Jump to content

"Μπόλιασμα"


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους! Θέλω να "στρώσω" ένα νέο ενυδρείο που ετοιμάζω, με την μέθοδο του "μπολιάσματος" όπως αναφέρεται σε σχετικά άρθρα.

Η ερώτηση είναι, μετά από πόσο καιρό αφού λειτουργήσει το νέο (μπολιασμένο) ενυδρείο μπορώ να βάλω τα δισκάκια μου μέσα? Πρέπει να κάνω τις σχετικές μετρήσεις? Αν χρησιμοποιήσω νερό από το ήδη υπάρχον ενυδρείο, υπάρχει κανένα ώφελος επιτάχυνσης της όλης διαδικασίας? <_<

Link to comment
Share on other sites

Με το μπόλιασμα βάζεις ψάρια αμέσως, αλλά προσέχεις πόσα θα βάλεις. Θα πρέπει να είναι τόσα ώστε να τα σηκώνει το έτοιμο βιολογικό φορτίο (αποικία) που μετέφερες/μπόλιασες. Αν δεν βάλεις αμέσως, η αποικία θα πεθάνει από την πείνα. Οι μετρήσεις χρειάζονται για να επέμβεις εάν αποδειχθεί ότι η ιχθυοφόρτιση είναι μεγαλύτερη της δυνατότητας του μπολιασμένου φίλτρου.

Link to comment
Share on other sites

Ξέχασα να σου πω για την τελευταία ερώτηση... <_<

Είμαι της άποψης ότι όταν στήνεις ενυδρείο με αυτή τη μέθοδο, καλό είναι να συνοδεύεις την μεταφερόμενη αποικία με αρκετή ποσότητα νερού από το περιβάλλον που βρισκόταν (παλιό ενυδρείο) και να συμπληρώνεις και φρέσκο σε όσο το δυνατόν ίδιες συνθήκες. Οι αποικίες βακτηριδίων είναι εξίσου ευαίσθητες με τα ψάρια στις αλλαγές - ίσως και πιο πολύ - ειδικά σε απότομες μεταβολές θερμοκρασίας.

Αρα έχει νόημα να χρησιμοποιήσεις νερό από το ήδη υπάρχον ενυδρείο, όχι για επιτάχυνση του στρωσίματος, αλλά για αποφυγή απωλειών στο μέγεθος => και τη δυνατότητα της αποικίας.

Έγινε επεξεργασία - filoxenos
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την ανταπόκριση! Θα ήθελα να ρωτήσω επίσης αν θα βοηθούσε αν "έτρεχα" ένα από τα φίλτρα (που θα μπούν στο νέο), στο παλιό ενυδρείο έτσι ώστε να εμπλουτιστούν τα υλικά με βακτήρια! Μάλλον σωστό μου ακούγεται! Κανένα σχόλιο? <_<

Link to comment
Share on other sites

Ναι μπορεις, αλλα με το μπολιασμα που θα κανεις δεν χρειαζεται.Θα μπορουσες πχ να το αφησεις να λειτουργησει καποιες μερες στο παλιο στρωμενο ενυδρειο και να μην κανεις το "μπολιασμα", αφου θα δημιουργηθουν οι αποικιες με αλλον τροπο.Ελπιζω να καταλαβες τη διαφορα.Παντως για αρχη κανε μετρησεις ΝΗ4/ΝΗ3 και ΝΟ2 για να δεις αν ολα ειναι καλα!

Καλη επιτυχια! <_<

Link to comment
Share on other sites

...Θα ήθελα να ρωτήσω επίσης αν θα βοηθούσε αν "έτρεχα" ένα από τα φίλτρα (που θα μπούν στο νέο), στο παλιό ενυδρείο έτσι ώστε να εμπλουτιστούν τα υλικά με βακτήρια! Μάλλον σωστό μου ακούγεται! Κανένα σχόλιο? <_<

Και έτσι μπορείς να στρώσεις ένα εσωτερικό φίλτρο, απλά κάνει περισσότερο χρόνο για να αποικηθεί ικανοποιητικά, περίπου στις 10-15 ημέρες, ανάλογα το που θα το βάλεις. Συνήθως εάν τοποθετηθεί πολύ κοντά στην έξοδο του παλιού (ώστε να πέφτει επάνω του η ροή και να τραβάει το νέο πιο άμεσα το εξερχόμενο νερό) ο χρόνος αυτός συντομεύει σε σχέση με το να το βάλεις τυχαία και μακριά.

Link to comment
Share on other sites

Τα βακτηρίδια πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο και όχι λίγα-λίγα. Σε 2-3 μέρες, άντε 5 για να είσαι 1000% σίγουρος, το φίλτρο σου θα είναι τίγκα στο βακτηρίδιο. Η μέθοδος που διάλεγες είναι η ασφαλέστερη και γρηγορότερη με μοναδική επιφύλαξη να μην υπάρχει κάποιο μικρόβιο/αρρώστια στο ένα ενυδρείο καθότι αμέσως μολύνεται και το άλλο.

Link to comment
Share on other sites

OK! Ευχαριστώ παιδιά για τα φώτα σας! Από το τέλος της επόμενης εβδομάδας αισιοδοξώ ότι θα είναι έτοιμο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...