Jump to content

Χελωνάκια Νερού Και Πληροφορίες Σχετικά Με Αυτά.


Recommended Posts

Ένα άρθρο απο την Γκάμπυ Τραχανίδου-Kleeberg D.L.C. St.-ερπετολόγος


ΧΕΛΩΝΑΚΙΑ ΝΕΡΟΥ

Τι είναι καλύτερο γι' αυτά ;
μερικές συμβουλές που θα διευκολύνουν τη ζωή σας


Στο άρθρο αυτό, θα προσπαθήσουμε να συμβουλέψουμε και να καθοδηγήσουμε όσους από εσάς ρωτάτε για γενικότερα (όπως το στήσιμο ενός σωστού ενυδρείου για χελώνες ή πόσο πρέπει να ταΐζονται) αλλά και για πιο εξειδικευμένα θέματα όπως η αναγνώριση του φύλου, η σεξουαλική συμπεριφορά, και η αναπαραγωγή αυτών των πανέμορφων ζώων σε συνθήκες αιχμαλωσίας.
Τα πολύ μωρά χελωνάκια δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αυτό που τους αρκεί, είναι πολύ φως -τεχνητό φυσικά με λάμπα UV ή UVB. Μία αρχικά ευρύχωρη χελωνιέρα του εμπορίου έστω και πλαστική αν και θεωρώ πως οτιδήποτε πλαστικό είναι πολύ κακή ιδέα θα βολέψει τα χελωνάκια σας. Το πόσα χελωνάκια θα αγοράσετε εξαρτάται από το τι θέλετε να κάνετε. Αν κάποιος αγοράσει πάνω από 5 ζώα, τότε σίγουρα είτε σκοπεύει να κάνει αναπαραγωγή ή απλά θέλει να μάθει κάποια πράγματα παραπάνω για το πώς λειτουργεί ιεραρχικά η μικρή αυτή ομάδα από χελώνες. Σε αυτή την περίπτωση φροντίστε να αγοράσετε περισσότερα θηλυκά ζώα. Αυτό, γιατί όταν αρχίσει η περίοδος του φλερταρίσματος από τη στιγμή που τα χελωνάκια σας ενηλικιωθούν η μοναδική ή οι δύο μόνο θηλυκές που θα έχετε θα δέχονται έντονο στρεσάρισμα από το αδιάκοπο και έντονο φλερτάρισμα των αρσενικών έτσι που στο τέλος θα κάθονται απομονωμένες στο κομμάτι της ξηράς και από φόβο δεν θα θέλουν να βουτήξουν καθόλου στο νερό και δεν θα τρέφονται.
Εγώ στο άρθρο αυτό θα αναφερθώ αρχικά στην κατοχή 2 χελωνών καθώς βρίσκω πως η παραπάνω παράγραφος είναι για πιο προχωρημένους κατόχους και όχι για όσους έχουν αγοράσει πρόσφατα τις χελώνες τους που είναι φυσικό να διαθέτουν και λιγότερη πείρα. (Μιλάμε πάντα για τις χελώνες με κόκκινες παρειές-αυτάκια- τις Trachemys scripta elegans τις κοινές Slider όπως έχουμε συνηθίσει να τις αποκαλούμε και για τις Trachemys scripta scripta ή τις Trachemys decorata. Όλες τους, μοιάζουν εκπληκτικά στο σχήμα και τις συνήθειες εκτός από το ότι προέρχονται από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Θα τις δείτε όλες στο εμπόριο. Οι δυο τελευταίες απλά δεν έχουν τα κόκκινα αυτάκια χωρίς όμως να υστερούν σε ομορφιά, χάρη και ποικιλότητα σχεδίων στο καβούκι τους. Και μην ξεχνάτε... Όσο μεγαλώνουν τόσο πιο υπέροχες γίνονται. Είναι περήφανα πλάσματα, με όμορφα διαυγή μάτια -συνήθως πράσινα και γαλάζια ή κίτρινα- δυνατά σαγόνια και είναι υποχρέωσή μας να σεβαστούμε τη φύση τους και να μην τις πιάνουμε στα χέρια μας. Δεν τους αρέσει καθόλου. Ωστόσο μας μαθαίνουν και γεμάτες χαρά όταν ξέρουν ότι είναι η ώρα του φαγητού τους, έρχονται τρέχοντας προς το μέρος μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα χελωνάκια δεν δέχονται το άγγιγμα και την αγκαλιά. Υπάρχουν περιπτώσεις που το αποζητούν και θα δείτε τα ζωάκια σας να σκαρφαλώνουν στα τοιχώματα του ενυδρείου τους για να τα πάρετε στα χέρια σας. Ωστόσο, αυτές οι περιπτώσεις σπανίζουν.
