τις πρώτες μέρες.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Μιλάμε πάντα για την περίπτωση που έχουμε ρίξει στο ενυδρείο βακτήρια εμπορίου και ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες χρήσης τους.

Link to comment
Share on other sites

εννοεις 30% αλλαγες νερου ετσι ?

Διάβαζε προσεχτικά :P

Στη δημοσίευση 9, αναφέρω πως η πρώτη εισαγωγή ψαριών που γίνεται 1-2 μέρες μετά τα βακτήρια που θα ρίξεις στο ενυδρείο σου, πρέπει να είναι ίση με το 30% της συνολικής και τελικής ιχθυοφόρτωσης που σηκώνει το σύστημά σου.

Ξαναδιάβασε τη δημοσίευση 9... :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

ναι οντως απλα κολλησα :P σε λιγο καιρο ετοιμαζω μονομαχοενυδρειο οποτε θα χρειαστω βοηθεια :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

ναι οντως απλα κολλησα :P σε λιγο καιρο ετοιμαζω μονομαχοενυδρειο οποτε θα χρειαστω βοηθεια :thumbup:

Το μονομαχοενυδρείο λίγων λίτρων είναι μία πιο ειδική περίπτωση... Θα τα πούμε όταν με το καλό το πάρεις απόφαση στο αντίστοιχο θεματικό :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Αυτή τη τετάρτη 26-01-11 έχουμε και τη σχετική κουβέντα εδώ .

Link to comment
Share on other sites

Παραπάνω έγραψα αυτό...

Ο κύκλος ζωής των βακτηρίων είναι κατά μέσο όρο περίπου από 20 λεπτά μέχρι 18 ώρες. Μέσα σε αυτό το διάστημα τα βακτήρια γεννιούνται, τρέφονται και πολλαπλασιάζονται.

Στη χτεσινή συνάντηση με θέμα το στρώσιμο ενυδρείων, αποσαφηνίστηκε η παραπάνω πληροφορία. Υπάρχουν βακτηρία αυτοτροφικά και ετεροτροφικά. Τα αυτοτροφικά βακτήρια δημιουργούν μόνα τους την τροφή τους. Τις περισσότερες φορές φωτοσυνθετούν για αυτή τη διαδικασία, κάτι το οποίο σημαίνει πως ο μοναδικός εξωτερικός παράγοντας που επηρεάζει τη διατροφή τους είναι το φως.

Τα ετεροτροφικά βακτήρια, από την άλλη, τρέφονται από το περιβάλλον τους. Και αυτά είναι που μας ενδιαφέρουν, καθότι αυτά είναι που θα δεχτούν την αμμωνία και τα νιτρώδη για να τα διασπάσουν σε μη βλαβερές ουσίες για το ενυδρείο μας.

Τα αυτοτροφικά βακτήρια διπλασιάζουν τον πληθυσμό τους ανά 15 με 24 ώρες.

Τα ετεροτροφικά βακτήρια διπλασιάζουν τον πληθυσμό τους ανά 15 λεπτά με 1 ώρα.

Αυτό σημαίνει πως σε ένα ενυδρείο, όπου υπάρχουν ήδη έστω και κάποια λίγα βακτήρια, που εξυπηρετούν στον κύκλο του αζώτου, μέσα σε 15 λεπτά με 1 ώρα θα διπλασιάζουν τους πληθυσμούς τους. Με άλλα λόγια η ταχύτητα ανάπτυξης των αποικιών είναι ταχύτατη, εφόσον φυσικά υπάρχουν οι σωστές συνθήκες καθώς και τροφή.

Link to comment
Share on other sites

Απο τις πληροφοριες που μελεταω στο διαδυκτιο αλλα και απο επιστημονικα εγγραφα εχω αλλη αποψη.

Συνοψιζω την αποψη μου στο οτι τα κυρια νιτροποιητικα βακτηρια εχουν πιο αργη αναπτυξη απο τα υπολοιπα.

Tα nirosomonas αναπαραγονται με διαιρεση (binary) και τα nitrobacter με εκκολαψη (budding) σε ιδανικες συνθηκες σε 7 και 13 ωρες αντιστοιχα αλλα πιο ρεαλιστικα σε 15-20 ωρες διπλασιζουν τον πλυθησμο τους.

Τα νιτροποιητικα βακτηρια ειναι κυριως αυτότροφοι μικροοργανισμοί αλλα υπο συνθηκες και σε πιο αργο ρυθμο και καποια ετεροτροφα μπορουν να νιτροποιησουν.

