Jump to content

Λέπια και χρώμα


Aquazone Project Team

Recommended Posts

Το δέρμα των ψαριών είναι ένας συνδετικός ιστός στον οποίο καταλήγουν πολυάριθμες νευρικές απολήξεις, συμπληρώνεται από χρωματοφόρα κύτταρα και καλύπτεται από το εξωτερικό περίβλημα των λεπιών.

Τα περισσότερα ψάρια έχουν στο δέρμα τους αδένες που εκκρίνουν μια βλέννα η οποία τα προστατεύει από τα παράσιτα, αλλά και τα βοηθάει να κινούνται με μεγαλύτερη ευκολία, καθώς μειώνουν την τριβή.

Τα λέπια των ψαριών διακρίνονται,ανάλογα με το σχήμα τους σε 4 βασικούς τύπους(αξιοσημείωτο είναι ότι μερικά είδη ψαριών δεν διαθέτουν λέπια):

 

Γανοειδές λέπι

 

Κυκλοειδές λέπι

 

Κτενοειδές λέπι

 

Πλακοειδές λέπι

Η διάταξη των λεπιών πάνω στο σώμα των ψαριών είναι παρόμοια με αυτή των κεραμιδιών σε μια στέγη, ενώ οι ομόκεντροι κύκλοι πάνω στα λέπια δηλώνουν την ηλικία του ψαριού.

Το χρώμα των ψαριών παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην συμπεριφορά και στη βιολογία του κάθε είδους.

Πάνω στο δέρμα των ψαριών υπάρχουν σειρές από πολυάριθμα χρωματοφόρα κύτταρα με ακανόνιστα σχήματα, τα οποία προσφέρουν στα περισσότερα είδη μια μεγάλη ποικιλία χρωματικών παραλλαγών.

Ένας γενικός κανόνας είναι ότι τα περισσότερα ψάρια είναι σκουρόχρωμα στη ράχη και ανοιχτόχρωμα στην κοιλία, ενώ οι αλλαγές στο χρώμα έχουν να κάνουν κυρίως με τη διάθεση των ατόμων.

Πολλά είδη έχουν την ικανότητα να αλλάζουν ταχύτατα το χρώμα τους για διαφόρους λόγους (για να πλησιάζουν το θήραμα, για παραπλάνηση (καμουφλάζ) από τους εχθρούς, ή και κατά τη διάρκεια του ύπνου, να εντυπωσιάζουν το σύντροφο κατά την αναπαραγωγή, κ.α).

Η ικανότητα της αλλαγής του χρώματος συνδέεται με την όραση του ατόμου, καθώς έχει αποδειχτεί ότι τα τυφλά ψάρια δεν μπορούν να αλλάξουν το χρώμα τους.

Βιβλιογραφία: Δημήτρης Κουτσογιαννόπουλος,

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...