Τα μωρά χελωνάκια σας, θα έχουν το μυαλό τους συνέχεια στο φαί και όσο είναι μωρά μην τους το στερήσετε. Θεωρώ καλό πως τα πολύ μωρά είναι καλό να ταΐζονται 3-4 φορές τη μέρα όχι όμως μέχρι να χορτάσουν τελείως. Τα συμπληρώματα διατροφής είναι πολύτιμα σ' αυτή την ηλικία, για να δέσει σωστά ο σκελετός και το καβούκι των ζώων. Προσέξτε μόνο να μην παρέχετε υπερβολικές ποσότητες βιταμίνης Α γιατί μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα υπερβιτανίμωσης στα ζώα (καβούκι που τρίβεται εύκολα, συμπτώματα άρνησης τροφής, βλάβες όρασης και διάφορα άλλα). Κάτι ανάλογο μπορεί όμως να συμβεί αν αμελήσετε τελείως τις ανάγκες τους για τα ανάλογα συμπληρώματα. Ήδη οι τροφές του εμπορίου, αποξηραμένες γαρίδες ή κόκκοι περιέχουν αρκετές ποσότητες βιταμινών. Χορηγούμε τις βιταμίνες, διαβάζοντας προσεκτικά τις οδηγίες. Και πάντα αποφεύγουμε τις υπερβολές. Θα βρείτε στο εμπόριο και στα καταστήματα πώλησης μικρών εξωτικών ζώων τα αντίστοιχα βιβλία που αναφέρονται στην ανατροφή των μωρών, και που παρέχουν τις βασικές συμβουλές για όλα όσα το ζωάκι σας θα χρειαστεί από τα πρώτα του χρόνια μέχρι εκείνα της ενηλικίωσης. Διαβάστε, και συμβουλευτείτε το site μας.
Η τροφή των μωρών πρέπει να είναι ποικίλη και θρεπτική. Θα τους έκανε καλό αν τους δίνατε να φάνε αλευροσκώληκες, κάτι που μπορείτε να βρείτε στα pet-shop πιο εύκολα από το να ψάχνετε για υδρόψυλους ή γαιοσκώληκες στη φύση, τα οποία ίσως και να μεταδώσουν ασθένειες στα ζωάκια σας, γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει προσαρμοστεί από την γέννησή τους στις συνθήκες αιχμαλωσίας.Στα πρώτα στάδια της ζωής τους αυτά τα αστεία πλασματάκια είναι σαρκοφάγα, γιατί έχουν ανάγκη από πρωτείνες και οι αποξηραμένες γαρίδες και τα ψαράκια που τους δίνουμε καλύπτουν αυτή τους την ανάγκη σε πρωτεΐνες. Όταν όμως ενηλικιωθούν, τότε αρχίζουν να τρώνε φυτά που φυτρώνουν στις λίμνες. Εμείς πως μπορούμε να καλύψουμε αυτή τους την ανάγκη; με λαχανικά-οι δικές μου μεγάλες τα τρώνε θαυμάσια- και γενικά με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Υπάρχουν ειδικοί κατάλογοι με τέτοιες τροφές για να αποφασίσετε ποιο θα είναι το μενού της ενήλικης χελώνας σας.
