Jump to content

Corallimorpharians Ricordea


Δίας

Recommended Posts

488d250c.jpg

Corallimorpharians. Ευρέως γνωστά στο χόμπι όπως τα κοράλλια μανιτάρι, μανιτάρι ανεμώνη ή δίσκο ανεμώνες.

Μεταξύ όλων των Corallimorpharians τακτικά διαθέσιμα στο εμπόριο, είναι, ίσως, αυτά από το γένος ricordea που είναι τα πιο ενδιαφέροντα και επιθυμητά λόγω της ευκολίας στην φροντίδα,αλλά και του εκπληκτικού χρωματισμού.



Υπάρχουν δύο είδη Ricordea που εμφανίζονται πολύ συχνά στο χόμπι. Είναι η ricordea Yuma και ricordea florida.

1.jpg

6.jpg

Το πρώτο είναι είδος του Ινδο-Ειρηνικού, ενώ το δεύτερο είναι γηγενής του τροπικού Δυτικού Ατλαντικού. Ενώ και οι δύο είναι όμορφα ζώα που προσαρμόζονται καλά στη ζωή του ενυδρείου, είναι πολλοί οι χομπίστες που μαγεύονται από τα έντονα χρώματα της ricordea florida αλλά και την τιμή της που πολλές φορές ειναι χαμηλότερη από αυτή της ricordea Yuma .

8.jpg

Η ricordea florida είναι ένα από τα πιο όμορφα και πολύχρωμα είδη τύπου μανιταριού που βρέθηκαν στους κοραλλιογενείς υφάλους.Τα χρώματά τους είναι πολλα και διάφορα, όπως ροζ, μπλε, πορτοκαλί, κόκκινο, μώβ, κίτρινο.

Τα κοράλλια αυτά είναι ένας πολύ έξυπνος τρόπος να προσθέσετε εύκολα,αλλά και χωρίς κοπιαστική συντήρηση,πολύ χρώμα στο ενυδρείο σας.



Το γένος Ricordea είναι ένα από τα τρία κοινά αποδεκτά γένη στην Οικογένεια Corallimorphidae το οποίο ανήκει στην τάξη των Corallimorpharia και την υποκατηγορία των Hexacorallia. Η εσωτερική δομή των ειδών ricordea είναι εντυπωσιακά όμοια με την εσωτερική δομή των ξαδέλφων τους, των σκληρών κοράλλιών, ενώ η εξωτερική εμφάνιση τους μοιάζει πολύ με τα άλλα ξαδέλφια τους, τις ανεμώνες.

Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί μερικές φορές οι ricordea να αναφέρονται και ως ψευδοκοράλλια ή δισκοανεμώνες.



Στη φύση,οι ricordea florida βρίσκονται πολύ συχνά σε αποικίες σε βράχια μεγάλης έκτασης στα ρηχά, και πολλές φορές θολά νερά. Μπορούν όμως να βρεθούν και σε πιο βαθιά νερά όχι μόνο σάν αποικίες αλλά και ως μοναχικά ζώα.

Συναντώνται να μεγαλώνουν και στον πυθμένα σε οριζόντια κλίση, αλλά και σε βράχια με κάθετη κλίση πρός τον βυθό.



Το χρώμα ενός μεμονωμένου ζώου μπορεί να σχετίζεται άμεσα με το φυσικό του περιβάλλον και συγκεκριμένα, με το βάθος στο οποίο συλλέχθηκε αλλα και τη διαύγεια του νερού. Τα άτομα που ζουν σε ρηχά νερά με πλήρη έκθεση (οριζόντια) στο φως, έχουν πιό κοινές τις αποχρώσεις του κίτρινου και του καφέ. Κάποιες φορές θα συναντήσουμε και ζώα με αποχρώσεις πορτοκαλί ή και ρόζ.

Στη φύση κάποιες φορές οι ricordea florida είναι γνωστό ότι διαφοροποιούν και αλλάζουν χρώμα εξ’αιτίας φυσικών παραγόντων, όπως έντονη θαλασσοταραχή ή τυφώνες.