Μερικα παραδειγματα και πηγες:

Nitrifying bacteria reproduce by binary division. Under optimal conditions, Nitrosomonas may double every 7 hours and Nitrobacter every 13 hours. More realistically, they will double every 15-20 hours. This is an extremely long time considering that heterotrophic bacteria can double in as short a time as 20 minutes. In the time that it takes a single Nitrosomonas cell to double in population, a single E. Coli bacterium would have produced a population exceeding 35 trillion cells.

http://www.bioconlabs.com/nitribactfacts.html

The nitrifying bacteria reproduce by binary division, splitting in half. This process is directly affected by the temperature in the tank. At the optimal temperature, 77 to 86 degrees F, the nitrifying bacteria will reproduce every 7 hours.

http://www.brighthub.com/pets/saltwater-aq...les/101370.aspx

Πιο επιστημονικα:

http://books.google.gr/books?id=HPCEK9ZVmE...uce&f=false

Και ακομα πιο αναλυτικα και στα ελληνικα σε αυτο το pdf http://nemertes.lis.upatras.gr/dspace/bits..._Kakogianni.pdf

Μερικα αποσπασματα:

Σελ 10 : Νιτροποίηση είναι η βιολογική διεργασία μετατροπής του αμμωνιακού αζώτου σταδιακά σε νιτρώδες και νιτρικό άζωτο. Η νιτροποίηση πραγματοποιείται σε δύο στάδια, καθένα από τα οποία καταλύεται από διαφορετικά γένη μικροοργανισμών.

Στο πρώτο στάδιο η αμμωνία οξειδώνεται σε νιτρώδη (ΝΟ −2 ) (νιτρωδοποίηση) από νιτροδωποιητικούς μικροοργανισμούς (ή νιτρωδοποιητές).

Η επακόλουθη οξείδωση του παραγόμενου νιτρώδους αζώτου σε νιτρικό άζωτο ονομάζεται νιτρικοποίηση και καταλύεται από νιτρικοποιητικούς μικροοργανισμούς (ή νιτρικοποιητές) .Και τα δύο είδη μικροοργανισμών που συνολικά ονομάζονται νιτροποιητικοί (ή νιτροποιητές) ανήκουν στην κατηγορία των χημειολιθοαυτότροφων μικροοργανισμών.

Τα περισσότερα βακτήρια που οξειδώνουν την αμμωνία ανήκουν στη β – υποκατηγορία της οικογένειας των πρωτεοβακτηρίων ή πορφυρών βακτηρίων (Kowalchuk και Stephen, 2001). Υπάρχουν όμως και κάποιες ομάδες που

ανήκουν στα γ – πρωτεοβακτήρια. Β – νιτρωδοποιητές είναι τα βακτήρια Nitrosomonas και Nitrospira (Bateman, 1997), ενώ στο γένος των γ – πρωτεοβακτηρίων ανήκει το βακτήριο Nitrosococcus (Steinert et al., 1997). Τα μέλη των οικογενειών των βακτηρίων αυτών, που επικρατούν τόσο στις διάφορες μονάδες βιολογικής επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων όσο και στα φυσικά οικοσυστήματα, ποικίλουν.

Το βακτήριο Nitrosomonas europaea είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο νιτρωδοποιητικό βακτήριο για το οποίο έχουν πραγματοποιηθεί οι περισσότερες μελέτες. Τα βακτήρια αυτά έχουν το σχήμα μικρών ράβδων (0.8 x 1-2 μm), είναι

ακίνητα και απαντώνται ευρέως στα χώματα (Watson, 1971). Άλλα είδη του Nitrosomonas βρίσκονται σε «καθαρό» νερό και σε θαλάσσια ιζήματα (Johnstone και Jones, 1988; Voytek και Ward, 1995). Για τα βακτήρια που οξειδώνουν τα νιτρώδη πρέπει να αναφερθεί ότι τα Nitrobacter και Nitrococcus ανήκουν στα άλφα – πρωτεοβακτήρια, ενώ για τα Nitrospira δεν έχουν σχετιστεί φυλογενετικά με κάποια άλλα καλλιεργούμενα είδη οπότε αποτελούν μία ξεχωριστή κατηγορία

Σελ 14 : Μολονότι γενικά θεωρείται ότι μόνο αυτότροφοι μικροοργανισμοί μπορούν να οξειδώσουν το αμμωνιακό άζωτο, ο Painter (1970) συνοψίζει βιβλιογραφικές πηγές που δείχνουν μεγάλο αριθμό ετερότροφων βακτηρίων ικανό να σχηματίσει νιτρώδες και νιτρικό άζωτο. Μεταξύ αυτών είναι οι Pseudomonas, Bacillus, Nocardia και Streptomyces. Σε μια εργασία των Eylar και Schmidt (1959) εξετάστηκαν περίπου 1000 ετερότροφοι μικροοργανισμοί που απομονώθηκαν από το έδαφος και μόνο δεκαπέντε βρέθηκαν ικανοί να νιτροποιούν. Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση των Focht και Chang (1975) έδειξε ότι η ετεροτροφική νιτροοποίηση είναι δυνατή από διάφορα είδη βακτηρίων, μυκήτων και ακτινομυκήτων.