Τι γίνεται με την επιλογή του σωστού ενυδρείου; Να αλλάζετε τακτικά το νερό της χελωνιέρας. Ειδικά αν ταίζετε τα μικρά στην ίδια χελωνιέρα στην οποία ζουν, πολύ γρήγορα θα λερώνεται και θα μυρίζει. Επειδή όμως τα μικρά μεγαλώνουν -κάτι που εξαρτάται και από τις ποσότητες της τροφής-, θα χρειαστείτε μια μεγαλύτερη χελωνιέρα και αυτή τη φορά όχι πλαστική αλλά γυάλινη τουλάχιστον των 60 λίτρων στην οποία θα πρέπει να έχετε τοποθετήσει κλαδάκια ή πέτρες που θα έχετε κολλήσει με ειδική μη τοξική σιλικόνη, δημιουργώντας ένα κομμάτι γης στο οποίο τα χελωνάκια θα μπορούν να ανεβαίνουν για να στεγνώσουν, να χωνέψουν και να λιαστούν. Καλό είναι αυτό το κομμάτι γης να μην είναι εντελώς επίπεδο, ώστε να επιτρέπει στο ζωάκι σας να στεγνώνει και το κοιλιακό τμήμα του οστράκου του. Χρησιμοποιήστε όλη σας τη φαντασία και τη δημιουργικότητα για να το κάνετε αυτό. Πάρτε ένα απλό τετραγωνισμένο ή μιλιμετρέ χαρτί και σχεδιάστε τις διαστάσεις και το πώς φαντάζεστε ότι θέλετε να είναι το ενυδρείο-χελωνιέρα σας. Αν δεν μπορείτε, τότε ψάξτε σε κάποιο κατάστημα με είδη για ζώα για να βρείτε ένα έτοιμο που θα σας καλύπτει, και βρείτε μία πέτρα από συνθετικό μη τοξικό υλικό, η οποία δεν θα είναι βαριά και θα μπορείτε να την τοποθετείτε / αφαιρείτε και να την πλένετε εύκολα. Προσθέστε αληθινά (ειδικά για ενυδρείο φυτά μέσα στο νερό) ή ψεύτικα που απλά διακοσμούν και βοηθούν τα ζώα να κάθονται πάνω τους και να στηρίζονται όταν έχουν κουραστεί από το κολύμπι. Οι χελώνες δεν είναι ψάρια. Είναι ικανές να καταστρέψουν με τα πόδια τους τα φυτά, να τα ξεσκάψουν ή να τα φάνε. Προτιμήστε για υπόστρωμα λεπτή άμμο για το ενυδρείο τους, την οποία καλό θα είναι να την καθαρίζετε με κάθε αλλαγή νερού, όπως και το ενυδρείο τους. Είναι περίεργα ζώα και στην προσπάθεια να το δοκιμάσουν, αν αυτό αποτελείται από μεσαίο προς χοντρό χαλίκι, μπορούν να το φάνε και να πάθουν απόφραξη εντέρου. Μετά απαιτείται χειρουργική επέμβαση και το αγαπημένο σας πλασματάκι θα ταλαιπωρηθεί απερίγραπτα.
Επειδή μεγαλώνοντας τα χελωνάκια θα αρχίσουν να λερώνουν περισσότερο το χώρο τους με υπολείμματα τροφής, με νιτρώδη και προϊόντα αμμωνίας κατά την αποβολή ούρων και περιττωμάτων, θα πρέπει να τοποθετήσετε στο ενυδρείο τους, ένα δυνατό φίλτρο. Ακόμα καλύτερα αν έχετε ένα εξωτερικό φίλτρο σε συνδυασμό με έναν δυνατό κυκλοφορητή που θα βοηθά τα αιωρούμενα σωματίδια και τα κατάλοιπα που αποβάλλουν οι χελώνες να φτάσουν γρήγορα στο φίλτρο. Προτείνω να μην ταίζετε μέσα στο χελωνάριο. Κανένα φίλτρο δεν είναι τόσο δυνατό που να μπορεί να τα βγάλει πέρα με τα υπολείμματα της τροφής που αφήνουν οι χελώνες κατά το τάισμά τους. Εγώ ταΐζω τις χελώνες μου τοποθετώντας τις σε λεκάνες και αφού αφήσουν εκεί τα περισσεύματα της τροφής και ό,τι θα έχουν αποβάλλει, τις πλένω με λίγο χλιαρό νεράκι και τις επιστρέφω στον μικρό τους βιότοπο. Καθαρίζω το ενυδρείο μου καλά μία φορά στις δεκαπέντε μέρες, με ένα αυτόματο σύστημα αδειάσματος και γεμίσματος του ενυδρείου με νερό. Τέτοια συστήματα θα βρείτε στα καταστήματα πώλησης ειδών για κατοικίδια. Να κάνετε τακτικά και μία μερική αλλαγή του νερού. Κάτι τέτοιο για μία φορά τη βδομάδα δεν είναι ιδιαίτερος κόπος. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσετε το φίλτρο σας να δουλέψει καλύτερα, να κρατήσει περισσότερο, θα προστατέψετε την υγεία των ζώων σας, και φυσικά θα χαίρεστε βλέποντας τα ζωάκια σας να πλέουν στο κρυστάλλινο καθαρό νερό και όχι σε ένα νερό που έχει αλλάξει χρώμα κι έχει θολώσει γρήγορα. Το καθάρισμα του ενυδρείου είναι μπελάς, αλλά είναι ο μοναδικός μπελάς και τα ζώα αυτά που ζουν δίπλα μας αξίζουν με το παραπάνω τα καλύτερα. Ζητήστε την συμβουλή του καταστήματος από το οποίο αγοράσατε τα χελωνάκια σας, και κυρίως ΔΙΑΒΑΣΤΕ. Όσο πιο ενημερωμένοι είστε, τόσο πιο υγιή και ευτυχισμένα θα είναι τα ζωάκια σας.