3.jpg

Ένας από τους λόγους που οι ricordea είναι κατάλληλες για έναν αρχάριο χομπίστα είναι ότι είναι αρκετά ανεκτικές σε ένα ευρύ φάσμα φωτισμού αλλά και ροής-κυκλοφορίας. Όπως προαναφέρθηκε, τα ζώα αυτά βρίσκονται σε διάφορες συνθήκες στο φυσικό τους περιβάλλον, και, εφ 'όσον εγκλιματιστούν στο ενυδρείο του χομπίστα, θα τα πάνε καλά σε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα συνθηκών ενός κλειστού συστήματος όπως είναι το ενυδρείο.

9.jpg

Ακριβώς όπως στην άγρια ​​φύση, οι ricordea μπορούν να τοποθετηθούν είτε οριζόντια σε κάποιο βράχο στό υπόστρωμα,είτε να κολληθούν σε κάποιο βράχο με κάθετη κλίση.



Θα ανεχτούν και τον έντονο φωτισμό,αλλά θα τα πάνε επίσης καλά προσαρμοζόμενες σιγα σιγά και σε κάποιο πιό σκιερό σημείο του ενυδρείου.

Ο χομπίστας πρέπει να παρατηρεί προσεκτικά. Εάν κάποιο ζωντανό μεγαλώνοντας γίνεται χλωμό η συρρικνώνεται, ο φωτισμός μπορεί να είναι πολύ έντονος. Αν πάλι διατηρεί το μέγεθός του αλλα χάνει τη ζωντάνια από το χρώμα του,πιθανώς ο φωτισμός να είναι χαμηλός.

Όσον αφορά την επιθετικότητα,οι ricordea florida είναι ημι-επιθετικά ζώα και θα πρέπει να δοθεί χώρος για να αναπτυχθούν.

Θα τα πάνε πολύ καλά με χαμηλή αλλά και μέτρια κυκλοφορία

4.jpg

Οι ricordea , όπως όλα τα είδη corallimorpharians, τρέφονται μεσω της συμβιωτικής αλγης( zooxanthellae). Παρ’όλο που δεν είναι φτιαγμένες ώστε να μπορούν να συλλάβουν θήραμα,ωστόσο μπορούμε να τους προσφέρουμε σαν τροφή ζωοπλαγκτόν και φυτοπλαγκτόν.



Και για να μην αποτελέσει η ίδια το ρόλο θηράματος,καλό ειναι οι συγκάτοικοί της να είναι οργανισμοί και αυτοί συμβατοί με ένα ενυδρείο υφάλου.

Λίγες είναι οι γνωστές ασθένειες που μαστίζουν τις ricordea στο ενυδρείο. Τα περισσότερα προβλήματα είναι το αποτέλεσμα ακατάλληλου φωτισμού ή κακών συνθηκών νερού. Άλλο ένα θέμα είναι τα ταλαιπωρημένα ή τραυματισμένα ζώα που πολλές φορές παραλαμβάνουμε,τα οποία είναι πολυ ευάλωτα σε βακτηριακές λοιμώξεις.

Συμπληρώνοντας τα κατάλληλα ιχνοστοιχεία μπορούμε να βοηθήσουμε τις ricordea florida να προσαρμοστούν σε διάφορες συνθήκες φωτισμού και να διατηρήσουν άριστη υγεία.

cutting.jpg

Ο διαχωρισμός και πολλαπλασιασμός τους είναι σχετικά εύκολος, κόβοντας με κοφτερή λεπίδα το ζώο στη μεση ακριβώς του στόματός του.Το ζώο σε καλές συνθήκες ενυδρείου θα ανακάμψει πολύ γρήγορα.Αυτό που πρέπει να προσέξουμε, είναι η λεπίδα που θα κόψουμε το ζώο,να είναι καθαρή,ώστε να αποφύγουμε τις βακτηριακές λοιμώξεις.

14.jpg

Υπάρχει βέβαια και ο τρόπος της μητέρας φύσης, όπου το ζώο αφού βρεί τις ιδανικές γι'αυτό συνθήκες, μεγαλώνοντας αναπτύσσει και άλλα στόματα κι ετσι σιγά σιγά απο μόνο του διαχωρίζεται δημιουργώντας κι αλλο άτομο.



Αυτό συνεχίζεται ξανά και ξανά,κι έτσι μεγαλώνει η αποικία.

12.jpg

11.jpg

10.jpg

2.jpg



Πληροφοριες απο http://www.bluezooaquatics.com

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...