Jump to content

Ερωτηση σχετικα με συμβατοτητα


Recommended Posts

καλημερα σε όλους. Έχω στην κατοχή μου ένα ενυδρείο 50 λιτρων με ανουμπιες, κερατοφυλλα, και 2 corydoras aeneus. Τα εχω περιπου ενα χρονο. Το ενυδρειο τρεχει στους 24-25 βαθμους κελσίου, pH 7,2 και σκληροτητα 16. Δεν πειραξα τιποτα γιατι διαβασα τα παρακατω:

Corydoras aeneus is not particular about the composition of the water. Adequate conditions are a temperature range of 20 to 28 °C (68 to 82 °F), pH of 6.0-8.0, and hardness of 2–30 DGH. (wiki)

Πριν ενα μηνα περίπου, ένας γνωστος μου αγορασε ενυδρειο περι τα 20 λιτρα πακετο με 5 χρυσοψαρα. Για να μην τα πολυλεω, όταν έμαθα για την αγορα είχε μεινει ένα μόνο χρυσοψαρο (λογικη εξελιξη) και ενας απογοητευμενος που προσπαθουσε να κλεισει το ενυδρειο. Αποφασισα να παρω το τελευταιο απο τα χρυσοψαρα. Στο ιντερνετ σχετικα με τα χρυσοψαρα βρηκα τα εξης:

Τα χρυσόψαρα θέλουν νερό με γενική σκληρότητα από 8 μέχρι 25 °dGH αλλά κατά προτίμηση 12 μέχρι 18 °dGH.

Η θερμοκρασία μπορεί να κυμαίνεται από 4°C μέχρι 30°C, αλλά είναι πιο σωστό, το καλοκαίρι να είναι από 18°C μέχρι 24°C, και τον χειμώνα από 6°C μέχρι 14°C. Το ΡΗ πρέπει να ευρίσκεται μεταξύ 7 και 8, αλλά τα χρυσόψαρα αντέχουν χωρίς πρόβλημα ΡΗ μέχρι και 8,5. (tsamisasaquarium)

Αν εξαιρεσουμε το θεμα των παθογόνων που "κουβαλανε" τα χρυσόψαρα που ειλικρινα δεν βρηκα κατι εμπεριστατωμενο στο ιντερνετ, που αλλου υπάρχει ασυμβατοτητα? Απο τις μετρησεις φαινεται οτι το νερο μου βολευει και τα δυο ειδη...Όσο για την πτωση θερμοκρασιας τον χειμωνα...δεν νομιζω να υπαρχουν τοσοι πολλοι που να βαζουν ψυκτρες, και η θερμοκρασια περιβαλλοντος σε διαμερισμα ειναι σταθερη παντα γυρω στους 25...

PS το καημενο το χρυσοψαρακι "ανεπνευσε" ετοιμοροπο το πηρα, ειχε χασει εντελως το χρωμα του (ασπρο απο κιτρινο) και πραγματικα θα ηθελα να το κρατησω. Δεν εχει κανενα προβλημα με τα μικρα, καθως ακομα κι οταν "τρακαρουν" δεν δειχνουν ιχνος επιθετικοτητας.

Ευχαριστω πολυ για τα φωτα σας :(

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και καλώς ήρθες,

διάβασε και αυτό http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=36771

Επίσης πρέπει να αυξήσεις τον αριθμό των κορυ γιατί είναι κοπαδόψαρα άρα πάνε σε ομάδες.

Link to comment
Share on other sites

Αχ λαθος νουμερο. 3 κορυ εχω οχι 2 εκ παραδρομης. Ειχα διαβασει πως 3 ειναι οκ. Το διαβασα το λινκ.Οι συνθηκες που λεει κι εκει παλι αν δεν κανω λαθος ειναι συμβατες με τις δικες μου. Τα μικρα μου φαινεται δεν εχουν τη συμπεριφορα των πλεκο δλδ να βεντουζαρουν το χρυσοψαρο. Δεν λεω πως ειναι ιδανικος συνδυασμος, απλα το ψαρακι και πισω που προσπαθησα να το γυρισω ακουσα ατακες του στυλ εε θα δουμε, δεν πουλιεται πλεον ευκολα με τετοιο χρωμα κλπ και αφησε το καπου θα το δωσουμε (καταληξη τουαλετα μου μυριστηκε).

Γενικα δεν ειναι "αρεστο" και ειμαι σιγουρη οτι αν καποιος ειχε ενυδρειο με χρυσοψαρα και χωρο (σπανιο) θα προτιμουσε κατι "μοδατο" παρα ενα ασπρο ξεξασπρο ψαρακι.

Για να συγκεκριμενοποιησω λιγο παραπανω την ερωτηση, μεχρι να βρω αλλον κατοχο, υπαρχει προβλημα να μεινει στο ενυδρειο μου? 50 lit ειναι αρκετα γι αυτον και τα μικρα μου?

Ευχαριστω για το καλωσορισμα :(

Link to comment
Share on other sites

Τελικά σκεφτομαι σε βαθος χρόνου να αγοράσω ενα ενυδρείο 120 lit για χρυσοψαρα που θα βαλω στο πατρικο μου, και το 50ρι να το εχω με περισσοτερα κορυ και κανενα αλλο τροπικο (με τις απαραιτητες ρυθμισεις στο νερο). Ελπιζω να αντεξουν τα ψαρακια μαζι μεχρι να κανω αυτη την αλλαγη (1-2 μηνες υπολογιζω ισως και λιγοτερο :) ) Κανω καλα???????

Έγινε επεξεργασία - natalie
Link to comment
Share on other sites

Η σκληρότητα θα μπορούσε να είναι πιο χαμηλή για τα cory (μέχρι 12 ας πούμε)... αν και δεν αναφέρεις τι φίλτρο έχεις... τάιζε με μέτρο τα ψάρια και θα αντέξουν μια χαρά.

Link to comment
Share on other sites

Το φιλτρο ηταν του ενυδρειου. Ενας γνωστος μου το εστησε. Εχει μεσα και βιολογικο υλικο (μακαρονακι) και αποτι μου ειχε πει ειναι υπεραρκετο για 50ρι ενυδρειο. Οποτε τολμησα να ριξω μεσα και το γουρουνακι το χρυσοψαρο :)

Συνεχιζουν να τα πηγαινουν μια χαρα τα ψαρακια παντως :wub: Ειναι κι αυτο μικρο και εχω ενα περιθωριο χρονου μεχρι να αρχισει να βλεπει τα κορυ μου ως...γευμα. Αυτο που με χαροποιει ειναι πως ιδιως το χρυσοψαρο, εξαιρετικα σπανια ψαχνεται στην επιφανεια για οξυγονο. Εως καθολου :) Και πρεπει αν ειναι πολυ εξυπνο, γιατι με την παραμικρη κινηση στο σαλονι...ενεργοποιειται και τρεχει να ζητιανεψει χιχι :o

Link to comment
Share on other sites

Να έχεις υπόψην ότι τα χρυσόψαρα τρώνε φυτά! την ανουμπια απόσο ξέρω δεν θα στην πηράξει! Μην πας ομως να αγωράσεις καπιο φυτό για να γίνει γεύμα του! :)

Link to comment
Share on other sites

οχι οι ανουμπιες ειναι ανθεκτικες και τις εχω γιατι τα κορυ τις γλυφουν πολυ. αλλα τα κεραταφυλλα δεν μπορω να πω οτι περνανε και τις καλυτερες των εποχων :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...