Με την πάροδο του χρόνου, και όταν τα μωρά θα έχουν κλείσει τον ένα χρόνο, το τάισμα σιγά-σιγά πρέπει να λιγοστεύει. Διαφορετικά τα ζώα σας θα μεγαλώσουν πολύ γρήγορα, θα γίνουν υπερτροφικά και δεν θα τα χαρείτε και πολύ σε εκείνη την παιδικότητα που με κανονική ποσότητα τροφής διατηρούν μέχρι και τα τρία τους χρόνια. Μετά την ενηλικίωση δοκιμάστε να δώσετε στα ζώα σας και τροφή που περιέχει φυτικές ίνες, λίγο μαρούλι, λίγη ρόκα κ.λ.π. μέχρι να βρείτε τι τους αρέσει. Αν μπορείτε να βρείτε φυτά που μεγαλώνουν στο γλυκό νερό, ακόμα καλύτερα.Το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας γι' αυτό να βάζετε στο νερό του ταίσματος. Ορίστε μία μέρα ή δύο μέρες κατά τις οποίες δεν θα ταΐζετε καθόλου τις χελώνες σας. Δεν θα πάθουν τίποτα απολύτως.
Όταν πια τα χελωνάκια σας φτάσουν στην ηλικία της ενηλικίωσης, εκεί τα πράγματα αλλάζουν. Δυο χελώνες που έχουν μήκος 12 εκ. η κάθε μία θα χρειαστούν ένα χελωνάριο τουλάχιστο120X100 ή 120 εκ. στο πλάτος και το μήκος και το ύψος (το οποίο καθορίζει βέβαια και το βάθος του νερού)θα το καθορίσετε εσείς ανάλογα με το τι θα προσθέσετε μέσα για υπόστρωμα, τι εξοπλισμό θα χρησιμοποιήσετε και πως θα διακοσμήσετε το χελωνάριο. Εγώ προτείνω το ύψος να είναι για ένα χελωνάριο διαστάσεων 50-60 εκ. Να ξέρετε ότι οι χελώνες αυτές, μεγαλώνουν αρκετά και μπορούν να φτάσουν και τα 18 εκ. ειδικά οι θηλυκές με το που θα κλείσουν τα 5 τους χρόνια. Όταν φτάσουν στην ηλικία αυτή, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε και για αναπαραγωγή. Να είστε προετοιμασμένοι ψυχολογικά ότι η αναπαραγωγή στην αιχμαλωσία, δεν είναι ένα ιδιαίτερα εύκολο έργο. Επίσης θα πρέπει να έχετε πολύ καλά σκεφτεί τι θα κάνετε με τα αυγά. Θα τα αφήσετε να εκκολαφθούν; Τι θα κάνετε με τα χελωνάκια που θα γεννηθούν αν οι φάσεις της συνεύρεσης, της εκκόλαψης, και της επώασης πετύχουν και δείτε ξαφνικά να σκάνε τα αυγά και μια ομάδα από μικρά κεφαλάκια να σας κοιτάζουν από μέσα απ' το αυτό τους; Θα πρέπει να έχετε φροντίσει ώστε να βρείτε σπίτια για τα μωρά. Σε καμία περίπτωση μην τα απελευθερώσετε σε κανένα μικρό ποταμάκι από εκείνα που είναι γεμάτα χημικά και φυτοφάρμακα. Θα πεθάνουν και από έλλειψη τροφής και από δηλητηρίαση. Με αυτό το σκεπτικό μην αφήσετε τα αυγά να εκκολαφθούν.
