Jump to content

Φοβισμένο σκαλάρι


vassthan

Recommended Posts

Στο ενυδρείο μου (120lt) έχω 3 σκαλάρια. Το 3ο μου το έφεραν δώρο πριν λίγες ημέρες. Απο τα άλλα δύο, το ένα είναι μεγαλόσωμο με σχετικά κοντά πτερύγια και το άλλο μικρόσωμο με μακριά πτερύγια. Από την στιγμή που μπήκε στο ενυδρείο το καινούργιο σκαλάρι (που είναι μεγαλόσωμο) πρέπει να έγιναν ζευγάρι με το άλλο μεγαλόσωμο. Πλέον και τα δύο μεγαλόσωμα κυνηγούν το μικρόσωμο συνεχώς.

Το μικρόσωμο είναι φοβισμένο και κάθεται σε μια γωνιά του ενυδρείου. Όταν αποφασίσει να αφήσει την γωνιά του, τα άλλα το κυνηγούν.

Όταν ρίχνω τροφή βγαίνει από την γωνιά του, αλλά δεν τσιμπάει να φάει.

Για να το ταϊσω βρήκα πατέντα: Βρέχω flakes με βιταμίνη, κρατάω τα flakes με το χέρι πάνω από το μέρος που κρύβεται και τρώει από το χέρι μου. Τα άλλα ψάρια - ευτυχώς - φοβούνται και δεν πλησιάζουν. Όμως αυτή δεν μπορεί να είναι η λύση!

Επειδή έχω ένα μικρό ενυδρείο καραντίνα 15lt, σκέφτομαι να το βάλω εκεί. Το ψαράκι είναι μικρό 3-4εκ το σώμα και άλλο τόσο τα πτερύγια.

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι είναι καλή κίνηση η μεταφορά του στο μικρό ενυδρειάκι ή θα το στρεσάρω και δεν θα κερδίσω τιποτα;

Περιμένω τις προτάσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Και ζεβγαρι να έγιναν πρεπει να γίνει γέννα για να είναι σημαντικά επιθετικά απεναντη στα άλλα μελη. Το ενυδρείο σου όμως δεν είναι ικανό να φιλοξενει σκαλάρια! Η επιλογή να το βάλεις στο 15λιτρο ενυδρείο ειναι ακόμη χειρότερη ! Χάρισε το σε κάποιον που έχει την ικανότητα και γνώσεις να του προσφέρει αυτα που έχει αναγκη το ψαρακι σου !

Link to comment
Share on other sites

Φίλε tsagos,

σίγουρα τα 2 σκαλάρια είναι ζευγάρι. Αν ετοιμάζονται για γέννα ή γέννησαν δεν το ξέρω. Δεν έχω εμπειρία. Ρωτάω για να μεταφέρω το φοβισμένο ψαράκι στο 15lt ενυδρείο για λίγες μέρες ώστε να δυναμώσει λίγο.

Για το ότι 3 σκαλάρια δεν χωρούν σε 120lt, δεν το καταλαβαίνω.

Πάντως σε λίγες μέρες έτσι κι αλλιώς θα αγοράσω μεγαλύτερο ενυδρείο. Είμαι σε φάση που κάνω έρευνα αγοράς.

(βλέπε: http://www.aquazone.gr/forums/index.php?showtopic=59614)

Σε κάθε περίπτωση σ'ε ευχαριστώ για την απάντησή σου.

Link to comment
Share on other sites

Για το ότι 3 σκαλάρια δεν χωρούν σε 120lt, δεν το καταλαβαίνω.

Δεν στο ειπε με την εννοια οτι δεν χωρανε κυριολεκτικα.

Σε 120 λιτρα χωρανε καμια 1500αρια .... το ενα πανω στο αλλο. :)

Εννοουσε οτι δεν χωρανε απο αποψης σωστης διατηρησης.

Τα σκαλαρια γινονται μεγαλα ιδιως σε υψος και καλο ειναι το ενυδρειο να εχουν υψος 55-60+ εκ και μηκος αναλογο για να μπορουν να κολυμπουν (δεν τα παιρνουμε τα ψαρια για να τα βλεπουμε να καθονται ακινητα) αλλα και εχουν το χωρο τους για να χωριζουν τα τσανακια τους και να μη μαλωνουν ιδιως αν σχηματιστει ζευγαρι (καλη ωρα οπως στο δικο σου).

Αν υπολογισεις το γεγονος οτι τα σκαλαρια ειναι και σμηνοψαρα και ζουν σε ομαδες, δεν μπορεις να θεωρησεις ομαδα τα 3 ατομα.

Ομαδα θεωρειται μινιμουμ τα 6-7 ατομα.

Με περισσοτερα ατομα μοιραζεται και η τυχων επιθετικοτητα.

Επιπλεον υπολογισε το γεγονος οτι αν βαλεις λοιπον 6-7 ατομα θα θελεις και αναλογη ποσοτητα νερου που δεν βρωμιζει (νιτρικα φωσφορικα κλπ) σε συντομο χρονικο διαστημα και σε ταλαιπωρει με συχνες αλλαγες,

Ετσι βγαζουμε το συμπερασμα οτι ενα ενυδρειο μινιμουμ 300 λιτρων με μινιμουμ μηκος 120 εκ και μινιμουμ υψος 60 εκ, ειναι καλο και τα ψαρια "χωρανε" πλεον σε αυτο.

Επιπλεον περισσευει και χωρος για μια ομαδουλα 8-10 ατομων cory στο βυθο και ενα ζευγαρι νανοκιχλιδες πχ german ram αν θελουμε να ειναι πιο κοινωνικο το ενυδρειο.

:thumbup:

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

Σου είπα πως είναι κακή επιλογη να το βαλεις στο 15 λιτρο γιατι εκει ουτε να κρυφτει δεν θα μπορεί. Το ότι θα είναι μόνο του δεν σημένει ότι θα νιώθει ασφαλή :) Προχώρα στην αγορά του ενυδρείου σου του μεγάλου και όλα θα έρθουν με το καλό :thumbup:

Με βάση αυτα που σου απαντησε ο Σπυρος σου είπα πιο πάνω ότι δεν είναι ΙΚΑΝΟ το ενυδρείο σου να φιλοξενήσει σκαλάρια :thumbup: Ο Σπυρός το έχει το λεκτικό, εγω παλι... δεν !

Καλη συνέχεια :hysterical:

Έγινε επεξεργασία - tsagos
Link to comment
Share on other sites

Delta66 και tsagos,

σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Το σκαλάρι θα παραμείνει στο ενυδρείο των 120lt, μέχρι νεωτέρας!

Ελπίζω το καινούργιο ενυδρείο μου να έρθει σύντομα.

Link to comment
Share on other sites

φιλε μου καλησπερα το σκαλλαρι σου ειναι φοβισμενο λογω προσαρμογησ!!!μην το μετα φερεισ πουθενα αστο και απλα ταιζε σε αλλη γωνια τα παλαιοτερα σκαλλαρια σου,ετσι δεν θα του δωσουν σημασια ξανα!!

η αγορα μεγαλυτερου ενυδρειου ειναι ιδανικη και εκει θα εχεισ την ευκαιρια να τα προσαρμοσεισ καλυτερα!!

αν θεσ βαλε καποιεσ φωτο για να δουμε καλυτερα τι συμβαινει αν θεσ!!! :):thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...