Είναι αμφίβολο, όμως, αν παράγονται σημαντικές ποσότητες νιτρικού αζώτου, αφού οι ρυθμοί αυτοτροφικής νιτροποίησης είναι 10 φορές περίπου μεγαλύτεροι. Πάρα ταύτα, η ετεροτροφική νιτροποίηση μπορεί να είναι πιο έντονη σε περιβάλλον με πολύ αλκαλικές ή πολύ όξινες συνθήκες.

Σελ 23 : 1.4 Πλεονεκτήματα των νιτροποιητικών βακτηρίων Οι μηχανισμοί επιβίωσης των νιτροποιητικών μικροοργανισμών τους δίνουν τη δυνατότητα να είναι διαδεδομένοι τόσο σε χερσαία όσο και σε υδάτινα οικοσυστήματα. Ακόμα και από νερό βροχής έχουν απομονωθεί καλλιέργειες αυτών των μικροοργανισμών, (Visser, 1964; Meincke et al., 1989). Ως αυτότροφοι, είναι ικανοί να παράγουν το σύνολο της βιομάζας τους μέσω βιοσυνθετικών μονοπατιών (Bowien, 1989), ενώ ταυτόχρονα μπορούν να οξειδώνουν την ουρία και το μεθάνιο και να συμμεταβολίζουν μία ποικιλία από υδρογονάθρακες...

Οι νιτροποιητικοί μικροοργανισμοί έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν για μεγάλες περιόδους σε αναερόβια υπολίμνια, δεξαμενές υγρών αποβλήτων και ευτροφικά ιζήματα (Smorezewski και Schmidt, 1991). Η διεργασία της νιτροποίησης έχει αναφερθεί πως μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και σε συγκεντρώσεις διαλυμένου οξυγόνου έως 0.05 mg/L (Abeliovich, 1987). Τα βακτήρια που οξειδώνουν τα νιτρώδη είναι επίσης ενεργά κάτω από αυτές τις συνθήκες και υπερτερούν αριθμητικά κατά πολύ των νιτρωδοποιητικών βακτήριων (Smorczewski και Schmidt, 1991).

Η επισης σημαντικη πληροφορια για την αντιστροφη πορεια στον κυκλο του αζωτου:

σελ 24 : Σε αναερόβια και ετερότροφα υποστρώματα, οι νιτρικοποιητές μπορούν να αναγάγουν τα νιτρικά σε νιτρώδη και σε αμμωνία (Tanaka et al., 1983; Sundermeyer-Klinger et al., 1984).

Η αναπτυξη των βακτηριων αναλυεται στο κεφαλαιο : 1.5 Κινητική της νιτροποίησης σελ 24 και εκφραζεται με τον εξίσωση (1.17) : μ(n) = μ (n,max) x [N/K(n)+N]

όπου:

μ n = ειδικός ρυθμός ανάπτυξης των μικροοργανισμών (d −1 ).

μ n,max = μέγιστος ειδικός ρυθμός ανάπτυξης των μικροοργανισμών (d −1 ).

Ν = συγκέντρωση περιοριστικού υποστρώματος (αμμωνιακού αζώτου για τα

Νitrosomonas, νιτρώδους αζώτου για τα Nitrobacter) (mg/l).

K n = σταθερά ημικορεσμού (συγκέντρωση υποστρώματος που αντιστοιχεί σε

ρυθμό ίσο με το μισό του μέγιστου ρυθμού) (mg/l).