Όσον αφορά το φύλο των ζώων τώρα. Όσο είναι πολύ μικρά αυτό είναι πολύ δύσκολο να φανεί αφού τα γενετικά χαρακτηριστικά αρχίζουν να φαίνονται όσο το ζώο τείνει να φτάσει το τρίτο έτος της ζωής του. Αν είναι αρσενικό, τότε η ουρά του μεγαλώνει πολύ, χονδραίνει στη βάση της και γυρίζει συχνά προς το πλάι(όταν δεν κολυμπάει), ενώ του θηλυκού παραμένει κοντή, λεπτή και στητή. Τα νύχια του αρσενικού μεγαλώνουν εκπληκτικά, σε σχέση με του θηλυκού που έχει πάντα κοντά νυχάκια. Τα θηλυκά είναι πιο μεγαλόσωμα από τα αρσενικά της ίδια ηλικίας, και τα αρσενικά τείνουν να έχουν πιο επίπεδο καβούκι από εκείνο των θηλυκών και μέγεθος κατά κάτι μικρότερο από των θηλυκών.
Η αναπαραγωγή είναι μία πολύ ευχάριστη και γεμάτη εκπλήξεις περιπέτεια, υπάρχουν όμως και κάποιοι κίνδυνοι ιδίως για τα θηλυκά σας ζώα, αν ο χώρος που τους έχετε φτιάξει για να γεννήσουν τα αυγά τους δεν είναι άνετος και τόσο βαθύς ώστε να χωράει το ζώο να σκάψει μέσα στο χώμα για να γεννήσει τα αυγά του. Αν δεν βρει αυτόν τον χώρο γρήγορα, η θηλυκή θα είναι ανήσυχη για αρκετό καιρό, θα κολυμπά πέρα δώθε, δεν θα τρέφεται και στο τέλος θα αδρανήσει και θα γίνει παθητική, γιατί τα αυγά της θα έχουν παρακρατηθεί. Αυτό ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή της θηλυκής που εγκυμονεί αλλά έχει παρακράτηση αυγών. Θα πρέπει να γίνει ακτινογραφία για να δει ο γιατρός πόσα αυγά υπάρχουν και να αφαιρεθούν. Υπάρχουν βέβαια και χελώνες που αφήνουν τα αυγά τους απλά να πέσουν στο νερό όπως κολυμπούν. Θέλουν απλά να τα ξεφορτωθούν. Αυτά τα αυγά δεν έχουν πολλές πιθανότητες να επωαστούν, γιατί θα έχουν ήδη ραγίσει ή σπάσει.
Να θυμάστε ότι μία θηλυκή χελώνα μπορεί να κάνει αυγά χωρίς να έχει συνευρεθεί με κανένα αρσενικό. Αν αυτό γίνει στο σπίτι σας, και μεγαλώσατε εσείς τη χελώνα, τα αυγά αυτά είναι αγονιμοποίητα.
Αν θέλετε η συνεύρεση του αρσενικού με τη θηλυκή σας να πετύχει, χωρίστε τους για λίγο διάστημα, και μετά βάλτε τους πάλι μαζί, αφαιρώντας από τη χελωνιέρα τα άλλα ζώα που ίσως έχετε εκεί και αφήστε μόνο του το ζευγάρι. Θα δείτε έναν μαγευτικό τελετουργικό σχεδόν χορό προσέγγισης που θα τον θυμάστε για πάντα. Οι χελώνες ασχολούνται πολύ με το φλερτάρισμα, είναι ικανές -ειδικά τα αρσενικά- να μην έχουν τίποτα άλλο στο μυαλό τους εκτός από το φλερτάρισμα και το φαγητό. Ο αρσενικός κυνηγά σταθερά τη θηλυκή η οποία αν δεν είναι έτοιμη τον σπρώχνει. Εκείνος προσπαθεί ατελείωτα, κάνοντας γρήγορες επιδέξιες και χαριτωμένες κινήσεις με τα μπροστινά του πόδια μπροστά στο κεφάλι της και προσπαθεί να την συγκρατήσει. Αυτό μπορεί να διαρκέσει για αρκετές μέρες μέχρι ο αρσενικός να καταφέρει να παίξει επάξια τον ρόλο του. Υπενθυμίζω ότι για να πετύχει η αναπαραγωγική διαδικασία τα ζώα θα πρέπει να είναι σε ξεχωριστό δικό τους ευρύχωρο ενυδρείο στο οποίο θα έχετε στερεώσει με σύρμα ή με άλλα υλικά ένα κουτί από γυαλί ή πλέξι-γκλας με άνοιγμα μπροστά για να μπαίνει η χελώνα το οποίο θα έχετε γεμίσει με υγρό ζεστό χώμα. Το χώμα θα παίρνει θερμοκρασία από μία λάμπα κατά προτίμηση κεραμική η οποία θα πρέπει να βρίσκεται σε ύψος που να μη μπορούν να ακουμπήσουν πάνω της τα ζώα. Μόλις γεννήσει, αφαιρέστε αμέσως τα αυγά στα οποία πριν τα αφαιρέσετε με ένα μαλακό μολύβι θα έχετε σχεδιάσει ένα σταυρό και την ημερομηνία. Αυτό γιατί θα χρειαστεί να τοποθετήσετε τα αυτά σε ένα κουτί με χώμα πάλι υγρό και ζεστό, αλλά το σημάδι θα πρέπει να βρίσκεται προς τα επάνω. Δεν γνωρίζετε πότε ακριβώς θα γεννήσει η χελώνα και τότε ίσως να κοιμάστε ή να είστε στη δουλειά. Αν μετά από 24 περίπου ώρες ένα γονιμοποιημένο αυγό περιστραφεί, τότε ο πλακούντας σπάει και το έμβρυο πεθαίνει. Δεν είναι κάτι απλό, ούτε όμως κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Να θυμάστε ότι τα ζώα που θα έχετε στο χελωνάριο μπορεί κάποιες φορές να μπλεχτούν σε καυγάδες δαγκώνοντας άσχημα, είτε για λόγους κυριαρχίας, είτε από ζήλια είτε για λόγους που εμείς αγνοούμε. Αν και οι πληγές αυτές κλείνουν γρήγορα στα ερπετά, ποτέ μην βάλετε ένα μικρότερο ζωάκι κοντά σε μεγάλα. Κι αν δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς, φροντίστε να σταματήσετε τη φιλονικία. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να σας τρομάξω, γιατί οι χελώνες είναι υπέροχα και ήσυχα άκακα ζωάκια. Πολύ σπάνια μπορεί να συμβεί αυτό. Γενικά τα ζώα μας έχουν πάντοτε ανάγκη την επιτήρησή μας, όπως κι εμείς έχουμε την ανάγκη να τα βλέπουμε, και να τα παρατηρούμε.
Δεν είναι απαραίτητο να αφήσετε τις χελώνες σας να πέσουν σε χειμερία νάρκη, όμως αν το αποφασίσετε, είναι πιο απλό από ό,τι φαντάζεστε. Προς το παρόν ταΐστε τα ζωάκια σας καλά για να έχουν δυνάμεις για την μεγάλη δοκιμασία της χειμερίας νάρκης. Λίγες εβδομάδες πριν αποφασίσετε να τις αφήσετε να πέσουν σε χειμερία νάρκη φροντίστε σιγά - σιγά να κατεβάζετε σταδιακά τη θερμοκρασία στο ενυδρείο και να μειώνετε τις ποσότητες της τροφής.
Θα σας αποχαιρετήσω κάπου εδώ, προτείνοντας να μην αγοράσετε περισσότερα από 2, άντε 3 χελωνάκια. Αλλιώς θα πρέπει να χτίσετε ένα μεγάλο χελωνάριο και αυτό είναι κάτι που στοιχίζει αρκετά. Αν βέβαια μπορείτε να το κάνετε, κάντε το και θα πάρετε μεγάλη χαρά. Μπορείτε να το αφήσετε και για αρκετά αργότερα. Να το κάνετε όμως μόνο στην περίπτωση που όπως πάντα λέμε: "ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΕΤΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ"
Σας παραθέτω εδώ έναν πολύ χρήσιμο τύπο για να μπορείτε απλά και εύκολα να υπολογίσετε σύμφωνα με τις διαστάσεις του ενυδρείου σας τον όγκο του νερού που έχετε βάλει μέσα, σε λίτρα. Θα σας χρειαστεί κάθε φορά που θα θέλετε να προσθέσετε κάποιο ειδικό υγρό π.χ. αντιθολωτικό, αντιχλωριακό κ.λ.π. το οποίο απαιτεί γνώση του όγκου του νερού σε L (λίτρα). Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα μέτρο για να μετρήσετε το ύψος του νερού από τον πάτο του ενυδρείου. Τα βελτιωτικά νερού όχι μόνο θα υποστηρίξουν λειτουργικά τα φίλτρα σας, και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα του νερού αλλά και θα διατηρήσουν τα ζωάκια σας υγιή.
Όγκος νερού = (μήκος ενυδρείου x πλάτος ενυδρείου x ύψος νερού από τον πάτο του ενυδρείου)/ 1000
π.χ. 100 x 50 x 35 : 1000=175.000 :1000= 175 L.

Γκάμπυ Τραχανίδου-Kleeberg
D.L.C. St.-ερπετολόγος

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...