Ο μέγιστος ρυθμός ανάπτυξης των Nitrobacter είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο για τα Νitrosomonas. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι, οι τιμές του K n είναι μικρότερες από το 1 mg/l και για τους δύο μικροοργανισμούς, δικαιολογεί την απουσία συσσώρευσης νιτρωδών σε υψηλές συγκεντρώσεις, σε μονάδες ενεργού ιλύος κάτω από συνθήκες μόνιμης λειτουργίας. Κατά συνέπεια, η κινητική ανάπτυξης των νιτροποιητικών βακτηρίων μπορεί να περιγραφεί από την εξίσωση (1.17) χρησιμοποιώντας ως περιοριστικό βήμα την μετατροπή του αμμωνιακού αζώτου σε νιτρώδες ή την ενεργότητα των Νitrosomonas. Παρά ταύτα, σημειώνεται ότι κατά την έναρξη λειτουργίας των νιτροποιητικών συστημάτων, η συγκέντρωση των νιτρωδών μπορεί να είναι υψηλή έως ότου αυξηθεί ο πληθυσμός των Nitrobacter.

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

Ωραίος Σπύρο :ninja:

Θέλει μελέτη το όλο θέμα! Ευχαριστούμε για τις πηγές :D

Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω μόνο το παρακάτω...

Another point is growth (which is why Heterotrophic bacteria are favored for cycling products); nitrifying (Autotrophic) bacteria will double in population every 15-24 hours under optimal growth conditions. Heterotrophic bacteria, on the other hand, can reproduce in as little as 15 minutes to 1 hour.

http://www.americanaquariumproducts.com/Nitrogen_Cycle.html

Το συμπέρασμα βγήκε από το παραπάνω... Το τι είναι ετεροτροφικά και αυτοτροφικά βακτήρια μας εξηγήθηκε στη συνάντηση... Βασικά χρειαζόμαστε άμεσα βιολόγο με εμπειρία σε λίμνες, ποτάμια κ.ο.κ....

Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω μόνο το παρακάτω...

Another point is growth (which is why Heterotrophic bacteria are favored for cycling products); nitrifying (Autotrophic) bacteria will double in population every 15-24 hours under optimal growth conditions. Heterotrophic bacteria, on the other hand, can reproduce in as little as 15 minutes to 1 hour.

http://www.americanaquariumproducts.com/Nitrogen_Cycle.html

Το συμπέρασμα βγήκε από το παραπάνω... Το τι είναι ετεροτροφικά και αυτοτροφικά βακτήρια μας εξηγήθηκε στη συνάντηση... Βασικά χρειαζόμαστε άμεσα βιολόγο με εμπειρία σε λίμνες, ποτάμια κ.ο.κ....

Η απαντηση στη διαφοροποηση των νιτροποιητικων βακτηριων απο τα αλλα ετεροτροφα βρισκεται μαλλον εδω:

Nitrifying bacteria reproduce by binary division. Under optimal conditions, Nitrosomonas may double in number every seven hours. Nitrobacter may double every 13 hours. This is an extremely long time considering that standard heterotrophic bacteria can double in as little as every 20 minutes. For example, in the time it takes a single Nitrosomonas cell to double in population, a heterotrophic culture could have reached a population of many trillions of cells.

http://www.pondtrademag.com/articles/ar-154/

Link to comment
Share on other sites

Η απαντηση στη διαφοροποηση των νιτροποιητικων βακτηριων απο τα αλλα ετεροτροφα βρισκεται μαλλον εδω:

Nitrifying bacteria reproduce by binary division. Under optimal conditions, Nitrosomonas may double in number every seven hours. Nitrobacter may double every 13 hours. This is an extremely long time considering that standard heterotrophic bacteria can double in as little as every 20 minutes. For example, in the time it takes a single Nitrosomonas cell to double in population, a heterotrophic culture could have reached a population of many trillions of cells.

http://www.pondtrademag.com/articles/ar-154/

Μάλιστα.... Έχει να πέσει διάβασμα πάλι :D

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα.... Έχει να πέσει διάβασμα πάλι :D

Και παλι δυσκολα θα αποσαφανιστουν πολλα πραγματα σε λεπτομερειες, αφου εμπιπτουν σε θεματα που μονο επιστημονες με μεταπυχιακες και διδακτορικα εχουν πληρη αντιληψη.

Οτι αναπαραγουμε εδω μπορει να ειναι μπουρδες γιατι δεν ξερουμε την παρακατω λεπτομερεια.

Γενικα παντως κατι θετικο θα βγει απο την ερευνα.

Το σιγουρο ειναι οτι η βιολογια αν παταμε στα σωστα και σιγουρα βηματα δεν χανεται και κανει τη δουλεια της σωστα.

Μετα απο εκει οποιος θελει μπορει σε ενα ασφαλες περιβαλλον για τα ζωντανα και με σωστη προετοιμασια και διαδικασιες να κανει και τα πειραματα του.

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...